یادداشت
مجمع ۴ درصدی حسابداران خبره
حضور ۴/۴ درصد اعضا در جلسه مجمع نوبت دوم
مجمع عمومی سالانه انجمن حسابداران خبره (نوبت دوم) با بیش از ۵ هزار عضو، مانند گذشته با حضور اقلیت حدود ۴/۴ درصد اعضا (با حضور حدود ۲۲۰ نفر عضو) تشکیل شد چرا؟! بازهم در این جلسه، شورایعالی زحمتکش و تلاشگر (تقریبا دائمی با اکثریت ۴ و +۱ یا ۲) مورد سوال قرارگرفتند چرا؟
دکتر عباس هشی*
حضور ۴/۴ درصد اعضا در جلسه مجمع نوبت دوم
مجمع عمومی سالانه انجمن حسابداران خبره (نوبت دوم) با بیش از ۵ هزار عضو، مانند گذشته با حضور اقلیت حدود ۴/۴ درصد اعضا (با حضور حدود ۲۲۰ نفر عضو) تشکیل شد چرا؟! بازهم در این جلسه، شورایعالی زحمتکش و تلاشگر (تقریبا دائمی با اکثریت ۴ و +۱ یا ۲) مورد سوال قرارگرفتند چرا؟ راهکار پیشنهادی، واگذاری کارها به نسل جوان و با مشاورت افراد با تجربه این عزیزان شورایعالی زحمتکش و تلاشگر چرا باید اینچنین مورد سوال معدودی از اعضا حتی یک نفر (که بدون بدون تعارف حرف دلشان را میگوید) قرار بگیرند چرا قبول زحمت میکنند و حتی با «شنیدن این نوع خسته نباشید» به کار خود ادامه دهند؟ با توجه به مراتب زیر و این واقعیت که آنها نتوانستهاند اعضا را برای حضور فعال در انجمن جلب کنند، پیشنهاد میشود استعفا و اجازه دهند تا اعضای جدید (نسل جوان) در شورایعالی عضو باشند (نه از مدیران اجرایی انجمن) و سکان انجمن را به دست گیرند و اعضای فعلی و دیگر افراد با تجربه وظیفه مشاوره را بر عهده بگیرد.
علت بیعلاقگی اعضای انجمن چیست؟
این بیعلاقگی در انجمنی که طی ۳۲سال گذشته با تلاش تعداد معدودی اعضا به اینجا رسیده و بخشی از نیازهای جامعه حرفهای و آموزشی لازم و ارتقا و معرفی حرفه را بر عهده داشته مناسب نیست.
استفاده کنندگان از خدمات سریع انجمن (و مردم از بیرون) بر این تصورند که شورایعالی انجمن، منتخب انجمن ۵۰۰۰ نفره هستند، درحالی که اینطور نیست.
به جز اوایل دهه ۶۰ که تعداد حاضران تقریبا قابل توجه بودند بقیه سالها کمتر شده و امسال هم به ۴/۴ درصد اعضا رسید، جامعه حسابداران هم پس از ۱۱ سال به این سرنوشت دچار شد چرا؟! مجمع عمومی جامعه از سال ۱۳۸۰ (طی ۴ بار) همواره در همان نوبت اول با حضور بیش از ۵۰ درصد اعضا تشکیل شد متاسفانه در سال جاری که اساسنامه جدید حاکم بود (که بدون حضور موثر نظرات شورای عالی پیشنهاد و تصویب شده بود)، جلسه مجمع به نوبت سوم افتاد و با حضور بیش از ۱۷ درصد اعضا تشکیل شد.
در انجمنی که نظارت قانونی و مصوبه و مقرراتی نیست شورایعالی انجمن که همه کارهای انجمن را بر عهده دارد،چه دارد بگوید؟ طی سی سال گذشته این شورایعالی (بیشتر با حضور تعدادی از اعضای تقریبا دائمی)، چه اقدامی برای جلب حضور اعضا انجام دادهاند؟
فعالیت انجمن تقریبا شده یک فعالیت آموزشی و با حضور یک عده قلیل افراد زحمت کش (عمدتا دائمی) که به جای شنیدن «خسته نباشید» از اعضا، در مجمع با سوال و انتقاد روبهرو میشوند.
انتظار است که این عزیزان از سوال، عصبانی و دلخور نشوند و به اعضا (حتی اگر یک نفر باشدکه بدون تعارف اشکالات را بگوید) حق بدهند که به دلیل ابهامات و وقایع اتفاق افتاده سوال و انتقاد کنند. نه اینکه خدای ناکرده با عکسالعمل و رفتارهای گاه خشن و حق به جانب معدودی از شورایعالی روبهرو شوند تا بازهم خدای ناکرده این معدود اعضا فکر کنند که اینجا چه خبر است که اینطور به آن چسبیده و دوخته شدهاند؟
اگرچه این وصلهها به عمده این افراد زحمتکش و عمدتا دائمی، آن هم پس از سی سال عضویت، نمیچسبد اما نمیشود به اینگونه اعضا گفت اینطور فکر نکنند چرا شورایعالی این توهین ها و افتراها و انتقادات را میپذیرد؟ آیا خود شما از این همه تذکر و انتقاد دائمی خسته نشدید؟
چرا دیگر مجامع حرفهای با حضور اکثریت اعضا تشکیل میشود؟
چرا مجامع عمومی انجمن در سالهای ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۶ در اولین جلسه با حضور اکثریت اعضا تشکیل میشد؟ (شاید اکثر اعضا حسابدار و حسابرس حرفه ای بودند و شورایعالی هم روسا و مقامات مسوول انضباط مالی و حسابداران شاغل بودند (به نوعی مقامات مسوول برای ایجاد کار و تقسیم کار). چرا در مجامع حرفهای مشابه (کانون وکلا، کانون کارشناسان رسمی و...) اعضا به طور فعال حضور دارند؟
شاید عدهای بر این باورند که اعضای مجامع انجمنهای حرفهای وقتی حضور فعال دارند که انجمن و فعالیت شورایعالی انجمن در راستای تحقق اهداف انجمن و کار و شغل و منافع اعضای فعال باشد به طور قطع با توجه به ماهیت فعالیت انجمن، این برداشت نمیتواند متصور باشد.
این گروه اعضای عزیز و زحمتکش این حرفه هستند که طی ۳۰ سال گذشته همواره و نوبتی در شورایعالی بودهاند و تلاش پیگیر دارند اما باز هم اعضا، حضور فعال ندارند و اعضای حاضر هم گاه سوال و انتقاد دارند. چرا؟
بیشتر این اعضا و اعضای کمیتهها (از جمله اینجانب) زندگی حرفهای و کار و نام و شهرت خود را در فعالیت انجمن میدانند. اما متاسفانه برخی از اعضا به خود اجازه میدهند، برخی از این اعضای زحمتکش و تلاشگر را متهم کنند که عضویت در شورایعالی پلکان شهرت و کسب و کار است.
مجله حرفهای انجمن با عکسهای فتوژنیک
مجله انجمن که مورد بهرهبرداری بیشتر حسابداران، حسابرسان، مدیران اجرایی و مقامات و دانشجویان رشته حسابداری بوده است، ابزار معرفی انجمن به مقامات مسوول کشوراست. معلوم نیست با تصمیم چه کسانی در دو سال اخیر و با مدیریت جدید هیات تحریریه، عکسهای فتوژنیک افراد شهیر حسابداری و حسابرسی (عمدتا اعضای دائمی شورایعالی) را روی جلد قرار میدهند و روی گیشههای روزنامهفروشی در کنار عکس هنر پیشگان و خوانندهها رقابت میکند. کدام مسول قوه مقننه، حسابدار یا حسابرس کشور، مجله حسابدار را از روی گیشه میخرد؟ عکسهای روی جلد یادآور عکسهای کلارک گیبل، کرک داگلاس، برت لنکستر، فرانک سیناترا و... است. چاپ عکس بزرگان و پیشکسوتان، قبل از مردن آنها کار خوبی است، اما نه از این نوع و آن هم به شکل انحصاری.
این سوال پیش میآید که آیا دیگر انجمنهای حسابداری دنیا از آمریکا، انگلستان، استرالیا، هند، پاکستان، عراق، و... کدام یک اینطور نوبتی عکسهای زیبای فتوژنیک و یادگاری چاپ میکنند؟ چاپ عکس افراد خاص به مناسبت موقعیت خاص (انتخابات) تبلیغ هم تلقی میشود و این سوال مطرح شده است؛ که آیا معرفی و تبلیغ تعداد معدودی از اعضا باید با هزینه اعضا باشد؟ چرا با این نوع هزینه ها در مجمع پیشنهاد افزایش حق عضویت را هم میدهند؟
۶- فعالیت آموزشی یا حرفه حسابداری؟
فعالیت مرکز آموزش به عنوان تامینکننده بیشتر منابع مالی انجمن، که از یک سو خدمت به آموزش و تربیت حسابداران کشور است و از یک سو تبدیل شدن انجمن به نهاد آموزشی صرف، آیا با اهداف انجمن همسو است. آیا باید مدیر اجرایی، عضو شورایعالی باشد؟ اگر خوب است چرا دبیر کل را مجبور کردند از عضویت شورایعالی استعفا دهد؟ شاید بگویید چرا این تذکرات در جلسه گفته نشد، اما آنچه که در این سالها گفته شده چه پاسخی در برداشت؟
۷- مدیریت و برگزاری مجامع عمومی، تخصص اعضا است، اما نه اینگونه؟
به طور قطع انتظار اعضا آن است که در برگزاری مجمع، آن هم بعد از ۳۰ سال و اندی تجربه، سامانه شناسایی اعضای شرکتکننده در جلسه، اخذ امضا از اعضا، توزیع برگه رای با مشخصات قانونی و عرفی و منطقی بین شرکتکنندگان هنگام ثبتنام، وجود صندوق/ گلدان برای جمعآوری آراء در جلوی میز هیات رییسه و نظارت کامل بر مراحل ثبت نامه، شناسایی و توزیع برگه وجود داشته باشد، به طور قطع فرآیندهای نامطلوب از جمله: جمعآوری آراء در کارتن پاره، اخذ برگ رای پر شده توسط کادر اداری خارج از سالن هنگام خروج زودتر برخی اعضا، وجود دستهبرگ رای در دست کارمند اداری، توزیع برگه رای آخر جلسه و به هنگام معرفی اعضا و موارد این چنین در شأن انجمن نیست.
امسال هم که خوشبختانه رییس مجمع یکی از پیشکسوتان حرفه حسابداری و مورد وثوق، احترام و علاقه اکثریت اعضا و مهمتر از آن متخصص و متبحر در مجمع داری، با داشتن تجربه ۳۰ ساله مجمع داری، بود حتما این موارد خوب رعایت شده است. در رعایت روال معمول سایر مجامع امسال حتما باید صورتجلسه مشروح مذاکرات تهیه و نظرات همه اعضا در صورتجلسه مزبور ثبت شود و در دستور کار شورایعالی قرار گیرد. اما ایرادهای جزئی قابل گفتن است آن هم برای آموزش.
اگر به کاندیدها اجازه صحبت کمتر از ۵ دقیقه بدهند باید وقت برای همه داوطلبان مساوی باشد و قاعدتا نباید اجازه داده شود به مدیر اجرایی آموزش که داوطلب شورای عالی است ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بیشتر از دیگران صحبت کنند و خدای ناکرده به یک داوطلب وقت کمتری داده شود و...
در جلسه، تهیه پیشنویس اساسنامه برای نظرخواهی گزارش شد امیدواریم که شورای عالی پیشنویس تهیه کند که تمامی مطالب سوال و اعتراض نباشد. خدای ناکرده ریاست شورای عالی موروثی نشود تا به سختی بتوان آنرا پس گرفت.
*حسابدار خبره و حسابدار رسمی، عضو هیات علمی گروه حسابداری دانشگاه شهید بهشتی
ارسال نظر