گروه بورس- عملکرد واگذاری سهام شرکت‌های دولتی طی چهار سال اخیر نشان می‌دهد که 5/68درصد واگذاری‌ها را بخش تعاونی به خود اختصاص داده است.

تا 93خصوصی‌سازی داریم
بر اساس گزارشی که در سایت رسمی سازمان خصوصی سازی منتشر شده، واگذاری‌ سهام شرکت‌های دولتی مشمول واگذاری در سال ۹۳ خاتمه می‌یابد. مطابق این برنامه زمان‌بندی، ۶۰۹شرکت در گروه اول و دوم از طریق مزایده و بورس به بخش خصوصی فروخته خواهد شد.
با نگاهی دوباره به این برنامه مشخص می‌شود که دولت می‌خواهد تا پایان امسال از مالکیت تمام شرکت‌های گروه اول که 357شرکت هستند، خارج شود و آنها را به بخش خصوصی بفروشد. به عبارت دیگر از سال آینده تا سال 93، هیچ شرکت گروه اولی در برنامه واگذاری‌ها وجود ندارد. مطابق تعریف شرکت‌های گروه اول، شرکت‌های صدراصل 44 و شرکت‌های گروه دوم نیز ذیل اصل 44 هستند. از سوی دیگر 32شرکت گروه دوم، امسال در برنامه واگذاری هستند و مابقی قرار است تا سال 93فروخته شوند. جمع کل شرکت‌های گروه دوم که تا پایان واگذاری‌ها در سال 93، از طریق بورس و مزایده واگذار خواهند شد، 252 شرکت است. جدای از برنامه واگذاری 32 شرکت سال 88، 220شرکت از سال 89 تا 93به بخش غیردولتی وگذار خواهند شد.
رکوردشکنی در سال ۸۶
بخش دیگر آمارهای اساسی عملکرد سازمان خصوصی‌سازی نشان می‌دهد که تعداد شرکت‌های واگذاری شده از سال 84 تا نیمه اول مرداد ماه، برابر با 264شرکت بوده است. از این تعداد شرکت واگذار شده، 219شرکت متعلق به بخش خصوصی، 37 شرکت متعلق به بخش عمومی غیردولتی و 56شرکت متعلق به بخش تعاونی است. جمع کل این واگذاری‌ها در سال 84 معادل 50شرکت، سال 85 معادل 62شرکت، در سال 86 که بیشترین تعداد شرکت‌های دولتی واگذار شدند معادل 139شرکت، سال 87 معادل 66شرکت و نیمه مرداد ماه سال جاری نیز، 43شرکت خصوصی شدند.
ترافیک واگذاری در پاییز
در بخش دیگری از گزارش، تعداد شرکت‌های قابل واگذاری تا پایان سال جاری، 389شرکت اعلام شده است. از سوی دیگر بیشترین تعداد واگذاری 137شرکت است که تا سه ماهه سوم سال جاری محقق می‌شود. همچنین 357شرکت مربوط به گروه یک و 32شرکت مربوط به گروه دوم است.
طبق برنامه زمان‌بندی سازمان خصوصی‌سازی برای گروه یک، ۳۷شرکت در سه ماهه اول، ۸۳ شرکت در سه ماهه دوم، ۱۲۸شرکت در سه ماهه سوم و ۱۰۹شرکت در سه ماهه چهارم واگذار می‌شود.
همچنین از 32شرکتی که در گروه دوم قرار دارند، 9شرکت از طریق مزایده و 23شرکت از طریق بورس واگذار می‌شوند. 42شرکت در سه ماهه اول سال، 91شرکت در سه ماهه دوم سال، 137شرکت در سه ماهه سوم سال و 119شرکت در سه ماهه چهارم سال وگذار می‌شوند.


امسال نصف پارسال!
در حالی این واگذاری‌ شرکت‌های دولتی امسال ۵ساله می‌شود که نگاهی به آمار سال ۸۸ در مقایسه با سال ۸۴ حاکی از رشد ۱۹برابری است.
همچنین سهام واگذار شده به بخش خصوصی در چهار ماهه امسال، معادل 14هزار و 34میلیارد و 683میلیون ریال بوده که این رقم برای مدت مشابه سال قبل، 27هزار و 321میلیارد و 196میلیون ریال بوده است. مقایسه چهار ماهه این دو سال حاکی از نصف شدن ارزش واگذاری‌ها است.
همچنین آمار واگذاری چهار ماهه سال ۸۶معادل ۳هزار و ۹میلیارد و ۹۲۱میلیون ریال، چهار ماهه سال ۸۵ معادل ۳۵هزار و ۳۴۴میلیارد ریال و در نهایت چهار ماهه سال ۱۳۸۴ معادل ۷۱۱هزار و ۴۳۲میلیارد ریال بوده است.
68/5 درصد واگذاری‌ها در سبد عدالت
بر اساس این گزارش از سال ۸۴ تا نیمه مرداد امسال، ۵۴۳هزار و ۸۸۳میلیارد ریال از سهام شرکت‌های دولتی به بخش‌های سه‌گانه خصوصی، تعاونی و عمومی غیردولتی واگذار شده است. در این میان سهم بخش خصوصی از واگذاری‌ها ۱۰۳هزار و ۱۰۸میلیارد ریال، بخش عمومی غیردولتی ۶۸هزار و ۱۵۸میلیارد ریال و در نهایت بخش تعاونی نیز ۳۷۲هزار و ۶۱۷میلیارد ریال بوده است. بخش تعاونی ۵/۶۸درصد کل ارزش شرکت‌های واگذاری شده را به خود اختصاص داده و پس از آن بخش خصوصی با ۱۹درصد و بخش عمومی غیردولتی با ۵/۱۲درصد در ردیف‌های بعدی قرار گرفته‌اند.
در بخش دیگر این گزارش آمده که مبلغ کل واگذاری‌ها در سال 84 معادل 764میلیارد ریال، در سال 85 معادل 25هزار و 164میلیارد ریال، سال 86 معادل 226هزار و 549میلیارد ریال، سال 1387 معادل 112هزار و 793میلیارد ریال و در نهایت نیمه مرداد ماه سال جاری 169هزار و 450میلیارد ریال خصوصی‌سازی صورت گرفته است.
۱۴ شرکت «عدالتی» شدند
در قسمت دیگر عملکرد خصوصی‌سازی تعداد کل شرکت‌های واگذار شده به سبد سهام عدالت، 56شرکت است که 14شرکت طی 2هفته اخیر قدم به سبد سهام عدالت گذاشته‌اند.
از جمله شرکت‌های مهمی که در سبد عدالت قرار گرفتند می‌توان به شرکت‌های ملی گاز ایران، دخانیات ایران، مخابرات ایران، هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و ... اشاره کرد. در عین حال شرکت‌های مهمی که ۴۰درصد سهامشان به عدالت داده شده، می‌توان به دخانیات ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت پالایش نفت بندرعباس اشاره کرد. از سوی دیگر ۳۷شرکت حاضر در سبد سهام عدالت، در سال ۸۶ معادل ۱۶۷هزار و ۷۲۲میلیارد و ۵۸۶میلیون ریال سود تقسیم کرده‌اند. از رقم یاد شده ۳هزار و ۶۶۱میلیارد و ۸۵۱میلیون ریال به سهام عدالت داده شده و ۴هزار و ۹۵۶میلیارد و ۹۱۸میلیون ریال باقی مانده است.


این گزارش در ادامه می‌افزاید: ارزش کل سهام واگذار شده معادل ۸هزار و ۸۹۴میلیارد ریال و تعداد سهام واگذار شده ۶میلیارد و ۶۸میلیون ریال است.