برگه سهام «مخابرات» روی میز 50 خریدار خارجی

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس- معصومه طاهرخانی: معاون وزیر اقتصاد از ارسال اسناد مزایده معامله بلوکی مخابرات برای بیش از ۵۰سرمایه‌گذار و تامین سرمایه بین‌المللی خارجی خبر داد.

«بهروز علیشیری» در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: تمام اسنادی که تاکنون درباره مزایده بلوک ۵۰درصد به اضافه یک سهم مخابرات منتشر شده، از سوی سازمان سرمایه‌‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران برای سرمایه‌گذاران بالقوه حقیقی و حقوقی خارجی فرستاده شده است.

وی اضافه کرد: همچنین معرفی شرایط مزایده بلوکی مخابرات در سایت‌های چندگانه سازمان سرمایه‌گذاری خارجی و همچنین منتشر شده برای بسیاری از دستگاه‌های دولتی مرتبط هم اطلاع‌رسانی در این زمینه انجام شده است.

مشاوره‌های بین‌المللی در راه ایران

وی در پاسخ به این سوال که «آیا برنامه‌ای برای معرفی سایر مزایده‌های سازمان خصوصی‌سازی به خارجی‌ها دارید یا خیر»؟ گفت: طبق تفاهم‌نامه‌ای که بین سازمان سرمایه‌گذاری خارجی و سازمان خصوصی‌سازی منعقد شده، مقرر شده تا پایان ۶ماهه دوم امسال، معرفی سه شرکت دیگر که مشمول خصوصی‌ شدن هستند، انجام شود.

وی درباره سازوکار این معرفی گفت: طبق این تفاهم‌نامه، ما به عنوان سازمان سرمایه‌گذاری خارجی باید شرکت‌های مالی مشاوره و رتبه‌بندی بین‌المللی که در اصطلاح Promoter نامیده می‌شود را شناسایی کرده و در مرحله بعد، این شرکت‌ها را به سازمان خصوصی‌سازی معرفی کنیم.

رییس سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ادامه داد: در مرحله بعد تمام اسناد مالی مرتبط با شرکت‌ها که انتخاب شده‌اند برای این شرکت‌های مشاوره بین‌المللی می‌فرستیم تا بعد از ارزیابی و آماده‌سازی و در نهایت گرفتن تاییدیه این نهادهای بین‌المللی، اسناد مزایده شرکت‌هایمان را برای سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی خارجی بفرستیم.

وی درباره تمام شرکت‌هایی که مشمول این روش بازاریابی شده‌اند، گفت: منتظر تعامل و اعلام نظر سازمان خصوصی‌سازی هستیم و بسیار امیدواریم که با اجرای این برنامه، تمایل سرمایه‌گذاران خارجی به مشارکت در برنامه‌های خصوصی‌سازی بسیار بیشتر از گذشته شود.

بازی FDI ساده نیست

وی در عین حال گفت: باید توجه داشته باشیم که برای آمدن جدی سرمایه‌گذاران خارجی باید تعاملات پیچیده‌تری را برای جلب اعتماد به کار بگیریم، همانند کاری که در تمام دنیا پیگیری و اجرا می‌شود.

وی در توضیح بیشتر «تعاملات پیچیده» گفت: ورود (FDI) سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به کشور، نیاز به برنامه‌ریزی و استفاده از اعتبار شرکت‌های مالی بین‌المللی دارد. چرا که سرمایه‌گذاران بالقوه خارجی، به دنبال تاییدیه‌ شرکت‌های مشاوره بین‌المللی سهام شرکت‌هایی هستند که عرضه می‌شوند.

وی تصریح کرد: اگر می‌خواهیم خارجی‌ها برای عرضه‌های ما پیش‌قدم شوند ناگزیر به استفاده از عرضه مرسوم بین‌المللی برای معرفی شرکت‌های خود هستیم. وی در جواب سوال خبرنگار ما که پرسید: «به نظر شما با تبلیغاتی که انجام داده‌اید، چقدر می‌توانیم بر آمدن خارجی‌ها در مزایده بلوک مخابرات امیدوار باشیم»؟ گفت: معتقدم مزایده مخابرات یک فرصت برای سرمایه‌گذاران خارجی است.

ما هم تلاش داریم با معرفی بیشتر شرکت‌های ایرانی در سفارتخانه‌ها و انجمن‌های تخصصی مالی و اقتصادی بین‌المللی، راه ورود خارجی‌ها به ایران را هموارتر کنیم.

این خارجی‌های بی‌نام!

«علیشیری» در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما که پرسید: «آیا آماری از تعداد سرمایه‌گذاران خارجی که به بورس آمده‌اند، وجود دارد یا خیر؟»، گفت: سرمایه‌گذاران خارجی از ما مجوز سرمایه‌گذاری می‌گیرند و تمایلی به اعلام نام خود ندارند، سازمان بورس در این زمینه می‌تواند اطلاع‌رسانی کند. وی گفت: کما اینکه برای شرکت در مزایده‌های بلوکی نیازی به اخذ مجوز از سوی خارجی‌ها از سازمان سرمایه‌گذاری نیست.

وی اضافه کرد: اخیرا طی توافقی که با بانک توسعه صادرات داشتیم، مقدمات افتتاح حساب سرمایه‌گذاران خارجی را فراهم کرده‌ایم، به طوری که حتی به حساب‌های آنها سود هم پرداخت شود.

تشکیل بانک اطلاعات خارجی‌ها

«علیشیری» به تشکیل بانک جامع اطلاعات سرمایه‌گذاران خارجی اشاره کرد و گفت: با راه‌اندازی این نرم‌افزار می‌توانیم به آمارهای جامع‌تری از میزان سرمایه‌گذاری خارجی‌ها در کشور برسیم.

وی ادامه داد: راه‌اندازی این نرم‌افزار در انتظار تامین بودجه است که در صورت تامین با مشارکت اداره ثبت شرکت‌ها و تمام وزارتخانه‌هایی که پروژه‌هایی را با خارجی‌ها دارند، می‌توانیم به آمارگیری دقیق‌تر ارزش‌ سرمایه‌گذاری خارجی‌ها برسیم.

معاون وزیر اقتصاد درباره تفاوت آمار سرمایه‌‌گذاری خارجی در داخل کشور با آمار نهادهای بین‌المللی گفت: آمارهای ما جامع نیست و همین مساله باعث شده که بین آمارهای داخلی و بین‌المللی در مورد سرمایه‌گذاری خارجی در ایران تفاوت وجود داشته باشد.

وی گفت: آمارهایی که در داخل اعلام می‌شود مربوط به سرمایه‌گذارانی است که فقط از ما مجوز گرفته‌اند، در حالی که بسیاری از ایرانیان خارج کشور هستند که در داخل سرمایه‌گذاری کرده‌اند و از ما هم مجوزی نگرفته‌اند. وی تصریح کرد: به طور کلی شناسایی حوزه‌های مفهومی و رسیدن به تفاهم با نهادهای بین‌المللی خارجی بر سر آنها، جزو برنامه‌های ما است.