عضو جامعه حسابداران خبره:
خصوصیسازی در ایران بدون تزریق پول جدید انجام میشود
ایسنا- روند خصوصیسازی که اکنون در کشور وجود دارد، متاسفانه در نهایت به خصوصیسازی واقعی منجر نشده و در حقیقت بدون ورود پول تازه به سیستم تنها دست به دست میشود و خصوصیسازی به نوعی سفتهبازی برای سرمایهگذاران بازار سرمایه تبدیل میشود؛ همانطور که تجربه آن از ابتدای سال تا به امروز نشان داده است. سیدمحمدعلی شهدایی، عضو انجمن حسابدارن خبره، با بیان این مطلب گفت: خصوصیسازی روند کاملی را ادامه نداده و باید قبل از اینکه موضوع خصوصیسازی مطرح میشد، زیرساختهای لازم فراهم میآمد.
وی خصوصیسازی را انتقال مدیریت و مالکیت به همراه پول تازه دانست و خاطرنشان کرد: درحالحاضر خصوصیسازی بدون تزریق پول تازه صورت میگیرد که باید این امر مورد توجه مسوولان سازمان خصوصیسازی قرار گیرد.
عضو انجمن حسابدارن خبره با بیان اینکه موضوع خصوصیسازی در لایحه اصل ۴۴ قانون اساسی ابهاماتی دارد، اظهار کرد: طبق لایحه شرکتی که قرار است خصوصی شود، ابتدا باید ساختار آن اصلاح شود و دولت یا سازمان خصوصیسازی تنها کاری که به نظر آن اصلاح ساختار است، داراییهای خود را به روز کرده و در حقیقت نمیخواهد حق خود را تضییع کند؛ در حالی که خصوصیسازی به معنی این نیست که فقط در دارایی تجدید ارزیابی شود. شهدایی با بیان اینکه در بسیاری از کشورها برای حضور سرمایهگذار خارجی تلاش میشود، افزود: این در حالی است که در ایران حتی با وجود ابراز تمایل سرمایهگذاران مطرح خارجی به دلایل مختلف شاهد حضور نداشتن یا مجبور به حضور نداشتن آنها در عرضه سهام شرکتها بوده است و بخش زیادی از سهام به دولتیها واگذار میشود.
وی با ابراز این عقیده که با شیوه کنونی خصوصیسازی، اهداف اصل ۴۴ کاملا محقق نخواهد شد، اظهار کرد: زیرا خصوصیسازی باید به کارآیی و بازدهی بهتر بیانجامد و این امر با جابهجا شدن نام سهامدار عملی نشده و زمانی ایجاد میشود که مدیریت نیز منتقل شود.
عضو انجمن حسابدارن خبره گفت: برای انجام خصوصیسازی واقعی باید همه ابهامات برطرف شده و مواضع به صورت شفاف به همه اعلام شود؛ مثلا اگر قرار است بهره مالکانه ۲۰۰ برابر شود با تصویب لایحهای این امر اعلام شود، در این صورت سرمایهگذار به درستی تصمیمگیری میکند و روی قیمت به تعادل میرسد.
شهدایی با اشاره به اینکه بازار سرمایه به تمام معنا هوشیار است، افزود: میتوان در کوتاه مدت بازار سرمایه را منحرف کرد که در میان مدت برخی افراد تیزهوش از این انحراف راه درست را پیدا کرده و در نهایت در بلندمدت بازار راه خود را پیدا میکند؛ بنابراین اگر قرار است اقدام موثری صورت گیرد، نباید به دنبال مانورهای کوتاه مدت بود.
وی اظهار کرد: برای انجام موفقیتآمیز خصوصیسازی باید زیرساختارهای لازم فراهم شده و امنیت ایجاد شود تا نقدینگی موجود در جامعه در بهترین مکان؛ یعنی بورس جذب شود؛ زیرا بانکها تاکنون نتوانستهاند سرمایه افراد را جذب کرده و حرکت مثبتی در این زمینه انجام دهند.
عضو جامعه حسابداران خبره تصریح کرد: برای فولاد مبارکه ابهامات زیادی وجود دارد که در نهایت نیز فروخته میشود، ولی این روش به خصوصیسازی منجر نمیشود. البته شاید از نظر برخی تعلق ۴۰درصد از سهم به سهام عدالت و سهام ترجیحی و ۱۰درصد کشف قیمت به معنی خصوصیسازی باشد، ولی چگونگی عرضه سهم مهم بوده است و بازار سرمایه کشور با این وضعیت نفس جذب این مقدار را ندارد.
وی خاطرنشان کرد: باید توجه شود که ۱۴۰۰میلیارد ریال نقدینگی موجود تنها در دست افراد حقوقی نبوده و افراد حقیقی نیز از آن برخوردارند که باید جذب بازار سرمایه شود. شهدایی گفت: زمانی که موضوع تعرفه و بهره مالکانه مطرح است و بیش از ۸۰درصد اقتصاد دولتی است، بخشخصوصی نمیتواند اقدامات لازم را انجام دهد.
وی در پایان تاکید کرد: وظیفه دولت بسترسازی است تا بخش خصوصی را در بستر مناسب حرکت دهد، علاوه بر آن با آماده کردن زیرساختارها، ابهامات را برطرف و نقش خود را کمرنگ و به موازات خصوصیسازی نقش دستوری خود را حذف کند.
ارسال نظر