بررسی جهانی صنعت روی و فرصت‌های پیش‌روی آن
محسن عباسی- امین ناطقی‌راد*
کاربردهای فلز روی
فلز روی یکی از مهمترین و پرمصرف‌ترین فلزهای غیرآهنی و از فلزات سنگین است. به‌دلیل کاربردهای فراوانی که این فلز دارد و همچنین به‌دلیل مقاومت بالای آن در صورت ترکیب با فلز آهن، باعث شده که این فلز به یکی از پرمصرف‌ترین فلزات تبدیل شود.

بررسی‌ها نشان داده است که سالانه حدود 4درصد از تولید ناخالص داخلی کشورها از طریق خوردگی در فولاد و آهن‌آلات از بین می‌رود درحالی که با گالوانیزاسیون می‌توان این خسارت را تا حدود یک درصد کاهش داد.
مصرف نهایی فلز روی
طبق پیش‌بینی‌های موسسات معتبر، روند خروج از بحران مالی جهانی به خصوص در صنعت ساختمان و مسکن از اوایل سال 2010 آغاز خواهد شد و با توجه به اینکه بالاترین مصرف فلز روی در این صنعت است؛ بنابراین وضعیت امیدوارکننده‌ای برای رشد مصرف این فلز متصور خواهد بود.
همان‌طور که در نمودارهای ۳ و ۴ مشاهده می‌شود، از ماه May سال ۲۰۰۴ همزمان با کاهش میزان ذخایر فلز روی در LME ،قیمت فروش نقدی این فلز رو به افزایش گذاشته است که این مساله (کاهش میزان ذخایر و رشد قیمت) در سال ۲۰۰۶ به اوج خود رسیده است. اما از ماه Sep سال ۲۰۰۷ همزمان با افزایش میزان ذخایر، قیمت‌ها روند کاهشی به خود گرفته است که این مساله تا ماه Feb سال ۲۰۰۹ ادامه داشته است.
مصرف فلز روی در مناطق مختلف جهان بین سال‌های 2005 تا 2008 و پیش‌بینی 2009
همان‌طور که از جدول یک و نمودار ۵ قابل مشاهده است، روند مصرف فلز روی در بیشتر مناطق جهان و همچنین کل دنیا برای سال ۲۰۰۹ نسبت به سال ۲۰۰۸ با رشد متوسطی همراه خواهد بود(۶/۴درصد برای کل دنیا) که این مساله نشان دهنده این است که شرایط این فلز در سطح جهانی وارد دوران ثبات خود شده است و برای ۳ تا ۴ سال آینده (با توجه به پیش‌بینی به دست آمده در مورد قیمت این فلز) ، می‌توان انتظار داشت شرایط خوبی بر این صنعت حاکم شود. از نکات حائز اهمیت دیگر، روند رو به رشد مصرف این فلز در کل قاره آسیا و به خصوص کشور چین است به‌طوری‌که در سال ۲۰۰۹ به ترتیب ۵۷درصد و ۳۵درصد از مصرف جهانی را به خود اختصاص داده‌اند.(رشد ۱درصد نسبت به سال ۲۰۰۸)
تولیدات معدنی فلز روی در مناطق مختلف جهان بین سال‌های 2005 تا 2008 و پیش‌بینی 2009
همانطور که از جدول ۲ و نمودار ۶ قابل مشاهده است، پیش‌بینی روند تولیدات معدنی فلز روی در بیشتر مناطق جهان و همچنین کل دنیا برای سال ۲۰۰۹ نسبت به سال ۲۰۰۸ با رشد متوسطی همراه خواهد بود. (۷/۵درصد رشد تولیدات معدنی در کل دنیا)
از نکات حائز اهمیت دیگر، روند رو به رشد تولیدات معدنی این فلز در کل قاره آسیا و به خصوص کشور چین است. به‌طوری‌که در سال 2009 به ترتیب 43درصد و 30درصد از مصرف جهانی را به خود اختصاص داده‌اند.(رشد 2درصد نسبت به سال 2008)
تولیدات تصفیه شده فلز روی در مناطق مختلف جهان بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ و پیش‌بینی ۲۰۰۹
همان‌طور که از جدول 3 و نمودار 7 قابل مشاهده است، همانند پیش‌بینی که در مورد روند تولیدات معدنی فلز روی در اسلاید قبلی صورت گرفت؛ در مورد تولیدات تصفیه شده این فلز نیز در بیشتر مناطق جهان و همچنین کل دنیا برای سال 2009
نسبت به سال ۲۰۰۸ با رشد متوسطی همراه خواهد بود. (۳/۴درصد رشد تولیدات تصفیه شده در کل دنیا)
پیش‌بینی تولیدات و مصرف فلز روی تصفیه شده تا سال 2020
همانطور که در نمودار ۸ مشاهده می‌شود از سال ۲۰۰۸ فاصله بین نمودار تقاضا (خط قرمز رنگ) و شرایط فعلی تولید جهانی، محصول روی تصفیه شده و مازاد عرضه نیز به مرور افزایش می‌یابد و این مساله تا سال ۲۰۱۰ ادامه خواهد یافت. اما از این سال با افزایش شیب نمودار تقاضا به تدریج فاصله عرضه و تقاضا کاهش خواهد یافت تا جایی‌که در سال ۲۰۱۶ میزان تقاضا بر میزان عرضه پیشی خواهد گرفت.


همان‌طور که از جدول شماره ۴ مشخص است؛ در بیشتر مناطق جهان، مازاد تولید برای سال ۲۰۰۹ روبه کاهش است (به‌جز چین و قاره آسیا که افزایش مازاد تولید آنها قابل توجه نیست). این مساله نشان‌دهنده این است که میزان ذخایر این فلز رو به کاهش خواهد گذاشت و آینده این صنعت در میان مدت (۳ تا ۴ سال آینده) شرایط رو به بهبودی را تجربه خواهد کرد و این موضوع رشد قیمت این فلز در میان‌مدت را در پی خواهد داشت.


از دیگر نکات حائز اهمیت این است که مازاد تقاضا در قاره اروپا رو به افزایش است و این قاره به عنوان دومین مصرف‌کننده این فلز، یکی از واردکنندگان اصلی آن از سایر مناطق خواهد بود.
پیش‌بینی قیمت‌ها
همان‌طور که در نمودار 9 مشاهده می‌شود بیشتر پیش‌بینی‌ها براین نکته تاکید دارند که قیمت جهانی این فلز از سال 2009 تا سال 2012 روند روبه رشدی خواهد داشت و در این سال قیمت‌ها با کاهش کمی روبه‌رو خواهند شد.
بنابراین از مجموعه اطلاعات به‌دست آمده چنین بر می‌آید که روند بحرانی و نزولی صنعت روی، به پایان خود نزدیک می‌شود و در میان‌مدت (۳ تا ۴ سال آینده)، این صنعت با روند مناسبی همراه خواهد بود. اما طی این مدت رسیدن به شرایط طلایی این صنعت در سال‌های ۲۰۰۷- ۲۰۰۶ بعید به‌نظر می‌رسد.
* کارشناسان شر کت سرمایه‌گذاری سپه

۰

1

بررسی جهانی صنعت روی و فرصت‌های پیش‌روی آن

بررسی جهانی صنعت روی و فرصت‌های پیش‌روی آن