جنب پل حافظ
در انتظار صعودهای دوباره
از دیدگاه معاملهگران، بازار سهام پس از پشت سر گذاشتن یک دوره نامناسب ناشی از توقف نمادهای معاملاتی و همچنین مسائل سیاسی مترصد واکنش نشان دادن به تحولات اقتصادی از جمله رشد سریع قیمت کالاها است.
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته با توجه به بازگشایی بخش عمدهای از نمادهای متوقف و همچنین رشد قیمت مواد خام در بورس کالا با رشد یک درصدی مواجه شد.
از دیدگاه معاملهگران، بازار سهام پس از پشت سر گذاشتن یک دوره نامناسب ناشی از توقف نمادهای معاملاتی و همچنین مسائل سیاسی مترصد واکنش نشان دادن به تحولات اقتصادی از جمله رشد سریع قیمت کالاها است. این رشد سریع میتواند در صورت اطمینان بازار از نبود تصمیمگیریهای یک سویه به رشد بازار سهام منجر شود، به ویژه آنکه بورس تهران نسبت به دیگر بازارهای سرمایهگذاری به جز بازار پول در سال جاری بازدهی کمتری داشته است. بیشتر کارشناسان با توجه به تورم سنگین کنونی، رشد نکردن بازار سرمایه را موجب خروج نقدینگی و کاهش سرمایهگذاری صنعتی در کشور ارزیابی میکنند. از دیدگاه این کارشناسان رشد نیافتن بهای سهام میتواند بیش از پیش سرمایهگذاری عمومی را از بخش تولید و صنعت به امور واسطهگری، طلا، ارز و سایر بازارها هدایت کند.
در همین حال در تحولات اقتصادی نگاهها به سوی لایحه بودجه سال آینده است که طبق وعده اعلام شده قرار است به زودی به مجلس تقدیم شود. لایحه بودجه به ویژه از نظر نرخ تبادل دلار و ریال همچنین تعیین تکلیف مرحله دوم هدفمندی یارانهها از اهمیت بالایی برخوردار است. از سوی دیگر در صحنه اقتصادی سیاستهای ارزی و پیش فروش سکه از اهمیت برخوردار است.
افزون بر این، در صحنه اقتصاد جهانی، بهای فلزات همچنان در حد امیدوارکنندهای قرار دارند. در این بخش بهای مس ۸هزار و ۲۵۲دلار در هر تن رقم خورده است. بهای سه فلز روی، سرب و آلومینیوم نیز به ترتیب ۲هزار و ۱۸۵دلار، ۲هزار و ۴۲۷دلار و ۲هزار و ۱۲۲دلار رسیده است. بهای بیلت فولادی نیز به ۲۶۰دلار رسیده است.در کنار بازار جهانی چیزی که اینک نگاهها را به سوی خود جلب کرده، قیمتها در بورس کالا است.
این امر سبب شده بهای محصولات فولادی در هفته گذشته به ویژه در روز چهارشنبه ۱۰درصد رشد کند تا این انتظار پدید آید که در هفته آینده به ویژه پس از تعطیلی روز یکشنبه در عرضههای مبارکه رشد قیمتها ادامه یابد. روز چهارشنبه در بورس کالا ۲۵ هزار تن شمش بلوم فولاد خوزستان در برابر تقاضای ۲۹هزار و ۸۰۰ تنی و با نرخ پایه ۱۵۸۵ تومانی عرضه شد که با رشد ۱۰ درصدی روبهرو و در ۱۷۴۳ تومان دادوستد شد. یادآور میشود، این معامله به موعد تحویل ۲۹ اسفندماه انجام شد.
نرخ قبلی معامله شمش شرکت در بورس کالا ۱۶۵۳ تومان در هر کیلو بوده است. همچنین روز چهارشنبه ۲۲هزار و ۴۴۰ تن میلگرد فولاد خراسان به صورت نقدی و با نرخ پایه ۱۷۹۰ تومانی عرضه شد که با تقاضایی برابر عرضه مواجه شد و با قیمت ۱۹۶۹ تومان و رشدی ۱۰ درصدی معامله شد.
این گزارش حاکی است در تالار فرآوردههای نفت و پتروشیمی بورس کالای ایران نیز در گروه مواد پلیمری بیش از ۲۳ هزار تن انواع کالا با ارزشی بالغ بر ۸۳۸ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت. در این گروه بیشترین حجم معامله به دادوستد ۴ هزار تن پلیاتیلن سنگین EX۳ پتروشیمی امیرکبیر اختصاص داشت.
بازگشت پالایشگاه اصفهان به بازار
در کنار تحولات بیرونی در درون بازار نیز معاملهگران با رخداد برخی تحولات مهم مواجه هستند؛ به دنبال انتظار برای عرضه اولیه یکی از سه شرکت ایرانول، نفت پاسارگاد و پتروشیمی خراسان، امروز نماد پالایشگاه اصفهان پس از ۲۷۰ روز بازگشایی خواهد شد.
این در حالی است که اگر چه برخی از نمادهای متوقف بازگشایی شدهاند، اما نمادهای عمدهای نظیر پالایشگاههای تهران و بندرعباس به همراه خودرو سازان و چند شرکت شیمیایی نظیر تولی پرس و کف همچنان متوقف هستند. در همین حال مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس با تشریح آخرین وضعیت ایرانخودرو، پالایش نفت بندرعباس و پالایشگاه اصفهان گفت: دلیل توقف نماد سایپا انتشار اوراق نیست و این شرکت هنوز درخواست خود را ارائه نکرده است.
امیرحمزه مالمیر در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درباره این مساله که شنیدهها حاکی است سایپا قصد انتشار اوراق دارد، اظهار کرد: هر شرکتی که قصد انتشار اوراق از هر نوعی را داشته باشد باید درخواست خود را به سازمان ارائه کند اما درخواستی از سایپا به منظور انتشار اوراق به سازمان نیامده است و این مساله به درخواست مگاموتور برمیگردد که ارتباطی به سایپا ندارد که بخواهد در مجمع خود این مساله را مطرح کند. بنابراین موضوع انتشار اوراق که در دستور کار مجمع عادی فوقالعاده سایپا در روز گذشته قرار گرفته بود، از دستور جلسه حذف شد.
این مقام مسوول درمورد دلیل توقف نماد ایرانخودرو نیز عنوان کرد: نماد ایران خودرو به واسطه بحث افزایش سرمایه نماد آن متوقف شده است و با توجه به اینکه آخرین مهلتی که در مجوز افزایش سرمایه ایران خودرو عنوان شده ۲۹ تیر ۹۲ است، بر این اساس باید این اطمینان خاطر به سازمان داده شود که شرکت میتواند تا این تاریخ افزایش سرمایه را به ثبت برساند. زیرا اگر تا تاریخ مورد نظر این افزایش سرمایه به ثبت نرسد، مشکلاتی مثل مسائل مربوط به شرکت مپنا رخ خواهد داد.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در مورد میزان افزایش سرمایه ایران خودرو بیان کرد: میزان افزایش سرمایه این شرکت ۸/۸ درصد است که ۳۵ میلیارد تومان آن (حدود ۴ درصد) از محل سود انباشته و بقیه آن از محل مطالبات نقدی قرار است انجام شود.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در مورد زمان بازگشایی نماد پالایش نفت بندرعباس بیان کرد: هر زمان اطلاعات لازم از شرکت دریافت شد، توسط سازمان بورس بررسی و پس از انعکاس این اطلاعات به بازار، نماد شرکت پالایشگاه نفت بندرعباس باز خواهد شد.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه شاهد شرایط مثبتی بود که بخش عمده آن ناشی از بازگشت آرامش سیاسی و تحولات بورس کالا بود. در این میان کارشناسان بازار با توجه به اینکه در دهه فجر قرار داریم در انتظار تداوم شرایط رشد بازار هستند؛ این امر در شرایطی است که هفته آینده با یک روز تعطیلی در میان هفته روز یکشنبه به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی مواجه هستیم و پس از آن بازار میتواند شکل گیری مسیر خود را در حالی که ۵هفته به پایان سال ۹۱ باقی مانده است، شاهد باشد.
در بازار روز چهارشنبه معاملهگران در گروه پالایشگاهی شاهد تداوم صف خرید سه نماد لاوان، شیراز و تبریز بودند، این در شرایطی است که انتظار میرود بازگشایی نمادهای متوقف بتواند موجب به تعادل رسیدن صفهای خرید شود.
کارشناسان بازار معتقدند یکی از دلایل اقبال بیش از حد به نماد بندرعباس پیش از بسته شدن نماد، توقف عمده نمادهای گروه پالایشگاهی و انتقال اقبال معاملهگران به یک نماد قابل معامله بود. در این گروه، شنیدهها حکایت از پیشبینی سود ۳۴۰ریالی برای هر سهم پالایشگاه بندرعباس دارد.
در این گروه مدیرعامل پالایشگاه تبریز از افتتاح فاز اول مجتمع بنزین سازی این پالایشگاه شامل نیروگاه و برخی از تاسیسات جانبی تا ۹ روز آینده خبر داد و اعلام کرد: تا بهار سال آینده روزانه ۳ تا ۵/۳ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ و ۵ در این پالایشگاه تولید و به بازار عرضه خواهد شد.
عادل نژادسلیم در گفتوگو با خبرگزاری مهر با اعلام اینکه در حال حاضر فاز اول این مجتمع بنزین سازی شامل نیروگاه برق و برخی از واحدهای زیرساختی آماده افتتاح و راهاندازی رسمی شده است، بیان کرد: بر این اساس ۲۹ بهمن ماه امسال و همزمان با سالگرد قیام مردم تبریز برای پیروزی انقلاب، فاز اول این طرح بنزینی به طور رسمی افتتاح خواهد شد.
وی در خصوص مهمترین ویژگیهای کمی و کیفی راهاندازی مجتمع جدید بنزین سازی تبریز، توضیح داد: نیروگاه این مجتمع بنزینی شامل دو واحد ۲۵ مگاواتی به منظور تولید برق صنعتی است.
در گروه بانکی، بانک پارسیان، در تاریخ ۳۰ بهمنماه مجمعی را برای انتخاب اعضای هیاتمدیره برگزار میکند.
این مجمع ساعت ۹ صبح در سالن اصلی برج میلاد برگزار خواهد شد.
در این گروه، براساس رای یک دادگاه اروپایی، اتحادیه اروپا باید تحریمهای تحمیل شده بر بانک صادرات ایران را لغو کند.
به گزارش خبرگزاری مهر، رای دادگاه اروپایی تلاش غرب برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی را تحت شعاع قرار خواهد داد و از سوی دیگر تحریمهای اتحادیه اروپا علیه برنامه هستهای ایران را تضعیف خواهد کرد. اتحادیه اروپا دو ماه فرصت دارد تا درخواست خود برای بازنگری رای صادره، را به دادگاه استیناف ارائه کند. همچنین هفته پیش دادگاه عمومی اتحادیه اروپا رای مشابهی به نفع بانک ملت ایران صادر کرده بود.
علاوه بر پروندههای بانک صادرات و ملت، سی پرونده دیگر از شرکتها و موسسات ایرانی که توسط اتحادیه اروپا تحریم شدهاند در انتظار رسیدگی به پرونده خود در دادگاه عمومی اروپا هستند.
در این گروه، بانک ملت با سرمایه ۳۳۱۰ میلیارد تومانی در گزارش عملکرد واقعی ۹ ماهه ضمن تاکید بر سود ۲۵ تومانی قبلی خود توانسته ۱۹ تومان آن را ( معادل ۷۶ درصد ) محقق کند. شرکت در ۹ ماهه سال قبل و با سرمایه ۲۰۰۰ میلیارد تومان مبلغ ۲۳ تومان سود، محقق کرده بود.
در این گروه، پست بانک نیز EPS سال جاری خود بر اساس عملکرد ۹ ماهه را همان ۱۳ تومان قبلی اعلام کرده است. در ۹ ماهه واقعی نیز ۸۷ ریال آن را محقق کرده است. این شرکت که در ۹ ماهه سال قبل ۱۱۵ ریال به ازای هر سهم محقق کرده بود، در پایان سال مالی ۹۰ نیز به سود واقعی ۱۱۳ ریالی دست یافته بود.
در گروه مالی، معاون نظارت بیمه مرکزی ایران گفت: بیمه پارسیان با سپردن تعهد به بیمه مرکزی مجوز صدور بیمه نامه شخص ثالث را از ۱۶ بهمن گرفت.
در این گروه بیمه سرمد به زودی در فرابورس پذیرهنویسی خواهد شد. سه شرکت سرمایهگذاری خوارزمی، بانک صادرات و همیاریهای غدیر مالک ۶۰درصد سهام این شرکت و پذیرهنویسان ۴۰درصد از باقی سهام این شرکت ۴۰میلیارد تومانی را تحت مالکیت خواهند داشت.
در گروه غذایی، بهنوش روز چهارشنبه بعد از افزایش سرمایه ۱۰۰درصدی بازگشایی شد، ولی بر روی آن معاملهای صورت نگرفت.
در گروه مخابرات، اولین فروشگاه زنجیرهای شرکت مخابرات ایران با همکاری شرکت خدمات اول TCT، شرکت مخابرات ایران و شرکت مخابرات استان تهران افتتاح شد و به بهرهبرداری رسید.
این فروشگاه مطابق با استانداردهای روز دنیا و با نظارت مشاوران خارجی شرکت مخابرات ایران طراحی و به بهرهبرداری رسیده است و تمام خدمات مخابراتی اعم از خدمات تلفن ثابت، خدمات همراه اول، خدمات شرکتهای زیرمجموعه شرکت مخابرات ایران، فروش سیمکارت، کارت شارژ، گوشی موبایل، لپ تاپ، مودم و تمام تکنولوژیهای ارتباطی در آن ارائه میشود.
سهام خودرویی به کدام سو می رود؟
در گروه خودرویی خبرهای تکمیلی حکایت از الزام شرکتهای خودرویی به واریز مابهالتفاوت دریافتی میان قیمت رسمی و قیمت حاشیه بازار به حساب دولت دارد. با توجه به این شرایط افزایش نرخهای اخیر تاثیری در اقتصاد شرکتهای خودرویی ندارد.در همین رابطه، مدیرکل دفتر ماشینسازی و نیرومحرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت با تشریح جزئیات تعهدات خودروسازان در شیوه قیمتگذاری جدید خودرو گفت: ارائه تصویر فیشهای واریزی مابهالتفاوت از سوی خودروسازان به خزانه الزامی است.
کیومرث فروتنی در گفتوگو با خبرگزاری مهر با اشاره به تعهداتی که خودروسازان در قبال بالا بردن قیمت و محاسبه نرخ خودرو با ارز مبادلهای به دولت دادهاند، گفت: خودروسازان باید در ازای محاسبه قیمت خودرو با ارز مبادلاتی، آمار و اطلاعات تولید، عرضه و پیشفروش را به دولت ارائه کنند.
وی تصریح کرد: بر این اساس، خودروسازان مکلف شدهاند که افزایش تولید و عرضه خودرو را به گونهای صورت دهند که بازار خودرو داخلی به تعادل برسد و کاهش تدریجی قیمت تجاری فروش خودرو نیز ظرف ۶ ماه به نحوی صورت گیرد که نرخ تجاری به نرخ محاسباتی نزدیک شود.
در این گروه، شرکت سایپا همچنان در عملکرد ۹ ماهه زیانده ماند.
به گزارش بورس۲۴، به این ترتیب سایپا که برای سال مالی منتهی به پایان اسفند سال ۹۱ زیان ۶۵ ریالی را به ازای هر سهم اعلام کرده بود، در عملکرد ۹ ماهه زیان خود را تا سطوح ۹۶ ریال به ازای هر سهم افزایش داد.
این شرکت در عملکرد ۹ ماهه خود زیان ۴۸۵ ریالی را به ازای هر سهم شناسایی کرده است.
کاهش سود شرکتهای زیرمجموعه و زیانده شدن بیشتر شرکتهای خودروساز و قطعهساز سایپا از جمله دلایل افزایش زیان این شرکت خودرویی است.
در گروه پتروشیمی، معاملهگران شاهد برگزاری مجمعی مناسب از سوی هلدینگ نفت و گاز پارسیان بودند. این امر تاثیر مثبتی بر گروه پتروشیمی و سرمایهگذاری غدیر داشت. در مجمع «پارسان» سهامداران با تقسیم ۱۸۱ تومان سود نقدی به ازای هر سهم موافقت کردند.
به گزارش بورسنیوز، مدیر عامل «پارسان» طی این جلسه عنوان کرده که این واحد از لحاظ سودآوری در کشور رتبه اول تا سوم را در میان شرکتهای پتروشیمی دارا بوده و ارزش خالص داراییهای هر سهم آن براساس ارزیابی قیمتهای روز گذشته ۱۵۰۰ تومان برآورد شده که این رقم میتواند به ۲۰۰۰ تومان افزایش یابد.
همچنین در مجمع فوقالعاده «پارسان» برنامه افزایش سرمایه ۶۶ درصدی از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی سهامداران با اکثریت آرا به تصویب رسیده تا سرمایه این واحد پتروشیمی به ۱۰ هزار میلیارد ریال افزایش یابد.
هیات رییسه مجمع هلدینگ نفت و گاز پارسیان در نهایت از بازگشایی نماد معاملاتی این سهم اوایل هفته آینده در صورت موافقت سازمان بورس خبر داد.
در گروه شرکتهای هلدینگی، خبرهای تکمیلی در مورد معامله بلوک نزدیک به ۱۷درصدی سهام سرمایهگذاری غدیر حکایت از عدم مشارکت بانک تجارت در این بلوک دارد و صندوق بازنشستگی مالک کامل این بلوک خواهد بود.
در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که در آن شاخص ۴۰۷واحد رشد کرد. با این کارنامه در کل هفته ارزش معاملات به ۵۰۲میلیارد تومان رسید که در مقایسه با هفته پیش از آن و با توجه به یک روز معاملاتی بیشتر ۱۷درصد رشد را نشان داد. شمار خریداران همچنان در بازار کم است و تنها ۳۱هزار و ۹۸۳نفر در هفته گذشته در بازار سهام حاضر بودند. شاخص نیز در کل هفته یک درصد بازدهی مثبت داشت که بازدهی کل بازار در سال جاری را به ۵/۴۲ درصد رساند.
ارسال نظر