فارس- مدیرعامل سابق شرکت بورس با اعتقاد به اینکه بازار سهام طی ماه‌های اخیر از رونق مناسبی برخوردار شده، راهکار حفظ رونق و جلوگیری از شکل گیری حباب قیمتی را منوط به عرضه سهام شرکت‌های بورسی دانست. علی رحمانی مهم‌ترین عامل در حفظ رونق و جلوگیری از حباب قیمتی در بازار را عرضه سهام شرکت‌های جدید و واگذاری سهام شرکت‌ها توسط سهامداران عمده و نهادهای مالی و شبه‌دولتی‌ها اعلام کرد.

درهای بورس به روی سرمایه‌گذاران باز شد

وی در پاسخ به این سوال که شرایط روز بازار سهام کشور را چگونه ارزیابی می‌کند؟ اظهار داشت: در واقع ماه‌های گذشته نقدینگی مطلوبی وارد چرخه مبادلات بورس شده و درهای بازار سهام به روی سرمایه‌گذاران بازتر شده است اما در برخی موارد مانند بازگشایی نماد صدرا فقر تحلیل بنیادی در معاملات بار دیگر نمایان شد. رحمانی ادامه داد: با نگاهی به بازارهای رقیب بازار سهام مشاهده می‌شود بازارهای مسکن، ارز، طلا و خودرو و دیگر بازارهای مدنظر سرمایه‌گذاران به رکود خود ادامه می‌دهند و در این میان فقط بخشی از بازار سهام کشور در نتیجه ورود نقدینگی با رشد قیمت‌ها و شاخص مواجه شده‌ است.

این کارشناس همچنین گفت: افزایش قیمت چند شرکت بورس عادی نبوده و توجیهی ندارد و رشد برخی شرکت‌ها ناشی از واگذار نشدن شرکت‌های جدید توسط‌سازمان خصوصی‌سازی و درصد سهام شناور آزاد اندک برخی شرکت‌ها بوده که موجب تمرکز فعالان بر روی چند شرکت شده است.

نقش مهم‌سازمان خصوصی‌سازی در حفظ رونق بورس

رحمانی درباره راهکارهای رونق بازار سهام تصریح کرد: براساس واقعیت‌های موجود، بازار سهام کشور نه تنها از رونق مطلوبی طی ماه‌های گذشته برخوردار شده بلکه باید در نظر داشت که چه اقداماتی برای حفظ این رونق باید انجام شود. وی ادامه داد: بهترین راهکار تداوم رونق بورس ایران این است که‌سازمان خصوصی‌سازی اقدام به عرضه سهام شرکت‌های جدیدی چون بیمه‌های آسیا،‌ البرز و دانا، پالایش‌های نفت تبریز و بندرعباس کند.

نقش نهادهای مالی عمومی و شبه‌دولتی‌ها

رحمانی با بیان اینکه نشاط بازار سهام و حفظ رونق آن باید مدنظر همگان قرار گیرد، ادامه داد: ‌علاوه بر‌سازمان خصوصی‌سازی، نهادهای مالی عمومی، و شبه‌دولتی‌ها و سهامداران عمده شرکت‌های بورسی می‌توانند با عرضه معقول سهام موجب جلوگیری از

شکل گیری حباب قیمتی سهام تعدادی از شرکت‌ها و فاصله غیرمعمول ارزش ذاتی و قیمت‌ سهام شرکت‌ها شوند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه وضعیت درصد سهام شناور آزاد غالب شرکت‌ها نامناسب است، خاطرنشان کرد: در شرایطی که بورس دارای رونق است مسوولان بازار سرمایه می‌توانند با تمهیداتی برخی از ساختارهای شرکت‌ها را اصلاح کنند و زمینه ورود بیشتر نقدینگی را فراهم کنند. وی به راهکارهای دیگر، برای حفظ رونق کنونی بازار سهام اشاره کرد و گفت: علاوه بر نقش بسیار مهم‌سازمان خصوصی‌سازی و مالکان اصلی شرکت‌ها در رونق بورس، شرکت بورس نیز می‌تواند سهام شرکت‌هایی که در انتظار عرضه هستند چون سیمان آبیک را عرضه کند تا بخشی از نیازهای سرمایه‌گذاری تامین شود. رحمانی ادامه داد: این در حالی است که راه‌اندازی هرچه زودتر بازار فرابورس و جذب و هدایت بخشی از نقدینگی به سمت شرکت‌های این بازار، صدور مجوزهای بیشتر صندوق‌های مشترک سرمایه‌گذاری و امکان عرضه گواهی سپرده عام بانک‌ها در بورس یا فرابورس می‌توانند به نوبه خود در حفظ رونق بازار سهام موثر باشند. به گفته رحمانی تسریع در بازگشایی نمادهای متوقف شرکت‌ها نیز می‌تواند به اندازه خود در متعادل شدن عرضه و تقاضای بازار سهام موثر باشد. رحمانی در برابر این سوال که آیا می‌توان انتظار داشت تجربه سال ۸۲ و شکل‌گیری حباب قیمتی در برخی شرکت‌ها تکرار شود اظهار داشت: بله. زیرا سرعت بیش از حد رونق، نبود گزینه‌های جدید سرمایه‌گذاری در بورس و تمرکز بیشتر سرمایه‌گذاران در چند شرکت می‌تواند موجب شکل‌گیری حباب شود، اما می‌توان با مدیریت تقاضاها توسط‌سازمان خصوصی‌سازی،‌سازمان و شرکت بورس و سهامداران عمده مانع از این حباب شد.