گروه بورس- یکی از خوانندگان روزنامه، با ارسال مقاله‌ای به گروه بورس خواستار توجه بیشتر نسبت به کیفیت و سرعت انتشار اطلاعیه شرکت‌ها از طریق سازمان بورس شده است. انتشار این مقاله تحت عنوان «دیدگاه» هیچ گاه به معنی انکار تلاش و زحمات اداره نظارت بر ناشران بورسی نبوده و در مسیر طرح تعاطی افکار است.

علی حسینی

یکی از مواردی که سهامداران و مدیران شرکت‌‌های بورسی نسبت به آن اعتراض دارند، تاخیر بین زمان ارسال اطلاعات مالی از سوی شرکت‌ها و زمان انتشار آنها از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار است. این مشکل در برخی از موارد سبب می‌شود که در فاصله زمانی ارسال تا انتشار عمومی اطلاعات، برخی از افراد با دسترسی به این اطلاعات، حرکت مقتضی را روی سهام در بورس انجام می‌دهند و اصطلاحا از اطلاعات نهانی (Insider Information) استفاده می‌کنند. مساله‌ای که در تمامی بازارهای مالی دنیا جرم محسوب می‌شود و مشمول مجازات‌های سنگین است.

در این میان اداره نظارت بر ناشران بورسی به عنوان متولی بررسی و انتشار اطلاعات و پیش‌بینی سود شرکت‌ها دلیل این تاخیر را بررسی صورت‌های مالی و پیش‌بینی ارائه شده از سوی شرکت‌ها بیان می‌کند.

در حقیقت اداره مزبور با استدلال اینکه شرکت‌ها در برخی از موارد با ارائه اطلاعات نادرست به گمراه‌کردن فعالان بازار اقدام می‌کنند، یکی از مسوولیت‌های خود را بررسی صورت‌های مالی شرکت‌‌ها و شناسایی موارد انحراف از واقعیت اعلام کرده است که گاه نتیجه نهایی این گونه نیست. به عنوان مثال می‌توان اطلاعیه سیمان قائن به شماره ۱۹۳۳۸/۶۰ اشاره کرد...

اطلاعیه‌ای که طی آن پیش‌بینی سود شرکت و صورت سود و زیان ۹ماه ۸۶ را شامل می شود. براساس این اطلاعیه، شرکت مزبور ۱۱۰درصد هزینه مالی پیش‌بینی شده برای کل سال را طی ۹ماه پوشش داده و طبق ترازنامه ۹ماه، جمع تسهیلات مالی دریافتی شرکت ۱۰۵۹۲میلیون ریال است. نکته جالب توجه در این زمینه اینکه هزینه مالی به هیچ وجه نمی‌تواند کاهش یابد و مثبت بودن تسهیلات مالی دریافتی در پایان دوره ۹ماه، به معنای امکان افزایش هزینه‌های مالی تا پایان سال است که این مورد می‌‌تواند صورت سود و زیان پیش‌بینی شده شرکت سیمان قائن را مخدوش کند. به بیان دیگر اگر شرکت سیمان قائن معتقد است که سود خالص شرکت در پایان سال تغییر نخواهد کرد، باید افزایش هزینه‌ مالی را با افزایش درآمد در سایر بخش‌ها تامین کند و این موضوع به معنای تغییر صورت سود و زیان پیش‌‌بینی شده است.

مثال دیگر، عدم دقت در انتشار اطلاعات شرکت‌ها از سوی اداره نظارت بر ناشران به صورت‌های ۹‌ماهه چادرملو بازمی‌گردد که طی اطلاعیه شماره ۱۹۴۶۹/۶۰، شرکت اعلام کرده است که ۱۰۶۵تن گندله را به ارزش ۲۱۵۳میلیون ریال به فروش رسانده است. ارقامی که میانگین قیمت فروش هر تن گندله را به بیش از ۲۰۲هزار تومان می‌رساند. این در شرایطی است که قیمت جهانی این ماده در حال حاضر کمتر از ۱۹۰دلار است و ارقام اعلام شده به هیچ وجه نمی‌تواند صحیح باشد. به نظر می‌رسد یا تناژ فروخته شده بیش از تناژ اعلام شده است یا درآمد حاصل از فروش این تناژ گندله کمتر از رقم اعلام‌شده است.

لازم به ذکر است که انتشار گزارش فوق با توجه به حساسیت سهام چادرملو در بورس تهران می‌تواند سهامداران را در ارزیابی سود ۱۲ماهه شرکت دچار انحراف کند که در نهایت می‌تواند به بهای زیان سهامداران تمام شود.

به نظر می رسد اداره نظارت بر ناشران بورس می‌تواند به محض ارائه پیش‌بینی جدید از سوی شرکت‌ها، اطلاعیه‌ مزبور را بدون هیچ گونه دخل و تصرف منتشر کند و موارد انحراف یا ایرادات موجود در گزارش ارائه‌شده را به صورت جداگانه منتشر کند. این رویه سبب می‌شود که در وهله اول فاصله زمانی میان ارائه و انتشار اطلاعات از سوی شرکت‌ها به حداقل برسد و می‌تواند استفاده از اطلاعات نهانی را تا حد زیادی کاهش دهد. همچنین فعالان بازار می‌توانند با مطالعه موارد اشاره شده از سوی اداره ناشران، روند اطلاع‌رسانی شرکت‌ها را بررسی کنند و اطلاع‌رسانی شفاف را از غیرشفاف تمیز دهند. مورد اخیر می‌تواند با اشاره اداره نظارت بر ناشران به موارد مغایرت یا عدم مغایرت اطلاعات ارائه شده توسط شرکت‌ها در ادوار گذشته، سهامداران را نسبت به تصمیم‌گیری دقیق‌تر درخصوص سهام تک‌تک شرکت‌های بورسی یاری رساند.