وزیر اقتصاد: تسلیم ریزفروشی سهام نمی‌شویم

اولین واکنش دولت نسبت به بی‌مشتری ماندن سهام‌های بلوکی عرضه شده از سوی وزیر اقتصاد عنوان شدکه وعده داد وضعیت فعلی به ریزفروشی سهام منجر نمی‌شود

دنیای‌اقتصاد- در حالی که براساس اعلام قبلی سازمان خصوصی‌سازی و مدیرعامل بورس، قرار بود واگذاری سهام بانک‌های دولتی از فردا با عرضه بلوکی پنج‌درصد از سهام بانک ملت آغاز شود، دیروز اعلام شد که قرار نیست سهام هیچ بانکی در روز یکشنبه عرضه شود. پیش‌تر اعلام شده بود که علاوه بر واگذاری پنج‌درصد از سهام بانک ملت در ۱۱ آذر، پنج‌درصد سهام بانک صادرات در ۲۰آذر، پنج‌درصد سهام بانک تجارت در دوم دی و پنج‌درصد سهام بانک رفاه در ۱۸ دی‌ماه عرضه خواهد شد، اما با تعویق اولین واگذاری دولتی در این حوزه، معلوم نیست که سایر برنامه‌های واگذاری نیز طبق جدول زمانبندی شده انجام شود.

هفته گذشته عرضه‌های بلوکی انجام شده به رغم مرغوب بودن سهام شرکت‌های انتخاب شده با عدم تقاضا و نبود مشتری مواجه شدند که بحث‌های دامنه‌داری را در خصوص علل نافرجام ماندن این واگذاری‌ها به دنبال داشت.

دیروز در اولین واکنش رسمی دولت نسبت به ناتمام ماندن این خصوصی‌سازی‌ها، داوود دانش‌جعفری به عنوان وزیر اقتصاد به میدان آمد و با ابراز امیدواری نسبت به اینکه در مراحل بعدی با تقویت شرکت‌های تامین سرمایه، واگذاری‌ها با موفقیت همراه خواهد شد، تصریح کرد که به هر حال، دولت تسلیم ریزفروشی سهام شرکت‌های دولتی نخواهد شد؛ چرا که قصد دولت انتقال مدیریت به بخش‌خصوصی است و ریزفروشی سهام به تحقق چنین هدفی نمی‌انجامد. وی شاهد مثال خود را از ایران‌خودرو آورد که به گفته وی، ۶۰درصد سهام آن به صورت خرد در اختیار بخش‌خصوصی است ولی دولت با در اختیار داشتن ۴۰درصد سهام این شرکت، همواره تعیین‌کننده نهایی مدیریت در آن بوده است.

همچنین، غلامرضا حیدری کردزنگنه، رییس سازمان خصوصی‌سازی نیز درباره استقبال نکردن بخش خصوصی گفت: در صورت معامله نشدن این سهام در بلوک‌های کوچکتر فکر جدیدی خواهیم کرد و تصمیم جدیدی برای تغییر شکل عرضه خواهیم گرفت.

اولین واکنش دولت نسبت به واگذاری‌های ناموفق

گروه بورس- پس از سه دور واگذاری بدون فرجام ۲۰درصد از سهام دو شرکت ایرالکو و فولاد مبارکه طی هفته گذشته، وزیر امور اقتصادی و دارایی در اولین واکنش رسمی از حوزه اجرایی کشور نسبت به علل و عوامل نبود خریدار برای سهام بلوک‌های مورد اشاره عنوان کرد:‌ در شرایط بعدی (واگذاری) با تقویت شرکت‌های تامین سرمایه این امر امکان‌پذیر می‌شود.

داود دانش‌جعفری در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه واگذاری سهام خرد شرکت‌های دولتی به واگذاری مدیریت منجر نمی‌شود، اعلام کرد: تسلیم ریز فروشی سهام شرکت‌های دولتی نخواهیم شد، زیرا قصد دولت انتقال مدیریت به بخش‌خصوصی است.

به گزارش مهر، داوود دانش‌جعفری روز پنج‌شنبه در حاشیه مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل بانک تجارت در جمع خبرنگاران در خصوص دلایل عدم خرید سهام فولاد‌مبارکه و ایرالکو گفت: این دو بنگاه از بهترین بنگاه‌های بورس هستند و این موضوع را تمام افرادی که دانش تخصصی بورس دارند، می‌دانند.

واگذاری مدیریت

وزیر امور اقتصادی و دارایی هدف دولت را از واگذاری سهام این شرکت‌ها، واگذاری مدیریت آنها به بخش‌خصوصی عنوان و تصریح کرد: برای واگذاری سهام شرکت‌ها، دولت دو گزینه داشت که یکی از آنها خرد فروشی و واگذاری سهام به صورت ریز است.

به گفته وی، افرادی که این نوع سهام را خریداری می‌کنند، مردم کوچه و بازار و کسانی هستند که پس‌انداز‌های خرد دارند، اما در مجموع واگذاری سهام خرد منجر به واگذاری مدیریت نمی‌شود. دانش‌جعفری اظهارداشت: هم‌اکنون نزدیک به ۶۰‌درصد سهام ایران خودرو خرد و ۴۰‌درصد در اختیار بخش‌های دولتی است و همواره در سال‌های گذشته مدیریت این مجموعه بر عهده دولت بوده که توسط وزارت صنایع و معادن اعمال می‌شده است.

وی افزود: اما اگر قرار است، از نظر علمی و اصولی مدیریت بنگاه‌ها واگذار شود، نیازمند واگذاری بلوک‌های بزرگ سهام است؛ به طور مثال اگر قرار است ۲۰‌درصد سهام فولاد‌مبارکه در اختیار دولت باشد، باید حتما بلوک‌های بزرگ‌تر از ۲۰‌درصد در اختیار بخش‌خصوصی قرار گیرد تا به واگذاری مدیریت آن منجر شود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: اگر ۸۰‌درصد سهام فولاد‌مبارکه به صورت خرد به مردم واگذار شود و ۲۰‌درصد در اختیار مردم بماند، به واگذاری مدیریت منجر نمی‌شود و کماکان مدیریت فولاد‌مبارکه در اختیار بخش دولتی می‌ماند.

وی گفت: سیاست دولت که در هیات دولت نیز به تصویب رسید، واگذاری حداقل دو بلوک ۲۰‌درصدی سهام فولاد‌مبارکه به بخش‌خصوصی؛ یعنی حداقل ۴۰‌درصد سهام این شرکت بود که بالاتر از ۲۰‌درصد سهام دولت است؛ بنابراین با این عمل می‌توانیم مدیریت آن را به بخش‌خصوصی منتقل کنیم.

دانش‌جعفری با بیان اینکه مشکل پیش آمده در واگذاری سهام فولاد‌مبارکه این بود که برای اولین بار سهام عرضه شده نقدی بود، تصریح کرد: این در حالی است که در موارد گذشته ۳۰‌درصد سهام این‌گونه واگذاری‌ها نقدی و ۷۰‌درصد به صورت اقساط سه ساله بود.

وی به رقم بسیار بالای ارزش ۲۰‌درصد سهام عرضه شده فولاد‌مبارکه به میزان یک هزارو ۳۰۰ میلیارد تومان در بورس که بسیار بزرگ بود، اشاره کرد و گفت: با توجه به شرایط کشور، مشتری که این میزان پول را در اختیار داشته باشد و وارد میدان شود، وجود نداشت که ممکن است در شرایط بعدی با تقویت شرکت‌های تامین سرمایه این امر امکان‌پذیر شود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه اگر خواهان واگذاری مدیریت به بخش‌خصوصی هستیم، باید بلوک‌های بزرگ‌تر را واگذار کنیم، خاطرنشان کرد: در ماه‌های گذشته چندین میلیون نفر متقاضی خرید سهام ریز فولاد‌مبارکه بودند، اما اگر بخواهد مدیریت این شرکت واگذار شود، باید بلوک‌های بزرگ آن واگذار شود.

وی تاکید کرد: با این شرایط الان نیز تسلیم ریز‌فروشی سهام نخواهیم شد؛ زیرا قصد دولت انتقال مدیریت به بخش‌خصوصی است.

دانش‌جعفری در مورد آماده‌سازی بانک‌ها برای حضور در بورس گفت: واگذاری بانک‌ها و به طور کلی هر بنگاه‌اقتصادی نیازمند یک‌سری بررسی‌های مالی است و سازمان حسابرسی در این میان نقش‌هایی را بر عهده دارد.

وی مشخص شدن قیمت هر سهم را در هر واحد اقتصادی نیازمند مشخص شدن وضعیت دارایی‌ها، بدهی‌ها و اقدامات دیگری دانست تا به این لحاظ یک بنگاه اقتصادی آماده عرضه در بورس شود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه همین امر در ارتباط با سیستم بانکی نیز مصداق دارد، تصریح کرد: در این بین وضعیت بدهی واحدهای در حال واگذاری قطعا مورد توجه قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: به عنوان نمونه ممکن است یک واحد اقتصادی ۱۰۰میلیارد تومان ارزش داشته باشد و هیچ مطالبه‌ای از هیچ سازمانی نداشته باشد، اما بدهی داشته باشد. این وضعیت تاثیری در قیمت‌گذاری سهام این واحد ندارد.

دانش‌جعفری با تاکید بر اینکه بانک‌ها شفاف‌ترین حساب‌ها را دارند، تصریح کرد: روابط مالی و بدهی‌های دولت به سیستم بانکی نیز از سال‌های قبل توسط سازمان حسابرسی بررسی و در دولت تایید شده است؛ بنابراین مشکلی در مورد قیمت‌گذاری سهام بانک‌ها وجود ندارد.

تسلیم خرده‌فروشی نمی‌شویم

اگر فولاد مبارکه به صورت خرد به فروش برسد، مدیریت آن دولتی باقی خواهد ماند، وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره نبود تقاضا برای سهام بلوکی فولاد مبارکه و ایرالکو توضیح داد: فولاد مبارکه از بهترین بنگاه‌های اقتصادی کشور است، اما باید توجه داشت سیاستی که درباره واگذاری سهام دنبال می‌شود، واگذاری مدیریت است. در این میان دو گزینه برای واگذاری سهام وجود داشت که یکی به صورت خرد و دیگری بلوکی بود. وی ادامه داد: اشخاصی که سهام خرد را خریداری می‌کنند عموما مردم کوچه بازار هستند، اما حرکتی که در واگذاری سهام خرد انجام می‌گیرد روشن است که منجر به واگذاری مدیریت نمی‌شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۶۰‌درصد سهام ایران خودرو خرد است، اما ۴۰‌درصد آن در اختیار مجموعه‌های دولتی است، اما در گذشته مدیریت آن در اختیار وزارت صنایع و معادن بوده است، در این میان برای واگذاری مدیریت به بخش خصوصی باید بلوک‌های بزرگ بیش از ۲۰‌درصد سهام به بخش خصوصی واگذار شود. اگر ۸۰‌درصد سهام فولاد مبارکه به صورت خرد به مردم واگذار شود باز هم با توجه به آن ۲۰‌درصد، مدیریت دولتی خواهد بود. وی ادامه داد: در هیات وزیران تصویب شده که دو بلوک ۲۰‌درصدی به بخش خصوصی واگذار شود.

به گفته او مشکلی که برای این سهام ایجاد شد، آن بود که برای اولین بار این دسته از سهام نقدی واگذار شد در حالی که در گذشته به صورت ۳۰ به ۷۰ (نقد، قسط) واگذاری سه ساله صورت می‌گرفت، عدد این سهم هزار و ۳۰۰‌میلیون تومان برای تصاحب سهام فولاد مبارکه بزرگ بود، امید است در شرایط بعدی با تقویت شرکت‌های تامین سرمایه این واگذاری صورت گیرد.

وی ادامه داد: در حال حاضر نیز تسلیم ریز فروش نخواهیم شد؛ چراکه تصمیم به انتقال مدیریت است.

تغییر شکل عرضه

دکترغلامرضا حیدری کردزنگنه معاون وزیر اقتصاد نیز درباره استقبال نکردن بخش خصوصی از عرضه سهام این دو شرکت که در مرحله اول به صورت دو بلوک ۲۰‌درصدی عرضه شده بود، اظهار کرد: به نظر من دلیل این موضوع سنگینی بلوک و عرضه‌ آن به صورت نقدی بوده که عرضه‌ سهام ۱۳۰۰‌میلیارد تومان در دو بلوک فولاد‌مبارکه و آلومینیوم باعث اثرگذاری بر جذب مشتریان شده است.

وی افزود: شاید دلیل دیگر این موضوع عرضه‌ سهام برخی سهامدارانی بود که پیش از عرضه‌ سهام فولاد و آلومینیوم یک باره سهام را عرضه کردند و قیمت را پایین آوردند و این قیمت پایین به نسبت بلوک عرضه شده باعث ایجاد مشکلاتی شد، اما در صورت معامله نشدن این سهام در بلوک‌های کوچکتر فکر جدیدی خواهیم کرد و تصمیم جدیدی برای تغییر شکل عرضه خواهیم گرفت.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: روش ما بورس است و ما روش را تغییر نخواهیم داد هر چند ممکن است نوع عرضه را تغییر دهیم، مثلا اگر در حال حاضر عرضه به صورت نقدی انجام می‌شود آن را به صورت نقد و اقساط ارائه کنیم و تسهیلات دیگری بدهیم که مشتریان جذب شوند.

کردزنگنه در پایان اظهار کرد: قطعا عمق بورس و بخش خصوصی ما در عرضه‌ چنین سهام‌هایی بسیار موثر است و اگر عمق بازار سرمایه‌ کشور به اندازه کافی وسیع باشد، پاسخگوی چنین عرضه‌هایی خواهد بود.