گروه بورس - علیرضا کدیور: یکی از عواملی که طی دو سال اخیر تاثیر به نسبت زیادی در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران حاضر در بورس داشته است و یکی از ریسک‌های سیستماتیک بورس تلقی می‌شود موضوع پرونده هسته‌ای ایران و قطعنامه‌های صادر شده علیه ایران است.

هر چند طی این مدت صدور قطعنامه‌ها نتوانسته تاثیر چندانی به لحاظ واقعی بر بورس و شرکت‌های بورسی داشته باشد، اما ظاهرا نگرانی سهامداران از تحریم‌ها در برخی از دوره‌های زمانی سبب افت شاخص‌های بورس شده است.
بررسی روند تغییرات شاخص‌های بورس و محدوده زمانی صدور قطعنامه‌های شورای امنیت نشان می‌دهد بورس تهران تحت تاثیر هیچ یک از قطعنامه‌ها رفتار مشابهی نداشته است، به گونه‌ای که بورس پیش از صدور قطعنامه نخست با افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در بورس روبه‌رو شد، اما پس از صدور شاخص‌ افت شاخص قیمت اتفاق افتاد. همچنین قبل و پس از صدور قطعنامه دوم شاخص قیمت در بورس افت کرد و در قطعنامه سوم نیز شاخص قبل از صدور قطعنامه با افت و پس از صدور آن با رشد مواجه شد.
از سوی دیگر بیشترین نوسانات شاخص قیمت بورس تهران طی قطعنامه‌های اول و سوم رخ داده است که طی آنها شاخص در مجموع ۵/۶درصد نوسان داشته است.
نکته قابل توجه در مورد رفتار بورس طی قطعنامه‌های صادره این که هر چند مقطع زمانی صدور قطعنامه‌های دوم و سوم در یک زمان قرار دارد (پایان اسفند ماه و آغاز فروردین ماه) اما شاخص طی این دو قطعنامه دو رفتار متناقض نشان داده است و این موضوع موید این است که نمی‌توان الگوی رفتاری مشخصی برای بورس تهران در مواجهه با قطعنامه‌های شورای امنیت ترسیم کرد.
در این میان توجه به این نکته ضروری است که قطعنامه‌های صادره علیه ایران بیشتر بر جنبه‌های سیاسی - اجتماعی و ممنوعیت سفر و فعالیت اشخاص حقیقی و حقوقی در خارج از کشور متمرکز بوده و جنبه‌های اقتصادی در این قطعنامه‌ها بسیار کمرنگ بوده است.اما به نظر می‌رسد واکنش شدیدتر بورس به قطعنامه‌های اول و سوم نسبت به دوم به نگرانی از وجود مسائل اقتصادی در این قطعنامه‌ها مربوط می‌شده و سهامداران پس از حصول اطمینان از نبود تحریم‌های اقتصادی رفتار طبیعی خود را در پیش گرفته‌اند.