درخواست تولیدکنندگان سرب و روی برای اعلام دلایل ریزش معدن انگوران
گروه بورس- علیرضا باغانی: شرکت توسعه معادن روی سهام گروه رقیب خود را در مزایده انگوران خریداری کرد.

عیسی رضایی، رییس هیات‌مدیره توسعه معادن روی در گفت‌وگو با خبرنگار ما ضمن بیان این مطلب گفت: پس از بحث‌های فراوانی که درباره نارضایتی تولیدکنندگان سرب و روی از واگذاری انگوران به «کروی» مطرح شد، در روز بیست‌ونهم مردادماه جاری، پس از مذاکرات انجام شده با مدیران گروه سرب و روی پاسارگاد، توسعه معادن روی توانست ۷۵درصد از سهام این گروه را خریداری نماید، تا دیگر بهانه‌ای برای واگذاری انگوران به توسعه وجود نداشته باشد.
گروهی با 60 تودلی
وی با بیان اینکه پاسارگاد ۶۰ تولیدکننده سرب و روی را در دل خود جای داده است، گفت: با واگذاری ۷۵درصد از سهام این گروه به توسعه، اکثر تولیدکنندگان سرب و روی با «کروی» دارای منافع مشترک شدند و اساسا واگذاری انگوران به توسعه، واگذاری این معدن به بیش از ۶۰ تولیدکننده سرب و روی محسوب می‌شود، در حالی که پیش از این انحصار در فروش خاک و نارضایتی دیگر تولیدکنندگان از جمله بهانه‌های معلق ماندن مزایده انگوران عنوان می‌شد، اما باید دید پس از متحد شدن این دو گروه، چه بهانه‌هایی برای عدم واگذاری معدن به توسعه مطرح می‌شود.
وی در پاسخ به این پرسش که این واگذاری با چه قیمتی انجام شد، گفت: توسعه در افزایش سرمایه گروه سرب و روی پاسارگاد شرکت کرده و 75درصد از سهام آن را با قیمت اسمی خریداری کرد و مابقی سهام این گروه همچنان در اختیار دیگر تولیدکنندگان سرب و روی قرار گرفت، در واقع در معدن انگوران هم سهمیه خاک به همین شکل توزیع می‌شود و سهم دیگر تولیدکنندگان از خاک این معدن 25درصد خواهد بود.
پاسارگاد کیست؟
به گفته وی، گروه سرب و روی پاسارگاد همان کنسرسیومی است که در مزایده انگوران، پیشنهاد 170میلیارد و 100میلیون تومانی ارائه داده بود، اما توسعه معادن روی با پیشنهاد 186میلیارد و 100میلیون تومانی برنده مزایده شد که البته در این مزایده بازرگانی معادن روی هم پایین‌ترین پیشنهاد را که رقمی معادل 160میلیارد و 100میلیون تومان بود، ارائه کرده بود.
بهره‌بردار انگوران هم مشخص شد
مدیرعامل مهر اقتصاد ایرانیان در ادامه از واگذاری بهره‌برداری از معدن انگوران به گروه سرب و روی پاسارگاد خبر داد و گفت: با واگذاری معدن انگوران به توسعه معادن روی، گروه پاسارگاد بهره‌بردار معدن خواهد بود تا تمامی صنعت‌گران از تداوم فعالیت خود اطمینان حاصل کرده و از خاک معدن بهره‌مند شوند و نگرانی‌ای از بابت سهمیه خاک خود از معدن نداشته باشند.
از ورود دیوان استقبال می‌کنیم
رضایی در برابر این پرسش که بررسی مزایده انگوران از سوی دیوان محاسبات را چگونه ارزیابی می‌کند، گفت: هرچند وظیفه دیوان محاسبات بیشتر ناظر به کامل بودن پروسه تحصیل درآمد و واریز درآمد به حساب خزانه دولت و چگونگی انجام مخارج و تطابق آن با قانون محاسبات عمومی توسط دستگاه‌های اجرایی است، اما از ورود دیوان به موضوع انگوران به شدت استقبال می‌کنیم.
رییس هیات‌مدیره «کروی» با طرح چند پرسش از دیوان محاسبات گفت: دیوان محاسبات چه نظارتی بر عملکرد چهار ساله بخش معدن داشته و عملکرد این بخش را به ویژه در موضوع معدن انگوران چگونه ارزیابی می‌کند؟ و آیا اینکه اساسا دلایل ریزش معدن انگوران را دنبال کرده و می‌داند این اتفاق چه هزینه و زیانی بر بودجه بیت‌المال تحمیل کرده و این تحمیل هزینه برعهده کیست؟
«دیوان» فروش خاک را بررسی کند
وی خواستار بررسی مساله فروش خاک انگوران طی چند سال گذشته شد و این پرسش را مطرح کرد که سوال ما این است که آیا دیوان محاسبات می‌داند که میزان درآمد حاصل از فروش خاک معدن انگوران چقدر بوده و در چه محلی مصرف شده است؟ و نحوه انعقاد قرارداد با پیمانکاران بهره‌بردار در معدن چه بوده و به چه شکل انتخاب شده‌اند؟ آیا این دیوان در برگزاری مناقصات بهره‌برداری از انگوران حاضر بوده یا نظارتی داشته است و چگونه است که در جایی که قرار است خودشان بهره‌بردار باشند، بحثی در دیوان محاسبات مطرح نمی‌شود، اما همین که می‌خواهند آن را به بخش خصوصی واگذار کنند، پای هزار دستگاه نظارتی به میان می‌آید؟
مدیرعامل سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان با ذکر این نکته که معادن روی به دلیل فروش بخشی از تاسیسات متعلق به این شرکت واقع در معدن انگوران در محاکم قضایی طرح شکایت کرده است، گفت: آیا یک دستگاه اجرایی مجاز به فروش مال غیر است و می‌تواند بخش زیادی از تاسیسات یک شرکت که جزو اموال آن بوده را بفروشد؟ همچنین سوال ما از دیوان محاسبات این است که با توجه به تبصره‌های قانون بودجه مبنی بر واگذاری معادن تا شهریورماه 87، دلایل عدم اجرای قانون مزبور چه بوده است؟
درخواست نظارت بر اجرای اصل ۴۴
وی سوال دیگر خود از دیوان محاسبات رااین‌گونه مطرح کرد که «ثبت معادن چگونه صورت می‌گیرد و آیا هم‌اکنون کسی که معدنی را کشف می‌کند، امتیاز بهره‌برداری را می‌تواند دریافت کند، یا ....
و آیا دیوان محاسبات نباید به خصوصی‌سازی ایرالکو و فولاد مبارکه نظارت کند؟ آیا از موضوع کمک ۵۰میلیاردی فولاد مبارکه به تعاونی مسکن وزارت صنایع یا زیان ۱۵۰میلیاردی مبارکه ناشی از مبادلات با فولاد خوزستان اطلاع دارید؟ و چرا در شرکت‌هایی که طبق اصل ۴۴ واگذار شده و حدود ۲۰درصد از سهام آنها در اختیار دولت است و یک عضو در هیات‌مدیره‌ها به دولت داده شد، بعد از گذشت چندین ماه نماینده وزارت صنایع معرفی نمی‌شود، آیا حفظ حقوق دولت این‌گونه صورت می‌گیرد (اشاره به ایرالکو و فولاد مبارکه).
وی گفت: با واگذاری معدن انگوران به توسعه معادن روی که با سایر شرکت‌های تولیدکننده سرب و روی متحد شده، مشکل صنعت روی کشور حل شده و زمینه برای ایجاد اشتغال جمع کثیری از اهالی زنجان فراهم خواهد شد و حال باید دید که چه کسانی مخالف این اتفاق میمون هستند و شاید می‌خواهند مثل [...] بعد از مدتی معدن انگوران سر از سفره دیگران سر دربیاورد.
رضایی افزود: با متحد شدن پاسارگاد و توسعه معادن روی بخشی از وجه معامله از سوی گروه مزبور تامین می‌شود و «کروی» از بابت تامین بخش نقدی معامله که نزدیک به ۱۰۰میلیارد تومان است، مشکلی ندارد.
سهمیه‌بندی به رسمیت شناخته نمی‌شود
در همین حال بیژن اوحدی رییس هیات‌مدیره ذوب و روی تال درباره مزایده انگوران گفت: معدن انگوران تامین‌کننده ماده اولیه دهها واحد تولیدکننده است و انتقال معدن به غیردولت بدون شرط تامین نیاز واحدها معقول نبوده و خود نقض اصل ۴۴ قانون اساسی است.
از سوی دیگر، سهمیه واحدهای تولیدکننده براساس ظرفیت و پروانه‌های بهره‌برداری آنان مشخص و تعیین شده است و هیچ‌گاه تقسیم‌بندی 25 و 75درصدی بین شرکت توسعه و دیگر تولیدکنندگان به رسمیت شناخته نشده بود.
وی افزود: قیمت‌گذاری ماده معدنی از عرف و روش بین‌المللی برخوردار است و در ایران نیز با مشاوره جمعی از کارشناسان فنی در سه بخش معدن، فلوتاسیون و فرآوری مواد معدنی و تولیدکنندگان شمش روی و با لحاظ داشتن منافع متناسب هر سه بخش مذکور با کار کارشناسی در ستاد سیاستگذاری صنعت سرب و روی کشور به ریاست معاونت وزارت صنایع و معادن و نمایندگان انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران و دیگر کارشناسان صنعت که خوشبختانه نمایندگانی از شرکت توسعه معادن نیز در آن حضور و نقش فعال داشتند، فرمول قیمت‌گذاری تهیه و تنظیم شده که توسط کلیه فعالان سرب و روی کشور و نیز شرکت توسعه معادن روی ایران مهر و امضا شده است که اینک شاهد بی‌توجهی و بی‌مهری به آن هستیم.
دلایل ریزش را اعلام کنید
وی درباره ریزش معدن انگوران و اظهارات عیسی رضایی در این مورد گفت: ریزش دیواره معدن انگوران که در نوع خود از بزرگ‌ترین و نادرترین ریزش‌ها است، موجب زیان‌های جبران‌ناپذیری در صنایع تولید روی و حتی بخش دولتی دست‌اندرکار شده است و اگر فرد یا افرادی در این واقعه مقصر و مجرم هستند، باید به عملکرد ایشان رسیدگی شود، بدیهی است اگر کسی مدارک و اطلاعاتی در این زمینه دارد باید اعلام کند و پنهان کردن این اطلاعات یا بهره‌برداری از آنها به عنوان اهرم فشار، کاری خطا و نادرست است.
اوحدی افزود: معدن، صنایع فلوتاسیون و صنایع تولید شمش در همه جای دنیا یک مجموعه به هم پیوسته هستند و اگر در ایران معدن در اختیار دولت و دیگر بخش‌های صنعت نیز منفرد و پراکنده هستند، همه تلاش‌ها در طول سال‌های اخیر در این جهت بوده است که با تشکیل انجمن‌های غیرانتفاعی و اخیرا کنسرسیوم‌های فراگیر امکان ادغام این بخش‌ها فراهم آید و هر نوع واگذاری یک طرفه و نادیده گرفتن حقوق دهها واحد فلوتاسیون و تولید شمش، ضمن ایرادات حقوقی و مغایرت با اصل 44 و مجوزهای صادره وزارت صنایع، به دلیل تعارض با منافع هزاران سهامدار و کارگران و پرسنل این واحدها، به راحتی قابل هضم نخواهد بود.