شرکت‌های پیشرو در بازار سهام در سال‌جاری چه برنامه‌هایی برای افزایش سودآوری یا تامین منافع حداکثری سهامداران دارند؟. دنیای اقتصاد در گزارش خود، برنامه‌های ۱۰ شرکت بزرگ بازار را که در زمینه‌های خودروسازی، ساختمانی، فلزی، سرمایه‌گذاری و... فعالیت می‌کنند، بررسی کرده است. گزارش اختصاصی «دنیای اقتصاد»

برنامه‌های ۱۰ شرکت بزرگ بازار سهام برای سال ۸۷

گروه بورس- علیرضا باغانی: بزرگان یا شرکت‌های پیشرو در بازار برای سال‌جاری چه برنامه‌هایی برای افزایش سودآوری یا تامین منافع حداکثری سهامداران دارند؟

در گزارش پیش رو برنامه‌های ۱۰ شرکت بزرگ بازار که در زمینه‌های مختلف صنعتی از جمله خودروسازی، ساختمانی، فلزی، سرمایه‌گذاری و ... فعالیت می‌کنند، از نظرتان می‌گذرد تا با بازشناسی فرصت‌ها، معامله‌گران بتوانند تصمیم‌های مناسبی را در بازار اتخاذ کنند.

«فولاد» معادن غیربورسی را می‌خرد

مدیر سرمایه‌گذاری، مجامع و امور سهام فولاد مبارکه از ابراز تمایل یک شرکت روسی برای خرید سهام دولتی و حتی خصوصی فولاد مبارکه خبر داد.

امیرحسین نادری به خبرنگار ما گفت: راشینکف روسی نسبت به خرید سهام دولتی فولاد مبارکه که معادل ۲۰درصد است و بخشی از سهام در اختیار بخش خصوصی «فولاد» ابراز تمایل کرده است.

وی درباره تقسیم سود در مجمع سال جاری گفت: مجمع در این رابطه تصمیم‌گیرنده نهایی است، اما پیشنهاد هیات‌مدیره تقسیم ۶۰درصد سود است.

نادری، اجرای طرح‌های توسعه خطوط زیر سقف و خط شهید خرازی را از جمله برنامه‌های جدی فولاد مبارکه در سال ۸۷ دانست و گفت: خرید معادن غیربورسی نیز از جمله برنامه‌های در دستور‌کار فولاد مبارکه است. وی در پاسخ به این پرسش که فولاد مبارکه از خرید خرد سهام چادرملو و گل‌گهر در بازارچه هدفی را دنبال می‌کرد، گفت: هدف ما از خرید سهام خرد گل‌گهر و چادرملو در بازار، حمایت از سهام این شرکت‌ها و جلوگیری از نوسانات شدید قیمت آنها بود، در حالی که داشتن یک درصد یا بیشتر از سهام یک شرکت چندان تاثیری در تصمیمات آن شرکت ندارد و اساسا می‌توان گفت خرید سهام غیرمدیریتی شرکت‌های مزبور تنها به خاطر حمایت از سهامداران جزء آنها بود.

ایرالکو در انتظار تغییرات مدیریتی

خریداران بلوک ۴۰درصدی آلومینیوم ایران در سال جاری، دو کرسی از هیات‌مدیره ایرالکو را می‌گیرند.

مرتضی مرجانی، مدیرعامل آلومینیوم ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما با بیان این مطلب افزود: معامله ۴۰درصدی ایرالکو در فروردین‌ماه با پرداخت ۲۰درصد از ارزش معامله، قطعی می‌شود که در این صورت، خریداران جدید دو کرسی از هیات‌مدیره ایرالکو را از آن خود می‌کنند.

وی در بخش دیگری از اظهاراتش پیش‌بینی تولید سال جاری ایرالکو را بالغ‌بر ۱۴۷هزار تن عنوان کرد و افزود: خط فعلی ۹۵هزار تن ظرفیت تولید دارد که در صورتی که این خط در سال جاری فعالیت خود را ادامه دهد، به همین ظرفیت تولید خواهد داشت، افزون بر این مابقی پیش‌بینی تولید نیز از محل بهره‌برداری از خط جدید تامین خواهد شد.

وی گفت: پیش‌بینی می‌شود، خط قدیم نیز با ظرفیت فعلی بتواند به فعالیت خود ادامه دهد که این مهم در گرو موافقت مراجع ذی‌ربط است.

وی پیش‌بینی سود هر سهم سال ۸۷ ایرالکو را بالغ‌بر ۳۰۰تومان عنوان کرد.

وی در پاسخ به این پرسش که چه ارزیابی از وضعیت آلومینیوم در بازار جهانی دارد، گفت: افزایش، کاهش یا تثبیت قیمت آلومینیوم در گرو تغییرات قیمت انرژی در جهان و ایران است و از طرفی موجودی آلومینیوم در بازارهای جهانی نیز در این رابطه تاثیرگذار است.

چادرملو به دنبال راه‌اندازی گندله‌سازی جدید

چادرملو برای سال جاری برنامه بهره‌برداری از یک خط گندله سازی جدید در محدوده به‌آباد را دارد.

محمود نوریان مدیرعامل شرکت چادرملو در گفت‌وگو با خبرنگار ما ضمن بیان این مطلب افزود: در صورت مشخص شدن وضعیت گازرسانی به «به‌آباد» چادرملو در این منطقه خط گندله سازی ۵/۲میلیون تنی راه‌اندازی می‌کند.

وی در پاسخ به این پرسش که خط پنجم گندله‌سازی چادرملو در چه مرحله‌ای قرار دارد، گفت: خط چهارم گندله‌سازی چادرملو بیش از ۵ماه است که راه‌اندازی شده و ۵۰۰هزار تن گندله تولید کرده است و خط پنجم گندله‌سازی هم در سال جاری راه‌اندازی خواهد شد.

به گفته وی، قرارداد ساخت این خط گندله‌سازی منعقد شده و در سال ۸۷ عملیاتی خواهد شد و در صورت حل مشکلات موجود ۷/۱میلیون تن گندله در این خط جدید تولید خواهد شد.

نوریان افزود: در سال ۸۷ اگر چادرملو در استفاده از خط چهار دچار مشکل خاصی نشود، ۵/۷میلیون تن کنسانتره تولید می‌کند که این پیش‌بینی فراتر از بودجه است و ما در بودجه سال آتی تولید ۷/۶میلیون تن کنسانتره را پیش‌بینی کرده‌ایم، از سویی دیگر تولید بیش از یک‌میلیون تن سنگ دانه‌بندی شده در بودجه پیش‌بینی شده است.

او در پاسخ به این پرسش که منابع مالی لازم برای طرح‌های جدید توسعه از چه محلی تامین می‌شود، گفت: نقدینگی لازم این طرح‌های جدید از محل افزایش سرمایه یا تسهیلات بانکی تامین خواهد شد.

وی تداوم سرمایه‌گذاری چادرملو در طرح آهن و فولاد غدیر و ارفع را از دیگر برنامه‌های چادرملو در سال‌جاری عنوان کرد.

«ومعادن» درپی استفاده از فرصت‌های جدید

مدیر مالی و اقتصادی سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات استفاده از فرصت‌های جدید و تقویت پرتفوی را از مهم‌ترین برنامه‌ها و استراتژی‌های این شرکت در سال جاری ذکر کرد. مرتضی علی‌اکبری با بیان اینکه خرید ۶درصد از سهام ملی مس در سال ۸۶ برای ما یک فرصت بود، گفت: در سال ۸۷ نیز اگر سهام مس با شرایط مناسب‌تری نسبت به سال گذشته عرضه شود، تمایل به خرید سهام این شرکت ارزشمند در ما وجود دارد.

از نظر وی، مس سهام ارزشمندی بوده و عایدی خوبی در سال جاری خواهد شد و با توجه به معدن غنی که در اختیار دارد، نگرانی از وضعیت آینده آن وجود ندارد.

علی‌ اکبری به وجود سهام تولیدکننده‌های ‌‌سنگ آهن در پرتفوی «ومعادن» اشاره کرد و گفت: در سال‌ جاری سنگ‌آهن گل‌گهر شاهد بهره‌برداری از طرح گندله‌سازی خواهد بود و ظرفیت گندله‌سازی چادرملو هم تکمیل می‌شود که این اتفاقات خوشایند، به افزایش قابل توجه سود این شرکت‌ها منجر می‌شود، افزون بر این قیمت سنگ‌آهن احتمالا در سال ۸۷ باز هم با افزایش مواجه خواهد شد که به تبع آن سود تولیدکنندگان سنگ‌آهن نیز افزایش پیدا می‌کند. مدیر مالی و اقتصادی «ومعادن»، پیشرفت فیزیکی پروژه آهن و فولاد ارفع و نزدیک شدن این طرح به بهره‌برداری را از دیگر برنامه‌های سال جاری زیرمجموعه‌های این شرکت سرمایه‌گذاری عنوان کرد.

وی همچنین با بیان اینکه فولاد خراسان یکی از نقاط قوت پرتفوی «ومعادن» است، گفت: با توجه به روند صعودی قیمت میلگرد به طور قطع این شرکت با افزایش سود مواجه خواهد شد، ضمن اینکه «فخاس» برنامه بهره‌برداری از معدن سنگ‌آهن خواف را دارد که با این اتفاق فولاد خراسان به یکی از فولادسازان بزرگ کشور تبدیل شده و با دارا بودن معدن سنگ‌آهن می‌تواند انواع محصولات فولادی را تولید کند.

وی از احتمال افزایش سرمایه معادن و فلزات در سال ۸۷ خبر داد و گفت: این شرکت برای گسترش سرمایه‌گذاری‌های خود نیاز به افزایش سرمایه دارد که احتمال دارد در سال جاری با موافقت بورس و سهامداران چنین اقدامی عملی شود.

خوش‌بینی «باما» نسبت به سال ۸۷

شرکت معدنی باما به‌رغم نوسانات شدید قیمت جهانی سرب و روی طی سالی که گذشت، برای سال ۸۷ سود قابل توجهی پیش‌بینی کرده است. هومن تفضلی مدیرعامل باما در گفت‌وگو با خبرنگار ما با بیان این مطلب افزود: این شرکت در سال ۸۶ با افزایش تولید، اثرات کاهش قیمت‌های جهانی را جبران کرد و توانست پیش‌بینی سود خود را بدون هیچ‌ کاهشی پوشش دهد.

وی وضعیت تولید و فروش باما را مناسب ارزیابی کرد و گفت: این شرکت معدنی پیش‌بینی سود سال جاری خود را ۴هزار و ۴ریال اعلام کرده و این در حالی‌است که بسیاری از تولیدکنندگان سرب و روی زیان‌ده شده یا EPS خود را در سطح قابل توجهی کاهش داده‌‌اند.

وی، بهره‌مندی باما از سه معدن سرشار از سرب و روی را مهم‌ترین مزیت این شرکت عنوان کرد و گفت: باما در سال ۸۶ با بهره‌مندی از سه معدن گوشفیل، تپه‌سرخ و کلاه دروازه توانست ۳۰هزار تن سولفوره روی و ۹هزار تن سولفور سرب تولید کند و برای سال ۸۷ هم پیش‌بینی تولید سولفوره روی ما ۴۵‌هزار تن و پیش‌بینی تولید سولفور سرب ما نیز ۱۳هزار تن است، افزون بر این باما در سال ۸۶ ، ۱۱هزار تن شمش روی تولید کرده و برای سال ۸۷ پیش‌بینی ما تولید ۱۲هزار تن شمش روی است.

به گفته وی، شرکت باما برای سال ۸۷ تولید یک هزار و ۵۰۰تن کربناته سرب و تولید ۴۰‌هزار تن کربناته روی را پیش‌بینی کرده است.

تفضلی درباره ذخایر معادن باما گفت: معدن گوشفیل ۵/۲میلیون تن ذخیره قطعی دارد، حال آنکه میزان ذخیره معدن تپه‌سرخ ۵/۳‌میلیون تن است و معدن کلاه دروازه هم ۸۰۰هزار تن ذخیره دارد، همچنین باما برنامه بهره‌برداری از معدن زون یک گوشفیل را در دستور کار دارد که با این وصف تعداد معادن قابل بهره‌برداری باما به ۴معدن می‌رسد.

او درباره وضعیت بهره‌برداری از معادن باما در سال جاری گفت: در سال ۸۷ استخراج رو باز از معدن گوشفیل متوقف و با توجه به پایان عملیات حفر تونل زیرزمینی در این معدن، استخراج به صورت زیرزمینی ادامه پیدا می‌کند.

مدیرعامل با ما در پاسخ به این پرسش که چه پیش‌بینی از قیمت‌های جهانی سرب و روی در سال آینده دارد، گفت: در بازار جهانی با توجه به رکود در اقتصاد آمریکا، چینی‌‌ها در نوسانات قیمت سرب و روی اثر گذارند و هنوز مشخص نیست که آنان چه رفتاری را در حوزه صادرات در پیش خواهند گرفت، اما نسبت به وضعیت سال آینده این صنعت خوش‌بین هستیم، تا جایی که پیش‌بینی سود سال ۸۷ خود را براساس قیمت سرب ۲هزار و ۳۰۰دلار و سرب ۲هزار و ۵۰۰دلار پیش‌بینی کردیم، در شرایطی که در روزهای پایانی سال قیمت جهانی روی به ۲هزار و ۵۰۰دلار در هر تن و سرب هم به ۲هزار و ۶۰۰دلار در هر تن نیز رسید.

وی تاکید کرد: در صورت کاهش قیمت‌های جهانی «باما» با افزایش تولید خود در بخش سولفوره، به طور قطع تاثیرات کاهش قیمت‌ها را جبران خواهد کرد.

زنجیره معدنی سرمایه‌گذاری امید تکمیل می‌شود

برنامه‌ها و استراتژی‌های شرکت سرمایه‌گذاری امید نیز برای سال ۸۷تشریح شد.

براساس اعلام این شرکت سرمایه‌گذاری، در مدیریت سرمایه‌گذاری امید، مدیران ارشد شرکت برای اینکه شرکت بتواند در دنیای مملو از تغییرات و تحولات فزاینده ابتکار عمل را در دست گرفته و برای آن پیش‌بینی‌های لازم را داشته باشند و تغییرات را در جهت اهداف شرکت مدیریت کنند با بررسی عوامل داخلی شامل قوت‌ها و ضعف‌ها (SW) و عوامل خارجی شامل فرصت‌ها و تهدیدات (OT) در شرکت و انواع صنعت‌های موجود اقدام به تهیه سند راهبردی با چشم‌انداز «شرکتی مترقی با جایگاه برتر در مدیریت سرمایه‌گذاری کشور،‌ با تمرکز در صنایع سنگ‌آهن و فولاد، املاک، مستغلات و ساختمان، سیمان، خدمات مالی برتر (شامل واسطه‌گری مالی، لیزینگ، بیمه، صرافی، کارگزاری، اوراق مشارکت)، نفت و گاز و پتروشیمی همراه با قابلیت‌های رقابتی در تراز جهانی با تعامل سازنده و موثر در اقتصاد ملی کرده اند.»

بنابراین ماموریت شرکت، مدیریت سرمایه‌گذاری‌ها، حفظ منافع سهامداران و کسب سودآوری از طریق، مبادلات و معاملات اقتصادی، ایجاد ارزش افزوده، مدیریت ریسک، گردش سرمایه، ارائه خدمات به شرکت‌های زیرمجموعه، تعیین جایگاه مناسب شرکت‌های زیرمجموعه، شفاف‌سازی اطلاعات برای تعیین قیمت واقعی شرکت، حفظ سلامت در مبادلات و معاملات اقتصادی، حفظ اصل سرمایه و ارتقای آن و جلب رضایت ذی‌نفعان، در چارچوب سیاست‌های کلان کشور و مبانی ارزش‌ها و اصول حاکم بر شرکت است.

تمرکز سرمایه‌گذار‌ی‌ها و تخصصی‌شدن در صنایع، سنگ‌آهن و فولاد، سیمان ساختمان، خدمات مالی برتر، نفت و گاز و پتروشیمی و...، تداوم حضور در صنایع مذکور دارای مزیت بالا از طریق ایجاد تنوع در آن زمینه و ورود به سایر بازارها، نظیر بازار اولیه و صنایع تخصصی شرکت، استفاده از فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات برای دستیابی به اهداف، افزایش بهره‌وری و شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری، جذب نیروهای متخصص و نخبه با هدف افزایش بهره‌وری و شناسایی فرصت‌‌های سرمایه‌گذاری، ملی و منطقه‌ای شدن فعالیت‌ها در صنایع تمرکزی و تخصصی شرکت، توسعه و تکمیل زنجیره فعالیت‌ها در بخش معدن، ایجاد تنوع در سرمایه‌گذاری‌ها در قالب صنایع تمرکزی و تخصصی شرکت، افزایش توان مدیران و کارشناسان برای فعالیت در تراز جهانی، بهینه‌سازی ترکیب پرتفوی و مشارکت بیشتر در صنایع مورد نظر در کشور، واگذاری، فروش یا ادغام با دیگر هلدینگ‌های مشابه، برای شرکت‌هایی که در موقعیت‌های تدافعی، محافظه‌کارانه، رقابتی و صنایع غیرتخصصی شرکت قرار دارند و نیز ورود و سرمایه‌گذاری در زمینه‌های مورد نظر و تخصصی شرکت در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، معادن سنگ‌آهن و فولاد، سیمان، ملک و ساختمان و خدمات مالی، فروش کلیه اموال و دارایی‌هایی که قابل فرآوری نیستند و تبدیل دارایی‌های غیرمولد به دارایی‌های مولد، تحصیل سود غیرعملیاتی با استفاده از گردش نقدینگی، حضور فعال در بازار سرمایه، مدیریت نقدینگی و استفاده از سیستم بانکی، استانداردسازی خدمات و فعالیت‌ها و بهینه‌سازی سیستم‌ها و روش‌ها را از جمله برنامه‌ها و استراتژی‌های آتی سرمایه‌گذاری امید اعلام شده است.

«شطیف» به دنبال افزایش سرمایه و متنوع‌سازی پرتفوی

مدیرعامل سرمایه‌گذاری سایپا تلاش برای متنوع کردن و بهبود مستمر پرتفوی را یکی از برنامه‌های اساسی این شرکت سرمایه‌گذاری در سال‌جاری دانست.

عیسی حسین پناه به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: شرکت سرمایه‌گذاری سایپا در راستای تحقق اهداف عالیه خود و تحقق سودآوری بیشتر و افزایش توانایی‌های شرکت در مواجهه با تحولات گوناگون اقتصادی و حضور فعال و مستمر در بازار سرمایه کشور، برنامه‌هایی را در راس اقدامات آتی خود لحاظ کرده که از جمله آن می‌توان به مشارکت و استفاده گسترده از فرصت‌های پیش رو ناشی از اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، طراحی مدل ریسک و بازده مورد قبول شرکت برای تدوین استراتژی‌های آینده، طراحی و تدوین استراتژی مدیریت پرتفوی شرکت، هدایت سرریزهای موقت نقدینگی گروه به سمت فعالیت‌های پربازده در بازار سرمایه، جذب منابع مالی و تسهیلات ریالی و ارزی از داخل و خارج کشور از طریق به کارگیری ابزارهای جدید بازار سرمایه نظیر اوراق مشارکت، اختیار خرید و فروش (option) و نظایر آنها با کسب مجوز از مراجع قانونی، حضور فعال‌تر در بازار بورس اوراق بهادار و تداوم نقش فعال و موثر شرکت در معاملات بورس اوراق بهادار از طریق ایجاد کارگزاری بورس فلزات، ورود به سایر بازارها علاوه بر بازار بورس اوراق بهادار نظیر بورس فلزات، بازار اولیه و بازارهای خارجی در راستای افزایش بازده و کاهش ریسک و جذب نقدینگی جامعه از طریق تاسیس صندوق‌های سرمایه‌گذاری باز (mutual funds) اشاره کرد.

وی همچنین گفت: برنامه سرمایه‌گذاری سایپا کسب موافقت سهامداران و بورس برای افزایش سرمایه تا سطح ۲۰۰میلیارد تومان است که امیدواریم مورد موافقت قرار گیرد.

«مس» کاملا خصوصی می‌شود

مس ایران هم در سال ۸۷ برنامه‌های توسعه خود را پیگیری خواهد کرد.

تکمیل طرح توسعه لیچینگ در کنار برنامه‌های توسعه در بخش‌های مختلف تولیدی از قبیل معدن، تغلیظ، ذوب، پالایشگاه و طرح هیدرومتالوژی از جمله طرح‌های توسعه شرکت ملی صنایع مس است که در سال‌جاری نیز پیگیری می‌شود.

مس ایران که اکنون سهم شناوری معادل ۲۵درصد در بازار دارد در سال گذشته یکی از بزرگ‌ترین معاملات عمده بورسی را به ارزش ۱۲۰۰میلیارد تومان به نام خود ثبت کرد.

در این معامله ۲۰درصد سهام «فملی» به کنسرسیومی ایرانی متشکل از سرمایه‌گذاری معادن و فلزات، صندوق بازنشستگی فولاد، سایپا، صبا تامین و ... واگذار شد.

از جمله تحولاتی که احتمالا در سال‌جاری می‌توان درباره مس انتظار داشت عرضه ۲۰درصد دیگر از سهام این شرکت در قالب یک بلوک است که کنسرسیوم ایرانی یاد شده برای حضور در این معامله ابراز تمایل کرده است، بنابراین در سال ۸۷ می‌توان انتظار داشت که مس ایران کاملا خصوصی ‌شود.

ضمن این که در سال‌جاری با توجه به روند روزهای اول سال، مس با شانس افزایش قیمت‌های جهانی روبه‌رو است.

انتظار برای تحولاتی در «وساخت»

در گروه ساختمانی نیز ساختمان ایران با توجه به اظهارات رییس هیات مدیره سامانه استراتوس احتمالا با تحولاتی روبه‌رو خواهد بود.

مهندس صدر هاشمی نژاد رییس هیات مدیره سامانه گستر نوین عمده سهامدار «وساخت» در آخرین اظهارات خود در روزهای پایانی سال ۸۶ اعلام کرد که ما پذیرای همه اشخاص حقیقی و حقوقی با نگرش بخش‌خصوصی هستیم و تصور ما این است که در بازار شرکای همسویی را برای خود پیدا کنیم. آنها شرکای خوبی برای ما خواهند بود و ما به کمک متحدان استراتژیک خود می‌توانیم سیاست‌هایی را اعمال کنیم که در جهت تقویت بخش‌خصوصی است. وی گفته بود که از این پس ساختمان ایران با رویکرد و نگرش بخش‌خصوصی اداره خواهد شد.

بنابراین از آنچه که صدر هاشمی نژاد به عنوان ایجاد متحدین استراتژیک یاد می‌کند می‌توان این گونه استنباط کرد که «وساخت» در حوزه مدیریتی هم‌اکنون به ثبات و آرامش رسیده و سهامداران «وساخت» در قالب متحدان استراتژیک، زمینه رشد این شرکت پرپتانسیل را فراهم خواهند کرد.

حرکت «وسپه» در قالب استراتژی جدید

سرمایه‌گذاری سپه هم به عنوان یکی از نمادهای مورد توجه بازار تحول در پرتفوی و استفاده از فرصت‌های سرمایه‌گذاری جدید را از جمله برنامه‌های سال جاری خود ذکر کرده است. این شرکت سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاری‌های خود استراتژی جدیدی در دست بررسی دارد که از این پس براساس این استراتژی نسبت به تغییر پرتفوی و متنوع سازی آن اقدام خواهد کرد.