حجم مبنا و دامنه نوسان دو درصدی از معاملات حذف می‌شود
گروه بورس - معصومه طاهرخانی: عضو هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، روز گذشته در نشست تخصصی بانکداری سرمایه‌گذاری که با همت مرکز مطالعات دانشگاه شریف در شرکت بورس برگزار شد، خبر داد که در دستورالعمل جدید، بازگردانی سهام که به زودی به بازار اعلام می‌شود، حجم مبنا برای آن گروه از سهم‌هایی که بازارگردانی می‌شود، برداشته شده و دامنه نوسان از حد دو درصد فراتر خواهد رفت.

گزارش عصر دیروز خبرنگار «دنیای اقتصاد» از سالن شرکت بورس تهران حاکی است که در این دستور‌العمل بازارگردانی به عنوان یک فعالیت سودآور تعریف شده و فضا برای شرکت‌های تامین سرمایه بسیار گسترده‌تر خواهد شد.
دکتر «محسنی دمنه» ادامه داد: تفاوت دستورالعمل جدید که به زودی منتشر خواهد شد، با دستورالعمل پیشین این است که مشارکت بیشتر را برای موسسات تامین سرمایه فراهم کرده و امیدواریم که شرکت‌های تامین سرمایه از سایر مفاد این دستورالعمل استفاده بهینه کنند.
دکتر «قاسم محسنی»، همچنین در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت: این دستورالعمل تهیه و برای هیات‌مدیره سازمان بورس ارسال شده است و در نهایت تا دو هفته دیگر نهایی می‌شود.
وی درباره ویژگی بارز این دستورالعمل گفت: این دستورالعمل جدید فقط به دنبال بازارسازی نیست، بلکه بیشتر نقدشوندگی سهم را در نظر دارد.
وی ادامه داد: در این دستورالعمل به دنبال آن هستیم که با افزایش دامنه نوسان، نقدشوندگی سهام را افزایش دهیم.وی اضافه کرد: براساس این دستورالعمل بازارگردان موظف است که قیمت عادلانه برای یک سهم در نظر بگیرد، یعنی بازارگردان باید دوطرفه عمل کرده و پیشنهاد خرید و فروش خود را همزمان ارائه کند. در این صورت بازارگردان برای خرید و فروش حد نوسان مثبت و منفی بیشتر از دو درصد که از قبل براساس قرارداد تعیین می‌شود، متعهد است.
وی تشریح کرد: بازارگردانی که می‌خواهد عملیات بازارگردانی یک سهم را انجام دهد، پیشنهادهای خود را به شرکت بورس ارائه کرده و شرکت بورس آن بازارگردانی که درصد نوسان کمتری را پیشنهاد کرده باشد را انتخاب می‌کند.
دکتر محسنی افزود: مطابق همین دستورالعمل، معاملات سهم روان‌تر می‌شود. اما در ادامه نشست عصر دیروز دکتر «علی رحمانی» مدیرعامل شرکت بورس از نهایی شدن پیش‌نویس دستورالعمل راهبری شرکتی تا دو ماه آینده خبر داد و افزود: در این پیش‌نویس دستورالعمل، فضا و موقعیت‌های جدیدی برای گسترش فعالیت شرکت‌های تامین سرمایه در نظر گرفته شده است. وی ادامه داد: فعالیت شرکت‌های تامین سرمایه می‌توانند برای خریداران سهام اطمینان‌بخش باشند و از سویی ریسک فروش سهام را تا حد قابل ملاحظه‌ای کاهش خواهد داد.
وی همچنین اضافه کرد که شرکت بورس نگاه حمایتی به شرکت‌های تامین سرمایه داشته و در این خصوص مواردی از جمله شناساندن آنها به عنوان مشاور پذیرش، معرفی آنها به عنوان بازارگردان، فراهم کردن امکان دسترسی به سیستم معاملات بورس با کارمزد اندک و هدایت شرکت‌های متقاضی پذیرش به سوی موسسه‌های تامین سرمایه، از جمله خدمات شرکت بورس است. مدیرعامل شرکت بورس ادامه داد: بستری فراهم شده که از تاریخ اول بهمن‌ماه امسال، شرکت‌هایی که بحث افزایش سرمایه را دنبال کرده یا متقاضی پذیرش هستند به موسسه‌های تامین سرمایه هدایت کنیم و شرکت بورس به طور تدریجی کار را محول کند. همچنین
«غلامرضا حیدری کردزنگنه» رییس سازمان خصوصی‌سازی در این نشست تخصصی سخنرانی کرد.
وی گفت: دستورالعمل جدیدی در سازمان خصوصی‌سازی در حال تهیه است که براساس نحوه استفاده از خدمات موسسه‌های تامین برای عرضه سهام تعریف شود و از شرکت بورس و موسسات تامین سرمایه می‌خواهیم که در این باره پیشنهادهای خود را ارائه کنند.
رییس سازمان خصوصی‌سازی همچنین کارکرد شرکت‌های تامین سرمایه را به ضربه‌گیر خصوصی‌سازی توصیف کرد و گفت: ما از تولد شما موسسه‌های تامین سرمایه خوشحال هستیم، چون از این به بعد ناسزاها را میان هم تقسیم خواهیم کرد.
(خنده حضار). محمدحسین عادلی، رییس هیات‌مدیره تامین سرمایه امین نیز در ادامه این نشست به وظایف چهارگانه شرکت‌های تامین سرمایه اشاره کرد و گفت: ابزارسازی، به خصوص ابزارسازی اسلامی اولین وظیفه‌ای است که شرکت‌های تامین سرمایه می‌توانند به آن بپردازند. وی هشدار داد: باید توجه کنیم که شرکت‌های تامین سرمایه به شرکت‌های سرمایه‌گذاری تبدیل نشوند، بلکه وظیفه اصلی خود را که همانا واسطه‌گری برای ابزارهای سرمایه است انجام دهند. وی وظیفه سوم تامین سرمایه‌ای‌ها را نوع‌آوری و تفکر برشمرد و افزود: این شرکت‌ها نباید درگیر کارهای اجرایی شوند، بلکه باید با بهره‌گیری از افراد مناسب و متخصص آنها را در این راستا آموزش دهند. وی داشتن نگاه بین‌المللی برای این شرکت‌ها را یک ضرورت خواند و افزود: در‌حال‌حاضر نیازها و اندازه‌های اقتصاد کشور به گونه‌ای است که از مرزهای کشور فراتر رفته و در نتیجه نیاز به تعامل دارند. بنابراین باید توجه کنیم که با تامین سرمایه‌ بین‌المللی ارتباط داشته باشیم. وی ابراز امیدواری کرد: بورس ایران می‌تواند در سال‌های آینده از بورس‌های ترکیه و عربستان هم پیشی گیرد. وی خاطرنشان کرد که این یک آرزو نیست، بلکه یک پیش‌بینی توام با امید است.