تردید در قیمت‌گذاری محصولات «پالایش اصفهان»

گروه بورس - معصومه طاهرخانی: حذف شدن تنها یک نامه از گزارشی که «شپنا» به سازمان بورس داده، کافی است تا دوباره تردیدها در مورد نرخ فروش محصولات این شرکت جدی‌تر شود.

حال اینکه اصل ماجرا از کجا آب می‌خورد، باید کمی به عقب‌تر و زمانی که پالایش نفت اصفهان هنوز وارد بورس نشده بود، برگردیم.

این شرکت که از شرکت‌های تابعه وزارت نفت بود، همانند سایر زیرمجموعه‌‌های این وزارتخانه از یارانه‌هایی برای قیمت مواد اولیه و نرخ فروش برخوردار بود. ولی از زمانی که عرضه اولیه این سهم در بورس تهران انجام شد و این شرکت از شمول قوانین دولتی خارج شد، حمایت‌های دولتی نیز از شرکت گرفته شد. تا آنجا که نرخ یارانه‌ای که شرکت در مورد ماده اولیه مصرفی خود یعنی نفت خام می‌گرفت به ۶درصد رسید. ولی از طرف دیگر مقرر شد نرخ فروش محصولات شرکت به نرخ FOB خلیج‌فارس محاسبه شود.

و اما شروع ماجرا ...

اما اشکال کار کجا است؟ بعد از عرضه سهام شرکت همواره تردیدهای جدی در مورد نرخ یارانه ۶درصدی و مدت زمان ۵ساله‌ای که دولت تعهد دادن تخفیف آن را داده بود، وجود داشت. در کنار آن نرخ فروش محصولات به نرخ FOB معضل بعدی بود که قرار شد مدیران شرکت با سهامدار اصلی یعنی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی مذاکره کنند تا در جهت حفظ حقوق سهامداران و سودآور نگه داشتن شرکت، نرخ فروش تمام محصولات همچنان با نرخ FOB محاسبه شود.

این مذاکرات البته تا آنجایی بدون نتیجه ادامه پیدا کرد که گزارش عملکرد ۶ماهه شرکت نیز با وجود گذشت حدود ۴ماه از مهلت مقرر هنوز به بورس ارائه نشده و سهامداران شرکت اطلاعی از نحوه محاسبه نرخ فروش شرکت ندارند.

این هم گزارش نجات بخش!

اما ظاهرا اطلاعیه‌ای که روز شنبه ۲۸دیماه و در ساعت ۱۱و۳۰دقیقه روی سایت رسمی سازمان بورس قرار گرفت، می‌رفت تا حد زیادی خیال سهامداران را از سودآوری شرکت مطمئن و راحت کند. چرا که متن اطلاعیه خبر از توافقات «شپنا» با سهامدار عمده از یک طرف و قطعی شدن نرخ فروش محصولات به نرخ FOB از طرف دیگر داده بود.

به فاصله چند دقیقه بعد از انتشار این خبر صف‌های خرید بازار برای این سهم تشکیل شد و اقبال به سمت تنها پالایشگاه بازار برگشت. اما این امید روز بعد که متن نامه مدیرعامل شرکت از پیوست گزارش برداشته شد، به تردیدهای جدی تبدیل شد. در انتهای نامه حذف شده مدیرعامل هم که خطاب به سازمان بورس نوشته شده بود، آمده بود که «به پیوست صورت عملکرد ۶ماهه اول سال ۸۷ با منظور نمودن قیمت بین‌المللی فرآورده‌ها حضورتان ایفاد می‌گردد.» رخ دادن چنین حالتی هم می‌تواند چند معنی متفاوت را به ذهن متبادر کند.

ممکن است شرکت گزارش‌های ۶ماهه را به سازمان ارسال کرده و سازمان آن‌ها را منتشر نکرده است.

مدیرعامل: دنبال مصوبه هستیم!

اما «منوچهر آقانژاد»، مدیرعامل شرکت در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما در پاسخ به این سوال که آیا شرکت، صورت‌های ۶ماهه را به بورس ارسال کرده یا خیر؟ گفت: نه، هنوز توافقات به صورت مصوبه نهایی نشده و بنابراین نمی‌توانیم گزارش‌های ۶ماهه خود را به بورس ارسال کنیم.

وی در جواب این سوال که در نامه‌ای که سازمان از سایت خود برداشته، به صراحت اشاره کرده‌اید که صورت‌های مالی به پیوست ارائه می‌شود، گفت: ما گزارش‌های اولیه را به سازمان ارائه کردیم که بر طبق آن اعلام کردیم که پالایش و پخش با کلیات این بحث که فروش محصولات، براساس FOB باشد، موافقت کرده است. وی ادامه داد: مطلب گزارش‌های ۶ماهه که در نامه به آن اشاره شده، برمبنای توافقی بود که با سازمان بورس داشتیم.

به این صورت که درپی توافق با سازمان به این نتیجه رسیدیم که فعلا خبر توافق را اعلام کنیم و این امر در قالب ارائه گزارش‌های ۶ماهه به بورس نوشته شده است!

باید به بازار اطلاعات بدهیم!

اما دکتر سیدعلی حسینی، معاون اداره نظارت بر ناشران بورس معتقد است که ما موظف هستیم هرگونه اطلاعاتی که شرکت به ما اعلام می‌کند به اطلاع بازار برسانیم. وی در جواب سوال خبرنگار ما که پرسید: اگر توافقی که شرکت به سازمان ارائه کرده به نتیجه قطعی نرسد، تکلیف سهامداران که برپایه این اطلاعات سهم خریده‌اند، چه می‌شود؟ گفت: مدیرعامل شرکت بر طبق قانون وقتی نامه‌ای را به امضا برای سازمان ارسال می‌کند، این نامه برای ما قطعیت دارد و ما موظف به اعلام آن به بازار هستیم.

وی تصریح کرد: سهامداران باید توجه داشته باشند که این اطلاعیه به معنی تمام شدن بحث‌ها و ماجراها نیست، بلکه نشان دهنده توافقات اولیه‌ای است که انجام شده است.

وی در پاسخ به این سوال که، پس چرا نامه مدیرعامل از اطلاعیه‌ای که روی سایت بود هم حذف شده؟ گفت: از آن جایی که ما هنوز گزارش ۶ماهه شرکت را دریافت نکرده‌ایم بنابراین نمی‌توانستیم این نامه را روی سایت منتشر کنیم، پس تصمیم گرفتیم تا زمانی که گزارش‌ها را از شرکت دریافت نکرده‌ایم، پیگیری را برای گرفتن اطلاعات داریم.

آخر هفته اطلاعات قطعی می‌دهیم!

اما مدیرعامل «شپنا» آخر هفته جاری را زمان مناسب برای ارائه جدول نرخ فروش به بورس اعلام کرد و گفت: امور مالی پالایش و پخش در حال تدوین جدول‌های مربوطه است و امیدواریم تا پایان این هفته به نتیجه قطعی برسیم و نتیجه را نیز به بازار انعکاس دهیم.