دنیای اقتصاد- بورس تهران پس از ثبت بالاترین رقم شاخص کل در سال جاری به میزان ۱۱هزار و ۷۴۷ واحد در پایان هفته گذشته، معاملات هفته جاری را با افت قیمت سهام اکثر شرکت‌های شاخص بازار آغاز کرد؛ اما در دو روز پایانی این هفته، افت شدید ارزش دلار در بازارهای جهانی منجر به افزایش قیمت نفت، فلزات غیرآهنی و محصولات پتروشیمی در سطح بین‌المللی شد؛ عاملی که به واسطه حضور پررنگ شرکت‌های تولیدکننده این گونه مواد در بورس، جو کلی بورس را دوباره مثبت کرد. در کنار افزایش قیمت‌های جهانی، رکود سایر بازارهای رقیب بورس از جمله بازار پول و مسکن نیز در شکل‌گیری شرایط فعلی حاکم بر بازار سرمایه بی‌تاثیر نیست.

هر چند بورس تهران طی هفته جاری در مجموع با ۵۱ واحد افت شاخص و ثبت میانگین بازدهی ۸/۴۶درصدی برای سرمایه‌گذاران از ابتدای سال، به کار خود پایان داد اما تشکیل صف‌ فروش برای دو شرکت مخابرات و صدرا و افت قیمت ناچیز این دو سهم طی این هفته نیز در ثبت این افت ناچیز شاخص، نقش بسزایی ایفا کرد.

یک هفته با تپیکس

بازگشت بورس به مدار تعادل

شروین شهریاری- بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت شاهد تلاش خریداران جهت کنترل عرضه‌ها بود. نتیجه این اقدام هر چند منجر به ثبت بازدهی مثبت هفتگی برای شاخص بورس نشد، اما فضای معاملات در روز چهارشنبه حکایت از برتری مجدد طرف تقاضا در اکثر سهام شاخص بازار داشت.

البته روند تغییرات در بازارهای بین‌المللی به ویژه در بخش مواد خام و فلزات نیز در بروز این مساله بی‌تاثیر نبود. در این هفته، نگاه منفی اقتصاددانان نسبت به چشم‌انداز ارزش‌دلار، روند نوسانات این ارز را با تغییرات جدی مواجه ساخت، به نحوی که منجر به کاهش ناگهانی ارزش‌دلار در مقابل اکثر ارزهای معتبر شد. این مساله خرید نفت، فلزات و طلا را برای سرمایه‌گذاران جذاب می‌کند زیرا که پوشش (Hedge) مناسبی در برابر کاهش ارزش پول به شمار می‌رود.

حرکت دارویی‌ها و «فولاد»

سهام دارویی از جمله گروه‌هایی هستند که در مقاطع زمانی خاص و معمولا به نحو ناگهانی مورد توجه بازار قرار می‌گیرند. روند معاملات هفته جاری دارویی‌ها نیز از این قاعده مستثنی نبود. از ابتدای هفته، سهام این گروه افزایش تقاضا و صف‌های خرید را تجربه کردند. مطالعه روند تاریخی حرکت سهام این صنعت نشان می‌دهد که سودآوری این شرکت‌ها به طور فصلی محقق می‌شود. ورود به نیمه دوم سال در کنار P/E مناسب سهام دارویی از عوامل افزایش توجه بازار به این گروه در شرایط کنونی تلقی می‌شود.

«فولاد» از دیگر نمادهای مورد توجه بازار در هفته مورد گزارش بود. علت این مساله عمدتا به معاملات در بورس کالا باز می‌گردد که منجر به افزایش قابل توجه قیمت ورق فولاد مبارکه شد. این شرکت نرخ فروش محصولات گرم و سرد خود در سال جاری را به ترتیب ۴۴۲ و ۵۴۲‌تومان در هر کیلو برآورد کرده است. محاسبات نشان می‌‌‌دهد که در نظر گرفتن یک افزایش ۱۰۰‌تومانی در قیمت محصولات مبارکه برای میانگین سال ۸۸ با فرض ثبات سایر عوامل حدود ۲۰۰‌‌ریال بر درآمد خالص هر سهم موثر خواهد بود. دست‌یابی به این هدف در صورت تداوم قیمت‌های کنونی فروش محصولات برای «فولاد» دور از دسترس نخواهد بود. البته باید توجه داشت که خرید سنگ آهن به نرخ سال گذشته (در صورت توافق)، تاثیر کاهنده ۵۵ ریالی بر پیش‌بینی کنونی سود ناخالص شرکت دارد.

حفاری شمال؛ غیبت حامیان!

«حفاری» که از بدو ورود خود به بازار به یکی از نمادهای شاخص برای معامله‌گران تبدیل شده است، این هفته حال و روز چندان مساعدی نداشت. در بین گمانه‌زنی‌ها، احتمال قیمت‌گذاری سهام حفاری به منظور رد دیون به عنوان یکی از دلایل تضعیف نسبی سهم عنوان می‌شود. در این راستا «ساتا» به عنوان یکی از حامیان اصلی «حفاری» اقدام به کاهش فعالیت خود در این نماد طی هفته جاری کرد. در تحولی دیگر، سهام سایپا پس از توجه اولیه بازار در ابتدای هفته در ادامه با روند منفی مواجه شد. انتشار آمار تولید این شرکت در ۵ ماهه نخست سال جاری هر چند بر رشد ناچیزی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته دلالت دارد، اما همین مساله با توجه به جو رکود در بازار خودرو و کاهش نسبی قیمت مواد اولیه خبر خوشی برای سایپا تلقی می‌شود.

تاکیدات مکرر صدرا!

به نظر می‌رسد سناریوی تکذیب و تاکیدات بورس و شرکت صدرا در خصوص تداوم

زیان دهی شرکت کماکان ادامه دارد. جالب است که در کلیه اظهارنظرهای رسمی و غیررسمی که از سوی مدیریت شرکت انجام شده، همواره بر وضعیت نامساعد کنونی شرکت تاکید و البته در خصوص چشم‌انداز آتی شرکت ابراز امیدواری شده است. انعکاس این اظهارنظرها البته تطابقی با روند معاملات سهام شرکت نداشته است زیرا که این شرکت زیان‌ده با بازدهی بیش از ۴۰۰ درصد در سال جاری یکی از پربازده‌ترین سهام بازار بوده است.

حقوقی‌های فعال

مجموعه معادن و فلزات در این روزها یکی از فعال‌ترین نهادهای حقوقی بازار

به شمار می‌رود. این شرکت در سهام ملی مس و چادرملو به عنوان خریدار عمل می‌کند. این در حالی است که در مورد گل گهر با توجه به وجود خریدار حقوقی دیگر (سرمایه‌گذاری مهرگان) بیشتر به عنوان فروشنده ظاهر شده است.

همچنین بلوک‌های سهام بانک ملت، پتروشیمی فن‌آوران، پالایش نفت اصفهان و فولاد مبارکه نیز در این هفته با موفقیت توسط ساتا واگذار شدند تا از این محل بدهی سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح به بانک صادرات بابت یکی از اقساط خرید سرمایه‌گذاری غدیر تسویه شود.

در تحولی دیگر افزایش تحرک مجموعه فرهنگیان به سبب نزدیکی به پایان سال مالی در ۳۱ شهریور ماه قابل اشاره است. خرید سهام ایران ارقام و توس گستر از جمله اقدامات در همین راستا به شمار می‌روند.

شمارش معکوس برای بزرگترین خصوصی‌سازی

چهارشنبه هفته آینده زمانی است که انتظارها برای خصوصی‌سازی بزرگترین شرکت بورس تهران به سر می‌رسد. از بدو ورود مخابرات به بورس، تحقق خصوصی‌سازی شرکت به عنوان یکی از پیش شرط‌های افزایش بازدهی این شرکت توسط مدیریت «اخابر» و کارشناسان بازار مورد تاکید بوده است. البته هنوز قطعی بودن انجام این معامله و نیز هویت خریدار نهایی برای فعالان بورس تهران روشن نیست. به هر حال به نظر می‌رسد طی مراحل واگذاری شرکت در هفته آینده موجی از توجه مجدد رسانه‌ها به شرکت مخابرات ایران را در جامعه اقتصادی کشور ایجاد کند. در این میان، سهامداران مخابرات منتظر تحولات هفته آینده هستند تا مشخص شود واگذاری بلوک مدیریتی این شرکت پرحاشیه چه آثاری بر روند معاملات سهام «اخابر» بر جای خواهد گذاشت.