دیدگاه مدیر نظارت بر بازار اولیه بورس در خصوص ماده ۵۵قانون
شورای بورس به «سازمان» مجوز داده است
اجرای ماده ۵۵ توسط سازمان بورس نیز چنین شرایطی دارد، زیرا نهاد ناظر که شورای عالی بورس است این اجازه را تا کنون به سازمان بورس داده است.
وی تصریح کرد: نظارت بر حسن اجرای قوانین بازار به عهده شورای عالی بورس و در بعضی موارد در اختیار سازمان بورس است که با توجه به اینکه شرکت سپردهگذاری مرکزی قبل از تصویب قانون اوراق بهادار ایجاد شده و میزان مالکیت سازمان بورس در شرکت سپردهگذاری مرکزی به زمان قبل از تصویب این قانون باز میگردد، در راستای این امر، شرایط و الزامات خاصی در مورد نحوه نظارت بر این شرکت مد نظر شورای عالی بورس است.
وی افزود: سازمان بورس به هیچ وجه قصد نگهداری سهام این شرکت را بیش از مقدار ذکر شده در ماده ۵۵ نداشته و با استناد بر این امر طی یک سال اخیر سازمان بورس ۱۰ در صد از سهام خود را واگذار کرده است.
شورای بورس پیکرهای دولتی دارد
زارع با تاکید بر اینکه حسن اجرای این قانون بر عهده شورای عالی بورس است، خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه ترکیب شورای عالی بورس متشکل از وزیر اقتصاد، نمایندگانی از وزارت بازرگانی، بانک مرکزی و سایر بخشهای دولتی است، شورای عالی بورس پیکرهای دولتی دارد که نظارت بر حسن اجرای این قانون بر عهده شورای عالی بورس است وتا کنون این شورا به دلیل ملاحظات فردی طی ۳ سال گذشته به سازمان بورس حق مالکیت بیش از ۵ در صدی از شرکت سپردهگذاری مرکزی را اعطا کرده است.
مدیر نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس با اشاره به اینکه تصمیمات اتخاذ شده برای شرکت سپردهگذاری مرکزی به دلیل وظایف خاص و حساسی که بر عهده دارد نباید مقطعی باشد، اظهار داشت: سهام شرکت سپردهگذاری مرکزی به فعالان و ادارهکنندگان بازار از جمله بانکها، هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری واگذار میشود و از آنجا که مالکیت 3/27 در صدی سازمان بورس به قبل از تصویب ماده 55 باز میگردد، سازمان در نظر دارد تا یک سال آینده سهام باقی مانده را واگذار کند و با کمی دقت در ارزش ریالی سهام این شرکت در مییابیم در مجموع سرمایه کل شرکت سپردهگذاری به ارزش روز سهام شرکت 200 تومان است و در مجموع ارزش کل داراییهای شرکت سپردهگذاری 20میلیارد تومان است. پس با در نظرگرفتن این مسائل در مییابیم که فعالیت این شرکت بر ارزش ریالی آن ارجحیت دارد.
سازمان نسبت به سهام سپردهگذاری دغدغه دارد
وی در ادامه به راهاندازی نرمافزار جدید توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: در حال حاضر نرمافزار جدید به نرمافزاری دیگری احتیاج دارد تا آن را کامل کند و با توجه به اینکه مسؤولیت اداره این نرمافزار به عهده شرکت سپردهگذاری مرکزی است و نرمافزار گران قیمتی هم هست و نیازمند سرمایهگذاری کلان و متولی دارد که آن را مدیریت کند و با توجه به اینکه سازمان بورس متولی بازار سرمایه است، این وظیفه بر عهده سازمان بورس گذاشته شده است.
وی افزود: با بررسی این عوامل در مییابیم این سهام برای سازمان منافع اقتصادی به دنبال نخواهد داشت و دغدغه سازمان بورس جهت نگهداری سهام شرکت سپردهگذاری مرکزی عواملی از این قبیل است، چرا که با واگذاری سهام این شرکت نمیتوانیم مدیریت نرمافزار را با کیفیت لازم در بازار به ثمر برسانیم.
زارع در ادامه تخلف سازمان بورس از ماده 55 قانون اوراق بهادار را اینگونه توجیه کرد: در کشور ما بعضی از قوانین پس از وضع شدن، به دلیل مهیا نبودن بستر مناسب، اجرا نخواهند شد یا برای مدتی اجرایی شدن آنها به تعویق میافتد. به طور مثال از زمان تصویب قانون مالیات بر ارزش افزوده که متولی آن سازمان امور مالیاتی است، مدتی میگذرد، اما این قانون هنوز در کشور اجرا نشده است. پس ما نمیتوانیم سازمان امور مالیاتی را متهم بدانیم بلکه در شرایط مختلف اجرای قوانین دفعتا امکانپذیر نخواهد بود.
وی در پاسخ به این سوال که پس از ۳ سال از تصویب قانون جدید بازار، هنوز سازمان بورس فرصت کافی برای اجرای درست قانون را نداشته است؟ اظهار داشت: اعتقادم از طرح چنین صحبتی این بود که با کمی تامل میتوانیم موارد بسیاری از قوانین مختلف اجرا نشده در کشور را مشاهده کنیم و سازمان بورس نیز برای اجرای درست قوانین مختلف بارها به شورای عالی بورس گزارشهایی مبنی بر فراهم کردن امکانات و شرایط لازم توسط این شورا را ارائه داده و از آنها در خواست کرده که شرایط لازم برای قوانین توسط سازمان را فراهم کند. زارع خاطر نشان کرد: عدم اجرای یک بند از قانون دلیل بر تعطیلی آن قانون نیست، بلکه شورای عالی بورس راجع به این مساله ملاحظات خاصی داشته و برای آن زمان قائل شده است و چنین مواردی قطعا با رعایت حدود مقررات انجام میشود.
قوانین زیادی اجرا نمیشوند
مدیر بازار اولیه سازمان بورس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر شرایط اجرایی شدن این قانون توسط سازمان مهیا نبود، چرا تاکنون سازمان بورس برای اصلاح ماده ۵۵ قانون اوراق بهادار اقدامی انجام نداده است؟ اظهار داشت: در کشور ما قوانین زیادی وجود دارد که اجرا نشده و هیچ کدام از آنها بعد از اجرایی نشدن اصلاح هم نشده است و با استناد بر این مساله در مییابیم اجرایی نشدن ماده ۵۵ توسط سازمان بورس دلیلی بر اصلاح این ماده ندارد.
به دیگران مربوط نیست
زارع در ادامه اظهار داشت: در برخی مواقع تکالیف و وظایف دولت در قبال دستگاهها در برابر همدیگر است و درصد سهام سازمان بورس از شرکت سپردهگذاری مرکزی به سایر سرمایهگذاران در زیر مجموعه شرکت ارتباطی ندارد، بلکه به شورای عالی بورس، سازمان بورس و مجلس ارتباط دارد و در حال حاضر هیچ نهادی به این مساله اعتراضی نکرده و سازمان بورس در واگذاری سهام این شرکت هیچ تخلفی انجام نداده، زیرا نهاد ناظر که شورای عالی بورس است، به این مساله اعتراضی ندارد.
ارسال نظر