فارس - معاون شرکت بورس از اتمام بررسی‌ها برای بازنگری شاخص‌های بورس و طراحی چند شاخص جدید و ارسال آن به سازمان بورس خبر داد. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران از فرمول ارزش روز (که از ضریب قیمت هر سهم و تعداد سهام شرکت ها برآورد می شود ) کلیه شرکت ها تقسیم بر ارزش پایه (سال ۶۹ که ۱۰۰ واحد تعیین شده) محاسبه می‌شود و بیانگر وضعیت عمومی و کلی بازار سهام کشور است. بالاترین رقم شاخص کل بورس در عمر ۴۱ سالگی آن ۱۳ هزار و ۸۰۰ واحد در آذر ۸۲ بود. در بورس تهران در حالی هم اکنون دارای شاخص‌های کل، بازده نقدی، بازده نقدی و قیمت، شاخص های صنعت و مالی، بازار اول و دوم و ۵۰ شرکت برتر است که علی سنگینیان از اتمام بررسی‌های لازم برای بازنگری شاخص‌های کنونی بورس و طراحی چند شاخص جدید خبر داده است.

اصلاح شاخص‌های قیمت و بازده نقدی

وی گفت: براساس دستورالعمل جدید نحوه محاسبه شاخص، اگر شرکت بورس درصدد بازنگری شاخص‌های کنونی یا طراحی شاخص‌های جدید باشد، باید مدارک و مستندات و بررسی‌ها لازم را انجام داده و مدون کرده و به سازمان بورس ارسال کند تا در شورای عالی بورس به تصویب برسد. وی ادامه داد: براین اساس شرکت بورس مطالعاتی را از گذشته در خصوص بازنگری و طراحی شاخص‌های جدید انجام داده است. در بازنگری شاخص‌هایی چون قیمت و بازده نقدی پیشنهاد شده که نحوه برآورد این شاخص‌ها به جای در نظر گرفتن کل سهام شرکت‌ها، براساس سهام شناور آزاد و قابل معامله شرکت ها باشد.

حذف شرکت‌هایی که سه ماه غیبت دارند

وی ادامه داد: از سوی دیگر پیشنهاد شده آن دسته از سهام شرکت‌هایی که سه ماه متوالی معامله نمی‌شوند از مجموع شرکت‌های مشمول محاسبه شاخص های کنونی حذف شوند. در این حالت شاخص‌ها هر سه ماه یکبار به صورت فصلی بازنگری خواهند شد.

طراحی سه شاخص جدید

معاون مطالعات اقتصادی شرکت بورس با بیان اینکه به جز این موارد شاخص‌های جدیدی نیز طراحی و به سازمان بورس ارائه شده، خاطرنشان کرد: شاخص‌های جدید طراحی شده می‌توانند معیاری برای ابزارهای جدیدی چون معاملات قرارداد آتی (فیوچر) و صندوق‌ها باشند که به صورت شاخص‌های انتخابی معرفی شده‌اند.

سنگینیان ادامه داد: این در حالی است که شاخص ۵۰ شرکت بزرگ بورس براساس ارزش روز بازار و ارزش معاملات طی یکسال طراحی شده‌اند که عمدتا این دسته شرکت ها شامل شرکت‌های حاضر در بازار اول هستند. وی افزود: به غیر از این، شاخص ۳۰ شرکت متوسط نیز طراحی شده که شامل شرکت‌های قابل توجه بازار دوم بوده و براساس دو متغیر ارزش روز بازار و ارزش معاملات یکساله تعیین خواهند شد.

وی از طراحی شاخص دیگر و مبتنی بر شرکت‌های مشمول اصل ۴۴ نیز خبر داد و گفت: شرکت‌های اصل چهل و چهاری کنونی بورس و دیگر شرکت‌هایی که در آینده خواهند آمد دارای شاخص خواهند شد. وی گفت: در سه شاخص انتخابی ۵۰ و ۳۰ شرکت بورس و همچنین شاخص شرکت‌های اصل ۴۴، ضریب سرمایه شرکت ها نیز به مانند دیگر بورس‌ها لحاظ خواهد شد که پیشنهاد ما ضریب سرمایه ۱۵ درصدی بوده است.

طراحی شاخص اوراق مشارکت

سنگینیان در پاسخ به این سوال که با توجه به برنامه سازمان بورس برای ایجاد امکان معامله اوراق مشارکت در بورس، آیا شاخص اوراق مشارکت نیز قابل طراحی است؟ اظهار داشت: بله. اوراق مشارکت هم شاخص خود را خواهد داشت اما چون تاکنون چنین بازاری وجود نداشت، مطالعاتی انجام نشده ولی در صورت عملیاتی شدن آن، شاخص مربوطه نیز طراحی خواهد شد.

ارائه شاخص‌های پیشنهادی به سازمان

به گفته سنگینیان هفته گذشته شاخص‌های بازنگری و طراحی شده جدید بورس به سازمان بورس ارائه شده تا در کمیته شاخص بررسی و بعد از تصویب در هیات مدیره سازمان بورس در شورای عالی بورس مصوب شود.

وی با بیان این که بازنگری و طراحی شاخص‌های جدید از جمله برنامه‌های سا‌ل جاری شرکت بورس بود، خاطرنشان کرد: این برنامه از گذشته آماده بود اما به دلیل مشکل فنی سامانه معاملاتی قدیم، منتظر راه‌اندازی سیستم جدید معاملات (جم) بودیم.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا شاخص هم برای بازار فرابورس طراحی خواهد شد یا خیر؟ گفت: براساس دستورالعمل نحوه محاسبه شاخص، هر بورس می‌تواند شاخص‌های مورد نیاز خود را طراحی کند اما باید فرآیند تصویب آن سازمان و شورای بورس طی ‌شود.