استیفای حقوق دولت بعد از خصوصی‌سازی

دیروز رییس جمهور در مجلس شورای اسلامی، موضع رسمی خود را در خصوص معادن به طور صریح مشخص کرد که نشان از ترسیم سیاست‌های جدید دارد و این امر می‌تواند تاثیر بسزایی در سهام شرکت‌های معدنی داشته باشد. رییس جمهور ابهام‌زدایی کرد

حق بهره مالکانه معادن افزایش می‌یابد

موج: محبوبه مغانی- سازمان بورس و اوراق بهادار در هنگام توقف ۴ نماد معاملاتی گل گهر، چادرملو، فولاد مبارکه و فولاد خوزستان در روز ۱۴ آبان ماه از تغییرات حق بهره‌برداری از معادن گل گهر و چادرملو تنها به عنوان شایعاتی نام برد که احتمالا بر قیمت سهام و تصمیمات سرمایه‌گذاران درخصوص شرکت‌های فولادی (فولاد خوزستان و فولاد مبارکه اصفهان) تاثیر می‌گذارد. در این راستا اداره نظارت بر ناشران تا شفاف شدن وضعیت آخرین مالکیت پروانه بهره‌برداری از معادن، نمادهای مذکور را متوقف خواهد کرد.

به فاصله ۵روز بعد، پس از ارسال توضیحات هراتی نیک، معاون وزیر صنایع و معادن، اعضای هیات مدیره چادرملو و گل گهر به مدیران سازمان بورس (در پی سوالات مطرح شده از سوی سازمان بورس در خصوص آخرین وضعیت مالکیت پروانه بهره‌برداری از معادن مذکور)، دستور بازگشایی نمادهای مذکور از سوی رییس اداره نظارت بر ناشران بورس در ۱۹ آبان ماه صادر شد.

توضیحاتی که آن‌چنان قانع کننده نبود که بتواند نگرانی بازار سرمایه را کاهش دهد و در نهایت از افت شاخص در پی بازگشایی نمادهای چادرملو، گل گهر، فولادمبارکه و فولاد خوزستان بکاهد. در این میان سهامداران عمده شرکت‌ها در دومین روز بازگشایی نمادها برای حمایت از سهم‌های مزبور برای ورود به گود ملزم شدند.

هراتی نیک (معاون وزیر صنایع و معادن) در توضیحات خود عنوان داشته بود که حق بهره‌برداری از معادن چادرملو، گل گهر و مس سرچشمه در اختیار شرکت‌های مذکور قرار دارد که شرکت‌های بهره‌بردار از معادن مذکور تا کنون هیچ گونه مبلغی را تحت عنوان حق بهره‌برداری به این سازمان پرداخت نکرده‌اند، توضیحات وی در انتها به این جمله ختم شده بود که این حق بهره‌برداری در آینده نیز با رعایت ضوابط و مقررات تغییری نخواهد داشت؛ یعنی هیچ اتفاق جدیدی در این صنعت رخ نداده است و شرکت‌های مزبور بر اساس برنامه قبلی خود فعالیت‌های خود را ادامه می‌دهند.

غلامرضا حیدری کرد زنگنه نیز با اظهارات خود، مطلب فوق‌الذکر را تایید کرد و با اشاره به تاثیر حقوق مالکانه بر عرضه بلوک‌های فولاد مبارکه و مس عنوان داشته بود: شخصا تا آنجا که در جریان هستم و خدمت آقای رییس جمهور بود، ایشان تاکید داشتند که پس از واگذاری شرکتی به بخش خصوصی مطلقا وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها حق لغو قراردادهای این شرکت‌ها را به منظور جلوگیری از تکرار تجربه صدرا را ندارند.

کرد زنگنه در ادامه سخنان خود بر عدم افزایش حقوق بهره مالکانه از سوی سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی اشاره کرده بود که این تاکیدات از نگرانی رییس جمهور برای تضعیف توانمندی بخش خصوصی و در پی آن از تضعیف بورس ناشی شده بود.

اما دیروز احمدی نژاد در مراسم معارفه وزرای صنعت و نفت دولت نهم به مجلس شورای اسلامی، موضع رسمی خود را در خصوص معادن به طور صریح مشخص کرد که نشان از ترسیم سیاست‌های جدید دارد که این امر می‌تواند تاثیر بسزایی در سهام شرکت‌های معدنی در بورس داشته باشد، بورسی که در حال حاضر روی پاشنه معدنی‌ها می‌چرخد.

وی به ناشناخته بودن توانایی‌ها در بخش معدن تاکید کرد که مانع از تعریف و اجرای برنامه جامع و اراده محکم برای احیای حقوق ملت در این بخش شده است.

احمدی‌نژاد در ادامه اظهارات خود به واگذاری یکی از شرکت‌ها در بورس اشاره کرد که به‌رغم فروش ۲۰درصد سهام به ارزش ۱۲۰۰میلیارد تومان، شرکت مزبور حتی یک ریال مالیات حق بهره‌برداری مالکانه به دولت نپرداخته است و در نهایت با تاکید بر اصلاح این نحوه فعالیت، سخنان خود را در خصوص معارفه محرابیان به عنوان وزیر صنایع و معادن با این جمله که به لحاظ شیوه‌های بهره‌برداری، توجه به قابلیت‌ها و حفظ حقوق ملت کار جدی در بخش معدن نیاز است، به پایان می‌رساند.

این اظهارات نمایانگر آن است که اظهارات و وعده‌های رییس‌جمهور در سفر استانی به زنجان طی سال گذشته مبنی بر واگذاری معدن انگوران به بخش‌خصوصی، نه تنها به بار ننشسته است، بلکه امسال با سیاست‌های جدید در خصوص معادن روبه‌رو هستیم.

گفتنی است که حدود ۷۰درصد مواد اولیه تولید فولاد کشور در معادن چادرملو و گل گهر تامین می‌شود و سرمایه‌گذاری امید با ۲/۳۷درصد، عدالت با ۷/۲۰درصد، سرمایه‌گذاری معادن و فلزات با ۱۵درصد، «ایمیدرو» با ۸ درصد و دیگر سهامداران با ۱/۱۹درصد ترکیب سهامداران چادرملو را تشکیل می‌دهند.

این شرکت با سرمایه ۲۰۰میلیارد تومانی، بیش از ده هزار سهامدار دارد؛ ضمن اینکه در ابتدای سال ۱۳۸۵ و با انقضای پروانه بهره‌برداری ۱۲ ساله شرکت چادرملو، پروانه بهره مالکانه شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر به نام «ایمیدرو» شده است.