ایسنا- ارائه اطلاعات شفاف، در نظر گرفتن منافع بخش‌خصوصی، عرضه شرکت‌های سودآور، حمایت دولت بعد از واگذاری، پایین آمدن هرچه سریع‌تر سهام دولت به زیر۵۰‌درصد مواردی است که باید در عرضه‌های بعدی اصل ۴۴ مدنظر قرار گیرد. محرم رزمجوی، کارشناس سرمایه‌گذاری، در مورد عرضه‌های اصل ۴۴ گفت: شرکت‌هایی مانند ملی مس، فولاد مبارکه و فولاد خوزستان که سهام آنها درراستای اصل ۴۴ قانون اساسی واگذار شدند، عرضه‌های موفقی بوده و بازار و بخش‌خصوصی از آنها سود کرده و دولت نیز به منافع و اهداف مورد نظر رسیده است، ولی عرضه‌های ایرالکو و مپنا ناموفق بوده است که باید در عرضه‌های بعدی از تجربه آنها استفاده شود. وی با اشاره به نکاتی که باید در عرضه‌های بعدی لحاظ شود ادامه داد: ابتدا باید درباره سهامی که در راستای اصل ۴۴ وارد بازار سرمایه می‌شود اطلاعات شفاف و کاملی برای عموم سرمایه‌گذاران و بخش‌خصوصی ارائه دهد تا تمامی سرمایه‌گذاران و بخش‌خصوصی به اطلاعات دقیق دسترسی داشته و تصمیم‌گیری درستی برای سرمایه‌گذاری اتخاذ کنند. وی خاطرنشان کرد: اقدامات سازمان بورس جهت بازدید از شرکت‌های درحال واگذاری و ارائه اطلاعات آنها در سایت در این رابطه بسیار اثرگذار بوده و هرچه سرمایه‌گذاران و بخش‌خصوصی اطلاعات شفاف در اختیار داشته باشند، بسیار موثر است. رزمجوی ادامه داد: دولت باید منافع بخش‌خصوصی را بیشتر مدنظر قرار داده و تنها بر منافع خود تمرکز نداشته باشد، مثلا در عرضه بلوکی مس مشاهده شد که دولت بیشتر منافع خود را مدنظر دارد، زیرا قبل از عرضه بلوکی سهم را برای تعدیل مثبت بست و قیمت بالا عرضه شد، در حالی‌که بهتر بود قبل از اینکه تعدیل انجام شود عرضه ۲۰‌درصدی صورت می‌گرفت، زیرا بعد از آن قیمت سهم کاهش یافته و بخش‌خصوصی به دولت بی‌اعتماد شد.

این کارشناس سرمایه‌گذاری اظهار کرد: دولت برای ایجاد اعتماد در بخش‌خصوصی و سرمایه‌گذاران می‌تواند علاوه بر نقش شفافیت اطلاعاتی و در نظر نداشتن منافع خود ابتدا شرکت‌های سودآور را عرضه کند.

به طور مثال شرکت ملی مس و فولاد مبارکه در این رابطه تجربه بسیار مثبتی است، ولی بعد از آن شرکت‌هایی مثل ایرالکو و مپنا در مقایسه با آنها از سودآوری کمتر و نامطمئنی برخوردار است که این امر باعث کاهش اعتماد به بازار سرمایه می‌شود، بنابراین بهتر است دولت برای ایجاد اعتماد در بازار ابتدا شرکت‌هایی که از سودآوری بهتر و مطمئن‌تری برخوردارند عرضه کنند که در این رابطه شرکت‌های فلزی و معدنی و شرکت‌های پتروشیمی می‌توانند بهتر عمل کنند.

وی با بیان اینکه با عرضه‌های اصل ۴۴ اعتماد به بازار سرمایه بازگشته است اظهار کرد: یکی از اهدافی که دولت از محل عرضه سهام شرکت‌های اصل ۴۴ در نظر دارد از بین رفتن رکود یک ساله و بهتر شدن بازار است، زیرا به عقیده سرمایه‌گذاران سهامی که در این راستا عرضه می‌شود سهام حمایت شده و مطمئنی است، بنابراین به نوعی در بازار اعتماد ایجاد می‌کند.

این کارشناس سرمایه‌گذاری ادامه داد: نکته دیگری که باید مدنظر قرار گیرد این است که متاسفانه در برخی عرضه‌ها قیمت پیشنهادی از طرف سهامدار عمده دولتی صورت گرفته است که این امر اثرات نامطلوبی به همراه دارد مثلا در عرضه فولاد خراسان بازار قیمت ۳۲۰‌تومان را برای این سهم مدنظر داشت و سفارش خرید در کارگزاری با این رقم ثبت شد ولی در بازار شایع شد که سازمان ایمیدرو و مسوولین آن، قیمت ۳۷۰تومان را برای این سهم در نظر دارند که این باعث ایجاد رقابت سرمایه‌گذاران و گران فروختن سهم شد.

او ادامه داد: سرمایه‌گذاران شرکت‌های حقوقی معتقد بودند که قیمت مناسب سهم ۳۲۰ و حداکثر ۳۵۰‌تومان است، ولی زمانی که قیمت ۳۷۰‌تومان مطرح شد افراد برای عقب نماندن با هم رقابت کرده و با این قیمت سهم را خریداری کردند در صورتی که اگر به همان قیمت ۳۲۰‌تومان که بازار تعیین کرده بود عرضه می‌شد بسیار بهتر بود زیرا بازار سهم را براساس ارزش ذاتی آن قیمت‌گذاری می‌کند.

رزمجوی با بیان این‌که دولت با توجه به روند بازار قیمت را تعیین می‌کند ادامه داد: زمانی که سهام ملی مس یا فولاد مبارکه عرضه شد بازار از وضعیت نامناسبی نسبت به اکنون برخوردار بود.