گروه بورس- هدیه لطفی: با عرضه 5 درصد از سهام شرکت پالایش نفت تهران ارزش بازار فرابورس 450 میلیارد تومان افزایش یافت.
به گزارش خبرنگار ما، در حالی روز گذشته هر سهم سومین شرکت اصل چهل‌وچهاری فرابورس ۷۵۰۰ تومان قیمت خورد که رقابت تنگاتنگی میان متقاضیان برای خرید سهام «شتران» شکل گرفت؛ به طوری که از یک سو درخواست‌های معامله‌گران آنلاین و از سوی دیگر کمبود سهمیه‌های هر ایستگاه معاملاتی عطش خرید را بیشتر کرد. به این ترتیب «شتران» گران‌ترین عرضه اولیه فرابورسی و البته بازار سهام لقب گرفت.

در ابتدای ساعات معاملاتی دیروز با اعلام پیغام ناظر بازار مبنی بر بازگشایی نماد پالایش نفت تهران اولین درخواست خرید در ساعت 11 و 35 دقیقه صبح و با قیمت 5 هزار تومان وارد سیستم معاملاتی شد که پس از گذشت دقایقی نوسانات قیمتی در محدوده 6000 تا 6200 تومان برای هر سهم مزبور تشکیل شد و در نهایت و در اندک زمانی هر سهم «شتران» 7500 تومان قیمت‌گذاری شد. به این ترتیب در اولین روز معاملاتی تعداد سه میلیون و 61 هزار سهم پالایش نفت تهران به ارزش 229 میلیارد و 575 میلیون ریال در بازار دوم فرابورس معامله شد.
در این عرضه اولیه سقف خرید برای هر کارگزاری به همراه تمام شعب ۳۷ هزار سهم و برای هر معامله گر برخط ۱۰۰سهم تعیین شده بود و براساس محدودیت‌های موجود در اساسنامه صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، این صندوق‌ها سهمیه‌ای برای خرید سهام نداشتند.
نظر خصوصی‌سازی درباره کشف قیمت «شتران»
معاون سازمان خصوصی‌سازی نیز درگفت‌وگو با خبرگزاری فارس، در رابطه با عرضه اولیه ۵ درصد سهام شرکت پالایش نفت تهران در بازار دوم فرابورس اظهار کرد: دیروز ۳ میلیون و ۶۱ هزار سهم این شرکت عرضه اولیه و هر سهم آن ۷۵۰۰ تومان کشف قیمت شد. این قیمت برای سهام پالایشگاه تهران مناسب و متعادل بود. وی در برابر این سوال‌ که قیمت مدنظر سازمان خصوصی‌سازی برای عرضه سهام این شرکت چقدر بود، گفت: با توجه به همه موارد، سازمان خصوصی سازی هم همین محدوده قیمتی برای واگذاری سهام مدنظر داشت.با این قیمت‌گذاری، فرآیند تخصیص ۹۰ درصد سهام پالایشگاه تهران به سهام عدالت و ۵ درصد به کارکنان شرکت که توزیع شده، نهایی می‌شود. به گفته این مقام مسوول‌، با توجه به تخصیص ۹۰ درصد سهام پالایشگاه تهران سهام عدالت و ۵ درصد کارکنان، فقط همین ۵ درصد قابلیت عرضه اولیه برای عموم وجود داشت. همچنین این شرکت سومین شرکت مشمول اصل ۴۴ سال جاری و بعد از شرکت‌های پالایشگاه اصفهان، پتروشیمی‌ فناوران، پالایشگاه‌های شیراز، بندرعباس و تبریز، ششمین شرکت از زیرمجموعه‌های شرکت ملی و پالایش و پخش است که طبق قانون اصل ۴۴ وارد بازار سهام شد.
عرضه‌های دیگر در راه است
افزون بر این، معاون سازمان خصوصی‌سازی از آماده سازی پالایشگاه نفت لاوان و عرضه ۵ درصد از سهام آن در هفته آینده خبر داد و گفت: اقدامات آماده‌سازی پالایشگاه نفت لاوان در حال انجام است و ۵ درصد از سهام این شرکت هفته آینده در فرابورس عرضه می‌شود. وی با بیان اینکه پالایشگاه نفت لاوان با سرمایه بیش از ۱۱۴میلیارد تومانی در بازار دوم فرابورس پذیرفته شده است، خاطرنشان کرد: بعد از ارائه صورت‌های مالی این شرکت که در حال نهایی شدن است، پالایشگاه لاوان بعد از عرضه ۵ درصدی پالایشگاه تهران وارد فرابورس می‌شود.
به گفته افضلی، صندوق تامین اجتماعی با 55 درصد، شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت با 40 درصد و شرکت ملی پالایش و پخش با پنج درصد مالکیت، از سهامداران این شرکت هستند. وی درباره وضعیت عرضه بلوکی ذوب‌آهن، فولاد خوزستان و سایپا و زمان عرضه مجدد آنها گفت: عرضه بلوکی ذوب‌آهن اصفهان متوقف نشده و توسط سازمان بورس در حال بررسی است، بنابراین این شرکت دوباره آگهی نمی‌شود زیرا ممکن است، ادامه پیدا کند. به همین دلیل در خصوص عرضه بلوک 53 درصدی ذوب آهن باید صبر کرد، ولی بلوک فولاد خوزستان و سایپا در هیات واگذاری مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار می‌گیرد. این در حالی است که شرکت پالایش نفت تهران در سه ماه منتهی به 31 خردادماه امسال با اختصاص 10 هزار و 914 ریال سود به ازای هر سهم معادل 106 درصد از پیش‌بینی‌هایش را پوشش داد. عملکرد واقعی سه ماهه سال مالی 91 ارائه شده حاکی از پوشش 113 درصد سود عملیاتی و 106 درصد سود خالص پیش‌بینی شده برای سال مالی 91 است که شرکت عمده دلایل آن را نبودن عوامل موثر در افزایش هزینه‌ها در 3 ماه نخست سال اعلام کرده است. براساس این گزارش، هیات‌ ‌مدیره این شرکت در نظر دارد معادل 40 درصد از سود عملکرد سال مالی 91 را برای تقسیم بین سهامداران به مجمع عمومی عادی سالانه پیشنهاد کند.
رونق معاملات در خارج از بورس
بازار فرابورس آخرین روز کاری هفته را با رونق معاملات سپری کرد، به طوری که در مجموع این روز دادوستد بیش از 56 میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش 481 میلیارد ریال در سامانه معاملاتی این بازار به ثبت رسید. در این بازار بانک حکمت ایرانیان با خرید و فروش 32 میلیون حق‌تقدم به عنوان پرمعامله‌ترین نماد شناخته شد. افزون بر این اوراق اجاره مپنا نیز با مبادلات 254 میلیارد ریالی خود از نمادهای مورد توجه دیروز بود. دیگر اوراق از جمله مشارکت نارنجستان، اجاره سامان، گواهی سپرده انصار و اجاره ماهان2 نیز از نمادهای پرمعامله دیروز بودند. ذوب‌آهن اصفهان نیز با جابه‌جایی 5/5 میلیون سهم به ارزش 2/11 میلیارد ریال روبه‌رو شده و آخرین روز کاری هفته را با نوسان منفی 6/3 درصدی سپری کرد.
در مجموع روز گذشته نماد ۸۱ شرکت در بازارهای فرابورس شاهد خرید و فروش سهام خود بودند که در این میان ۳۲ نماد با نوسان مثبت، ۲۶ نماد با نوسان منفی و بقیه هم بدون تغییر نرخ بودند.