استقبال کارشناسان از ایده افزایش زمان معاملات
گروه بورس- معصومه طاهرخانی: مقارن با پیشنهاد طرح افزایش طول زمان معاملات از سوی شرکت بورس، شماری از کارشناسان بورس ضمن استقبال از اجرای این ایده و مفید خواندن آن، خواهان کاهش ریسک معاملات در بازار شدهاند. کمک به معاملهگران
در این رابطه مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تخصیص زمان بیشتری را برای معاملهگران از جمله اهداف اصلی این طرح برشمرد و به خبرنگار ما گفت: این سیستم هنوز قطعی نیست و ما به دنبال گرفتن نظرات فعالان بازار هستیم. دکتر علی رحمانی افزود: با توجه به راهاندازی سیستم جدید معاملاتی در سال جدید که زمانبری زیادی را برای یادگیری میطلبد، افزایش ساعات معاملات بسیار احساس میشود؛ چرا که کارگزاران و فعالان بازار سرمایه تا تسلط و یادگیری کافی سیستم جدید زمان بیشتری را نسبت به زمان فعلی نیاز خواهند داشت.
شروع با افزایش ۳۰دقیقهای
وی ورود محصولات جدید به بازار را در کنار عرضه شرکتهای اصل ۴۴ نیز از دیگر عوامل ضروری برای افزایش زمان معاملات عنوان کرد و گفت: برای شروع کار قصد داریم تنها ۳۰ دقیقه به زمان معاملات اضافه کنیم؛ یعنی زمان معاملات بورس را از ساعت ۱۲۰:۳۰ به ساعت ۱۳برسانیم.
وی تاکید کرد: در بین بورسهای منطقه و دنیا، بورس ما کمترین زمان معاملاتی را دارد که نیاز به افزایش آن بسیار احساس میشود و از طرف دیگر امیدواریم با پیاده شدن این برنامه، همان طور که گفته شد، معاملهگران زمان بیشتری را برای معامله در اختیار داشته باشند.
اثر مثبت روی نقدشوندگی حجم مبادلات
محمدمهدی ناسوتیفرد، کارگزار شرکت کارگزاری اندیشه برتر هم کلیات این طرح را مثبت ارزیابی کرد و گفت: افزایش ساعت معاملاتی قطعا میتواند اثر مثبتی را بر روی نقدشوندگی و از سوی دیگر حجم معاملات بگذارد؛ چرا که ساعت فعلی معاملات در بسیاری از جهات پاسخگوی نیاز بازار نیست.
وی ادامه داد: در هنگام عرضههای اولیه یا عرضههای عمده بسیار دیده شده که با کمبود زمان برای معامله مواجهه هستیم که جا دارد با توجه به عرضههای زیادی که قرار است امسال انجام شود، زمان معاملات هم از زمان کنونی به زمان دیگری تغییر پیدا کند؛ چرا که در هنگام این قبیل عرضهها نیاز به مذاکره و لابی وجود دارد که با توجه به کم بودن ساعت فعلی، متاسفانه بسیاری از آنها به روزهای بعد موکول میشود.
توسعه همزمان پیشنیازها
وی همچنین افزایش زمان معاملات را به تنهایی کافی ندانست و اضافه کرد: برای نتیجهبخش بودن هرچه بیشتر این افزایش ضروری است که الزامات دیگر نیز همزمان توسعه پیدا کنند. به طور مثال، کاهش زمان قطع و وصل سیستم در ساعات پس از معامله یکی از این موارد است؛ چون قطعا در صورت افزایش زمان معاملات، تخصیصها هم افزایش خواهد یافت که نیاز به کاهش این ساعات قطعی ضروری است.
بالا رفتن فرصتهای معاملاتی
اما رضا بختیاری، معاون سرمایهگذاریهای شرکت سرمایهگذاری ایرانیان، ساختار بورس ایران را با بورسهای دیگر دنیا متفاوت خواند و گفت: وجود تعطیلات زیاد، بسته بودن نماد شرکتها در زمان مجمع و دیگر اوقات و... از جمله عواملی هستند که سبب شدهاند بورس ما به نوعی با دیگر بورسهای دنیا متفاوت باشد. در نتیجه این تفاوتها معاملهگران این بازار فرصت کافی برای تحلیل و معامله بازار را ندارند. وی تاکید کرد: قطعا اگر زمان معاملاتی از ساعت فعلی بیشتر باشد، فعالان بازار فرصتهای زیادی را برای فعال بودن در ساعت معاملاتی در اختیار خواهند داشت.
افزایش زمان مساوی افزایش حجم معاملات نیست
وی در عین حال اضافه کرد: افزایش زمان معاملات لزوما به معنی افزایش حجم معاملات نیست؛ چرا که افزایش حجم معاملات نیازمند پیششرطهای اساسی چون سیستمهای پیشرفته معاملاتی، معامله سهام با ارزهای غیر از ریال، وابستگی بیشتر به بازار سرمایه به بازار پول و... است.
وی یادآور شد: سیستم فعلی که معاملات بورس تهران با آن در حال انجام است، چندان نمیتواند پاسخگوی افزایش زمان معاملات باشد و قطعا افزایش زمان معاملات با راهاندازی سیستم جدید معاملات بهتر پاسخگو خواهد بود.
اولویتی به نام کاهش ریسک بازار
از سوی دیگر، «سعید علیشاهی»، مدیرعامل کارگزاری «بهگزین» افزایش زمان معاملات را در شرایط فعلی چندان مناسب توصیف نکرد و گفت: مشکل اصلی بورس ما درحالحاضر، ریسک بالا و کمبود سرمایهگذار است.
وی ادامه داد: در صورتی که مشکلات یاد شده حل نشود، نمیتوان به بهرهگیری از دیگر اهرمها برای رونق بورس امیدوار بود.
دوقسمتی کردن زمان معاملات
از طرف دیگر «شاهین چراغی»، رییس هیاتمدیره کارگزاری «مهرآفرین» پیشنهاد کرد که ساعت معاملات همانند ساعت معاملات بسیاری از بورسهای دنیا به دو بخش تقسیم شود.
وی اضافه کرد: درحالحاضر بورس ما نسبت به تمام بورسهای دنیا، زودترین زمان شروع معاملات را دارد و این امر باعث شده که وقفه زیادی میان ساعات معاملات ما و دیگر بورسهای دنیا از جمله بورسفلزات لندن که قیمتهای آن بسیار اثرگذار روی بورس ما است، وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: به نظر من برای افزایش کارآیی بهتر بازار میتوان زمان معاملاتی را به جای افزایش ۳۰ دقیقهای به دو ساعت مختلف دستهبندی کرد. به طور مثال، میتوان یک بخش را از ساعت ۱۰ تا ۱۳ و بخش دیگر را از ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۶ تعریف کرد.
وی در مورد فواید این تقسیمبندی جدید گفت: در صورت اجرایی شدن این پیشنهاد، در وهله اول فشار و استرس از روی معاملهگران برداشته میشود و در وهله بعد آنها قادر خواهند بود در فاصله بین دو ساعت معاملاتی به تحلیل و بررسی و لابی بپردازند.
شروع معاملات از ساعت ۱۰
«چراغی» تغییر ساعت شروع معاملات را از ساعت ۹ صبح به ۱۰ صبح برای بازار سرمایه بسیار اثرگذار دانست و گفت: در صورت شروع ساعت معاملات از ۱۰ صبح به بازارهای مالی دنیا و به خصوص اروپا نزدیکتر خواهیم شد که این امر باعث افزایش تعامل با بورسهای دیگر خواهد شد.
وی تصریح کرد: قطعا هر تغییری زمانبر و هزینهبر خواهد بود و ممکن است مسائل زیادی هم بر سر راه وجود داشته باشد، ولی قطعا در صورت پیاده شدن این طرح و مشاهده نتایج مثبت آن میتوان راه را برای تغییرهای مثبت بعدی فراهم کرد.
اول افزایش حجم معاملات بعدا افزایش زمان معاملات!
در ادامه این گزارش، محمدابراهیم قربانی فرید، مدیرعامل کارگزاری سهام پژویان شایان بالا بردن حجم معاملات را از اولویت بیشتری نسبت به افزایش زمان معاملات برخوردار دانست و گفت: یکی از مسائل اساسی بورس تهران در شرایط فعلی پایین بودن حجم معاملات است که از مجموعه سازمان و شرکت بورس انتظار میرود که برنامههای توسعهای را برای بالا بردن حجم معاملات اجرا کنند.وی افزود: اگر میخواهیم افزایش زمان معاملات در بازار اثرگذار باشد، ضروری است که ابتدا حجم معاملات را بالا ببریم؛ چرا که در صورت بالا رفتن حجم، به طور خودکار نیاز به ساعت بیشتری هم برای معاملات خواهیم داشت.
سهگانههایی برای بالا بردن حجم معاملات
وی در ادامه راههای سهگانهای را برای بالا بردن حجم معاملات پیشنهاد کرد و گفت: فرهنگسازی به منظور تشویق هرچه بیشتر مردم به سرمایهگذاری در بورس باید در درجه اول اهمیت قرار گیرد. افزایش بازده سرمایهگذاری و تنوع ابزارهای مالی هم میتواند به عنوان راههای دیگر بالا بردن حجم معاملات مدنظر قرار گیرد.
ارسال نظر