مجید اصلی طرقبه

در خبری که توسط رسانه‌ها منتشر شد، آزادسازی صادرات سیمان تا اطلاع ثانوی اعلام گردید. نظر به وزن قابل ملاحظه شرکت‌های سیمانی در بورس اوراق بهادار و با توجه به شرایط حساس بورس در ماه‌های اخیر، تذکر چند نکته در این خصوص ضروری است:

۱ - تعداد قابل توجه شرکت‌های سیمانی و نقش موثر و استراتژیک آنها در عمران و سازندگی کشور، ضرورت توجه مضاعف به این صنعت مهم و تاثیرگذار را دوچندان می‌نماید. تصمیم اخیر دولت در جای خود قطعا بسیار لازم و ضروری بوده و می‌تواند راه‌گشای بخشی از موانع پیش روی این صنعت در آینده باشد.

۲ -پیچیدگی موانع اداری و فرایند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری نزد دولتمردان و بدنه بزرگ دولت، متاسفانه در این مورد نیز فرصت طلایی دیگری را از شرکت‌های سیمانی سلب نمود. علائم موجود از سرایت رکود در اقتصاد جهانی و کاهش فعالیت‌های عمرانی در دنیا و تاثیر قطعی آن بر بازار فولاد و سیمان، ضرورت اتخاذ این تصمیم در مقاطع بسیار زودتر از موقعیت کنونی را بیشتر نشان می‌دهد.

قیمت‌های جهانی سیمان در تابستان سال گذشته میلادی در محدوده ۱۵۰ دلار بوده است که این رقم در حال حاضر به حدود ۷۰ تا ۸۰ دلار تنزل یافته است. در همین مدت شرکت‌های سیمانی کشور با انباشت نسبتا بالای محصولات تولیدی روبه رو شده و عملا فرصت حضور در بازارهای جهانی و فروش آسان تر و با قیمت بالاتر محصولات خود را به دلیل تعلل و طولانی شدن تصمیم‌گیری مدیران از دست دادند.

۳ -نکته مهم دیگر تاثیر این تصمیم بر وضعیت سودآوری شرکت‌های سیمانی مخصوصا شرکت‌های حاضر در بورس است. با وجود برداشته شدن یکی از موانع پیش روی سیمانی‌ها در صادرات محصول و افزایش قدرت سودآوری، مساله طرح تحول اقتصادی و به تبع آن بودجه پیشنهادی دولت در سال ۸۸، همچنان پاشنه آشیل این شرکت‌ها و حتی دیگر صنایع مهم بورسی محسوب می‌شود.

آزادسازی نرخ انرژی و تاثیر معنی دار آن بر بهای تمام شده محصولات شرکت‌ها، سیاست دولت در تعیین نرخ یا یارانه حامل‌های انرژی در سال آینده و ابهامات دیگری پیرامون برنامه ریزی کلان اقتصادی برای سالی که علاوه بر رکود اقتصادی در دنیا، ریسک تغییرات جابجایی در دولت

نیز برای سرمایه‌گذاران و صاحبان صنایع وجود دارد از نکات اساسی مورد توجه سهامداران نیز خواهد بود.

۴ -نکته دیگر عدم ثبات در تصمیم‌گیری‌ها است. با وجود تاخیر چندین ماهه در اعلام آزادسازی صادرات سیمان، مشروط کردن تداوم این مصوبه به عوامل دیگر، همچنان قدرت تصمیم‌گیری را از سرمایه‌گذاران و رقابت‌پذیری و برنامه‌ریزی برای حضور در بازارهای جهانی را از مدیران شرکت‌های سیمانی می‌گیرد. ۵-پیش‌بینی می‌شود صرف نظر از سایر متغیرهای اقتصادی و سیاسی و با فرض ثبات شرایط کنونی در دیگر مولفه‌های تاثیرگذار بر قیمت تمام شده سیمان، مصوبه اخیر منجر به افزایش ۲۰ تا ۳۰درصدی در قدرت سودآوری شرکت‌های سیمانی خواهد شد. ۶ -و نکته آخر اینکه انتخاب شرکت‌های برتر در میان حدود ۳۰ شرکت سیمانی نیز همچنان یکی از مسائل مهم است. تجربه تلخ تامین گاز برای صنایع تولیدی و حتی مصارف خانگی در زمستان گذشته ریسک تداوم تولید را برای گروهی از شرکت‌های سیمانی به همراه دارد.

مدیر ایران تحلیل