مدیرعامل شرکت بورس: به منظور پویایی بازار
نحوه پذیرش بانکها در بورس باید تغییر کند
علی رحمانی اظهار داشت: شرکت سهامیعام بورس در حالی روز بارانی ۱۵ آذرماه سال گذشته براساس قانون بازار اوراق بهادار تاسیس و راهاندازی شد که در نخستین گام امور پذیرش بر عهده موسسان شرکت سهامی عام بورس را به عهده گرفت.
مدیر عامل شرکت بورس به نخستین روز دیماه سال 1385 بازمیگردد و ایام را دوباره مرور میکند و میگوید: پس از آنکه امور پذیرش به شرکت بورس واگذار شد، بخش پذیرش نیز تجهیز و کارگروههای آمادهسازی سهام شرکتها مذاکرات خود را با بانکها، بیمهها و وزارتخانهها آغاز کردند.
وی ادامه میدهد: این بار معیارهای پذیرش تغییر یافته بود و مجریان و کارشناسان مرتبط با هر نهاد و موسسه چرخش بازار سرمایه در ارتباط با شاخصهای حضور در بازار را مورد بحث و بررسی قرار میدادند.
رحمانی مثالی را به میان میآورد و اضافه میکند: مطالبات معوقه و کیفیت ذخایر دو شاخصی بود که در یک سال اخیر، پیش از پذیرش بانکها، مورد توجه کارگروهها قرار گرفت؛ چرا که همه ما به این باور رسیده بودیم برای اینکه بازاری پویاتر داشته باشیم، باید تغییراتی را در نحوه پذیرش بانکها ایجاد کنیم. رحمانی امیدوار است با ابلاغ دستورالعملی که از سوی کارشناسان شرکت بورس به سازمان پیشنهاد شده است، بازار به سمت کنترل بیشتر ریسک حرکت کند.
تلاش برای کاهش ریسک بازار
مدیر عامل شرکت بورس تغییرات امید نامهها را نیز مورد توجه قرار میدهد و از آن به عنوان دیگر اقدام موثر شرکت بورس بر کاهش ریسک بازار یاد میکند و میگوید: در این امیدنامهها اطلاعات مورد نظر سرمایهگذار گنجانده شده و ما از شرکتها و موسساتی که خواهان پذیرش در بازار سرمایه هستند، میخواهیم تا تجزیه و تحلیل ریسکهای سرمایه گذاری خود را ارائه دهند.
ناگزیر به حفظ تالارهای منطقهای
پس از این مدیرعامل شرکت بورس به ماه برفی بهمن ماه سال پیش اشاره میکند. روزی که تالارهای منطقه ای به شرکت بورس واگذار شد.
رحمانی در این خصوص میگوید: اصلاح ساختار، تغییرات در انواع قراردادها و نیروی انسانی، تنها بخشی کوچک از اقداماتی بود که به منظور کاهش هزینههای تالارداری شرکت بورس انجام شد. ما بر این باور بودیم که تا زمان اشاعه کامل فرهنگ سهامداری و توسعه شبکه مخابرات و اینترنت، ناگزیر به حفظ و نگهداری فیزیکی تالارها در سطح کشور هستیم. اما در عین حال باید با اجرای راهکارهای اقتصادی، هزینهها را تا حد امکان کاهش دهیم.
900میلیون تومان صرفهجویی
رحمانی به رقم ۹۰۰میلیون تومانی اشاره میکند که رقمی حاصل از صرفهجویی در هزینه تالارهای منطقه ای و اصلاح ساختار است.
وی یک ماه به پیش میآید و خاطر نشان میکند: اول اسفندماه سال 1385 روز تحویل عملیات بازاربود و البته هنوز دو بخش رسیدگی به تخلفات و امور ناشران باقیمانده که آن هم طی دوماه آینده به طور کامل به شرکت بورس واگذار خواهد شد.
پذیرش و عرضه سهام ۶ شرکت
رحمانی یادآور میشود: در یک سال اخیر 6 شرکت برای نخستین بار در بازار سرمایه پذیرفته شدند و عرضه اولیه 5 شرکتی که اصل و ذیل اصل 44 بودند که شامل ملی مس، ایرالکو، سیمان دشتستان و فولادهای خراسان، مبارکه اصفهان و خوزستان و مالی و اعتباری سینا که مشمول این اصل نبود.
دیگر اقدامات
راهاندازی امور اعضا از دیگر تحولات شرکت بورس در یک سال اخیر بود که سبب ارائه خدمات مورد انتظار کارگزاران و نظارت بر عملکرد آنان شد.
رحمانی میگوید: ما در این مدت بیش از ۱۰۰ ایستگاه معاملاتی را ایجاد کردیم. وی به تغییر قواعد بازار در یک سال اخیر هم اشاره میکند: دستورالعمل رفع گره معاملاتی که زمینه حذف حجم مبنا و صفهای خرید و فروش و همچنین کوتاه شدن زمان توقف نماد شرکتها را فراهم آورد. مدیرعامل شرکت بورس خاطرنشان میکند که هیچ شاخصی بهتر از عدد و رقم گویای عملکرد موسسات نیست. مجموع اقدامات شرکت بورس با همکاری سازمان بورس سبب شد تا مجموع معاملات بازار در اواسط آذرماه سال جاری در مقیاس حجم معاملات بازار در کل روزهای سال گذشته باشد. رقمی که او به آن اشاره میکند همان ۵هزار و ۶۰۰میلیارد تومان است.
چندگام عقب تر ازبرنامه
مدیرعامل شرکت بورس به خودانتقادی از عملکردها هم اعتقاد دارد و در این باره میگوید: البته ما هنوز چندگامی از برنامه عقب ماندهایم که ریشه آن هم به تاخیر در راهاندازی نرمافزار اتوس باز میگردد. نرمافزاری که میباید تا مهرماه سالجاری نصب و راهاندازی میشد. رحمانی تصریح میکند: اگر این نرم افزار در نخستین روزهای مهرماه نصب میشد، بخشی از قواعد بازار هم بازنگری میشد، اتفاقی خوب برای بازار که به آینده موکول شد.
وی درباره نحوه تعامل شرکت بورس با کمیته ماده 57 گفت: لیستی بلندبالا از مجموع نیازهای شرکت بورس به کمیته ماده 57 ارسال شده است. یک بار در بهمن ماه سال گذشته و یک بار نیز در اردیبهشت ماه، اما تا این لحظه پاسخی به تقاضاها داده نشده است. رحمانی لحظه ای تامل میکند و در خاتمه میگوید: به هر حال بخشی از مشکلاتی که قانونگذار مقرر کرده بود تا از طریق واگذاری داراییهای سازمان بورس به شرکت بورس برطرف شود، سبب شد تا اندیشه راهاندازی نخستین مرکز مالی ایران به ذهن کارشناسان خطور کند.
گفتوگو: علی رضاییزاده
ارسال نظر