سنا - کاهش ارزش سهام در اغلب بازارهای آمریکا، اروپا و آسیا و افزایش قیمت طلا و نقره، مهم‌ترین رویدادهای بازارهای جهانی در یک هفته اخیر بود. بدترین هفته برای آمریکا

شاخص سهام بورس‎های آمریکا به ویژه S&P ۵۰۰ در این هفته، بدترین عملکرد هفتگی از ماه مارس تاکنون را شاهد بودند که علت آن، پیش‎بینی‎ تغییر روسای برخی بانک‎ها و نیز کاهش قیمت نفت و در پی آن کاهش سهام شرکت‎های بخش انرژی بود.شاخص سهام کانادا نیز در این هفته بیشترین کاهش هفتگی را از ماه مارس تاکنون شاهد بود که علت آن کاهش ارزش سهام شرکت‎های بخش تولیدکننده انرژی و بانکی و در پی کاهش فروش کارخانجات و کاهش تولید صنعتی آمریکا بود. شاخص سهام برزیل نیز بیشترین کاهش هفتگی را در سه ماه گذشته به دست آورد که علت آن کاهش قیمت سهام شرکت‎های کالا و به ویژه گزارش زیان بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده مواد غذایی این کشور (JBS) بود.

کاهش رشد اقتصادی اروپا

شاخص سهام اروپا (DJ STOXX ۶۰۰) نیز برای اولین بار در سه هفته گذشته کاهش یافت که علت آن کاهش رشد اقتصادی این قاره به کمترین میزان در ۱۳ سال گذشته بود. شاخص سهام بریتانیا (FTSE ۱۰۰) برای اولین بار در ماه گذشته کاهش یافت که علت آن کاهش سهام شرکت‎های نفتی و در پی کاهش قیمت بهای خام بود. شاخص سهام بورس آلمان (DAX) نیز همگام با سایر بورس‎های اروپایی کاهش یافت.

افزایش فروش سهام در آسیا

شاخص سهام آسیا نیز در این هفته کاهش یافت که علت آن فروش سهام شرکت‎ها از سوی سرمایه‎گذاران در هفته گذشته بود. هفته پیش، قیمت سهام به بالاترین حد خود در پنج سال گذشته رسیده بود. این سرمایه‎گذاران نسبت به احیای رشد اقتصادی و سوددهی شرکت‎ها در سال‎های نزدیک پیش‎ رو تردید دارند.بانک UBS به سرمایه‎گذاران پیشنهاد کرد که سهام خود را به فروش برسانند زیرا که جهان همچنان درگیر اقتصاد «شکننده» بوده و امید به احیای رشد اقتصادی در آینده نزدیک نمی‎رود. از جمله عوامل موثر در تحرک بازار سهام در هفته آینده می‎توان گزارش بازار مسکن آمریکا، شاخص اطمینان سرمایه‎گذار در آلمان، میزان ساخت و ساز در اتحادیه اروپا و گزارش رشد اقتصادی بریتانیا را نام برد.

افزایش قیمت طلا و نقره

قیمت طلا در نیویورک افزایش یافت که علت آن افزایش تقاضای سرمایه‎گذاری به علت بروز نشانه‎هایی از بازگشت رکود به بازار اوراق بهادار آمریکا بود. قیمت نقره هم افزایش یافت. در این حال، بهای اقلام کشاورزی نظیر ذرت و شکر کاهش یافت. علت کاهش بهای ذرت، شایعه هوای مناسب و باروری خاک در مزارع آمریکا و تسریع در کاشت این محصول در این کشور به عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده ذرت بود. علت کاهش بهای شکر، شایعه کاهش رشد اقتصادی و در پی آن کاهش تقاضا بود.

کاهش قیمت نفت و گاز

بهای نفت خام به پایین‎ترین حد خود در یک ماه گذشته رسید که علت آن نگرانی از اقتصاد جهانی و در پی آن کاهش تقاضای سوخت بود. وزیر نفت و انرژی ونزوئلا از اعضای اوپک درخواست کرد که در اجلاس این ماه خود، نسبت به کاهش عرضه نفت در ماه دسامبر تصمیم اتخاذ نمایند.بهای گاز طبیعی برای سومین روز پیاپی کاهش یافت که علت آن انتشار گزارشاتی مبنی بر کاهش تقاضای سوخت از سوی کارخانجات و نیروگاه‎های حرارتی و در پی بازگشت رکود اقتصادی بود. موسسه Barclays گزارش داد که سرمایه‎گذاران در حال تغیر سرمایه‎گذاری در قراردادهای نفت خام قابل معامله به سایر انرژی‎های پذیرفته شده در بورس مانند گاز طبیعی می‎باشند؛ چرا که انتظار دارند تولید گاز در ایالات متحده کاهش یافته و قیمت آن افزایش یابد.

بازارهای در حال توسعه

شاخص سهام بازارهای در حال توسعه برای اولین بار در دو ماه گذشته کاهش یافتند که علت آن اقدام دولت آمریکا نسبت به منتشرکنندگان و کاهش اطمینان در شرکت‎های مالی بود. اقتصاد روسیه به علت کاهش میزان تولیدات صنعتی و عدم کفایت بسته حمایتی دولت جهت افزایش وام‎دهی به میزان سه تریلیون روبل (۵/۹۳‌‌میلیون دلار) در سه ماه گذشته ۲۳ درصد کاهش یافت که این میزان بدترین عملکرد اقتصادی روسیه در ۱۵ سال گذشته به شمار می‎رود.