سهامداران چه گروههایی بیشترین سود را شناسایی کردند؟
رتبهبندی بازدهی ۱۰ ماهه صنایع بورسی
بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد: توقف دستهجمعی نمادهای پیشرو پس از شروع طوفانی فصل زمستان در اولین هفته دیماه، شادابی بازار را همزمان با گزارشهای ۹ ماهه از معاملهگران گرفت تا با حضور کمرنگ سهامداران حقیقی شاخص بورس رشد ۶ درصدی را شاهد باشد.
بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد: توقف دستهجمعی نمادهای پیشرو پس از شروع طوفانی فصل زمستان در اولین هفته دیماه، شادابی بازار را همزمان با گزارشهای ۹ ماهه از معاملهگران گرفت تا با حضور کمرنگ سهامداران حقیقی شاخص بورس رشد ۶ درصدی را شاهد باشد.
توقف طولانیمدت نمادهای پرمعامله از یک سو و ابلاغ دستورالعمل مربوط به معاملات اعتباری از سوی دیگر مهمترین عواملی بودند که بازار سرمایه را به رکود و خروج نقدینگی نزدیک کرد. هرچند به لطف برگزاری مجمع پتروشیمی پردیس شرکتهای درگیر این نماد رونق نسبی را به همراه داشتند و افزایش قیمت جهانی سنگآهن نیز روند مثبتی را برای این گروه به همراه داشت، اما رونق در بازارهای موازی به ویژه بازار مسکن، معاملهگران را برای سرمایهگذاریهای جدید محتاطتر کرد.
صدرنشینان دیماه
در همین حال، گروه فرآوردههای نفتی در دیماه با بازدهی 4/21 درصدی در صدر پربازدهترین گروههای بورس تهران جای داشت.این بررسی نشان میدهد: بعد از بازدهی 35 و 4/27 درصدی گروههای حاشیهای محصولات چوبی و زراعت و در غیاب نمادهای پیشرو، فرآوردههای نفتی رتبه نخست بازدهی را به خود اختصاص داد.
همچنین گروههای شیمیایی با بازدهی ۵/۱۶ درصدی، کانههای فلزی با بازدهی ۷/۹ درصدی و استخراج نفت با بازدهی ۹ درصدی رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادند.
در مقابل بیشترین زیان دیماه بعد از گروههای کمتحرک محصولات چرمی و ابزارآلات پزشکی در اختیار گروه لیزینگها با زیان 7/7 درصدی بود. همچنین گروه دستگاههای برقی با زیان 2/7 درصد، گروه غذایی به جز قند و شکر با زیان 6/5 درصد، خودرو با زیان 5 درصد و انبوهسازی با زیان 8/4 درصد در ردههای بعدی قرار داشتند.
بورس در نگاه ۱۰ماهه
افزون بر این، طی دوره 10ماه منتهی به دیماه شاخص بازدهی مثبت 46درصدی را به ثبت رساند و به قلههای جدیدی رسید.
در این مدت همچنان گروه زراعت که تک سهم مگسال را در گروه خود دارد، با بازدهی ۳۵۱ درصدی بیشترین بازدهی را از ابتدای سال تاکنون نصیب خود کرد؛ مگسال با رشد بالای قیمت شیر توانست به سود بسیار خوبی دست یابد. همچنین به نظر میرسد با توجه به پتانسیل رشد سودآوری و رشد قیمتی بیشتر، این سهم همچنان تا پایان سال بیشترین رکورد بازدهی داشته باشد.
اما در پله دوم بهترین بازدهی 10 ماهه سال 91، شاهد بازدهی 139 درصدی گروه کانیهای فلزی بودیم؛ گروهی که شرکتهایی نظیر دوقلوهای سنگآهنی، معادن بافق، باما و توسعه معادن و فلزات را در خود جای داده است.در همین حال، سومین رتبه بیشترین بازدهی 10 ماهه سال 91 نصیب گروه فرآوردههای نفتی بازار شده است. گروهی که شرکتهای پالایشگاهی نفت بندرعباس، تبریز، اصفهان و نفت و گاز پارسیان و دو شرکت روغنی نفت پارس و بهران را در خود دارد.
در همین شرایط، گروه شیمیایی در این مدت بازدهی ۱۱۲ درصدی را کسب کرده و فلزات اساسی با کسب بازدهی ۷/۸۵ درصدی در رتبههای بعدی قرار گرفته است.
از سوی دیگر شاخص گروه زغالسنگ همچنان با بیشترین زیان رکوردار 10 ماه اول سال 91 شد؛ گروهی که تکسهم نگین طبس با تعدیل منفی و افت قیمتی اخیر همچنان زیان سنگین 3/36 درصدی را برای سهامداران خود رقم زده است.
اما پله دوم بیشترین زیان به گروه محصولات چرمی با ۸/۳۴ درصد اختصاص یافته است؛ شاخصی که تنها سهم گروه صنعتی ملی در آن قرار دارد؛ این سهم هم با توجه به روند نزولی و اصلاحی خود در پله دوم بیشترین زیان قرار گرفته است.
در نهایت گروه ابزار پزشکی که تنها کنتورسازی ایران در آن حضور دارد، به دلیل عملکرد ضعیف خود در پوشش سود و روند سودسازی در پله سوم با زیان 4/32 درصدی قرار گرفته است.
همچنین گروههای سایر مالی، رادیویی و کاشی و سرامیک نیز رتبههای بعدی زیاندهی را طی ۱۰ ماهه سال ۹۱ از آن خود کردهاند.
نیمی از بورس تهران در دستان سه گروه
آخرین بررسی آماری «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که سه صنعت فلزات اساسی، محصولات شیمیایی و استخراج کانه های فلزی حدود ۵۰ درصد ارزش بورس اوراق بهادار تهران را در اختیار دارند.بنابر این گزارش، فلزات اساسی با ۴۴/۲۱ درصد، محصولات شیمیایی با ۱۵ درصد و استخراج کانه های فلزی با ۵/۱۲ درصد بیشترین ارزش بازار سهام را میان سایر صنایع بورسی داشتند.همچنین شرکتهای فعال در گروه بانکها، موسسات اعتباری و سایر نهادهای پولی در رده چهارم قرار دارد. این صنعت ۹/۱۰ درصد از ارزش بازار سهام را در اختیار خود دارد.حال آنکه شرکتهای چندرشتهای صنعتی با چهار شرکت ارزش بازاری بالغ بر ۱۷ هزار و ۱۴۳ میلیارد تومان ۹۰/۹ درصد از کل بازار را در اختیار دارد.
در بازار فرابورس نیز صنعت شیمیایی 6/44 درصد، مخابرات 7/22 درصد و فلزات اساسی 2/12 درصد از ارزش این بازار را به خود اختصاص دادهاند.
برترین شرکتها در بورس و فرابورس
تا پایان دیماه امسال ملی مس با سهم 4/7 درصد و ارزش بازار 12 هزار و 841 میلیارد تومانی بزرگترین شرکت فعال در بورس تهران است. همچنین فولاد با سهم 2/7 درصدی، مخابرات با سهم 3/6 درصدی، گلگهر با سهم 9/4 درصدی و چادرملو با سهم 2/4 درصدی رتبههای بعدی را از نظر ارزش بازار به خود اختصاص دادهاند. در فرابورس نیز پتروشیمی مارون با ارزش 10 هزار و 200 میلیارد تومانی و سهم 2/24 درصد از ارزش بازار در رتبه نخست جای گرفت.همراه اول هم با سهم 7/22 درصدی، پتروشیمی زاگرس با سهم 7/11 درصدی و ذوبآهن با سهم 3/6 درصدی رتبههای بعدی بیشترین ارزش بازار را طی 10 ماه منتهی به پایان دیماه در فرابورس کسب کردهاند.
بازارهای موازی چگونه بودند؟
اما وضعیت بازارهای رقیب بورس در 10 ماهه سپری شده از سال حاکی از پیشتازی بازارهای غیرشفاف سرمایهگذاری است. در این مدت سکه 73 درصد، دلار آمریکا 76 درصد و هر گرم طلای 18 عیار 75 درصد رشد قیمت را از خود به نمایش گذاشتهاند.این در حالی است که آخرین آمار مربوط به رشد قیمت مسکن در تهران 32 درصد و مربوط به 6 ماه اول سال است. اما بدون شک باید در انتظار آمار تازهای از رشد قیمت مسکن در پاییز باشیم.در این مدت اونس طلا در بازارهای جهانی هم فقط 5/1 درصد رشد قیمت را تجربه کرده است.
ارسال نظر