گامهای هزار واحدی بورس تهران
دماسنج بازار سهام دیروز در پی رخدادی بیسابقه به میزان ۱۹/۲ درصد در یک روز رشد کرد
گروه بورس- همایون دارابی: بازدهی بورس تهران در سومین روز از فصل زمستان به سطح ۴۲ درصد رسید.
روز گذشته همچنان شاخص شاهد رشد قابل ملاحظهای بود، به گونهای که دماسنج بازار سهام توانست با ۱۹/۲ درصد رشد در یک روز یعنی معادل ۷۸۸واحد افزایش به عدد ۳۶هزار و ۸۲۹ واحد افزایش یابد
جنب پل حافظ
دماسنج بازار سهام دیروز در پی رخدادی بیسابقه به میزان ۱۹/۲ درصد در یک روز رشد کرد
گروه بورس- همایون دارابی: بازدهی بورس تهران در سومین روز از فصل زمستان به سطح ۴۲ درصد رسید.
روز گذشته همچنان شاخص شاهد رشد قابل ملاحظهای بود، به گونهای که دماسنج بازار سهام توانست با ۱۹/۲ درصد رشد در یک روز یعنی معادل ۷۸۸واحد افزایش به عدد ۳۶هزار و ۸۲۹ واحد افزایش یابد . به این ترتیب شاخص در آستانه عبور از مرز ۳۷هزار واحد قرار گرفته است. در همین حال، با توجه به عبور ارزش معاملات دیروز از مرز ۳۰۰میلیارد تومان سرمایهگذاران شاهد حضور نقدینگی قابل ملاحظهای در بازار هستند؛ هرچند ۲۷درصد ارزش معاملات دیروز بورس را معامله بلوکی ملی مس تشکیل داد. اما حضور نقدینگی تازه در بازار قابل ملاحظه است .رشد شدید شاخص بورس دیروز واکنش مسوولان اقتصادی کشور را به همراه داشت.
تاثیر شفافسازی سیاستهای دولت بر بورس
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان این که حبابی در بازار بورس نمیبینم، گفت: پیشبینیها حکایت از تداوم رشد شاخص بورس دارد.
سیدشمسالدین حسینی در گفتوگو با ایسنا، درباره رشد شاخص بورس طی روزهای اخیر اظهار کرد: در این باره نظرات کارشناسان و تحلیلگران بازار سرمایه ارائه شده و واقعیت امر این است که یک برداشت صریح از اوراق سهام این است که معرف ارزش داراییها هستند.
وی افزود: وقتی نرخ ارز افزایش یافته، این داراییها نیز ارزش پیدا کردهاند و به طور طبیعی ارزش اوراق نیز بالا میرود و به همین دلیل پیشبینیها حکایت از تداوم این رشد دارد.
سخنگوی اقتصادی دولت یکی دیگر از مولفههای تعیینکننده ارزش سهام را سودآوری شرکتها اعلام و تصریح کرد: تعداد قابل توجهی از شرکتهایی که در بورس تهران حضور دارند، شرکتهایی هستند که سود و درآمدهای صادراتیشان متاثر از نرخ ارز است که این امر نیز سبب افزایش سود شده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین گفت: بودجههایی که شرکتها ارائه کردهاند، افزایش سود را نشان میدهد و به عبارت دیگر حجم معاملات نیز بالاست و در برخی روزها دو تا سه برابر است، بنابراین حبابی در بازار بورس نمیبینم.
در همین شرایط دیروز معاملهگران در شرایطی معاملات خود را آغاز کردند که سخنان رییسجمهوری عصر روز شنبه موردتوجه معاملهگران قرار داشت. رییسجمهوری در این جلسه ایده ۵برابری یارانه نقدی در برابر حذف بخش عمدهای از یارانه انرژی را مطرح کرد. کارشناسان بازار اطمینان دارند این طرح نمی تواند در مدت باقی مانده از عمر دولت موافقت مجلس را به دست آورده و به مرحله اجرا برسد.
در همین حال بازار سرمایه دیروز متاثر از اعلام برنامه جدید دولت برای واگذاری سهام سه شرکت اصل ۴۴ بازار سرمایه بود. سازمان خصوصیسازی عصر روز شنبه شاهد تصویب واگذاری ۴۵ و ۵۳ درصد سهام پالایشگاه بندرعباس، ذوبآهن و عرضه مجدد ۸۷ درصد حمل و نقل خلیج فارس و دو نیروگاه در جلسه هیات واگذاری بود. در جلسه هیات واگذاری این هیات با توجه به عدم فروش بلوک ۱۷درصدی شبندر در عرضه قبلی این بلوک را به سطح ۲۱/۴۵ درصد افزایش داد. در این شرایط خریدار این بلوک میتواند با خرید باقی سهام از بازار یا توافق با بانک ملت مالک ۵/۶ درصدی این پالایشگاه سهام مدیریتی جوانترین پالایشگاه نفتی کشور را به دست آورد.
همچنین در پی عدم فروش بلوک ۱۷ درصدی ذوبآهن، هیات واگذاری ضمن تخصیص این بلوک به سازمان تامین اجتماعی (بابت انتقال صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد به سازمان تامین اجتماعی) مقرر کرد، سازمان خصوصیسازی نسبت به عرضه ۵۶ درصد سهام ذوبآهن اقدام کند، تا خصوصیسازی این شرکت فرابورسی هم نهایی شود.
علاوه بر این، هیات واگذاری به عرضه مجدد ۰۸/۸۷ درصد از سهام شرکت حملونقل بینالمللی خلیج فارس و ۱۰۰ و ۴۰ درصد از سهام نیروگاه سلطانیه زنجان و مدیریت تولید برق زنجان و ۱۰۰ درصد نیروگاه چابهار رای داد.
از عرضههای اولیه خبری هست، نیست؟
در حالی که رشد شدید شاخص و حضور نقدینگی جدید در بازار انتظار برای عرضههای اولیه را افزایش داده است، همچنان عرضه شرکتهای بزرگ در بورس خبری نیست.
دیروز محمدرضا عربی معاون ناشران و اعضای بورس، در خصوص پذیرش شرکتها در بورس گفت: اقدامات خوبی با مساعدت مجموعه شستا در مورد هلدینگ نفت، گاز و پتروشیمی تامین انجام شده است و در صورت تکمیل مدارک و نهایی شدن اقدامات لازم در بازه زمانی مورد توافق، تقاضای آن به زودی در هیات پذیرش مطرح خواهد شد. پذیرش شرکت هلدینگ دارویی تامین نیز در دست پیگیری است.
عربی افزود: طرح تقاضای پذیرش شرکت سرمایهگذاری مس نیز از اولویتهای پذیرش در مقطع جاری است و با توجه به اینکه مستندات و مدارک پرونده پذیرش دریافت و تکمیل شده است، امیدواریم مساله پذیرش این شرکت در اولین جلسه هیات پذیرش مطرح شود.
وی در مورد پذیرش هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس در بورس گفت: با مرتفع شدن مشکل مرتبط با ترکیب شرکتهای هلدینگ ادامه راه درج و عرضه این سهام هموار شد و بورس نیز به دنبال تکمیل مدارک و مستندات پرونده پذیرش و نهاییسازی امیدنامه پذیرش است تا پس از صدور مجوز افزایش سرمایه از سوی سازمان بورس، نسبت به انجام مراحل بعدی اقدام کند.
معاون ناشران و اعضای بورس اوراق بهادار تهران در خصوص وضعیت سیمان آبیک اظهار کرد: با توجه به اینکه مهلت عرضه شرکت مذکور در ۱۸دیماه ۱۳۹۱ به اتمام خواهد رسید، اقدامات مربوط به عرضه با هماهنگی شرکت یاد شده، سهامدار عمده (سیمان فارس و خوزستان) و بورس در جریان است.
وی ادامه داد: البته، تا زمانی که نواقص گزارشگری در سایت کدال در مهلت باقیمانده برطرف نشود، امکان عرضه آن در بورس میسر نخواهد بود.
آیا پالایشگاهها به بورس باز میگردند؟
انتشار گزارشهای دو پالایشگاه اصفهان و تهران انتظار برای بازگشایی این شرکتهای اصل ۴۴ بورس که ماهها از توقف نمادشان میگذرد را افزایش داده است.
از ابتدای سال جاری نماد پالایشگاه اصفهان و پس از آن دو پالایشگاه شیراز و تهران در بورس تهران متوقف شده است که این امر مشکلات قابل ملاحظهای برای سرمایهگذاران این شرکتها پدید آورده است.در حالی که این شرکتها گزارشهای حسابرسی شده عملکرد خود در شش ماهه سال جاری را نیز منتشر کرده اند همچنان گروه پالایشگاهی شرکتهای اصل ۴۴ بورس با حداکثر اعضا متوقف در میان گروههای مختلف سهام بورس مواجه هستند. از سویی توقف نماد پالایشگاه تهران اندکی پس از عرضه اولیه این شرکت موجب شده است، شمار قابل ملاحظهای از سهامداران خرد و تازه وارد به بورس درگیر توقف این نماد باشند که همین امر بلاتکلیفی را بر این گروه از سرمایهگذاران حاکم کرده است. نبود برنامهای مشخص برای توقف و بازگشایی نمادها در بازار سرمایه ایران همچنان بزرگترین ریسک این بازار به شمار میرود. از این رو بازارهای ارز و سکه و املاک همچنان به لحاظ نقدشوندگی برتری خیرهکنندهای نسبت به بورس اوراق بهادار دارند. این در حالی است که سرمایهگذاران در بورسهای بزرگ جهان هرگز با مساله توقف نماد مواجه نیستند. در بازار سرمایه ایران ریسک توقف و تله نقدینگی حتی در زمانی بیش از یکسال نیز سرمایهگذاران و صندوقهای سرمایهگذاری را تهدید میکند. هرچند در هفته گذشته ۶ نماد فولاد آلیاژی ایران، صدرا، پتروشیمی فنآوران، پست بانک، معدنی املاح و بانک گردشگری از محاق توقف خارج شدند اما گروه پالایشگاهی و سه شرکت اصل ۴۴ این گروه هنوز متوقف هستند. دیروز در گروه پالایشگاهی پالایش نفت اصفهان که پیش از این سود ۹۲۹ریالی را به ازای هر سهم خود اعلام کرده بود، با تعدیل مثبت سنگین ۱۱۵ درصدی سود خود را تا سطوح ۲۰۰۵ ریال به ازای هر سهم افزایش داد. این شرکت در عملکرد ۶ ماهه خود توانست ۵۶ درصد از بودجه خود را تحقق بخشد.
شرکت اعلام نموده اقدامات شرکت در جهت برگشت۱۱۰۰ میلیارد تومان یارانه مواد برگشتی از دو شرکت پتروشیمی اصفهان و صنایع شیمیایی ایران تاکنون به نتیجه نرسیده است. در همین حال دیروز پالایشگاه تهران نیز در گزارش حسابرسی شده خود سود هر سهم را ۲۷هزار و ۶۸۳ریال اعلام کرده است که نسبت به پیشبینی شرکت رشد قابل ملاحظهای را نشان میدهد.
در گروه تصفیه نفت، شرکت نفت بهران در اطلاعیهای اعلام کرده است که مبنای محاسبه نرخ انواع لوبکات و آیزوریسایکل مصرفی این شرکت از نرخ مرجع هر دلار ۱۲۲۶۰ ریال به نرخ مرکز مبادلهای ارزی هر دلار ۲۴۵۸۴ ریال تغییر کرده است و حدود ۱۰۰ درصد افزایش دارد و شرکت نیز در حال بررسی میزان افزایش قیمت محصولات خود است که نتیجه آن در اسرع وقت اعلام خواهد شد.
ذکر این نکته نیز ضروری است که شرکت در شش ماهه نخست سال حدود ۱۹ میلیون دلار صادرات و بیش از ۵۱ میلیون دلار واردات مواد اولیه داشته است که با نرخ دلار ۱۲۲۶ تومانی تسعیر شده است.
قیمت خودرو و دلار مبادلهای
در گروه خودرویی دیروز مشاور انجمن خودروسازان گفت: قیمت خودرو باید بر اساس ارز مبادلهای ۲۵۰۰ تومانی محاسبه شود.
داوود میرخانیرشتی در گفتوگو با فارس، در مورد قیمت خودرو اظهار کرد: مجوز افزایش قیمت خودرو که آخر مهرماه امسال به تولیدکنندگان داده شد، قیمت ارز ۱۸۰۰ تومان بود و نرخ خودرو بر اساس آن محاسبه میشد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر خودروسازان برای واردات قطعه باید از ارز مبادلهای ۲۵۰۰ تومانی استفاده کنند و به همین دلیل خواستار تعیین قیمت خودرو بر اساس نرخ جدید ارز مرکز مبادلات هستند.
در گروه معدنی، انتظار برای گزارشهای ۹ ماهه شرکتهای عمده این گروه موجب رشد یک پارچه سهام معدنی شد. در این گروه رییس کمیته معدن کمیسیون صنایع تصریح کرد: در مورد معادن سنگآهن باید طوری عمل شود که اولا از خامفروشی این ماده معدنی جلوگیری شود و ثانیا برای صادرات طوری برنامهریزی شود که بازارهای صادراتی از دست نرود.
اسماعیلی همچنین از بررسی وضعیت معادن بزرگ کشور مانند معدن سنگ آهن چادرملو، گلگهر و سنگان توسط کمیسیون صنایع مجلس خبر داد و گفت: علاوه بر بررسی وضعیت این معادن، نحوه واگذاری آنها، حقوق مالکانه دریافتی از این معادن و نقشه ایمیدرو نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در گروه بانکی، روز چهارشنبه نماد بانک خاورمیانه در تالار فرابورس گشایش خواهد یافت.
در گروه فلزی، امروز گروه سرب و روی شاهد دو اتفاق عمده خواهد بود؛ نخست واگذاری بلوک مدیریتی صنعت روی زنگان از سوی توسعه معادن روی به شرکت کالسیمین که این امر ۵۰ریال به سود کالسیمین اضافه خواهد کرد و دومین تحول عرضه اولیه شرکت زرین معدن آسیا است که این شرکت نخستین شرکت سرب و روی استان زنجان خارج از خانواده توسعه معادن روی است که عرضه میشود.
در مجموع بازار دیروز بازاری به شدت مثبت بود که در آن از ۲۴۹ نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۲۶نماد با رشد ارزش و۱۱۷نماد با کاهش ارزش دادوستد شدند و بقیه نمادها هم تغییر نرخی نداشتند.
ارسال نظر