پیرو یادداشت منتشره در صفحه بورس روزنامه دنیای اقتصاد در تاریخ ۲۱دی‌ماه ۸۷، با عنوان «نقدی بر حمایت سازمان بورس از مخابرات» مطالب زیر جهت اطلاع‌رسانی و تنویر افکار عمومی از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شده است: «در یادداشت مذکور به صورت یکجانبه مطالبی مطرح شده و شائبه‌هایی را به وجود آورده که ذکر مطالبی برای روشن شدن افکار عمومی ضروری است. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به سوال خبرنگار یکی از خبرگزاری‌ها مبنی بر اینکه «آیا پس از باز شدن نماد شرکت مخابرات ایران به واسطه تقسیم سود آن، قیمت سهام این شرکت در بورس کاهش می‌یابد؟» اظهار داشت: «تقسیم سود قبل از بسته‌شدن نماد این شرکت انجام شده است.» دکتر صالح‌آبادی در این گفت‌و‌گو اعلام کرد: دولت پیش از بسته‌شدن نماد شرکت مخابرات، سهم خود را از این شرکت برداشت کرده و هم‌اکنون تنها سود سهام مردم نزد این شرکت باقی مانده که رقم آن نیز ناچیز است و تاثیر چندانی بر قیمت هر سهم این شرکت پس از بازگشایی ندارد.

در خصوص تفاوت ریسک شرکت مخابرات نسبت به سایر شرکت‌ها باید به این نکته توجه داشت که به رغم بحران‌های جهانی، حقوق کارمندان و مستخدمین در ایران کاهش نیافته است و از طرفی با توجه به نیاز واقعی مردم به مکالمات تلفنی و موبایل تاثیر بحران مالی بر این شرکت بی‌تاثیر است.

از سوی دیگر براساس برنامه‌های اعلامی، شرکت مخابرات در آینده نزدیک خدمات جدیدی را به مردم ارائه خواهد کرد که این امر تحلیل رییس سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر کاهش ریسک مخابرات نسبت به سایر شرکت‌ها را تایید می‌کند. اما به معنای حمایت سازمان از سهم یک شرکت خاص نبوده و نیست. چرا که گفت‌و‌گوی صورت گرفته تنها در خصوص سهم مخابرات انجام شده و سخنی از سایر شرکت‌های بورسی به میان نیامده است. با توجه به موارد فوق مشخص می‌شود که اظهارات رییس سازمان بورس و اوراق بهادار جانبداری از این شرکت خاص نبوده و صرفا پاسخگویی به سوالات خبرنگار محترم یکی از رسانه‌ها در خصوص شرایط سهام مخابرات بوده است. بدون شک این امر به منزله حمایت سازمان بورس و اوراق بهادار از یک شرکت خاص نیست، و این سازمان همواره بر بی‌طرفی خود تاکید داشته و معتقد است که سهامداران باید باتوجه به تحلیل‌های خود در بازار سرمایه اقدام به خرید و فروش سهام کنند. انتظار می‌رود علاوه بر درج این جوابیه در آن روزنامه، از انتشار چنین مطالبی که موجب افتراق میان شرکت‌ها یا ایجاد شائبه در میان سهامداران و فعالان بازار سرمایه می‌شود، خودداری فرمایید. در پایان ضمن تاکید بر نقش موثر روزنامه وزین دنیای اقتصاد در بازار سرمایه، از اطلاع‌رسانی به موقع، ارائه تحلیل‌ها و گزارش‌های کارشناسانه و زحمات بی‌شائبه فعالان این جریده محترم قدردانی می‌شود.»

برای قضاوت در توضیح «سازمان»، گفت‌و‌گوی منتشره با رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در خبرگزاری ایسنا، عینا ارائه می‌شود: «در اولین مجمع سالانه شرکت مخابرات که در ۲۸ آبان ماه برگزار شد به ازای هر سهم ۱۳ تومان سود سالانه به طور مشروط تقسیم شد و مقرر شد توزیع سود۴۰ درصدی به دولت توسط استفساریه صورت گیرد.

دکتر علی صالح آبادی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد آخرین وضعیت بازگشایی نماد مخابرات گفت: براساس قانون بودجه ۸۷ و تقسیم سود، مقرر شد سود علی‌الحسابی که دولت از این سهم برمی‌داشته، به نسبت سهم سود خود باشد بنابراین دولت تا پایان سال سود دیگری از این سهم بر نمی‌دارد.

وی افزود: در واقع چون دولت تاکنون سهم خود را از سود برداشته، از این به بعد برداشت نمی‌کند بلکه بخش خصوصی از سهم دولت بر می‌دارد که این همان استفساریه دولت است که اگر تصویب شود، نماد مخابرات بازگشایی خواهد شد.

وی با بیان اینکه شرکت مخابرات ۱۵ درصد بورس را شامل می‌شود، تاکید کرد: اثرات اقتصاد جهانی بر شرکت مخابرات بی‌تاثیر است و با سایر شرکت‌ها تفاوت ذاتی دارد به دلیل اینکه مخابرات با مکالمه‌ای که افراد انجام می‌دهند پول خود را بر می‌دارد بنابراین این امر ارتباطی به کاهش قیمت فلزات ندارد و قاعدتا مخابرات نباید تحت تاثیر جو روانی قرار گیرد.

صالح آبادی سود شرکت مخابرات را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: سودی که شرکت مخابرات تقسیم کرده به دلیل اینکه این سود در طول زمان از مجموع قیمت سهام کسر شده و دولت هر ماه سود خود را علی‌الحساب برداشت می‌کرد که طبق استفساریه قرار نیست سود جدیدی برداشت کند، بنابراین دلیل منطقی برای کاهش قیمت سهم نیست.

صالح آبادی اظهار امیدواری کرد که استفساریه دولت در هفته آینده به تصویب رسیده و نماد آن بازگشایی شود. وی اعلام کرد: قرار بر این شده است که پیش از اینکه نماد شرکت مخابرات بازگشایی شود، آخرین اطلاعات و وضعیت شرکت توسط مدیرعامل به سهامداران اعلام شود. به گزارش ایسنا، چنانچه ۷۰ درصد مالکیت دولت در مخابرات محاسبه شود، دولت هر ماه ۱۹ تومان از سود هر سهم مخابرات را برداشت می‌کند ولی بر اساس استفساریه مقرر شده است که دولت سودی را از مخابرات برداشت نکند تا به همه سهامداران سود ۱۳ تومانی سالانه پرداخت شود.

صالح آبادی در ادامه از احتمال عرضه بلوکی سهام مخابرات تا پایان سال خبر داد و افزود: در حال حاضر بازاریابی بین مسوولان در حال انجام است و توسط شرکت تامین سرمایه با خریداران داخلی و خارجی مذاکراتی صورت گرفته است، بنابراین احتمال عرضه بلوکی آن تا پایان وجود دارد.»

توضیح دنیای اقتصاد

۱ - همانگونه که ملاحظه می‌شود درگفت‌و‌گوی ایسنا هیچ‌گونه سوالی از رییس سازمان بورس در خصوص کاهش قیمت سهام شرکت مخابرات نشده است.

۲ - در یادداشت دنیای اقتصاد مطلبی در رابطه با اظهارنظر رییس سازمان بورس در خصوص دلایل توقف مخابرات عنوان نشده؛ چرا که رییس سازمان به واسطه جایگاه خود می‌تواند در این مورد اظهارنظر و اطلاع‌رسانی کند، اما یادداشت دنیای اقتصاد عمدتا حول صحبت‌های رییس سازمان در مورد ارزندگی سهام مخابرات، مقایسه آن با سایر شرکت‌ها و عدم تاثیرپذیری مخابرات از بحران جهانی نوشته شده بود.

مطلبی که به نظر نگارنده بار دیگر در جوابیه سازمان بورس و اوراق بهادار تکرار شده است. به عنوان مثال به تفاوت ریسک مخابرات با سایر شرکت‌ها توجه شود.

۳ - سازمان در پاراگراف پایانی توضیح خود به این نکته اشاره کرده که انتشار چنین مطالبی موجب افتراق میان شرکت‌ها یا ایجاد شائبه در میان سهامداران و فعالان بازار می‌شود.

در حالی که گفت‌و‌گوی رییس سازمان با خبرگزاری رسمی ایسنا انجام گرفته و دنیای اقتصاد تنها تحلیلی بر بخش‌هایی از این گفت‌و‌گو انجام داده است. حال باید پرسید اگر سهامداری به استناد گفته‌های رییس سازمان بورس، سهام مخابرات را خریداری کرده و متحمل زیان شود، چه کسی پاسخگو است؟

به هر روی قضاوت در این خصوص به خوانندگان و سهامداران محترم روزنامه واگذار می‌شود.