بلوک مدیریتی بانک ملت نیامده به سهام عدالت رسید
گروه بورس- در حالی که هنوز «سهامی عام شدن» و «ثبت نزد سازمان بورس» بانک ملت انجام نشده، رییس سازمان خصوصی‌سازی از عرضه 5درصدی سهام این شرکت تا پایان دی ماه امسال خبر داد.

به گزارش خبرنگار ما، طی روزهای اخیر اخبار متعددی از سوی مقامات سازمان بورس در خصوص توقف عرضه سهام دولتی تا پایان سال مطرح شده بود، ولی ظاهرا قرار است با عرضه قطعی 5درصدی اولین بانک دولتی، حرف وحدیث‌ها پایان گیرد.اما بانک ملت هنوز مراحل قطعی برای عرضه را طی نکرده به طوری که به استناد گفته‌های یک عضو هیات‌مدیره بورس، این شرکت هنوز تبدیل به سهامی عام و در نتیجه نزد سازمان بورس ثبت نشده است.
در همین راستا، «حسن قالیباف اصل»، مدیرعامل شرکت بورس در پاسخ به سوال خبرنگار ما که از عرضه شدن یا نشدن سهام این بانک پرسیده بود،‌ گفت: مهلت درج نام این شرکت اواخر آذر ماه امسال برای دومین بار به پایان رسید. از طرفی این شرکت باید اطلاعات خود را دوباره ارائه کند تا مقدمات عرضه، مورد بررسی قرار گیرد.وی در خصوص چگونگی مراحل انجام کار از سوی مدیران بانک ملت گفت: طبق آخرین اطلاعاتی که دارم اقدامات و اصلاحاتی را در اساسنامه انجام داده‌اند و خبری از دیگر مراحل کار ندارم.تصور من بر این است که آن‌ها هم پیگیر هستند و با هدف‌گذاری خود به دنبال عرضه سهام هستند.
از سوی دیگر نکته جالب‌تری نیز در نحوه ترکیب سهامداران این بانک به چشم می‌خورد.
براساس آمار و بنا به گفته‌های «محمد جواد شیخ»،مدیرعامل کارگزاری سهام عدالت، قرار است ۴۰درصد «ملت» وارد پرتفوی عدالت شود.
همچنین بنا به گفته‌های «اسماعیل غلامی»، معاون سازمان خصوصی‌سازی، 5درصد سهام این شرکت در بورس و 5درصد هم به صورت ترجیحی به کارکنان بانک واگذار می‌شود.از طرفی بنا بر ابلاغیه اصل 44، 20درصد سهام این بانک هم دست دولت باقی می‌ماند.تا اینجای کار، سهام عدالت بزرگ‌ترین سهامدار این شرکت و در نهایت مالک بلوک مدیریتی بانک ملت است.
در واقع ۶۰درصد سهام این شرکت به‌طور مستقیم و غیرمستقیم تحت مدیریت دولت قرار دارد. به هر صورت بازار به انتظار نشسته است تا اینکه ببیند می‌تواند شاهد عرضه سهام این بانک دولتی تا پایان دیماه باشد یا نه؟
جلسه هماهنگی عرضه سهام بانک‌ ملت
اما «غلامرضا حیدری کرد زنگنه» در گفت‌وگو با فارس، در رابطه با نتایج جلسه روز شنبه هیات واگذاری اظهار داشت: در این جلسه که با حضور مسوولان سازمان بورس و بانک ملت و دیگر اعضای هیات واگذاری برگزار شده بود واگذاری ۵‌درصد از سهام بانک ملت در دی‌ ماه تصویب و قطعی شد. وی در خصوص زمان عرضه سهام اولین بانک مشمول اصل ۴۴ و آماده عرضه در بورس گفت: در روزهای آینده جلسه هماهنگی عرضه سهام بانک ملت با مدیران شرکت بورس برگزار خواهد شد.
کرد زنگنه در برابر این سوال که آیا آماده‌سازی بانک ملت و ثبت اساسنامه شرکت سهام عام انجام شده یا خیر؟ پاسخ داد: امور مربوط به ثبت اساسنامه در اداره ثبت شرکت‌ها و سازمان بورس ظرف چند روز انجام خواهد شد و این شرکت از آمادگی مناسبی برای حضور در بورس برخوردار است.
معاون وزیر اقتصاد ادامه داد: از سوی دیگر مدیران این بانک از واگذاری سهام استقبال و اعلام آمادگی کرده‌‌‌اند.همچنین اسماعیل غلامی، معاون سازمان خصوصی‌سازی در این رابطه با اشاره به مصوبه روز شنبه هیات واگذاری مبنی بر عرضه ۵‌درصد از سهام بانک اظهار داشت: ماه جاری در حالی این عرضه انجام خواهد شد که براساس مصوبات هیات واگذاری، برای اولین بار عرضه سهام بانک ملت در بورس با همکاری یکی از شرکت‌های تامین سرمایه و به روش تعهد پذیره‌نویسی انجام می‌شود. وی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت‌گذاری سهام این بانک و شرکت تامین سرمایه نیز مشخص شده یا خیر خاطرنشان کرد: مشخص شدن این دو موضوع به تصویب آیین‌نامه استفاده سازمان خصوصی‌سازی از موسسات تامین سرمایه در عرضه‌های اولیه و بلوکی نیاز دارد. به گفته غلامی ‌این آیین‌نامه به زودی تصویب و ابلاغ می‌شود تا قیمت‌گذاری سهام بانک ملت برای اولین مرتبه با همکاری یکی از دو شرکت‌های تامین سرمایه فعال (شرکت‌های تامین سرمایه امین و نوین) انجام شود. معاون سازمان خصوصی‌سازی در برابر این مطلب که با توجه به عدم ثبت اساسنامه سهامی‌ عام بانک ملت در اداره ثبت شرکت‌ها و همچنین سازمان بورس و اوراق بهادار و نیاز به ارسال اطلاعات، آیا سهام بانک ملت برای عرضه در دی ماه آماده می‌شود اظهار داشت: اگر مسوولان مربوطه همت کنند این مراحل در کمترین زمان انجام خواهد شد و ثبت این بانک در مراجع تعیین شده کاری ندارد. غلامی‌ با اشاره به اینکه بانک ملت قانونا باید در دی ماه وارد بورس شود افزود: با ثبت اساسنامه و ارائه اطلاعات ۶ ماهه، بانک ملت به عنوان اولین بانک دولتی وارد بورس خواهد شد. به گفته وی با توجه به نوع خدمات، تعداد شعب و ساختمان‌های بانک ملت، این بانک نسبت به دیگر بانک‌های دولتی از وضعیت بهتری برخوردار است و در صورت واگذاری آن به بخش خصوصی واقعی، ریسک کمتری خواهد داشت.
احتمال انحلال یک شرکت دولتی
وی به دیگر مصوبه هیات واگذاری اشاره کرد و گفت: به دلیل عدم فعالیت شرکت دولتی کاوشیار، مقرر شده بررسی‌های لازم برای انحلال یا ادامه فعالیت این شرکت انجام شود که با توجه به قرائن موجود، احتمال انحلال این شرکت دولتی بیشتر است.
«ملت» هنوز در بورس ثبت نشده!
سیدعلی حسینی در گفت‌‌وگو با فارس با اشاره به تصویب واگذاری ۵‌درصد از سهام بانک ملت توسط هیات واگذاری، اظهار داشت: شرکت بورس در حالی عهده‌دار پذیرش شرکت‌ها از جمله بانک ملت است که باید اساسنامه سهامی‌ عام بودن این بانک ابلاغ شود تا در نزد سازمان بورس به ثبت برسد. وی ادامه داد: بعد از ثبت در نزد سازمان، باید اطلاعات مورد نیاز بانک ملت نیز بررسی تا مقدمات عرضه سهام آن فراهم شود. وی در برابر این سوال که با توجه به اتمام مهلت عرضه ۶ ماهه سهام بانک ملت در ۳۱ شهریور ماه، تکلیف پذیرش آن چه خواهد شد، خاطرنشان کرد: مهلت عرضه سهام بانک ملت تمدید و براساس آخرین اطلاعات مجددا مورد پذیرش هیات پذیرش واقع خواهد شد و مشکلی در این اقدام نیست. معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران اوراق بهادار سازمان بورس در پاسخ به این پرسش که با توجه به برنامه عرضه سهام ۵‌درصدی بانک ملت در دی‌ ماه آیا شرایط برای این اقدام مناسب است یا خیر گفت: هر چند تا زمانی که شرکتی در نزد سازمان بورس به ثبت نرسد نمی‌توان از جدیت عرضه سهام سخن گفت، اما بانک ملت از جمله بانک‌های خوب دولتی است، چرا که اگر شرایط پذیرش و عرضه سهام را نداشت در هیات واگذاری تصویب نمی‌شد. حسینی ادامه داد: از نظر زمانی نیز براین باورم که باید عرضه سهام مستمر بوده و وقفه‌ای نباید وجود داشته باشد تا با عرضه‌های جذاب و جدید، بازار سهام از خمودگی خارج شود. حسینی در برابر این مطلب که براساس تصمیمات اتخاذ شده در فولاد مبارکه رئیس هیات مدیره و مدیرعامل آن یک نفر تعیین شده (محمد رجایی) اظهار داشت: طبق اساسنامه‌های موجود، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل فولاد مبارکه و دیگر شرکت‌های سهامی ‌عام نمی‌‌تواند یک نفر باشد و این تصمیم نادرست است. به گفته وی این موضوع مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
40درصد «ملت» در پرتفوی «عدالت»
از سوی دیگر، محمدجواد شیخ در گفت‌وگو با فارس اظهار داشت: براساس آخرین تصمیمات اتخاذ شده به جای ۱۵‌درصد، ۴۰‌درصد از سهام بانک ملت به سبد سهام عدالت واگذار شد. وی ادامه داد: با این اتفاق شرکت کارگزاری سهام عدالت مالک ۴۰‌درصدی سهام سه بانک ملت، تجارت و صادرات شد. شیخ گفت: این‌درصد از سهام این سه بانک دولتی به قیمت علی‌الحساب در سبد عدالت منظور شده تا بعد از کشف قیمت، نرخ سهام هر یک از این سه بانک مشخص شود. این در حالی است که وزرای عضو ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت بنا به پیشنهاد دبیرخانه ستاد مرکزی و به استناد آیین‌نامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون بر اساس توزیع سهام عدالت، با واگذاری ۴۰‌درصد سهام بانک‌های تجارت و صادرات از طریق بورس موافقت کرده بودند و مقرر شده بود ۱۵‌درصد سهام بانک ملت در همین چارچوب واگذار شود. این مصوبه وزیران عضو ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت در۱۴ مرداد ۱۳۸۷ به تایید رییس‌جمهور رسیده و برای اجرا ابلاغ شده بود.