فارس- معاون سازمان بورس ضمن تشریح اقدامات شفاف‌‌سازی شرکت‌‌ها، از دستور کار قرارگرفتن دستورالعمل حاکمیت شرکتی، انعکاس ۷ هزار اطلاعیه در سال ۸۷، افزایش تنوع اطلاعات درخواستی و افزایش امتیاز ۳۰‌‌درصدی اطلاع‌رسانی شرکت‌ها خبر داد.

سید علی حسینی اقدامات ‌انجام‌شده در حوزه معاونت نظارت بر بورس‌‌‌ها و ناشران اوراق بهادار را ( که با هدف افزایش شفاف‌‌سازی و اطلاع‌‌‌رسانی اعمال شده ) تشریح کرد.

به گفته وی در راستای ارتقاء نظارت بر ناشران و شفاف‌سـازی، می‌‌‌‌توان بــازار سهام را در چهار حوزه شامل تدوین و اصلاح مقررات، بهبود کمی‌‌‌‌و کیفی اطلاع‌رسانی، اقدامات انضباطی در جهت برخورد با نقض مقررات و پیشگیری ‌از وقوع تخلفات دسته‌بندی کرد.

دستور کار تدوین و تصویب دستورالعمل حاکمیت شرکتی

این مقام مسوول سازمان بورس گفت: دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان، دستورالعمل نحوه گزارش‌دهی دارندگان اطلاعات نهانی و دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس از نمونه‌‌های تدوین و اصلاح مقررات به شمار می‌‌‌‌رود.

حسینی افزود‌‌: همچنین اصلاح دستورالعمل انضباطی ناشران پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران و پیگیری جهت اجرایی کردن آن از جمله مهمترین اقدامات اخیر در جهت افزایش میزان هماهنگی و همکاری مدیران و شرکت‌های‌ بورسی در ارائه اطلاعات‌ مورد نیاز و رعایت قوانین ‌و مقررات بوده‌است. ضمن اینکه تدوین و تصویب دستورالعمل حاکمیت شرکتی نیز در دستور کار سازمان قرار دارد.

انعکاس ۷ هزار اطلاعیه در سال ۸۷

وی بهبود کمی‌‌‌‌و کیفی اطلاع‌رسانی را دومین راهبرد جهت افزایش شفافیت اطلاعات در بازار اعلام کرد و گفت: از جمله اقدامات انجام شده در این خصوص می‌توان به افزایش تعداد و تنوع اطلاعیه‌های صادره و اطلاعات منتشره توسط سازمان بورس و مهمتر از همه مکانیزه‌ کردن دریافت اطلاعات از ناشران ( از طریق پایگاه اطلاع‌‌‌رسانی کدال ) و انعکاس به عموم در جهت ارتقای سرعت اطلاع‌رسانی اشاره کرد.

عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد‌‌: در سال ۸۷ بیش از ۷ هزار اطلاعیه (به‌طور متوسط برای هر شرکت ۲۰ و هر روز ۳۰ اطلاعیه) به بازار منعکس شده که در مقایسه با تعداد اطلاعیه‌های منتشره در سال ۸۴ ( ۵ هزار و ۱۰۰ اطلاعیه)، بیش از ۳۷‌‌درصد افزایش داشته است.

افزایش تنوع اطلاعات درخواستی از شرکت‌‌‌ها

حسینی با بیان اینکه علاوه بر افزایش تعداد اطلاعیه‌ها، تلاش شده تا اطلاعات جدیدی که در بهبود امکان تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران موثر است نیز به بازار منعکس شود، ادامه داد‌‌: از جمله آنها می‌توان به اطلاعیه «پیش‌بینی درآمد هر سهم حسابرسی شده» اشاره کرد. به این ترتیب که در راستای اعتباردهی و افزایش قابلیت اتکای اطلاعات بودجه شرکت‌ها و با توجه به بخش ۳۴۰ استانداردهای حسابرسی، از سال ۸۵ شرکت‌ها ملزم به ارائه پیش‌بینی درآمد هر سهم حسابرسی‌شده شدند.

به گفته وی، هدف از اطلاعیه مزبور آن است که علاوه بر اینکه برآوردهای مدیران شرکت‌ها در مورد بودجه به بازار منعکس می‌شود، در جهت افزایش قابلیت اتکای اطلاعات مزبور، بودجه و منطقی بودن مفروضات آن توسط حسابرس مستقل نیز مورد بررسی قرار گیرد و اظهارنظر حسابرس که بر اساس استاندارد ۳۴۰ حسابرسی ارائه می‌شود، جهت اطلاع سرمایه‌گذاران به بازار منعکس ‌شود.

این در حالی است که به اعتقاد حسینی، ارائه اطلاعیه «پیش‌بینی درآمد هر سهم تلفیقی گروه»، تکمیل اطلاعات منتشره قبل از برگزاری مجمع شامل انعکاس صورت‌های مالی حسابرسی ‌شده به ‌همراه یادداشت‌های پیوست و نیز گزارش فعالیت هیات‌مدیره به مجمع، اعلام برنامه زمان‌بندی پرداخت سود سهام پیشنهادی هیات‌مدیره، پیگیری و انتشار اطلاعات مربوط به صورت‌های مالی به ‌همراه کلیه یادداشت‌های پیوست و اظهارنظر حسابرس شرکت‌های تابعه خارج از بورسِ شرکت‌های پذیرفته‌شده و در مواردی‌ که شرکت‌ تابعه، سرمایه‌گذاری‌های با اهمیت داشته باشد، صورت وضعیت پرتفوی سرمایه‌گذاری‌های آن شرکت تابعه نیز از جمله اطلاعاتی است که علاوه بر اطلاعات قبلی از شرکت‌‌‌ها دریافت و افشا می‌شود.

افزایش امتیاز ۳۰‌‌درصدی اطلاع‌رسانی شرکت‌ها

معاون نظارت بر بورس‌‌‌ها و ناشران اوراق بهادار سازمان بورس گفت‌‌: با هدف تشویق و ترغیب شرکت‌ها به اطلاع‌رسانی مناسب، رتبه‌بندی ‌شرکت‌ها بر اساس وضعیت افشا و اطلاع‌رسانی، در مقاطع ۳ ماهه مورد بررسی قرار گرفته و منتشر می‌شود. در حالی از سال ۸۳ فهرست۲۰ شرکت برتر از نظر وضعیت اطلاع‌رسانی برای اطلاع سهامداران به بازار منعکس می‌شد که از سال ۸۶ به این سو، رتبه و امتیاز کلیه شرکت‌ها به بازار منعکس می‌شود. علاوه بر آن گروه‌بندی شرکت‌ها از حیث تعداد روزهای بازگشایی نماد معاملاتی، تعداد روزهای معاملاتی و نسبت سهام معامله‌شده به سرمایه نیز در مقاطع ۳ ماهه منتشر می‌شود.

حسینی ادامه داد: در مجموع با توجه به پیگیری‌های انجام‌شده در جهت ارتقای شفافیت اطلاعات و کاهش مدت زمان توقف نمادهای معاملاتی، متوسط امتیاز اطلاع‌رسانی شرکت‌ها در سال ۸۷ نسبت به سال ۸۵ بیش از ۳۰‌‌درصد و متوسط تعداد روزهای قابل معامله بودن نمادهای معاملاتی حدود ۱۷‌‌درصد افزایش یافته است.

پذیرش ۱۴ شرکت جدید

وی با بیان اینکه ارتقای شفافیت اطلاعات و بهبود کمی‌‌‌‌و کیفی اطلاع‌رسانی در حالی صورت گرفته که طی ۳ سال گذشته، حوزه تحت نظارت سازمان نیز گسترش یافته، تصریح کرد: طی این مدت ۱۴ شرکت در بورس پذیرفته شدند که شامل صنایع جدیدی چون کشتیرانی یا حمل و نقل دریایی، مخابرات، پالایشگاه نفت و شرکت‌های بزرگی مانند ملی مس و فولاد مبارکه، خوزستان و خراسان، بانک ملت و ... بوده‌اند و در حال حاضر ارزش بازار این شرکت‌ها بیش از ۴۰‌‌درصد کل ارزش بازار است.

ارسال اطلاعات شرکت‌ها فقط با «کدال»

این مقام سازمان بورس با اشاره به اینکه علاوه بر اطلاعات شرکت‌های پذیرفته شده در بورس، صورت‌های مالی شرکت‌های خارج از بورس ثبت‌شده نزد سازمان نیز طبق قانون دریافت و به بازار منعکس می‌شود اظهار داشت: از مهمترین اقدامات دیگری که در جهت ارتقای شفافیت و سرعت اطلاع‌رسانی صورت گرفته، مکانیزه‌ کردن دریافت اطلاعات از ناشران و انعکاس به عموم است.

حسینی ادامه داد: با توجه به حساسیت‌های موجود در قانون بازار اوراق بهادار درخصوص ضرورت اتخاذ راهکارهای لازم برای ارتقای شفافیت بازار، سازمان بورس تصمیم گرفت سامانه‌ای یکپارچه ( کدال ) برای گردآوری و انتشار الکترونیکی اطلاعات و افزایش شفافیت اطلاعات در بازار سرمایه تهیه کند. اجرای این پروژه از آبان‌ماه ۸۵ در دستور کار سازمان قرار گرفت و در این راستا مطالعات لازم در سیستم‌های سایر کشورها مانند آمریکا، مالزی و ... انجام شد و پس از طراحی سیستم و انجام آزمایش‌‌های لازم، اولین جلسه کارگاه آموزشی این سامانه در ابتدای آبان‌ماه ۸۶ برگزار شد.

وی افزود: استفاده از این سامانه ابتدا توسط شرکت‌ها با ۱۴ شرکت پذیرفته‌شده در بورس آغاز و متعاقب آن آموزش سایر شرکت‌ها به‌تدریج انجام شد و تعدادی از شرکت‌ها بصورت داوطلبانه نسبت به ارسال اطلاعات در این سیستم اقدام کردند. به‌گونه‌ای که تا ابتدای مهرماه ۸۷ حدود ۲۴۰ اطلاعیه از طریق این سیستم به بازار منعکس شد. سپس ارسال اطلاعات از طریق این سیستم از ابتدای مهرماه برای شرکت‌های بازار اول الزامی‌‌‌‌شد و همزمان آموزش سایر شرکت‌ها ادامه یافت.

حسینی ادامه داد: با توجه به ‌اتمام آموزش کلیه شرکت‌ها تا پایان آذرماه ۸۷، سایر شرکت‌ها نیز اقدام به ارسال اطلاعات از طریق این سیستم کردند به‌گونه‌ای که علاوه بر ارسال اطلاعات توسط شرکت‌های بازار اول، تا پایان سال ۸۷ بیش از ۹۰ شرکت بازار دوم بصورت اختیاری اطلاعات خود را از طریق این سیستم ارسال کردند .

معاون نظارت بر بورس‌‌‌ها و ناشران اوراق بهادار سازمان بورس با اینکه شرکت‌‌های صنعت شیمیایی و محصولات کانی غیرفلزی، فعالترین صنایع در ارسال اطلاعات بودند ادامه داد: نهایتا از ابتدای سال ۸۸ ارسال اطلاعات تمام شرکت‌ها از طریق این سامانه الزامی‌‌‌‌شده و تا کنون بیش از هزار و ۱۰۰ اطلاعیه در این سیستم به بازار منعکس شده که صنایع سیمان، شیمیایی، خودرو، فلزات اساسی، غذایی و آشامیدنی، ماشین‌آلات و تجهیزات و واسطه‌گری‌های مالی بیشترین ارسال اطلاعات از طریق سامانه را داشته‌اند.

اعمال اقدامات انضباطی

حسینی یکی دیگر از راهبردها در جهت ارتقای شفافیت بازار، اعمال اقدامات انضباطی و انجام پیگیری‌های لازم در جهت برخورد با نقض قانون و مقررات اعلام کرد و گفت‌‌: در این زمینه وضعیت شرکت‌ها از حیث رعایت قانون و مقررات از جمله دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات مورد بررسی و نظارت قرار می‌گیرد و در صورت نقض قانون و مقررات، موضوع طی گزارش‌های ماهانه جهت پیگیری به مراجع مربوطه اعلام می‌شود.

وی ادامه داد‌‌: تاکنون ۲۴ مورد از گزارش‌های ارائه شده به مراجع ذی‌صلاح در خصوص نقض مقررات، منجر به صدور رای شده و سایر موارد توسط مراجع ذی‌صلاح در دست رسیدگی و پیگیری است. از سوی دیگر در سال ۸۵ شرکت‌هایی که نماد معاملاتی آن‌ها مدت‌ها متوقف بوده و شرایط حضور در تالار فرعی بورس را دارا نبودند، به تابلو غیررسمی‌‌‌‌منتقل شدند و تا پایان شهریورماه ۸۶ مهلت داده شد تا شرایط حضور در فهرست شرکت‌های بورسی را احراز کنند در غیر این‌صورت از فهرست شرکت‌های پذیرفته شده در بورس، حذف ‌شوند .

به گفته این مقام مسوول سازمان بورس، در این خصوص در سال ۸۵ نام ۹۶ شرکت به فهرست شرکت‌های تابلو غیررسمی‌‌‌‌انتقال یافت و با تصویب هیات پذیرش، در مجموع ۷۱ شرکت از فهرست شرکت‌های پذیرفته شده در بورس، حذف شده و ۲۵ شرکت به تابلوی فرعی بورس بازگشتند.

آموزش؛ اقدامی‌‌‌‌برای پیشگیری از وقوع تخلفات

حسینی در بخش آخر اظهارات خود یکی از مهمترین وظایف سازمان را پیشگیری از وقوع تخلفات اعلام کرد و گفت‌‌: بر این اساس سازمان بورس تلاش کرده تا همزمان با نظارت بر حسن اجرای قانون و پیگیری تخلفات و جرایم، اقدامات لازم جهت پیشگیری از وقوع تخلفات را انجام دهد. در این راستا می‌توان به برگزاری جلسات آموزشی در خصوص نحوه تکمیل و ارسال اطلاعات از طریق سامانه کدال و برگزاری دوره‌های آموزشی برای مدیران کلیه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس جهت آشنایی با آخرین الزامات و مقررات ناظر بر شرکت‌ها اشاره کرد.