دومی هم خریدار نداشت!
گروه بورس- ۲۰درصد از سهام شرکت صنایع آلومینیوم ایران به طور یکجا و نقد از سوی سازمان خصوصیسازی به وکالت از ایمیدرو، در بورس عرضه شود.اما این هم خریداری نداشت.این بلوک که ارزشی بیش از ۵۸میلیارد تومان را به همراه داشت، در عرضه روز گذشته سازمان خصوصیسازی هیچ خریداری نداشت. در حالی که هماکنون شرکت «ایمیدرو» با دارا بودن ۹۰درصد از سهام این شرکت، کماکان به عنوان سهامدار عمده شرکت محسوب میشود و خرید این بلوک را در جایگاه یک عضو هیاتمدیره دربرداشت، اما در عمل، مدیریت شرکت ایرالکو در اختیار خریدار قرار نمیگرفت.
این امر از انگیزه خریدار، با توجه به اینکه قیمت این معامله ۳۷درصد بالاتر از قیمت روی تابلوی این نماد برآورد میشود،کاست، به طوری که این سهم روی قیمت یکهزار و ۷۷ریال، همچنان شاهد صف فروش ۲۶هزار سهمی است.
از سوی دیگر، شرکت آلومینیوم ایران EPS سال مالی جاری را برای هر سهم، ۳۰۰تومان پیشبینی کرده است، این در حالی است که بر مبنای قیمت LME، قیمت هر تن آلومینیوم را مبلغ دوهزار و ۸۰۰دلار در نظر گرفته است و درحال حاضر قیمت آلومینیوم کمتراز ۲۵۰۰دلار دربازار جهانی معامله میشود.
تمام نکات مزبور به علاوه اینکه سازمان خصوصیسازی، زمانسنجی درستی را برای عرضه این بلوک ۲۰درصدی در بازار انجام نداده است، (هرچند ارزش بلوک چندان بالا نیست)، اما برای این معامله، خریداری پیدا نشد و دومین عرضه بزرگ این سازمان در سالجاری با عدم موفقیت روبهرو شد.اغلب کارشناسان نیز قبل از عرضه یاد شده، از عدم اقبال برای خرید این سهم در بازار خبر داده بودند.
پیشبینی این کارشناسان با توجه به اولین عرضه ناموفق فولاد مبارکه با حجم بالا، حاکی از اعتقاد آنها بر تعویق و تغییر در زمان و شرایط عرضه این بلوک بود.
کارگزار عرضهکننده ایرالکو دراینباره خاطرنشان کرد: بهتر بود سازمان خصوصیسازی عرضه دو بلوک فولاد مبارکه و آلومینیوم را در شرایط مناسبتر و بهتر انجام دهد تا خریداران تمایل به خرید بلوکی سهم داشته باشند.
هاشم بوذرجمهری تصریح کرد: با توجه به اینکه معامله آلومینیوم به صورت نقد صورت گرفته و قیمت روز بازار، یکهزار و ۹۰تومان است، به نظر میرسد قیمت پایه تعیین شده برای عرضه بلوکی سهام به قیمت ۱۶۹۰تومان گران است.
وی اظهار کرد: معامله به صورت نقد و اقساط به طور قطع، شرایط بهتری به وجود میآورد.
بوذرجمهری یادآور شد: در صورت انجام نشدن معامله، عرضه آلومینیوم در دو بلوک ۱۰درصدی به صورت نقد در روز شنبه صورت گرفته و باید در این روز جو بازار سنجیده شود.
نبود خریدار
پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه نیز روز گذشته با اشاره به این مطلب که با توجه به اینکه بزرگترین معامله تاریخ بورس اوراق یا همان عرضه فولاد مبارکه به دلیل نبود خریدار انجام نشد، از نبود خریدار برای عرضه دیگر سازمان خصوصیسازی خبر داد. «سنا» نیز نبود خریدار را به تنهایی عامل انجام نشدن معامله اعلام کرد. اما آیا نبود خریدار تنها عامل بود؟
معاون سازمان خصوصیسازی و عرضه ناموفق
مهدی عقدایی نیز ابراز داشت: با پایان یافتن زمان معاملات امروز بازار سهام، عرضه بلوک ۲۰درصدی سهام ایرالکو بدون مشتری ماند و ۳۳میلیون سهم این شرکت که به طور یکجا و نقد و قیمت هر سهم یکهزار و ۶۹۰ تومان عرضه شده بود، به فروش نرسید.
وی ادامه داد: با این حساب روز شنبه آینده دو بلوک ۱۰درصدی از سهام ایرالکو به قیمت پایه اعلامی به طور مجدد عرضه خواهد شد.
دو تا ده تا
عقدایی در پاسخ به این سوال که در صورت عدم فروش ۴ بلوک ۵درصدی فولادمبارکه در روز چهارشنبه و ۲ بلوک ۱۰درصدی ایرالکو در شنبه آینده تکلیف عرضه عمده سهام این دو شرکت چه خواهد شد، گفت: هیات عالی واگذاری با برگزاری جلسهای در آیندهای نزدیک نسبت به این موضوع تصمیمگیری خواهد کرد.
وی با رد هرگونه اقدام برای واگذاری سهام این دو شرکت در خارج از بورس تصریح کرد: با توجه به اینکه شرکتهای فولاد مبارکه و ایرالکو در بورس حضور دارند، امکان واگذاری سهام عمده این دو شرکت در خارج از بورس وجود ندارد.
کذب محض
عقدایی تاکید کرد: شایعه واگذاری سهام فولاد مبارکه از طریق مذاکره کذب محض است و اصولا چنین واگذاری غیر ممکن است.
...و اما فولاد مبارکه
خبرگزاری «موج» نیز در پی این رخدادها عدم استقبال از عرضه فولاد را تحلیل کرده است.
بنابراین گزارش، بزرگترین عرضه سهام تاریخ بورس در شرایطی اتفاق افتاد که این سهم با صف فروش ۳۴میلیونی مواجه بود.
عدم موفقیت در عرضه و فروش این بلوک ۲۰درصدی علامت سوالهای فراوانی را برای فعالان بازار سرمایه به همراه داشت.
سوالاتی چون آیا سازمان خصوصیسازی بازار هدف خود را جهت واگذاری این بلوکها شناخته است؟ آیا برای واگذاری سهام این شرکت بزرگ به صورت بلوک تبلیغات عمومیکفایت میکند؟
به نظر، سازمان خصوصیسازی میتوانست با برگزاری جلسات متعدد چندماهه با سرمایهگذاران نهادی و سرمایهگذاران حقیقی بزرگ و همچنین دعوت از شرکتهای خارجی داوطلب که همگی نیز برای سازمان و بازار شناخته شده هستند، اقدام به ارائه یک چشمانداز مناسب از آینده سهام فولاد در داخل و سطح جهان و همچنین تشریح موقعیت شرکت فولاد مبارکه در این بازار، اقدام به بازاریابی وسیع در این زمینه و ابهامات را رفع میکرد و در صورتی که برآیند نظرات عوامل بازار بر عرضه به همین شکل بوده است، چرا بازار از این عرضه استقبال نکرد؟
موچ سپس میافزاید در این میان شاید بتوان از مسائلی به عنوان موانعی نام برد که منجر به عدم موفقیت این عرضه شده است که لازم است همزمان با اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ نسبت به رفع این موانع اقدام کرد.
۱ - واگذاری سهام عدالت از طریق و یا فروش سهام به تعاونی شرکتهای سرمایهگذاری وابسته به بانکها، شرکتهای بیمهای و سرمایهگذاران نهادی دولتی در مقابل فروش سهام از طریق مزایده و بورس همراه با انتقال مدیریت.
۲ -نظارت و مدیریت دولتی در ساختار اقتصادی و بورس کشور.
۳ - عدم وجود برنامه بلندمدت اقتصادی و پایبندی به آن و تغییر ناگهانی سیاستها به طوری که در چنین شرایطی سرمایهگذار قادر به اتخاذ تصمیمات بلندمدت نخواهد بود.
۴ - عدم اجرای مکانیزم عرضه و تقاضا در تعیین قیمت محصولات تولیدی.
۵ - وجود بازارهای سنتی رقیب با بازار سرمایه با ریسک بسیار کم و بازده نسبتا بالا.
۶ - عدم اجرای صحیح قانون بازار سرمایه.
۷ - عدم توازن و هماهنگی میان شرکتها و متولیان بازار.
۸ - وجود دیدگاه کوتاهمدت حتی در شرکتهای سرمایهگذاری و نهادهای مالی و شرکتهای بیمه (به دلیل روشن نبودن برنامه بلندمدت اقتصادی).
۹ - وجود تورم و مسائل بینالمللی و تنشهای سیاسی.
۱۰ -کوچک بودن بورس تهران ( با ۴۱۹ شرکت و تنها ۳میلیون سهامدار) و نبود فرهنگ سهامداری.
۱۱ - عدم ظرفیتسازی بازار که به دلایل فوق قادر به جذب سرمایه جدید نبوده و به طوری که با عرضه یک سهم جدید شاهد فشار بازار برای فروش سهام قدیم و تبدیل به سهم جدید میباشیم و یا به عبارت ساده تر عرضه سهام جدید موجب فروش سایر سهام خواهد شد.
ارسال نظر