دیدگاه
نوآوری و تصمیمگیری
نوآوری در هر حوزهای که رخ دهد مطلوب هستند، اصولا فی نفسه نوآوری مثبت به شمار میآید، در حوزه اقتصادی و مالی نیز نوآوری مطلوب محسوب میگردد.
اصغر خندان آستانی
نوآوری در هر حوزهای که رخ دهد مطلوب هستند، اصولا فی نفسه نوآوری مثبت به شمار میآید، در حوزه اقتصادی و مالی نیز نوآوری مطلوب محسوب میگردد. اما نکته مهم در این است که کلمه نوآوری را چطور معنا کنیم. اگر نوآوری در این باشد که کلیه تصمیمات دستاوردهای مثبت گذشته در حوزه اقتصادی و مالی را زیر پا گذاشته و خط بطلان بر آن کشید که این همان نابودی است. تصمیماتی که برای آن سالها زمان صرف گشته و منابع زیادی نیز مصرف گشته است. حال سوالی که اینجا مطرح میشود این است که آیا برنامه پنج ساله که وضع شده برای آن نیست که تصمیمات یک شبه گرفته نشود؟منطقی است که کشور را در حوزه اقتصادی و مالی در معرض تصمیمات عجولانه و نادرست قرار داده و آیندهای نامطمئن برای اقتصاد کشور رقم زد یا در همین حوزه بازار سرمایه آیا دستورالعملهای متعددی که صادر میشود، درجه ریسک سرمایهگذاری و اقتصادی کشور در حوزه بینالملل و حتی داخلی را افزایش نخواهد داد؟حال فردی را در نظر بگیرید که با هزاران امید سرمایه خود را وارد بازار سرمایه میکند، برای وی با چنین جوی که حتی فردا را نیز نمیتواند پیشبینی کند (از نظر ثبات در تصمیمات) انگیزهای برای ادامه یا حتی ماندن باقی خواهد ماند؟اصولا یکی از نشانههای کارا بودن بازار سرمایه این است که بلافاصله در برابر تصمیمات بازیگران، بازار واکنش نشان خواهد داد؛ حال چه این تصمیمات خوب باشد چه بد باشد. خوشبختانه بازار سرمایه کشور از این حیث تا اندازهای کارا شده است. در شرایطی که بازار سرمایه با رقبای جدی روبهرو است؛ رقبایی نظیر بازار مسکن، بازار پول و بازار طلا، ثبات در تصمیمات بازار سرمایه را بیش از پیش قوت خواهد بخشید. در مورد عدم ثبات در این حوزه نمونههای متعددی را میتوان بیان کرد که یک نمونه آن بحث حقوق دولتی معادن یا همان بهره مالکانه معادن بود که سال قبل آن را به یکباره ۱۰۰درصد افزایش داده بودند...
یا اکنون که بحث هدفمند کردن یارانهها که بحث داغ رسانهها است و در حوزه بازار سرمایه، گروههایی را مثل گروه خودرو یا سیمان و مسکن و غیره را تحت تاثیر قرار دهد، نمیتوان از تصمیمات عجولانه پرهیز کرد؟ آیا در کشور، خبرگان مالی یا کارشناسانی وجود ندارند که تصمیمگیری اینگونه موارد را به آنها محول کرد؟ اصولا هرگونه تصمیم در این حوزه باید تنها به دست یک نهاد مشخص داده شود، نه اینکه هر نهاد و دستگاهی به خود اجازه مداخله بدهد. به این صورت، اگر واقعا نوآوری صورت گیرد و به اقتصاد بازار سرمایه رونق دهد، تمام اقشار جامعه از آن بهره خواهند برد یعنی در آن شریک خواهند بود، اما اگر برعکس باشد همه افراد و اقتصاد کشور از این زیان سهم خواهند برد. امیدواری عموم این است که امسال که از سوی رهبر معظم به سال نوآوری و شکوفایی نامگذاری شده، نوآوری به معنای واقعی در حوزه اقتصادی و مالی رخ دهد و از تصیمات عجولانه پرهیز شود؛ تصمیماتی که ممکن است کشور را سالها از چرخه رشد و توسعه باز بدارد.
ارسال نظر