بررسی نقش شرکتها در رشد ارزش بورس نشان داد
بازاری به وسعت تک سهمهای اصل۴۴
گروه بورس- اعظم شریفی: ارزش بازار بورس تهران طی نیمه نخست امسال ۱۶هزارمیلیاردتومان افزایش داشته است. بر این اساس، ارزش بازار بورس تهران از ۴۵هزارمیلیارد تومان در ابتدای امسال به ۶۱هزارمیلیاردتومان در پایان شهریور ماه رسیده است. این در حالی است که بیش از ۸۰درصد رشد ارزش بازار بورس تهران در اختیار ۱۰شرکت بزرگ بازار سرمایه قرار دارد. همچنین ۶شرکتی که بیشترین سهم رشد ارزش بازار بورس تهران را طی ۶ ماه اول امسال دراختیار دارند، همگی از شرکتهای دولتی واگذار شده طی چند سال اخیر هستند و در مجموع توانستهاند دو سوم رشد ارزش بازار بورس تهران را به دست آورند.
نگاهی به آمار منتشره از عملکرد بورس تهران در ۶ماه گذشته نشانگر تاثیرپذیری بورس تهران از شرکتهای دولتی واگذار شده است.
در ابتدای امسال مخابرات ایران با ۶۳هزار و ۹۹۳میلیارد ریال ارزش بازار، بزرگترین شرکت بورس تهران بود و سهمی معادل ۱/۱۳درصد از ارزش بازار بورس تهران را به خود اختصاص داده بود.
شرکتهای فولاد مبارکه با سهم ۷/۵درصدی و پالایش نفت اصفهان با سهم ۲/۴درصدی رتبههای دوم و سوم بیشترین ارزش بازار بورس تهران در ابتدای سال ۸۸ را داشتند. همچنین سایپا با ۱۶هزار و ۹۰۰میلیاردریال ارزش بازار و ملی مس با ۱۵هزار و ۲۲۶میلیاردریال ارزش بازار به ترتیب ۵/۳درصد و ۱/۳درصد از ارزش بورس تهران را در ابتدای امسال داشتند.
این در حالی است که شاخص کل بورس با ۳۵۱۳واحد رشد از ۷هزار و ۹۶۶واحد به ۱۱هزار و ۴۷۹واحد رسید که در واقع رشد ۱/۴۴درصدی را در پایان شهریور ماه رقم زده است. رشد عمده شاخص در این دوره مربوط به رشد قیمتی شرکتها و بازده قیمت بود. بر این اساس، هر چند بازدهی ۵/۴۷درصدی نیز در اواسط شهریور ماه در بورس رقم خورده است، اما میانگین بازدهی سرمایهگذاری در بورس تهران در نیمه نخست امسال ۱/۴۴درصد برآورد شد.
در این بین سه شرکت تازه وارد بورس تهران سهمی ۳۴۰۰میلیارد تومانی در رشد ارزش بورس تهران داشتند. عرضه اولیه شرکتهای بانک صادرات، بانک تجارت و حفاری شمال که در نیمه اول سال صورت گرفت سهم ۲۱درصدی از افزایش ارزش بورس تهران را داشت. از سوی دیگر صفآرایی ۶ شرکتی که بیشترین سهم را در رشد ارزش بازار بورس تهران تا پایان شهریور ماه داشتند، نشان میدهد که بیشترین ارزش بازار بورس تهران نیز در اختیار این شرکتها قرار دارد. بر این اساس با جابهجایی یک شرکت در میان بزرگان بازار سرمایه در پایان شهریور ماه کشتیرانی به جای سایپا دیگر شرکت بزرگ بورس بود که رتبه پنجم را از نظر ارزش بازار به خود اختصاص داد. همچنین شرکتهای مخابرات، مس، فولاد و پالایشگاه رتبههای اول تا چهارم بیشترین ارزش بازار را در بورس تهران به دست آوردند.
سهم ۲۰درصدی مس در رشد بازار
این در حالی است که ملی مس با ۶/۲۰درصد افزایش ارزش بازار توانست بیشترین سهم را در افزایش ارزش بازار بورس تهران داشته باشد.
ارزش بازار شرکت ملی مس در پایان شهریور ماه با ۲۴هزار و ۷۵۶میلیارد ریال افزایش مواجه شد تا این شرکت در
۳۱شهریور ماه معادل ۳۹هزار و ۹۸۳میلیارد ریال ارزش بازار به خود اختصاص دهد. مخابرات با سهم ۲/۱۶درصدی از افزایش ارزش بازار دومین شرکتی بود که بیشترین تاثیر را در رشد ارزش بورس تهران داشت. از سوی دیگر شرکتهای کشتیرانی، پالایش نفت اصفهان و مپنا هر کدام به ترتیب با سهم ۹، ۳/۷ و ۲/۶درصدی توانستند رتبههای سوم تا پنجم را در افزایش ارزش بازار بورس تهران
به دست آورند.
سهم بالای شرکتهای اصل۴۴ در ارزش بازار بورس تهران زمانی نمود بیشتری مییابد که عملکرد این شرکتها زیر سایه قیمتهای جهانی قرار میگیرد؛ چرا که در بین ۶شرکتی که ۶۶درصد رشد ارزش بازار بورس تهران را تا پایان شهریور ماه کسب کردند تنها مخابرات و مپنا از افزایش و کاهش قیمتهای جهانی تاثیر نمیگیرند؛ اما عملکرد شرکتهای مس، کشتیرانی، پالایشگاه اصفهان و فولاد مبارکه به شدت و همگام با قیمتهای جهانی تغییر خواهد کرد. بر این اساس با توجه به اینکه فعالیت شرکتهای اصل چهلوچهاری عرضه شده در بورس تهران عمدتا ناشی از قیمتهای جهانی است میتوان گفت روند کلی قیمتهای جهانی، بازار سرمایه کشور را شکل خواهد داد.
این در حالی است که بورس تهران همواره با اوج گرفتن تک سهمهای خاص حرکات جهشی داشته است که این مساله در کنار وابستگی به قیمتهای جهانی، توزیع نامناسبی را در سهم ارزش بازار ۳۵۰شرکت بورسی به وجود میآورد. به این ترتیب سهامداران قدرت مانور زیادی در انتخاب سهامی متفاوتتر از آنچه که پیشروی بازار است، نخواهند داشت.
ارسال نظر