تغییر گرایش در بورس تهران
دنیای اقتصاد- در روزهای اخیر علائم زیادی از تغییر ذائقه معاملهگران سهام در قالب گرایش به کسب سود نقدی به جای سود قیمتی قابل مشاهده است. اما مهمترین نکتهای که به اعتقاد کارشناسان، رفتار کلی معاملهگران را در میانمدت ترسیم خواهد کرد، صحبتهای ریاست جمهوری و تحلیلها و راهکارهای وی درخصوص تورم است که متناسب با نوع راهکارها میتواند تاثیرات متفاوتی را در بورس ایجاد کند. تحلیل ذائقه بازار
تغییر گرایش به کسب سود نقدی به جای سود سرمایه
گروه بورس- بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته در پی عرضه سهام برخی از شرکتهای دارای صف خرید طی هفتهجاری از جمله پتروشیمی خارک، فولاد خوزستان، فولاد خراسان، بانک پارسیان، فولاد مبارکه، سایپا و زامیاد با چرخش جو حاکم بر معاملات سهام روبهرو شد.
روند معاملات سهام در روز گذشته در شرایطی رقم خورد که تشکیل صفهای خرید در بورس تهران نتوانست حتی ۱۰روز تداوم پیدا کند. این در حالی بود که کارشناسان پیشتر نسبت به سطحی بودن رونق ایجاد شده طی روزهای گذشته به کرات هشدار داده بودند. در حقیقت بهانه اصلی معاملهگران برای تغییر روند بازار طی روزهای قبل، انتشار گزارش سازمانهای جاسوسی آمریکا و احتمال تعویق بررسی پرونده هستهای ایران در شورای امنیت بود. حال آنکه به اعتقاد برخی از کارشناسان و فعالان بازار، افت قیمت سهام شرکتها امری طبیعی و ناشی از متغیرهای کلان اقتصادی کشور است و عدم اعمال تحریمهای بینالمللی رسمی علیه ایران نمیتواند به صورت بنیادی، رکود حاکم بر معاملات سهام در بورس تهران را مداوا کند. شاهد این مدعا نیز عرضههای به نسبت گسترده برخی از شرکتهای حقوقی طی روزهای گذشته بود که از رونق مقطعی ایجاد شده در بازار به بهترین نحو در جهت بهبود ترکیب سبد سهام خود استفاده کردند.
از سوی دیگر به نظر میسد جو مثبت ایجاد شده طی روزهای گذشته، فارغ از مسائل سیاسی بینالمللی، از سوی برخی شرکتها با هدف عرضه مناسب سهام جدید در بورس ایجاد شد. بارزترین نمونه این اتفاق نیز حمایت گسترده از سهام برخی از شرکتهای معدنی بود، شرکتهایی که افت قیمت آنها در نتیجه ابهامات موجود در سیاستگذاریهای دولت در مورد حقوق دولتی برداشت از معادن اتفاق افتاده بود و چرخش روند قیمتی سهام آنها در شرایطی که ابهامات مطروحه همچنان به قوت خود باقی بود، منطقی به نظر نمیرسید.
در این میان نکته جالب توجه، اقبال نسبی معاملهگران به سهام شرکتهای با نسبت قیمت به درآمد (P/E) پایین به ویژه گروه خودرو و ساخت قطعات بود که با توجه به پیشینه تقسیم سود مناسب در مجامع سالانه و افت قیمت شدید طی ماههای گذشته، با هجوم خریداران روبهرو شدند. رفتاری که از تغییر ذائقه معاملهگران و گرایش به کسب سود نقدی (Dividend) به جای سود قیمتی (Capital Gain) نشات میگیرد.
اما مهمترین نکتهای که به اعتقاد کارشناسان رفتار کلی معاملهگران را در میانمدت ترسیم خواهد کرد، صحبتهای ریاست محترم جمهوری است؛ مصاحبهای که در خلال آن مقرر شده بود، راهکارهای آنی و بلندمدت قوه مجریه برای درمان تورم به صورت مفصل تشریح شود، اما در عمل فقدان این راهکار نه تنها نمیتواند تورم را طی هفتهها و ماههای آینده کاهش دهد، بلکه میتواند منجر به افزایش نرخ تورم شود؛ افزایشی که در کنار خود میتواند انتظار بازدهی سرمایهگذاران را در بورس ارتقا دهد که این موضوع به معنای کاهش میانگین نسبت قیمت به درآمد سهام طی ماههای آینده است.
شرایطی که میتواند به دلیل اصرار دولت بر فروش سهام شرکتهای بزرگ دولتی طی ماههای باقیمانده از سالجاری از دو جنبه تشدید شود. نخست اینکه کاهش تدریجی میانگین P/E در بورس به معنای خروج تدریجی بخشی از سهامداران فعلی و افزایش عرضه سهام در بورس است که این موضوع میتواند عرضه سهام شرکتهای دولتی را با مشکل مواجه سازد. همچنین کاهش میانگین P/E در عمل به معنای افت درآمد اسمی دولت از محل فروش سهام است که در نتیجه آن دولت را وادار به فروش میزان بیشتری سهام خواهد کرد که از یک سو به قیمت ارزان فروشی داراییهای دولت تمام خواهد شد و از سوی دیگر به واسطه خروج نقدینگی از بورس میتواند با ابهام در تحقق مواجه شود. به بیان دیگر راهکار تحقق بخشی از درآمدهای دولت در شرایط کنونی، اعمال سیاستهای مناسب در جهت کاهش نرخ تورم است تا با جلوگیری از خروج نقدینگی، دولت بتواند درآمدهای پیشبینی شده را از طریق ترغیب نقدینگی جدید به ورود به بازار سرمایه، تامین کند.
بورس نشاط دارد
سنا - رییسجمهوری اسلامی ایران گفت: بورس اوراق بهادار فعال و بانشاط شده است.
رییسمحترم جمهوری، یکشنبه شب در گزارش اقتصادی خود به مردم افزود: بورس اوراق بهادار فعال شده به طوری که حجم معاملات نسبت به گذشته ۷۰درصد افزایش یافته است. وی با بیان اینکه دولت منابع را به سمت سرمایهگذاری سوق داده است، اظهار داشت: واگذاریها در راستای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، سرعت خواهد یافت.
ارسال نظر