به سوی انتخاب!

شروین شهریاری

فعالیت بورس تهران در هفته‌‌ای که گذشت، تحت تاثیر اوج‌‌گیری فضای تبلیغات انتخاباتی قرار داشت به نحوی که اجتناب معامله‌‌گران عمده از عرضه سهام در کنار افزایش تحرک سهامداران حقیقی موجب شد تا با غلبه نگاه خوش‌بینانه، وضعیتی مثبت و رو به رشد رقم بخورد. در حال حاضر چشم فعالان بازار سرمایه نیز به مانند سایر مردم کشور به روز جمعه ۲۲ خرداد دوخته شده است؛ روزی که قرار است سرنوشت انتخابات، تداوم وضع موجود و یا تغییر را رقم بزند.

مثبت‌‌های بازار

بازگشایی نماد «حکشتی» در محدوده قیمت‌‌های مثبت پس از کاهش پیش‌‌بینی درآمد سال مالی آتی (منتهی به ۳۱ خرداد ۸۹) از وقایع قابل تامل در بازار این هفته بود. در بودجه این شرکت، شاخص بالتیک به طور مشخص اعلام نشده است. رشد این شاخص به محدوده ۴هزار واحد از عوامل توجه بازار به این سهم تلقی می‌‌‌شود. البته باید توجه داشت که عامل اصلی در مدیریت نوسانات این نماد به درصد سهام شناور ناچیز آن (حدود دو درصد) باز می‌‌‌گردد.

رشد شاخص بالتیک (که معمولا به عنوان پیش بین حرکت آتی در بازارهای کالا عمل می‌‌‌کند) منجر به افزایش توجه بازار

به سهام گروه‌‌های فولاد و سنگ آهن نیز شده است.

هر چند عامل اصلی در این گروه که می‌‌‌تواند رشد قیمت اخیر را توجیه پذیر کند، به تحولات مربوط به تعرفه‌‌های وارداتی فولاد باز می‌‌‌گردد که بازار در شرایط کنونی نسبت به تحولات مثبت در این حوزه خوش بین است.

منفی‌‌های بازار

در بین معدود سهام منفی، تغییر روند در سهام سرمایه گذاری پتروشیمی‌‌‌جلب توجه می‌‌‌کند. به نظر می‌‌‌رسد رشد اخیر سهام این شرکت به استثنای خبر معامله عمده، فاقد توجیه‌‌پذیری تحلیلی باشد.

سهام ایران ترانسفو نیز هفته را با نوسانات منفی به پایان برد. تاخیر در ارائه گزارش ۱۲ ماهه شرکت منجر به عدم تامین نظر معامله‌‌گران کوتاه مدت و بروز نوساناتی در قیمت سهم شده است.

گزارش‌های قابل توجه

انتشار گزارش پیش‌‌بینی درآمد سرمایه گذاری ملت پس از یک دوره طولانی از وقایع جالب توجه است که احتمالا زمینه را برای بازگشایی نماد معاملاتی شرکت فراهم می‌‌‌کند.

هر چند «وملت» پیش‌‌بینی درآمد ۲۴ ریالی به ازای هر سهم را به بازار اعلام کرده است اما گزارش حسابرس نشان می‌‌‌دهد که شرکت از بخشی از مشکلات دیرینه خود نظیر مالکیت ایرانیت، مطالبات از شرکت پرشیا استحکام و سایر شرکت‌‌های گروه که منجر به عدم شفافیت شده بود، فارغ گشته است.

البته خرید زمین به بهای ۸۵‌‌میلیارد تومان (‌که عملا با برخی از دارایی‌‌ها و مطالبات شرکت تهاتر شده) باعث تمرکز کامل دارایی‌‌های شرکت بر مالکیت این زمین شده است. بدین ترتیب به منظور تداوم و افزایش سودآوری شرکت، تامین نقدینگی جدید جهت انجام فعالیت ساختمانی و یا تصمیم به واگذاری زمین ضروری به نظر می‌‌‌رسد.

تحرکات حقوقی

عرضه سهام مربوط به جوایز صادراتی با حجم قابل توجهی در نماد «فولاد» در هفته مورد گزارش انجام شد.

شایعات حکایت از آن دارد که بخش عمده‌‌ای از خرید این سهام توسط مجموعه مهر اقتصاد ایرانیان انجام شده است. سوابق موجود در خصوص حمایت‌‌های محکم این نهاد حقوقی به همراه کاهش تعداد فروشندگان این سهم در اثر افت قیمت شدید، انگیزه توجه مجدد معامله‌‌گران به سهام فولاد مبارکه را فراهم آورده است.

در حاشیه بازار

از وقایع قابل اشاره در بازار این هفته عرضه اولیه سهام بانک صادرات در بورس بود. بر اساس اطلاعات مطر ح شده در جلسه معارفه، بخش عمده‌‌ای از سودآوری شرکت مرهون شعب خارجی کشور بوده و این در حالی است که شعب داخلی به ویژه در مناطق غیر شهری با زیان دهی مواجهند.

این عرضه اولیه که نسبت به عرضه‌‌های قبلی با عجله بیشتری انجام شد با استقبال قابل توجهی از سوی بازار همراه نبود.