پیشبینی کارشناسان از گروههای پیشرو بازار در سال آتی
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بازار سرمایه معتقدند که به دلیل دولتیبودن ماهیت اقتصاد کشور نمیتوان نظر دقیقی را در مورد آینده گروههای حاضر در بورس ارائه کرد. شفاف نبودن قوانین و سیاستهای مصوب در بسیاری از حوزهها سبب سردرگمی فعالان بازار و حرکت جریان نقدینگی از بازار سرمایه به سمت بازارهای موازی شده است. در ادامه گفتوگوی خبرنگار ما را با برخی از کارشناسان بازار میخوانیم.
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بازار سرمایه معتقدند که به دلیل دولتیبودن ماهیت اقتصاد کشور نمیتوان نظر دقیقی را در مورد آینده گروههای حاضر در بورس ارائه کرد. شفاف نبودن قوانین و سیاستهای مصوب در بسیاری از حوزهها سبب سردرگمی فعالان بازار و حرکت جریان نقدینگی از بازار سرمایه به سمت بازارهای موازی شده است. در ادامه گفتوگوی خبرنگار ما را با برخی از کارشناسان بازار میخوانیم.
سالی برای پایین آمدن P/E
شاهین چراغی، رییس هیاتمدیره کارگزاری «مهرآفرین» سال آینده را نسبت به امسال سال بهتر و پررونقتری برای بورس دانست و گفت: اعتقاد من این است که سال آینده میتواند نسبت به امسال سال بهتری باشد. البته با توجه به مسائلی همچون افزایش حجم واردات، تعیین تکلیف نشدن نرخ بهره و... سال پرتنش و پرماجرایی را نیز در پیش رو خواهیم داشت.
وی ادامه داد: سال آینده سالی خواهد بود که روند فعلی بورس عوض خواهد شد و P/E بسیاری از شرکتها پایین خواهد آمد. با کاهش P/E و جذاب شدن قیمت سهام برخی شرکتها میتوان به مشارکت هر چه بیشتر سهامداران در بازار سرمایه کشور امیدوار بود.
معدنیها
وی شرکتهای معدنی را از جمله شرکتهای پیشتاز بازار در سال آتی برشمرد و گفت: قیمت محصولات فولادی به تبعیت از بالا رفتن قیمت نفت افزایش خواهد یافت. در حال حاضر قیمت محصولات فولادی و سنگآهن متاثر از نوسانات قیمت نفت است. البته روندی که در کشور وجود دارد در بسیاری از موارد عکس روز جهان را طی میکند.
وی توضیح داد: ولی اتفاقی که در اقتصاد کشور میافتد به شکل جالبی خلاف اتفاقی است که در بازارهای جهانی میافتد. به طور مثال با توجه به افزایش قیمت نفت، درآمد کشور بالا رفته است، این امر باید خود را در P/E و درنهایت رشد شاخصها نشان دهد، در حالی که عکس آن را شاهد هستیم.
البته این خلاف جهت حرکت کردن اقتصاد کشور با توجه به شرایط خاص اقتصاد کشور، تا حدی قابل توجیه است. چراغی گروه ساختمانی را ارزنده دانست و گفت: بهرغم نبود شرکتهای ساختمان سرآمد، میتوان گروه ساختمانی را با توجه به پتانسیلهای بالای رشد و تقاضاهایی که در کشور وجود دارد، در سال آینده پیشرو دانست.
وی ادامه داد: بانکها و لیزینگها هم در صورت تحقق بحثهایی که اخیرا درباره آزادسازی نرخ بده مطرح شده، شانس اینکه مورد توجه از سوی سرمایهگذاران قرار گیرند، دارند.
داروییهای خنثی!
اما رضا بختیاری، معاون سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری ایرانیان به وجود انحصار در صنعت دارو اشاره کرد و گفت: بیش از ۵۰درصد سهام شرکتهای دارویی بازار در پرتفوی «شستا» قرار دارد. با توجه به درصد پایین سهام شناور شرکتهای این گروه و وجود پیشبینیهای سودآوری با ثبات در کنار تقسیم سود مناسب، نمیتوان اتفاق خاصی را در این صنعت شاهد بود. وی تصریح کرد: وضعیت گروههای دارویی به شکلی است که نه کاهش و نه جهش آنچنان در این صنعت نرخ نمیدهد.
«اما»های پتروشیمی
وی در ادامه افزایش قیمت نفت را به نفع شرکتهای پتروشیمی دانست و گفت: عمدتا زمانی که قیمت نفت افزایش پیدا میکند، سهام شرکتهای پتروشیمی با رشد ارزش روبهرو میشوند ولی از طرف دیگر باید توجه کرد که این افزایش در هر قیمتی رخ نمیدهد. ابهام زیاد در قیمت مواد اولیه، خوراک گاز طبیعی و ... باعث شده که شفافیت زیادی را در گروه پتروشیمی نداشته باشیم و این امر سبب سختشدن تحلیل وضعیت شرکتهای این گروه میشود.
وی یادآور شد: البته تجربیات نشان داده که سیاستهای دولت همواره به شکلی است که به نوعی پشتوانه خود را از سهامی که واگذار کرده، بر میدارد؛ بنابراین میتوان حدس زد که برنامههای در نظر گرفته شده برای پتروشیمی میتواند به سمت آزادسازی قیمت خوراک از یک طرف و دولتی شدن قیمت محصول از طرف دیگر حرکت کند.
بختیاری، ریسکهای پیش روی گروههای معدنی را برای سال آینده جدی دانست و گفت: امسال با پافشاری خاصی که روی نرخ بهره مالکانه صورت گرفت، در نهایت این نرخ به ۱۰۰میلیارد تومان کاهش یافت ولی این میزان برای سال آینده قطعا افزایش بسیار زیادی خواهد داشت. بهتبع این افزایش نرخ هم میتوان انتظار کاهش قیمت سهام شرکتهای حاضر در این گروه را داشت.
وی تاکید کرد: البته در شرایطی که قیمت محصول نهایی شرکتهای گروه معدنی افزایش یابد، میتواند تا حدی از کاهش ارزش آنها جلوگیری کند.
وی در ادامه تحلیل خود از وضعیت گروههای معدنی، آنها را به دو گروه آهن و غیر آهنی تقسیمبندی کرد و گفت: انتظار رشد قیمتی برای فولاد وجود دارد ولی آمارها حاکی است که نمیتوان افزایش خاصی را برای مس و روی مشاهده کرد.
فرصتی خوب برای سرمایهگذاری در مسکن
وی شرایط کلی بازار مسکن را در سال آینده دور از جهشهای بزرگ دانست و گفت: جهشهای اصلی مسکن طی دو سال گذشته طی شده است و نمیتوان جهشهای آنچنانی را در این صنعت مشاهده کرد.
وی ادامه داد: از سویی با توجه به افزایش رشد نقدینگی و پیشبینی نرخ بالای 20درصدی که برای تورم در نظر گرفته میشود، دورههای جهش بخش مسکن از 5/3سال به 5/2سال کاهش مییابد.
در مجموع این گروه در حال حاضر شرایط رکود و خواب خود را طی میکند و بعید است که طی دو سال آینده رشد خاصی داشته باشد و بنابراین فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری در این بخش فراهم است.
سود سرشار در نظام بانکی
بختیاری سیستم بانکی را حاوی سود سرشاری دانست و گفت: این صنعت با توجه به پتانسیلهای رشد بسیار بالایی که دارد و با توجه به برنامههایی که بانکها برای روی آوردن به عقود مشارکتی دارند، میتوان این صنعت را با شرایط مناسبی در سال آینده پیشبینی کرد.
چالشی به نام نقدینگی!
در ادامه این گزارش، عباسعلی حقانی نسب، مدیرعامل کارگزاری آگاه مهمترین چالش فعلی و آینده بازار سرمایه را نبود نقدینگی دانست و گفت: مهمترین موضوعی که بازار در سال آتی با آن مواجه است و صنایع متعدد را نیز تحت تاثیر قرار داده، بحث نقدینگی است.
وی ادامه داد: اگر این چالش امسال رفع نشود و به سال آینده نیز تسری پیدا کند، سرمایهگذاریهای سال آینده با مشکلات و چالشهای جدی روبهرو خواهند شد. به نظر میرسد با مجموع شرایطی که وجود دارد، صنایعی همچون پتروشیمی، فلزات، صنعت بانکداری و شرکتهای مرتبط میتوانند با اقبال بازار روبهرو شوند.
شانس رونق صنایع جدید
«حقانی نسب» صنایع جدیدی را که را در راه ورود به بازار هستند، از شانس خوبی برای رونق گرفتن برخوردار دانست و گفت: ورود صنایع جدیدی مثل مخابرات و شرکتهای پتروشیمیهای دیگر به بازار میتواند زمینه را برای رونق این دسته از سهام فراهم کند.وی تاکید کرد: از دیدگاه من صنایع پتروشیمی و صنایعی که مواد اولیه و خوراک آنها گاز است در سال آینده می توانستند از شرایط مناسبی بهرهمند شوند که ورود شرکتهای جدید پتروشیمی با پایه گازی میتواند به این جریان کمک کند.
توانمندسازی طرف تقاضای بازار
وی توانمندسازی بازار در طرف تقاضا را امری دانست که باید مسوولان بازار بیش از پیش به آن توجه کنند و ادامه داد: تاکید دولت از نیمههای سال 86 بر بحث جداسازی سیاستهای حمایتی از بانکهای تجاری قرار گرفته است که این امر شرایطی را ایجاد میکند که با توجه به حذف محدودیتها از صنعت بانکداری میتوان به رشد مستمر این صنعت امیدوار بود.
وی اضافه کرد: صنایع معدن و فلزی متاثر از فضای داخلی و خارجی است و با توجه به افزایش قیمتی که در سطح جهان در حال رخ دادن است و از طرفی سیاستهای آزادسازی دولت در این زمینه، چشمانداز سال آینده این صنعت را میتوان مناسب دید.
شرکتها پیشرو هستند، نه گروهها!
اما «بهروز شهدایی»، یک کارشناس بازار سرمایه وضعیت رونق صنایع را در سال آینده همراه با «اگر» بزرگی به نام سیاستهای دولت همراه دانست و ادامه داد: در شرایط کنونی بازار نمیتوان چشمانداز خوبی را برای صنایع موجود پیشبینی کرد، بلکه چشمانداز و آینده خوب در انتظار صنایعی است که هنوز وارد بورس نشدهاند. وی اضافه کرد: ما در بورس کشور صنعت و گروه پیشرو نداریم، بلکه تکشرکتهای پیشرو در هر صنعت سرآمد هستند و عمده این شرکتها هم در دسته شرکتهای مشمول اصل ۴۴ جای میگیرند.
شهدایی در ادامه در خصوص شرکتهایی که وارد بورس خواهند شد، گفت: به بانکهایی که در راه ورود به بورس هستند، نمیتوان چندان امید بست؛ چرا که فعالیت دولتی دارند.
رونق ۴ماهه گروههای خودرویی
این کارشناس بازار سرمایه 4ماه اول سال آینده را برای شرکتهای خودرویی مناسب دانست و گفت: از آنجا که شرکتهای خودرویی P/E پایینی دارند و سودهای مناسبی را در هنگام مجمع تقسیم میکنند، پیشبینی میشود که در چهار ماه ابتدای سال آینده با توجه به نزدیکی به مجمع شرایط خوبی را تجربه کنند.
تسهیلات ۱۵۰۰میلیارد تومانی
شهدایی شرایط شرکتهای سرمایهگذاری را در صورت پرداخت تسهیلات 1500میلیارد تومانی رو به رشد خواند و گفت: اگر این تسهیلات به شرکتهای سرمایهگذاری پرداخت شود، تا حد زیادی قابلیت نقدینگی این شرکتها افزایش مییابد و میتوانند شرایط مناسبی را برای سهام خود در بازار شاهد باشند.
همیشه پیشرو
وی نقطهنظر خود را در مورد گروه ساختمانی مثبت خواند و گفت: شرکتهای ساختمانی همیشه پتانسیل کافی برای رشد دارند و بخش زیادی از آینده سودآوری آن به نحوه مدیریت آنها برمیگردد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به نیاز سالانه کشور به مسکن و تقاضای بالایی که در این صنعت وجود دارد، شرکتهای ساختمانی در صورت برنامهریزیهای صحیح و بهرهگیری از کادر مدیریتی قوی میتوانند سود مناسبی را به سهامداران خود پرداخت کنند.
وی در عین حال گفت: شرکتهای پتروشیمی هم نمیتوانند رشد چندان زیادی را در سال آینده تجربه کنند؛ فقط باید منتظر ماند و عرضه سهام شرکتهای پتروشیمی را مورد ارزیابی قرار داد.
شرایط کاهش برای پتروشیمیها
از طرف دیگر ابوالفضل صمدی، کارشناس سرمایهگذاری بانک سامان، صنایع پیشرو بازار سرمایه را محدود خواند و گفت: مواد و محصولات شیمیایی بازار سرمایه به دو گروه داروییها و پتروشیمیها دسته بندی میشوند که با توجه به ثبات وضعیت داروییها بیشتر تحلیلها حول پتروشیمیها در نوسان است.
وی ادامه داد: نحوه تامین مواد اولیه این صنایع از طریق داخل و قیمتگذاری از طریق دولت صورت میگیرد. بحث آزادسازی که درباره قیمت محصولات پتروشیمی وجود دارد، این احتمال را نیز با خود دارد که به دنبال آزادسازی قیمت محصول، دولت مواد اولیه را نیز با قیمت آزاد به شرکتها ارائه کند.
وی خاطرنشان کرد: در مجموع با نگاهی بر محصولات پتروشیمی و طرحهای توسعه ای که بیشتر شرکتهای فعال در این صنعت دارند، احتمال کاهش قیمت محصولات پتروشیمی وجود دارد.
عبور دوره رونق از فلزیها
وی وضعیت گروه فلزات اساسی را با رشد خاصی مواجه ندانست و گفت: عمده عرضههای شرکتهای اصل 44 که در سال 86 انجام شد در گروه فلزات اساسی بود که طی امسال هم رشد زیادی را تجربه کردند. افزایش عرضهها هم سبب شده که قیمت محصولات شرکتهای این گروه با کاهش هم مواجه شود.
وی این گونه جمعبندی کرد: بررسی نشان میدهد که تا سال ۲۰۰۹ این صنعت نمیتواند رشد خاصی را تجربه کند.
نقش تعدیلکننده خودروییها
«صمدی» وضعیت گروههای خودرویی را «تعدیلکننده» عنوان کرد و گفت: P/E پایین صنعت خودرو و کمریسک بودن آن باعث شده که سهام شرکتهای خودرویی به نوعی حالت خنثی داشته باشند و در برخی شرایط هم نقش تعدیلکننده پرتفوی را بازی کنند.
وی ادامه داد: گروههای واسطهگری مالی هم تابعی از کل صنایع بازار هستند و میتوانند از سبقت گرفتن یا رکود صنعت خاصی تاثیر بگیرند.
وی سرمایهگذاری در گروههای ساختمانی را بدون ریسک خواند و گفت: پتانسیل بالایی که در این گروه وجود دارد باعث شده که سرمایهگذاری در ملک به عنوان یکی از کمریسکترین و بهترین نوع سرمایهگذاریها خود را نشان دهد.
کانیهای غیرفلزی همچنان در سبد
وی وضعیت شرکتهای سیمانی را همچنان با توجه به قرارداشتن سیمان در سبد حمایتی دولت بدون تغییر دانست و گفت: از آنجا که سیمان از شاخصههای تعیینکننده قیمت مسکن است و با آزادسازی قیمت آن احتمال افزایش قیمت مسکن وجود دارد، بنابراین احتمال افزایش قیمت سهام شرکتهای سیمانی وجود ندارد؛ چرا که اصولا قرار نیست آزادسازی صورت گیرد.
رونق بانکیها در صورت آزادسازی نرخ بهره
از سوی دیگر محمدمهدی ناسوتیفرد، کارشناس شرکت کارگزاری «اندیشه برتر» تغییرات ایجاد شده در نظام بانکی کشور را سبب رونق گرفتن گروه بانکی در سال آینده دانست و گفت: روندی که بعد از انتخاب مظاهری در اقتصاد کشور ایجاد شده، به شکلی است که شرایط را برای بانکهای حاضر در بورس بهبود بخشیده است. اتخاذ سیاست آزاد گذاشتن بانکها در تعیین نرخ بهره و خارج شدن این نرخ از حالت دستوری فضایی را فراهم کرده که بانکها بتوانند در شرایط رقابتی و آزاد رشد کنند. البته همه این عوامل منوط به پیاده شدن سیاست آزادسازی نرخ بهره است.
وی شرایط شرکتهای معدنی را به خلاف جو منفی و بحثهای مطرح شده درباره بهره مالکانه، خوب ارزیابی کرد و افزود: شرکتهای سنگآهنی و فولادی با توجه به پتانسیل ایجاد سود بسیار بالایی که دارند و همچنین رشد قیمتهای جهانی، به نظر میرسد که در سال آینده از وضعیت مناسبی برخوردار باشند.
پتروشیمی در هالهای از ابهام
«ناسوتی فرد» وضعیت گروههای پتروشیمی را به دلایل متعدد نامعلوم عنوان کرد و گفت: بحث قیمتگذاری مواد اولیه و محصولات این صنعت از جمله چالشها و ابهامهای همیشگی است. از سوی دیگر بحث معافیت مالیاتی ناشی از صادرات شرکتهای پتروشیمی هم که در سال جاری منتفی شد، ممکن است در سال آینده دوباره احیا شود و مشکلاتی را برای این صنعت به وجود آورد.
وی تصریح کرد: مجموعه این ابهامات باعث میشوند که نتوان تحلیل دقیقی از چگونگی وضعیت این صنعت در سال آینده ارائه کرد.
سودآوری مستمر ساختمانیها
وی رشد قیمت زمین و مسکن را در سال آینده با توجه به رشد دو سال گذشته آن در شرایط خوبی برآورد کرد و گفت: رشد قیمتهای این صنعت در دو سال گذشته نشان میدهد که میتوان سال آینده را نیز به عنوان سال خوبی برای گروههای فعال در این رشته برشمرد.
وی در ادامه اضافه کرد: وضعیت گروههای دارویی با توجه به طرحهای توسعهای که در دست دارند، میتواند شاهد ثبات و سودآوری به نسبت مناسبی باشد.
ارسال نظر