گروه بورس- محبوبه مغانی: از سرگیری تماس‌ها برای انجام هماهنگی‌های لازم برای دور بعدی مذاکرات ایران با گروه 1+5 در ماه نوامبر (پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا)، با ادعای رسانه‌های خارجی مبنی بر طرح تقاضاهای بزرگ فراتر از توقف، تعطیلی و انتقال (اورانیوم) از سوی شش قدرت جهانی به ایران همراه بود.

باز گذاشتن مذاکرات در کنار اقدام اتحادیه اروپا برای شدت بخشیدن به تحریم‌های خود علیه ایران، در نهایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی را بر آن داشت تا برای برخورد قانونی با کشورها و شرکت‌های تحریم‌کننده نفت ایران، طرح تحریم پیش‌دستانه اروپا را برای تصویب در دستور کار قرار دهند.
دراین میان زمزمه‌هایی از حذف یورو از چرخه مبادلات ارزی کشور در بلندمدت نیز به گوش می‌رسد.
این در حالی است که نوسان قیمت‌ها در اتاق مبادلات ارزی طی هفته منتهی به چهارم آبان‌ماه به ترتیب با افت ۱۶/۰ و ۴۴/۰ درصدی، دلار ۲۵ هزار و ۴۰۳ ریال و یورو ۳۲ هزار و ۹۹۳ ریال را ثبت کرد.
این هفته در حالی آغاز می‌شود که از یک سو دولت در آستانه تصمیم‌گیری نهایی برای چگونگی مشارکت ارزی صادرکنندگان در چرخه اقتصادی کشور است و از سوی دیگر دستورالعمل جدید خرید و فروش ارز به شرکت‌های صرافی دارای مجوز نیز از سوی کانون صرافان ابلاغ شده تا به این ترتیب با به حداقل رساندن حاشیه سود در صرافی‌ها، بازهم از قیمت ارز در بازار آزاد کاسته شود.
در این میان قیمت سکه نیز صرف نظر از کاهش قیمت جهانی طلا، در پی اعلام احتمال ورود بانک مرکزی به بازار سکه و افت قیمت دلار در بازار داخلی از کاهش برخوردار شد. اما به‌رغم کاهش قیمت سکه و طلا در بازار نقدی، سرانجام امکان اخذ موقعیت خرید جدید در بازار آتی فراهم شد تا فعالان این بازار بار دیگر با صف‌های خرید مواجه شوند.
اما در عرصه بین‌المللی در هفته‌ای که سپری شد کاهش رتبه اعتباری 5 ایالت اسپانیا در پی وخیم شدن وضعیت نقدینگی آنها و کوچک شدن اقتصاد این کشور، پیش‌بینی ورود فرانسه به رکود پس از اعلام کاهش رتبه اعتباری 3 بانک عمده این کشور، افزایش بدهی یورو به اقتصاد این حوزه و در نهایت بهبود شاخص بیکاری در آمریکا، یورو را در مقابل دلار تضعیف کرد و منجر به کاهش تقاضای خرید طلا توسط سرمایه‌گذاران شد. به نظر می‌رسد که با تصمیم فدرال رزرو در نشست دو روزه خود مبنی بر اجرای سیاست‌های انبساطی جدید در آمریکا طی روزهای آینده قیمت کالاهای پایه از جمله نفت و طلا تقویت شود. در جلسه اخیر کمیته بازار آزاد بانک مرکزی آمریکا تزریق ماهانه 40 میلیارد دلار به اقتصاد این کشور از طریق خرید اوراق قرضه و حفظ نرخ بهره در حد صفر تا سال 2015 به تصویب نهایی رسید.
در این میان تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که تا شروع انتخابات آمریکا و تغییرات در دولت چین قیمت طلا از نوسان اندکی برخوردار و قیمت‌ها در سطوح فعلی تثبیت شود.
اما خروج منابع مالی از بازار ساخت و ساز و حرکت آن به سمت بازارهای طلا و ارز، بازار مسکن را با رکود مواجه کرده است که در این میان بیشترین رکود گریبان واحدهای مسکونی متراژ بزرگ را گرفته است. در عین حال افزایش قیمت مصالح ساختمانی پرمصرف، موجب شده است انبوه‌سازان با دستاویز قرار دادن این ادعا که قیمت نهایی مسکن از نوسانات قیمتی مصالح ساختمانی تاثیر نپذیرفته‌اند و آنها را متضرر ساخته است، فرآیند پیش‌فروش واحدها را متوقف کنند.
از سوی دیگر در بازار سرمایه با ادامه انتشار گزارش سودآوری شرکت‌ها در عملکرد ۶ماهه در هفته منتهی به سوم آبان‌ماه، اقبال سرمایه‌گذاران به این بازار بیشتر بود به گونه‌ای که تعداد خریداران از رشد ۲۳ درصدی برخوردار شد تا در سایه توجه بازار به صنایع فرآورده‌های نفتی- کک و سوخت هسته‌ای، فلزات اساسی، ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی، استخراج کانه‌‌های فلزی و ساخت محصولات فلزی حجم و ارزش معاملات به ترتیب از رشد ۵۴ و ۶۹ درصدی برخوردار شود؛ بطوری که این حجم و ارزش معاملات در پایان هفته شاخص کل را ۲/۴ درصد افزایش داد.