مهدی حاجی‌وند

«مطرح شدن بحث خصوصی‌سازی سرخابی در صحن علنی مجلس»، «واگذاری سرخابی در اسرع وقت» و «پرسپولیس و استقلال امسال قطعا واگذار می‌شود». اینها تیترهای مشترکی هستند که در شروع و پایان چند سال گذشته تنها رخ نمایانده‌اند و چیزی جز نام از آنها باقی نمانده است. حالا هم سوت پایان نیمه اول ۹۱ زده شده؛ و یک نیمه برای عملی شدن قول و قرارهای واگذاری سهام این دو باشگاه پرطرفدار در سالجاری، باقی مانده است. با هم نیم نگاهی داریم به روزشمار خصوصی‌سازی دو تیم قرمز و آبی در نیمه نخست امسال:

۲۲/۱/۹۱: خریداران پرسپولیس و استقلال سراغ تیم‌های دیگر بروند. وزیر ورزش و جوانان درباره خصوصی شدن استقلال و پرسپولیس گفت: نمی‌دانم چرا موضوع این دو تیم اینقدر مهم است. اگر آقایان پول دارند می‌توانند بروند ۱۰ تیم در لیگ برتر را در اختیار بگیرند. این دو تیم متعلق به مردم است. درست است که باید این دو تیم خصوصی‌ شوند و قطعا مسوولان نظام این را می‌خواهند که استقلال و پرسپولیس برای مردم باشند، اما باز هم فتنه‌انگیزان درباره این مسائل صحبت و حاشیه‌سازی می‌کنند.محمد عباسی اضافه کرد: تا زمانی که استقلال و پرسپولیس دست ما است و دولت این ماموریت را به ما داده، از این دو تیم حمایت می‌کنیم، در غیر این صورت دیگر این موضوع به ما ارتباطی پیدا نمی‌کند.

۲۳/۳/۹۱: بحث خصوصی‌سازی سرخابی در صحن علنی مطرح شود. رییس پیشین کمیته تربیت بدنی مجلس با بیان اینکه نباید کمک‌های دولتی به باشگاه‌ها یکباره قطع شود، گفت: باید قانون خصوصی‌سازی ورزش در صحن علنی مطرح شود تا شاهد برطرف شدن مشکلات در این زمینه باشیم. علیرضا دهقان درباره بی‌توجهی بعضی از باشگاه‌های دولتی به قانون «منع هزینه دولت در ورزش حرفه‌ای» تصریح کرد: این قانون را مجلس تصویب کرد؛ اما این وزارت ورزش است که تشخیص می‌دهد ورزش ما حرفه‌ای هست یا نه.

همانطور که محمد عباسی هم چند ماه پیش تاکید کرد ورزش ما در حال حاضر شرایط حرفه‌ای شدن را ندارد و به همین خاطر این قانون شامل حالش نمی‌شود.

۲/۴/۹۱: رییس پیشین سازمان خصوصی سازی در پاسخ به سوال توقف واگذاری استقلال و پرسپولیس گفت: نه این طور نیست. این دو شرکت فرآیند واگذاری را طی می‌کنند و عرضه آنها قطعا اتفاق می‌افتد ولی باید عواطف و احساسات طرفداران این تیم‌ها مورد توجه قرار گیرد. پیمان نوری افزود: این شرکت‌ها جزو لیست واگذاری است و حتما واگذار می‌شود و این که گفته شده است از لیست واگذاری خارج شده است به شدت تکذیب می‌کنم.

۱۹/۴/۹۱: باشگاه پرسپولیس آماده واگذاری شد/ وزیر اقتصاد اقدام کند. محمد رویانیان گفت: از مسوولان اقتصادی بخواهید، من همه راه‌ها را رفته‌ام، پرسپولیس آماده است که به بخش خصوصی واگذار شود. به وزیر اقتصاد و مسوولان اقتصادی اعلام کنید آماده‌ام پرسپولیس واگذار شود. مدیرعامل باشگاه پرسپولیس در حاشیه مراسم ارائه گزارش سرمایه‌گذاری خارجی در وزارت اقتصاد گفت: از آقای وزیر اقتصاد و آقای وزیر محترم ورزش خواهش می‌کنم، اجازه دهید که امسال پرسپولیس واگذار شود. همه کارها را کردیم و از اول امسال هم می‌توانستیم خصوصی‌سازی کنیم.وی در مورد نحوه واگذاری باشگاه پرسپولیس گفت: واگذاری از طریق فرابورس خواهد بود. انشاء‌الله شرکتی که این باشگاه را بخرد، تبدیل به شرکت سهامی عام خواهد شد، سهام آن در اختیار مردم و هواداران قرار خواهد گرفت. رویانیان در مورد ارزش باشگاه پرسپولیس گفت: ارزش آن باید در حراج مشخص شود.

۲۰/۴/۹۱: استقلال و پرسپولیس تا پایان سال ۹۲ به طور کامل به بخش خصوصی واگذار می‌شوند. معاون حقوقی، امور مجلس و امور استان‌های وزارت ورزش و جوانان از واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تا پایان سال ۹۲ به طور کامل به بخش خصوصی خبر داد.احمد رسولی نژاد در حاشیه بازدید از سایت فدراسیون تیر اندازی با کمان گفت: حداقل ۳۰ درصد سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تا پایان سال جاری به بخش خصوصی واگذار می‌شود. وی تاکید کرد: تا پایان سال ۹۲ این دو باشگاه به طور کامل به بخش خصوصی واگذار خواهند شد.

۲۰/۴/۹۱: واگذاری پرسپولیس و استقلال منتظر نظر مکتوب وزیر ورزش. یک مقام مسوول، با اشاره به اظهارات مدیرعامل باشگاه پرسپولیس مبنی بر آماده بودن واگذاری این باشگاه و همچنین معاون وزارت ورزش و جوانان درخصوص واگذاری ۳۰ درصد سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در سال جاری و فروش کامل این دو تا پایان سال ۹۲ به بخش خصوصی اظهار کرد: واقعیت این است واگذاری سهام این دو باشگاه از مدت‌ها قبل مطرح بوده ولی این اقدام به نظر مکتوب وزیر ورزش و ارسال آن به مراجعی چون وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی‌سازی بستگی دارد.وی ادامه داد: در صورت دریافت نظر مساعد و مثبت وزیر ورزش به عنوان متولی اصلی ورزش، هیات واگذاری می تواند در مورد زمان و نحوه واگذاری و فروش خرد یا بلوک این دو باشگاه تصمیم‌گیری کند. دراین میان قیمت گذاری سهام این دو باشگاه کاری ندارد.

۲۴/۴/۹۱: واگذاری دو قطعه زمین به استقلال و پرسپولیس برای احداث ورزشگاه‌.شهردار تهران از واگذاری ۲ قطعه زمین در منطقه ۱۹ و ۱۵ به باشگاه استقلال و پرسپولیس خبر داد و گفت: ما حمایت‌های خوبی از باشگاه‌های تهرانی خواهیم کرد.وی اضافه کرد: توجه ویژه به مسائل فرهنگی و اجتماعی از دغدغه‌های مدیریت شهری محسوب می‌شود، به طوری که بعد از دین و مذهب که فراگیری زیادی دارند موضوع ورزش نیز از جمله موضوعات فراگیر است.

۲۶/۴/۹۱: اساسنامه استقلال و پرسپولیس اصلاح شد.هیات واگذاری، اساسنامه شرکت‌های فرهنگی ورزشی استقلال و پرسپولیس را مورد بحث و بررسی قرار داد و در نهایت اساسنامه این دو باشگاه ورزشی اصلاح شد.

۲۷/۴/۹۱: پله آخر ورود سرخابی‌ها به بورس. معاون سازمان خصوصی‌سازی گفت: با تصویب اساسنامه جدید دو باشگاه استقلال و پرسپولیس عرضه سهامشان یک گام دیگر به مرحله پایانی نزدیک شد؛ هرچند برای قطعیت عرضه باید نامه ای هم با عنوان تاییدیه از سوی وزیر ورزش دریافت کنیم.وی با اشاره به برگزاری جلساتی در وزارت ورزش برای عرضه سهام باشگاه‌ها در بازار سرمایه تصریح کرد: در این خصوص هیچ مشکلی وجود ندارد و هم اکنون در انتظار دریافت نامه تاییدیه از وزارت ورزش هستیم.

۲۷/۴/۹۱: عرضه سهام به صورت بلوکی. مدیرعامل پیشین فرابورس با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای عرضه سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس اظهار کرد: پیش از این مقرر شده بود سهام این باشگاه‌ها پس از اصلاح اساسنامه به صورت یکجا عرضه شود.مصطفی امید قائمی گفت: با این وجود به نظر می رسد سهام دو تیم استقلال و پرسپولیس به صورت خرد در اختیار هواداران این تیم‌ها قرار نگیرد و واگذاری آن به صورت یکجا باشد.وی افزود: در صورتی که سازمان خصوصی سازی بطور جدی پیگیر این واگذاری شود، واگذاری این دو تیم کاری زمان بر نخواهد بود.

۲/۵/۹۱: در اسرع وقت سهام باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس واگذار می‌‌شود.معاون سازمان خصوصی سازی با اشاره به اصلاح اساسنامه باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس گفت: سازمان خصوصی سازی قصد دارد در اسرع وقت سهام این دو شرکت را واگذار کند. محمود افضلی در پاسخ به این سوال که آیا واگذاری سهام باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس تا سال ۹۳ به تاخیر افتاده است گفت: سازمان خصوصی سازی قصد دارد در اسرع وقت واگذاری سهام سرخابی‌ها را انجام دهد. این دو شرکت‌ جزو لیست واگذاری است و حتما واگذار می‌شود اما اشکالاتی در فرآیند واگذاری وجود داشت که در حال برطرف شدن است.

۳۱/۵/۹۱: ورود دیوان محاسبات به قراردادهای فوتبال دیوان محاسبات کشور. در نظر دارد که همانند دیگر دستگاه‌ها و موسسات دولتی، کلیه عملیات مالی باشگاه‌های دولتی استقلال و پرسپولیس از جمله قراردادهای آنها با بازیکنان و اسپانسرها را مورد رسیدگی حسابرسان قرار دهد.اسامی باشگاه‌های فرهنگی ورزشی پرسپولیس و استقلال در پیوست قانون بودجه کشور قید شده است. براساس قانون همه دستگاه‌ها موظف به رعایت کلیه قوانین مالی و محاسباتی کشور هستند و هر گونه انحراف آنها از قانون، از منظر دیوان محاسبات کشور تخلف تلقی می‌شود.قانون سقف قرارداد فوتبال، برای ثبت قراردادهای بازیکنان با تیم‌ها، «سقف مشخصی» را تعیین کرده است اما برخی کارشناسان فوتبال می‌گویند که بازیکنان و تیم‌های دولتی پشت پرده آنچه که رسما در سازمان لیگ به ثبت می‌رسانند، قرارداد دیگری با مبلغی بیشتر از سقف قرارداد تعیین‌شده را امضا می‌کنند.

۴/۶/۹۱: سهام پرسپولیس و استقلال امسال قطعا واگذار می‌شود. معاون سازمان خصوصی‌سازی گفت: توافق‌های نهایی با وزارت ورزش انجام شده است و با هماهنگی وزارت امور اقتصادی و دارایی سهام دو باشگاه پر طرفدار پرسپولیس و استقلال امسال قطعا از طریق بازار سوم فرابورس به بخش خصوصی واگذار می‌شود. ابوالقاسم شمس افزود: براساس اصل ۴۴ قانون اساسی، این دو باشگاه در فهرست واگذاری‌ها قرار دارند؛ به این معنا که دولت می‌تواند تا سال ۹۳ بیست درصد از سهام این دو باشگاه را نزد خود نگه دارد و مابقی ۸۰درصد را به بخش خصوصی واگذار کند. بر این اساس تلاش ما بر این است که در سال‌جاری حداقل یک بلوک ۲۰درصدی از سهام این شرکت فروخته شود و مابقی سهام این دو باشگاه در دوره‌های زمانی دیگر واگذار شود.به گفته وی هیأت واگذاری تکلیف کرده که اگر ظرف دو هفته نظر وزیر ورزش دریافت نشد سهام این دو باشگاه به‌صورت خودکار برای عرضه از طریق فرابورس آماده شود که بر همین اساس رایزنی‌های نهایی با وزیر ورزش انجام شده و قرار است نظروزیر ورزش به‌صورت مکتوب به وزیر امور اقتصادی و دارایی ارسال شود.

۱۴/۶/۹۱: آخرین وضعیت واگذاری سهام باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس. معاون سازمان خصوصی سازی در مورد آخرین وضعیت واگذاری سهام سرخابی‌های پایتخت، گفت: واگذاری سهام دو باشگاه پر طرفدار ورزشی در حال پیگیری است و مراحل نهایی آن در حال انجام است. وی با بیان اینکه اساسنامه این دو باشگاه اصلاح و نهایی شده است، افزود: این دو شرکت باید ثبت شده و اطلاعات لازم را ارائه دهد تا مراحل واگذاری طی شده و شرایط واگذاری آن توسط هیات واگذاری به تصویب برسد. محمود افضلی با اشاره به اینکه مراحل اداری واگذاری در حال انجام است،در مورد زمان نهایی واگذاری سهام باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس گفت: واگذاری سهام باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس در برنامه واگذاری‌های امسال قرار دارد و بعد از انجام هماهنگی‌های لازم با وزارت ورزش سهام این دو باشگاه عرضه می شود.

۲۰/۶/۹۱: بررسی راهکارهای در آمدزایی باشگاه‌های ورزشی در کمیسیون اصل ۴۴. حمید رضا فولادگر، رییس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی گفت: کلیات طرح خصوصی‌سازی باشگاه‌های ورزشی در کمیسیون اصل ۴۴ به تصویب رسید و مقرر شد کمیسیون جزئیات راهکارهای در‌آمد زایی این باشگاه‌ها را بررسی کند.

۲۶/۶/۹۱: واگذاری سهام سرخابی‌ها درحال نهایی شدن است. محمدرحیم احمدوند، رییس کل جدید سازمان خصوصی سازی احمدوند در مورد آخرین وضعیت واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس گفت: واگذاری این دو باشگاه در حال نهایی شدن است و از کسانی که دراین حوزه سابقه‌ای دارند دعوت کردیم تا مدل و روشی ارائه دهند و حساسیت مدنظر مسوولان در این دو باشگاه برطرف شود. ابوالقاسم شمس، معاون سازمان خصوصی‌سازی هم در مورد واگذاری باشگاه استقلال و پرسپولیس گفت: با توجه به ابعاد مختلف فرهنگی، ورزشی، سیاسی و ... در واگذاری آنها، مراحل آماده‌سازی و واگذاری این شرکت با جدیت توسط این سازمان پیگیری می شود که در این خصوص جلسات مختلفی با نمایندگان وزارت ورزش و امور جوانان برگزار و به نتایج خوبی رسیده ایم و مقرر شد وزارت ورزش و امور جوانان نظرات خود را کتبی به این سازمان اعلام نماید تا اقدامات بعدی پیگیری و اجرایی شود.وی افزود: امیدواریم پس از اخذ نظرات وزارت ورزش و امور جوانان در اسرع وقت، آماده‌سازی و قیمت‌گذاری سهام دو شرکت مذکور انجام شود تا بتوانیم دست‌کم یک بلوک ۲۰ یا ۳۰ درصدی سهام هر یک از شرکت‌های فرهنگی ورزشی پرسپولیس و استقلال را تا پایان سال عرضه کنیم.

منبع: www.bourse۲۴.ir