دنیای اقتصاد- شاید بدون اغراق می‌توان گفت که تا اینجا، آبان ماه خبرسازترین ماه امسال برای بازار سرمایه بوده است. از افت بازدهی بورس گرفته تا شکست‌های پیاپی شاخص و تغییر مدیران، خبرهای مهم آبان بودند. از سوی دیگر،فرا رسیدن آبان ماه باعث شد تا چهره متفاوتی از بورس با بازدهی تک رقمی منعکس شود؛ چهره‌ای که با چهره پنج ماه اول سال کاملا بیگانه است.

طی هشت ماه رخ داد
نمایش دو چهره ‌متفاوت از بورس تهران
گروه بورس- مهتاب رحمتعلی: شاید بدون اغراق می‌توان گفت تا اینجا آبان ماه خبرسازترین ماه امسال بوده است.
از افت بازدهی بورس گرفته تا بازگشایی نماد «فولاد» و سنگ آهنی‌ها و تبعیض‌هایشان، تاثیر ناپایدار پیروزی رییس جمهوری آمریکا بر بورس تهران، شکست‌های پیاپی شاخص و تغییر مدیران و سرانجام برگزاری مجمع بزرگترین شرکت بورس همه خبرهای مهم دومین ماه پاییز بودند.
این مجمع سرنوشت ساز!
ظاهرا حاشیه‌های مخابرات را پایانی نیست. این حاشیه‌ها تا آنجا پیش رفت که مجمع مخابرات هم از آنها بی‌نصیب نماند.اگر بخواهیم از اعتراض‌ها و انتقادات سهامداران در مجمع هم بگذریم از اختلاف سود 6 تومانی مجمع نمی‌توان گذشت.تصمیم ابتدایی مجمع مبنی بر تقسیم سود 19 تومانی که شادمانی سهامداران را به دنبال داشت با مخالفت مدیران شرکت در پایان مجمع به 13 تومان کاهش یافت و در نهایت مخابرات با این تقسیم سود توانست تکلیف سهامداران خود را برای آینده روشن کند.
دومین مدیرعامل شرکت بورس
تغییر یکباره مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار نیز ازجمله اتفاقات مهمی بود که انتظار آن نمی‌رفت.به رغم انتظار فعالان بازار برای ادامه حداقل دو سال مدیریت علی رحمانی، این هفته هیات‌مدیره جدید، پست «رحمانی» را به «قالیباف اصل» سپرد.نخستین مدیر عامل شرکت در بورس پس از دو سال فعالیت در حالی این شرکت را ترک کرد که بیشترین اشکال هیات‌مدیره جدید به وی مسافرت‌های خارجی او و همکارانش بود.همچنین عدم شفافیت مخابرات و ورود عجولانه آن به بورس و در نظر گرفتن بیشتر منافع کارگزاران از دیگر انتقادهای وارد شده به علی رحمانی بود.و اما قالیباف که همانند رحمانی عضو هیات‌علمی دانشگاه الزهرا است از شرکت سرمایه‌گذاری امید سکان‌دار فعلی بازار سرمایه است.
شاخص در سراشیبی
در حالی‌که شمارش معکوس برای افت شاخص به زیر 10هزار واحد از اواسط آبان‌ماه آغاز شده بود بالاخره پس از 9 ماه شاخص هفتمین شکست خود را روز 22 آبان‌ماه تجربه کرد.نکته مهم‌تر اینکه به فاصله کمتر از یک هفته شاخص هشتمین شکست خود را نیز ثبت کرد و این در حالی رخ داد که فعالان بازار امیدی برای رشد دوباره شاخص ندارند.همان‌طور که انتظار می‌رفت شاخص در تمام روزهای این هفته منفی بود و در مجموع 125 واحد افت را طی یک هفته تجربه کرد.باید یادآوری کرد که طی آبان‌ماه شاخص تنها سه روز روی خوش «مثبت» را دید و تنها یک روز بدون تغییر ماند و در حالی‌که بزرگ‌ترین سقوط خود را در همان ابتدای آبان‌ماه با 579 واحد افت شاهد بود، در نهایت طی این ماه افت 25/1097 واحد را ثبت کرد.
تجربه ای جدید
پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که بازدهی بورس تهران در آستانه تک‌رقمی شدن قرار دارد و در صورت وقوع چنین اتفاقاتی بورس تهران برای اولین بار بازدهی یک رقمی را هم تجربه خواهد کرد.بازدهی بورس تهران که از ابتدای امسال تا مردادماه همواره مثبت بود و در اوج صعود خود رقم 36درصد را ثبت کرد، در حال حاضر معادل 22/10درصد است.در همین حال شاخص بیشترین سقوط خود را در آبان‌ماه با 3/9درصد منفی تجربه کرده و به نظر می‌رسد با توجه به رکود جهانی و تاثیرپذیری شرکت‌های بزرگی همچون «فولادی»ها و «مسی»ها افت بیشتری را نیز شاهد ‌باشد، چرا که با تداوم روند کاهش قیمت‌های جهانی این شرکت‌ها که در نیمه اول سال توانسته‌اند پیش‌بینی‌های خود را پوشش دهند در نیمه دوم سال با مشکل مواجه شده و این شرایط برای سال آینده سخت‌تر هم خواهد شد.در همین حال بالا بودن صف‌های فروش نسبت به صف‌های خرید و افزایش مداوم آنها بار روانی منفی را به بازار تحمیل می کند.طی این هفته در حالی ارزش سهام صف‌های خرید به 2میلیارد تومان رسید که ارزش سهام صف‌های فروش بیش از 75میلیارد تومان بود و این عدم توازن در بازار فشار منفی را به بازار آورده و در صورتی که تخلیه نشود تبعات منفی خود را به همراه خواهد داشت .چراکه در صورت مزمن شدن این جو سهامداران رفتارهای غیر طبیعی و واکنش های بیش از حدی را روی صف های خرید و فروش نشان خواهند داد،تجربه ای که در گذشته نیز به کرات رخ داده است.
افت ۵۳ درصدی
ارزش معاملات بورس در هفته‌ای که به پایان رسید با 53درصد افت نسبت به هفته قبل مواجه بود. بنابراین ارزش معاملات بورس که در هفته گذشته بیش از 130میلیارد ریال بود به 60میلیارد و 427میلیون ریال رسید. دلیل این کاهش چیزی نیست جز مخابرات! چرا که این روزها مخابرات یکه‌تاز بازار است و با توقف نماد آن که از ابتدای هفته به منظور رفتن به مجمع صورت گرفت معاملات بازار نیز به مخاطره افتاد. این هفته بیشترین ارزش معاملات بازار به میزان 194میلیارد و 935میلیون ریال به «فولاد مبارکه» تعلق داشت.