گروه بورس- مدیرعامل شرکت بورس از اجرای طرح مطالعاتی سهام طلا و ارز، ارزشیابی سهام شرکت‌های مخابراتی و مخالفت بانک‌مرکزی با ارائه تسهیلات 1500میلیارد تومانی خبر داد.

دکتر علی رحمانی‌، مدیرعامل شرکت بورس، در گفت‌وگو با ایسنا، از تصویب طرح مطالعاتی سهام طلا و سهام ارز در اولین جلسه هیات مدیره شرکت خبرداد و گفت: با اجرای این طرح تنوعی در محصولات بازار سرمایه ایجاد شده و فرصت جدیدی برای سرمایه‌گذاری افراد فراهم می‌کند. همچنین با اجرای این طرح فرصتی جهت مصون‌سازی شرکت‌های دارای بدهی ارزی فراهم می‌شود و در صورت همکاری نهادهای ذیربط در جذب نقدینگی و کنترل تورم تاثیرگذار است.
وی اجرای این طرح را در سال 87 نوآوری شرکت بورس در سال نوآوری و شکوفایی دانست و خاطرنشان کرد: این طرح در حال حاضر به صورت طرح مطالعاتی تصویب شده است و طبیعی است که باید مطالعات لازم جهت عملی شدن آن در کشور انجام شود تا بتوان از مزایای آن بهره برد.
رحمانی تصریح کرد: برای این منظور کارگروهی ویژه جهت انجام مطالعات لازم تشکیل شده است که فعالیت آنها از اول اردیبهشت ماه آغاز می‌شود و شرکت برای اجرا و به نتیجه رسیدن این طرح بسیار امیدوار است.
مصون‌سازی بدهکاران ارزی
همچنین سایت رسمی شرکت بورس در توضیح بیشتر طرح مطالعاتی سهام طلا و سهام ارز آمده است:
بر اساس مطالعات بهینه‌گزینی (Benchmarking) اولیه بورس نیویورک در سال 2004 توانست تاییدیه کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) را برای پذیرش تراست‌های طلا و ارز و انتشار سهام طلا یا آی سهم (Ishare) بگیرد. این تراست‌ها با همکاری بانک‌ها ایجاد می‌شود و سهام طلا مبتنی بر موجودی طلایی که نزد یک بانک به امانت گذاشته می‌شود، صادر می‌شود.
«ایران‌بورس» در مورد اجرای طرح یاد شده نیز آورده است: در صورتی که مطالعات بورس نشان دهد که این پروژه به لحاظ اقتصادی توجیه دارد و علمی است، نسبت به اجرایی کردن آن اقدام خواهد شد. انتشار سهام طلا و ارز علاوه بر تنوع‌بخشی به محصولات بازار سرمایه ایران، زمینه جذب نقدینگی و کنترل تورم و نیز امکان مصون‌سازی کسانی را که تعهد ارزی دارند، فراهم خواهد کرد.
دو خریدار برای مخابرات
وی در ادامه در مورد زمان ورود شرکت مخابرات در بورس گفت: از دیروز به مدت سه روز دوره ارزشیابی شرکت‌های مخابرات در بورس و اوراق بهادار تهران با حضور یکی از مشاوران معتبر اروپایی از یورومانی (وابسته به انستیتوی سرمایه‌گذاران نهادی) برگزار می‌شود.
وی در ادامه مشکلات قانونی شرکت مخابرات را مورد توجه قرار داد و اشاره کرد: این شرکت باید به شرکت‌ سهامی عام تبدیل شده و ساختار سیستم مالی گزارشگری خود را جهت ارائه اطلاعات سریع تقویت کنند، به همین جهت انجام الزامات مورد نظر بورس و ورود شرکت مخابرات در بورس زمان‌بر است.
وی تاکید کرد: در سایر کشورهای دنیا زمان پذیرش شرکت تا ورود آن در بورس یکسال به طول می‌انجامد و ورود آنها به صورت ناگهانی و معجزه‌آسا رخ نمی‌دهد، ولی آغاز اراده جدی در این زمینه بسیار مهم است.
رحمانی در ادامه از مذاکره با دو خریدار خارجی جهت خریداری سهام شرکت مخابرات خبرداد و گفت: در حال حاضر دو خریدار خارجی جهت خرید سهام شرکت مخابرات وجود دارد که با آنها مذاکره کرده و اطلاعات لازم را به آنها ارائه کردیم.
ارزشیابی شرکت‌های مخابراتی با مشاوره کارشناس «یورومانی»
سایت «ایران بورس» هم در توضیح بیشتر دوره سه‌روزه ارزشیابی سهام شرکت‌های مخابراتی از حضور کارشناسان بورس اوراق بهادار تهران سازمان بورس و اوراق بهادار، سازمان خصوصی‌سازی، شرکت مخابرات ایران، شرکت ایرانسل و کارشناسان از شرکت‌های سرمایه‌گذاری و کارگزاری و یکی از مشاوران معتبر اروپایی از «یورومانی» وابسته به انستیتوی سرمایه‌گذاران نهادی در این دوره خبر داده است.
در ادامه خبر این سایت آمده است: آقای «کاپوانی» که از سال ۱۹۹۲ در بخش کسب و کار بین‌المللی شرکت مخابرات ایتالیا مسوولیت ارزشیابی شرکت‌های مطرح اروپا را به عهده داشته که خصوصی فروخته شدند و از سال ۲۰۰۰ در یک شرکت تامین سرمایه مدیر تیم تله‌کام بوده است تجربیات خود را ارائه خواهد کرد.
ویژگی‌های خاص اپراتورهای مختلف و بازار تله‌کام، سناریوهای مختلف رقابت و قیمت‌گذاری خدمات مخابراتی و روش‌های مختلف ارزشیابی شرکت‌ها و سهام مخابراتی از موضوعات مهمی است که طی این سه روز بررسی خواهد شد.
علاوه بر این تجربیات واگذاری شرکت‌های مخابراتی در دیگر کشورها و نیز نمونه اطلاعات مربوط به عملکرد شرکت‌های واگذار شده، قیمت‌ها و ضرایب قیمت به سود بحث و بررسی خواهد شد.
مخالفت بانک مرکزی با ارائه تسهیلات 1500میلیارد تومان
«رحمانی» در ادامه صحبت‌های خود به مخالفت بانک مرکزی با ارائه تسهیلات ۱۵۰۰میلیارد تومان برای خرید سهام اشاره کرد و گفت: مذاکرات و روش‌های مختلفی جهت ارائه تسهیلات یک هزار و ۵۰۰میلیارد تومانی به بانک مرکزی پیشنهاد شده است که با توجه به برنامه‌های بانک مرکزی جهت کنترل نقدینگی موافقتی در این زمینه حاصل نشده است. البته اگر ابعاد موضوع به صورت دقیق مورد واکاوی قرار گیرد ممکن است تصمیم‌گیری خاصی در این زمینه اتخاذ شود، ولی به نظر نمی‌رسد در این طرح نتیجه‌ای حاصل شود.
مدیرعامل شرکت بورس تصریح کرد: در این صورت جهت خریداری سهم باید کسانی وارد شوند که پس‌انداز داشته یا می‌توانند پس‌انداز کنند و برنامه‌هایی جهت واگذاری سهام توسط دولت در این زمینه وجود دارد و به نظر می‌رسد که دولت موضوع فروش اقساطی را به نحوی روشن کرده و برای سهام تقاضا ایجاد کند به طور مثال دولت قصد دارد سهام برخی شرکت‌ها را به عنوان جوایز صادراتی به صادرکنندگان طلبکار اعطا کند. شایان ذکر است دو روز پیش علی سنگینیان، مدیر مطالعات اقتصادی شرکت بورس از پیگیری این طرح و از مذاکرات و تعامل شرکت بورس با بانک مرکزی سخن گفته بود.
ورود ۲۰شرکت با سرمایه ۱۲هزار میلیارد تومان به بورس
مدیرعامل شرکت بورس فروش اقساطی سهام، گسترش صندوق‌های سرمایه‌گذاری و حضور سرمایه‌گذار خارجی از اهداف مهم شرکت بورس در سال جدید خواند. از سوی دیگر در گزارش هیات‌مدیره شرکت بورس به مجمع عمومی عادی سالانه در سال جاری نیز اهداف چهارگانه‌ای ذکر شده است. کسب حداقل 20درصد بازده نقدی برای سهامداران، افزایش گردش ریالی سهام به میزان 10 درصد، دسترسی به رشد 40درصدی در ارزش بازار و پذیرش 20 شرکت جدید با سرمایه 12هزار میلیارد تومانی جزو این اهداف چهارگانه محسوب می‌شوند.
راه‌حل‌هایی برای عرضه سهام بانک‌ها
وی با اشاره به واگذاری سهام بانک‌ها در سال 87 افزود: مشکل پذیرش و ورود بانک‌ها در سال جدید برطرف شده و قطعا این بانک‌ها از طریق راه‌حل‌هایی وارد بازار می‌شوند.
مدیرعامل شرکت بورس در ادامه از آماده بودن پذیرش سهام پالایشگاه نفت تبریز خبر داد و گفت: اقدامات نهایی در این مورد در حال انجام است.