گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار سومین هفته مهرماه را با افت شاخص پشت سر گذاشت تا معامله‌گران در انتظار برای پایان اصلاح قیمت‌ها چشم به راه نقدینگی جدید باشند. در هفته گذشته تمایل برای شناسایی سود ناشی از رشد قیمت‌ها، بروز برخی از ابهامات از جمله ابهام در قیمت ارزهای خارجی و در نهایت نبود گروهی پیش‌رو در بازار ناشی از نبود گزارش‌های فوق‌العاده شش ماهه موجب گرایش بازار به سوی کاهش قیمت‌ها و استراحت آن شد. در این فضا شاخص در هفته گذشته ۲۵۲واحد معادل ۹/۰ درصد کاهش را تجربه کرد، تا بازدهی ۳/۱۱ درصدی را در سال ۹۱ به نمایش بگذارد.

آنچه که درحال حاضر به شدت از سوی معامله‌گران در حال رصد است، ارزش معاملات به عنوان نشانه‌ای از ورود نقدینگی جدید است که این مساله در روز چهارشنبه با افت همراه شد و ارزش معاملات به ۴/۵۵ میلیارد تومان رسید که نسبت به روزهای قبل کاهش داشته است. در کل هفته نیز ارزش معاملات به ۴/۵۵۹ میلیارد تومان بالغ شد که در مجموع ۱/۲۱ درصد کاهش را نسبت به هفته ماقبل خود نشان می‌داد. در صورتی که ارزش معاملات رو‌ند روبه افزایش در روزهای آینده داشته باشد، می‌توان به پایان دوره اصلاح قیمتی امیدوار بود.

نگاه بازار به تحولات سیاسی

در همین حال بازار در مورد مسائل کلان با برخی از تحولات روبه‌رو است؛ در مسائل‌ سیاسی خارجی اجلاس روز بیست و چهارم مهرماه (سه‌شنبه) اتحادیه اروپا از اهمیت برخوردار است.

از سوی دیگر با نزدیکی انتخابات آمریکا سرنوشت ساکن آتی کاخ سفید نیز برای ارزیابی ریسک سیاسی اقتصاد کشور از اهمیت برخوردار است. در همین حال لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز هفته گذشته از تدارک دور جدیدی از مذاکرات گروه ۱+۵ با تهران خبر داده بود.

در تحولات سیاسی داخلی سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با مردم استان خراسان شمالی بیانگر سیاست‌های نظام بوده است.

در همین حال مجلس شورای اسلامی نیز هفته جاری برنامه پراهمیتی دارد؛ در صورت نهایی شدن موضوع سوال از رییس‌جمهوری این موضوع و شرایط آن نیز می‌تواند بر مسائل سیاسی سایه بیندازد.

در کنار مسائل سیاسی در موضوعات اقتصادی، در مهم‌ترین مساله موضوع ارز و نرخ تبدیل ریال به دلار قرار دارد. تا جایی که پس از یک هفته نبود معاملات قابل اتکا، از روز چهارشنبه معاملات صرافی‌های تهران از سر گرفته شده که همین امر انتظار برای روشن شدن تکلیف نرخ ارز در اقتصاد کشور را افزایش داده است. از دیدگاه کارشناسان راه‌اندازی اتاق مبادلات ارزی اگر چه تکلیف نحوه اختصاص ارز به برخی از اولویت‌ها را از ابهام خارج ساخت، اما با وجود گذشت ۱۵روز از فعالیت این مرکز، میزان تخصیص ارز این اتاق به ۷۰۰میلیون دلار بالغ شده است. این امر در مقایسه با ۶۲میلیارد دلار واردات رسمی سال گذشته کشور (معادل ماهانه ۱/۵ میلیارد دلار) و همچنین تزریق ۲۷میلیارد دلار در شش ماهه نخست امسال (معادل ماهانه ۵/۴ میلیارد دلار) اندک است. در این شرایط حتی اگر وعده وزیر اقتصاد برای تزریق روزانه یکصد میلیون دلار نیز محقق شود، همچنان بخش عمده‌ای از تقاضا‌ها بدون پاسخ باقی خواهند ماند که حرکت این تقاضا به سوی بازار ارز آزاد همچنان این بازار را پر مشتری نگاه خواهد داشت. در همین شرایط به دلیل تحریم بانکی، شبکه صرافان در حال حاضر تنها گزینه برای انتقال ارز به برخی از کشورها از جمله کشورهای اروپایی به شمار می‌رود؛ از این رو توقف اجباری شبکه صرافی به نوعی تکمیل پازل غربی‌ها برای تحریم کامل کشورمان ارزیابی شده و از این رو محقق نشده است.

در همین حال در صحنه اقتصادی موضوع کاهش بودجه دولتی و تعدیل بودجه سازمان‌ها و نهادها نیز از اهمیت برخوردار است. خبرهای اولیه از کاهش ۱۰ تا ۲۵درصدی بودجه برخی از دستگاه‌ها خبر داده است که این امر تحقق بودجه عمرانی دولت در سال جاری را با مشکل مواجه می‌سازد.

بنابر این گزارش در حوزه بازارهای جهانی، قیمت فلزات و مواد خام همچنان در سطح امیدوار کننده‌ای قرار دارد. در بازار جهانی فلزات معامله‌گران شاهد قیمت ۸هزار و ۲۱۲دلاری فلز مس بودند. در همین شرایط بهای فلزات روی، سرب و آلومینیوم به ترتیب یک هزار و ۹۵۰ دلار، ۲هزار و ۲۰۸دلار و یک هزار و ۹۹۲دلار رقم خورده است. بهای بیلت فولادی نیز ۳۳۱ دلار در بورس فلزات لندن تعیین شده است. بهای سنگ‌آهن نیز برای هماتیت ۶۲درصد به صورت سی‌اف‌آر ۹۸ تا ۱۰۰دلار و سنگ‌آهن مگنتیت ۸۸ تا ۹۰دلار در هرتن رقم خورده است.

در ادامه دور جدید عرضه‌ها، معاون سازمان خصوصی‌سازی از آماده سازی پالایشگاه نفت لاوان و عرضه ۵ درصد از سهام آن در هفته آینده خبر داد.

محمود افضلی در گفت‌وگو با ایسنا از عرضه پالایشگاه لاوان در فرابورس خبر داد و گفت: اقدامات آماده‌سازی پالایشگاه نفت لاوان در حال انجام است و ۵ درصد از سهام این شرکت هفته آینده در فرابورس عرضه می‌شود.

وی درباره وضعیت عرضه بلوکی ذوب آهن، فولاد خوزستان و سایپا و زمان عرضه مجدد آنها گفت: عرضه بلوکی ذوب آهن اصفهان متوقف نشده و توسط سازمان بورس در حال بررسی است، بنابراین این شرکت دوباره آگهی نمی‌شود. زیرا ممکن است ادامه پیدا کند. به همین دلیل در خصوص عرضه بلوک ۵۳ درصدی ذوب آهن باید صبر کرد، ولی بلوک فولاد خوزستان و سایپا در هیات واگذاری مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار می‌گیرد.

از سوی دیگر در حالی سازمان خصوصی سازی برنامه عرضه‌های بلوکی جدید را اعلام کرد که مشخص نیست با بلاتکلیفی موجود در زمینه آیین‌نامه عرضه‌های بلوکی این عرضه‌ها انجام خواهد شد یا خیر؟ در موج جدید عرضه‌ها ۸/۳۴ درصد از سهام ایران ترانسفو به دلیل عدم ایفای تعهدات خریداران قبلی این شرکت، ۱۷درصد از سهام پالایشگاه بندر عباس در قیمت حداقل ۲هزار و ۵۲۹ریال به وکالت از سوی بانک ملت و صندوق تامین اجتماعی، ۱۷درصد از سهام پالایشگاه شیراز به شرطی که قیمت از ۵هزار و ۷۰۰ریال کمتر نباشد و به وکالت از سوی بانک‌های مسکن، صادرات ایران و ملی ایران و ۴۱/۳۴ درصد پتروشیمی تبریز به وکالت بانک‌های تجارت و رفاه کارگران و سازمان تامین اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح و ۱۷درصد از سهام شرکت حمل و نقل خلیج فارس هم در نرخ یک هزار و ۸۳ریال به روی تابلو خواهد رفت که تمامی این بلوک‌ها از اهمیت قابل ملاحظه‌ای برخوردار است. اگر چه نمی‌توان در مورد خرید بلوک ایران ترانسفو به دلیل مشکلات عدیده این شرکت امیدوار بود، اما در مورد پتروشیمی تبریز و پالایشگاه بندرعباس احتمالا بازار با حضور خریدار یا خریدارانی مواجه خواهد بود و پالایشگاه شیراز نیز احتمالا بار دیگر به پرتفوی هلدینگ نفت و گاز پارسیان اضافه خواهد شد.

بازار آخر هفته ضعیف بود

بازار روز چهارشنبه بازاری ضعیف بود که با افت برخی از نمادهای عمده شاخص رو به کاهش گذاشت. روز چهارشنبه شاخص ۱۸۶واحد افت کرد که ۶۴واحد آن را افت نماد فولاد مبارکه صورت داد. مبارکه در شرایطی تن به افت داد که روز چهارشنبه نتایج معاملات محصولات مبارکه در بورس کالا و اعلام ابطال معاملات ورق قلع اندود این شرکت که روز سه‌شنبه به دلیل اوج گیری قیمت باطل شده بود، بر بازار تاثیر منفی گذاشت. هر چند ورق قلع اندود با نرخ معامله ۲۸هزار و ۹۱۵ریال در هر کیلو روز چهارشنبه در آمار معاملات بورس کالا قرار گرفت، اما نگرانی از نبود مجوز برای افزایش قیمت بیشتر محصولات فولادی موجب شد تا گروه فلزی با کاهش قیمت، شاخص را به پایین بکشند که در این مسیر علاوه بر تاثیر ۶۴واحدی مبارکه دو شرکت ملی مس و معادن وفلزات نیز مجموعا ۴۶واحد دیگر شاخص را کاهش دادند.

افزون بر این، روز چهارشنبه معامله‌گران شاهد عرضه اندک سهام پالایشگاه تهران بودند که این عرضه محدود بار دیگر بحث‌هایی در مورد نحوه سهمیه بندی عرضه‌های اولیه را فراهم آورده است. تخصیص مساوی سهام به شرکت‌های کارگزاری بدون توجه به رتبه و میزان مشتریان خرد موجب بروز مشکل در میان سرمایه گذاران خواهد شد. با توجه به اینکه در این عرضه سهمیه برای شرکت‌های کارگزاری ۳۷هزار سهم و مشتریان آنلاین ۱۰۰سهم تعیین شده بود، میزان اندک آن موجب می‌شود که اصولا تحلیل در مورد ارزش یا عدم ارزش این سهام بی‌معنا تلقی شود. در همین حال مالکیت ۹۰درصدی سهام عدالت در این شرکت انتظار برای خصوصی سازی این شرکت را از میان برده است و انتظار نمی‌رود این شرکت در آینده به صورت خصوصی اداره شود؛ همین امر تفاوت جدی میان این شرکت و ۴ شرکت واگذار شده قبلی به وجود می‌آورد. روز پنج‌شنبه نیز شرکت تازه وارد فرابورس با حادثه‌ای مواجه شد. در این رابطه رییس روابط عمومی پالایشگاه تهران بروز آتش‌سوزی در این پالایشگاه را رد کرد.

وی همچنین تاکید کرد: در اثر این حادثه هیچگونه خسارت مالی به پالایشگاه تهران وارد نشده است.

همچنین در گروه تصفیه نفت، تعمیرات اساسی واحدهای آیزوماکس و هیدروژن شماره ۲، آمین کانتکتور و گوگردسازی شرکت پالایش نفت اصفهان شروع شد.

در همین حال سهامداران پالایشگاه اصفهان همچنان با بلاتکلیفی توقف نزدیک به ۵ماهه این شرکت مشمول اصل ۴۴را به نظاره نشسته‌اند.

سرنوشت سهام خودرویی چه می‌شود؟

در گروه خودرویی پس از اقبال اولیه معامله‌گران به مساله افزایش قیمت خودرو، انتشار آمار کاهش شدید تولیدات شرکت‌های خودرویی نگرانی را به این گروه بازگردانده و صف‌های فروش در اکثر نمادها شکل گرفته است. اما در حالی برخی از مسوولان وزارتخانه صنعت و معدن چندی پیش بازگشت روزهای طلایی خودروسازان را به مشتریان خودروهای داخلی وعده دادند که طبق جدیدترین آمار وزارتخانه مذکور، در شهریورماه گذشته تولید خودرو با کاهش ۶۶ درصدی مواجه بوده است.

آمار ارائه شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت بیانگر کاهش ۶۶ درصدی تولید انواع خودرو در شهریور و کاهش ۴۲ درصدی تولید این محصول در شش ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.

این وضعیت در حالی است که پیش از این معاون امور صنایع و اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار کرده بود که افت تولید خودرو از مهرماه متوقف خواهد شد، به‌گونه‌ای که تولید انواع محصولات خودرویی در مهر امسال برابر با مهرماه سال گذشته خواهد بود.

در صورت ادامه این شرایط، افت تولید، حتی افزایش قیمت را خنثی خواهد کرد زیرا اگر شرکتی محصولی برای فروش نداشته باشد، قیمت تاثیری بر فروش شرکت نخواهد داشت.

در گروه معدنی، معامله‌گران شاهد انتشار گزارش عملکرد ۶ماهه باما بودند. در گزارش این شرکت ۷۲درصد رشد سود‌آوری گزارش شده است.

در گروه بانکی، بانک دی با برگزاری مجمع فوق‌العاده‌ای در ۲۹ مهر از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی ۱۰۰ میلیارد تومان افزایش سرمایه می‌دهد.

هدف از این افزایش سرمایه هم بهبود ساختار مالی به منظور افزایش سطح ایمنی بانک در برابر ریسک‌های موجود، افزایش سودآوری به واسطه افزایش تعداد شعب، افزایش حد اعتبارات کلان، افزایش حد اموال غیرمنقول، سرمایه‌گذاری بانک و همچنین حفظ و به دست آوردن سهم بیشتری از بازار پولی و بانکی کشور است.

با این کارنامه عملکرد کل هفته با افت در بازدهی بازار به میزان ۹/۰درصد همراه شد. شمار خریداران سهام نیز با کاهش ۷/۳۷درصدی به سطح ۳۱هزار و ۹۹۷ نفر بالغ شد.