معاملهگران سهام تاکنون «۴۶ درصد» برداشت کردهاند
چشمانداز «سود» در بورس
دنیای اقتصاد- بورس اوراق بهادار تهران نخستین هفته زمستان ۹۱ را نیز همچون هفتههای رویایی پاییز، با رکوردهایی خیرهکننده پشت سر گذاشت؛ هفتهای که در پایان آن شاخص کل بازار سهام رشدی ۷/۵ درصدی را از خود به نمایش گذاشت و نشان داد که هنوز از پتانسیلهای شفافترین بازار سرمایهگذاری ایران برای سودآوری کاسته نشده است. در این هفته بورس تهران با سرعت هر چه تمام تر قلههای جدید را فتح کرد و با گامهای هزار واحدی خود را به ارتفاع ۳۷ هزار و ۷۹۸ واحدی رساند. در پی ثبت این رکوردهای جدید برای بازار سهام بازدهی این بازار از ابتدای سالجاری تاکنون به مرز ۴۶ درصد رسید، هر چند در این روزها سهامداران صنایع و شرکتهایی هستند که ناباورانه رشد بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت سهام حاضر در پرتفولیوی خود را نظاره گرند.اما رکوردهای خیرهکننده بورس در حالی ادامه مییابد که فعالان بازار سهام هر روز یک سوال مهم را از خود میپرسند و آن اینکه افق سودآوری بازار سهام چگونه است؟ سوالی که پاسخ به آن، با توجه به شرایط حال حاضر بازار سهام که بیش از هر چیز گویای اوضاع اقتصادی کشور است؛ برای تحلیلگران و صاحبنظران دشوار است و در این بین تنها پاسخ عمومی، امیدواری به ادامه رشد بازار سرمایه آن هم با تکیه بر متغیرهای کلان اقتصادی و وضعیت بنیادی شرکتهای بورسی است. همگام با بازیگران بازار
عطش خرید سهام در حقیقیها
گروه بورس- اعظم شریفی: بورس تهران اولین هفته زمستان امسال را با قدرتنمایی خریداران حقیقی به پایان برد.
به گزارش خبرنگار ما، رشد شتابان شاخصها موجب شد تا معاملهگران حقیقی با چشمانداز مثبت در پیش بودن گزارشهای ۹ماهه همچنان حضور فعالتری در بازار داشته باشند، به طوری که در ادامه صفهای خرید تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی در این هفته بالغ بر ۵۳۰ میلیارد ریال رقم خورد.
در این شرایط عرضه حقوقیها برای شناسایی سود از یک سو و نیز متعادل کردن صفهای خرید موجب شد تا حجم و ارزش معاملات در این هفته رکوردهای کمنظیر در حجم و ارزش معاملات و رشد ۷/۵ درصدی شاخص کل را تجربه کند. در همین حال «فولاد»، «چادرملو»، «ومعادن» و «فاراک» از نمادهای مورد حمایت حقوقیها بودند و عطش خرید حقیقیها نیز در نمادهای مس، «پارسان»، غدیر، «شیراز» و کرمانشاه به چشم میخورد.
شروع نسبتا آرام
صندوق ذخیره فرهنگیان روز شنبه را با عرضه ۲۳ میلیون سهمی ملی مس آغاز کرد. در مقابل صباتامین ۳/۷ میلیون سهم مس را خریداری کرد. غدیر هم در این روز ۲۰ میلیون سهم نفت و گاز پارسیان را فروخت و سرمایهگذاری سپه ۵/۱ میلیون سهم پتروشیمی شازند را عرضه کرد.
بر این اساس سرمایهگذاری توسعه اعتماد ۲ میلیون سهم بانک انصار و گروه مالی ملت ۷/۷ میلیون سهم بانک ملت را خریدند. از سوی دیگر ملی انفورماتیک ۱۳۰ هزار سهم ایران کیش را خریداری کرد.
در همین حال سرمایهگذاری صنعت و معدن با خرید ۵۰۰ هزار سهمی در نماد ملی سرب و روی ایران فعال بود و بیمه کارآفرین هم خریدار یک میلیون سهم «وکار» بود. در رویدادی دیگر صندوق نفت ۳۰۰ هزار سهم نفت بهران و ۵۰۰ هزار سهم پتروشیمی خارک را عرضه کرد.
همچنین میزان خرید صندوق عشایر در نماد فولاد در روز شنبه تا ۳ میلیون افزایش یافت. روز شنبه دلیران پارس در نمادهای بانک دی و سرمایهگذاری ملت خریدار بود. در همین حال تدبیرگران آتیه ایرانیان ۱۹ میلیون سهم توسعه معادن روی را عرضه کرد.
صندوق نفت فروشنده شد
بازار روز یکشنبه شاهد جابهجایی بلوکی ۱۰۳ میلیون سهمی سایپا بود که حملونقل تامین فروشنده و بازرگانی ستاره تابان خریدار بودند. همچنین کالسیمین ۱۶ میلیون سهم ملی سرب و روی را عرضه کرد که ۴/۱۵ میلیون آن از سوی توسعه معادن روی خریداری شد. صندوق نفت باز هم فروشنده بود و ۵/۶ میلیون سهم غدیر را عرضه کرد.
در این روز بانکها همچنان از حمایت حقوقیها برخوردار بودند و در بیشترین معاملات گروه مالی ملت ۳/۱۲ میلیون سهم بانک ملت را خریداری کردند و ۳/۳ میلیون سهم بانک پارسیان از سوی مهرآفرینان دوران خریداری شد.
سرمایهگذاری ایران و فرانسه در این روز از «وصنعت» حمایت کرد و سرمایهگذاری صنعت و معدن نیز ملی سرب و روی را خرید. صباتامین در بازار روز یکشنبه در کنار عرضه ۲۰۰ هزار سهمی فنآوران در نقش خریدار
۶ میلیون سهمی ملی مس ظاهر شد. از سوی دیگر سرمایهگذاری تدبیرگران اطلس ۵/۳ میلیون سهم ماشینسازی اراک را خریداری کرد.
در این روز اعتضاد غدیر هم ۴/۳ میلیون سهم لیزینگ غدیر را خریداری کرد. در همین حال سرمایهگذاری توسعه صنعتی برای حمایت از «فایرا» ۱۸۰ هزار سهم خریداری کرد و سرمایهگذاری بهمن نیز خریدار ۳۳۵ هزار سهمی بیمه ملت بود. از سوی دیگر نفت و گاز پارسیان ۱۸ میلیون سهم پتروشیمی شیراز را عرضه کرد و هامون سپاهان نیز یک میلیون پتروشیمی پردیس را فروخت.
تقویت ذائقه فروش در حقوقیها
روز دوشنبه صندوق نفت با عرضه ۱۳ میلیون غدیر، ۸/۱ میلیون شیمیایی ایران و ۶/۲ میلیون سرمایهگذاری سپه فعال بود. همچنین سرمایهگذاری سپه و فرهنگیان دیگر عرضهکنندگان بازار روز دوشنبه بودند که سپه در نقش فروشنده شازند و امید ظاهر شد و فرهنگیان با عرضه ۱۰ میلیون ذوبآهن و ۱/۲ میلیون سهم فناوران روز دوشنبه را به پایان برد.
با پررنگ شدن حضور سرمایهگذاری بوعلی در بازار این حقوقی در این روز در کنار عرضه شازند و سرمایهگذاری گروه توسعه ملی برای خرید ۸۰۰ هزار سهم مس، ۴۰۰ هزار سهم «فخوز» و ۵۰۰ هزار سهم فولاد اقدام کرد. همچنین آتیه دماوند در صف خرید ۵/۱ میلیون سهم صنایع شیمیایی ایران را فروخت و هامون سپاهان نیز در نوسانهای مثبت پتروشیمی پردیس با عرضه ۸۰۰ هزار سهم سود مناسبی را از این فروش شناسایی کرد. صباتامین نیز با فروش ۵۵۰ هزار سهمی در نماد مس شهید باهنر حضور کمرنگی داشت. اما خریدهای توسعه اعتماد و گروه مالی ملت در نمادهای انصار و پارسیان فعال بودند.
این در حالی است که معادن و فلزات در کنار عرضه یک میلیون سهم ملی مس خریدهای کمحجمی را در نمادهای کابل شهید قندی و صبانور انجام داد.
در همین حال حجم خرید بیمه کارآفرین در نماد بانک کارآفرین تا ۳ میلیون افزایش یافت. در این بانک خصوصی سهامداران عمده سرگرم رقابتهای سنگین مدیریتی هستند. سرمایهگذاری ایران و فرانسه نیز ۳ میلیون سهم «وصنعت» را از بازار جمع کرد.
حمایت دوباره از زیرمجموعهها
اما نوسان منفی در بازار روز سهشنبه حقوقیها را از یک سو فروشنده کرد و برخی دیگر نیز حمایتگر شدند. به طوری که کارکنان مپنا ۱۸ میلیون مپنا را عرضه کرد و انرژی سپهر نیز با عرضه ۱۰ میلیون سهمی در نماد شیراز فعال بود. در ادامه معاملات روز سهشنبه ۸ میلیون سهم پاک از سوی بنیاد مستضعفان به فروش رسید که این سهام به صنایع غذایی سینا منتقل شده است.
در همین حال سرمایهگذاری تدبیر در کنار فروش یک میلیون سهم گروه بهمن و ۲۰۰ هزار سهم گروه توسعه ملی در نقش خریدار سیمان داراب و بیمه ملت بود.
اما در روند منفی بازار غدیر از پارسان و صندوق عشایر از فولاد حمایت کردند. در حالی در این روز نماد خودرو با نوسانهای منفی بازگشایی شد که سرمایهگذاری سمند تنها یک میلیون سهم این نماد را خریداری کرد. بوعلی با فروش ۲۰۰ هزار سهم شازند در نقش خریدار ۵۰۰ هزار سهمی مس ظاهر شد؛ اما در این روز یک بلوک ۱۶ میلیون سهمی ملی سرب و روی از کالسیمین به «کروی» منتقل شد.
گروه مالی ملت هم ۱۰ میلیون سهم بانک ملت، بیمه کارآفرین ۷۳۰ هزار سهم بانک کارآفرین و توسعه اعتماد نیز ۳۵۰ هزار سهم بانک انصار را خریداری کردند. همچنین در این روز سرمایهگذاری ایران و فرانسه با خرید یک میلیون سهم از «وصنعت» حمایت کرده است و فولاد صبانور نیز در حمایتی بینظیر ۵ میلیون سهم «ومعادن» را جمعآوری کرده است.
اما صباتامین در کنار صندوق نفت و سپه به ترتیب عرضهکنندههای «شیران»، «فنآوران» و شازند بودند. ضمن اینکه سرمایهگذاری مهر نیز اقدام به عرضه یک میلیون سهم سرمایهگذاری سپه کرد.
در همین حال، بانک تجارت از «والبر» و «ولیز» و دانایان پارس هم از ساختمان ایران و قند نیشابور حمایت کردند.
در مجموع هفته جاری را باید دورهای توام با تداوم ورود نقدینگی جدید به ویژه از سوی سرمایهگذاران حقیقی دانست که همین امر باعث حفظ روند صعودی پرشتاب قیمتهای سهام شده است.
ارسال نظر