دنیای اقتصاد- شاخص بورس اوراق بهادار در دقایق پایانی معاملات روز گذشته، سقوط این روزهای خود را تاب نیاورد و برای هفتمین بار طی 4 سال گذشته چهار رقمی شد.به گزارش خبرنگار ما، عدد 10هزار واحدی شاخص به دلیل حساسیت‌هایی که همواره برای معامله‌گران بازار سرمایه داشته است، به عنوان یک مرز روانی برای فعالان بازار سرمایه شناخته می‌شود و البته هیچ معنا و مفهوم خاصی ندارد.

در پی نزول شاخص به زیر ۱۰هزار ثبت شد
هفتمین شکست شاخص
گروه بورس- اعظم شریفی: شاخص بورس اوراق بهادار در دقایق پایانی معاملات روز گذشته، سقوط این روزهای خود را تاب نیاورد و برای هفتمین بار طی ۴ سال گذشته چهار رقمی شد.
به گزارش خبرنگار ما، عدد 10هزار واحدی شاخص به دلیل حساسیت‌هایی که همواره برای معامله‌گران بازار سرمایه داشته است به عنوان یک مرز روانی برای فعالان بازار سرمایه شناخته می‌شود. این در حالی است که رقم 10هزار واحد، هیچ معنا و مفهوم خاصی ندارد و فقط یک رقم به حساب می‌آید، همان طور که اعداد بالاتر از آن یا پایین‌تر از آن نیز اهمیت خاصی ندارند بلکه اعداد شاخص تنها به عنوان میانگین موزونی از سطح قیمت‌های بازار سرمایه شناخته می‌شوند.
ظهور شاخص ۹هزار واحدی در دقایق پایانی معاملات دیروز (بعد از ۹ ماه از آخرین بار) در حالی اتفاق افتاد که با نگاهی به کارنامه بورس در سه سال گذشته می‌توان دید که طی سال‌های ۸۴ تا ۸۶ هر سال شاخص دو بار سقوط زیر ۱۰هزار واحد را شاهد بوده است. به دنبال افت شاخص در معاملات دیروز، ارزش بازار بورس تهران نیز تا سطح ۵/۵۵میلیارد دلار معادل ۵۵هزار و ۵۱۸میلیارد تومان رسیده است.
به این ترتیب می‌توان گفت بازدهی بورس تهران از ابتدای سال 87 تنها معادل 3/11درصد بوده است.
آیا شاخص بازده نقدی و قیمت صفر می‌شود؟
همچنین بازدهی شاخص قیمت به سطح منفی 8/0درصد رسیده است. بر این اساس در صورتی که دیگر نمادهای سنگ آهنی مانند چادرملو، ملی مس و سرمایه‌گذاری امید نیز در دام گره معاملاتی بیفتند؛ پیش‌بینی می‌شود در روزهای آینده روند بازار به گونه‌ای باشد که بازدهی تک رقمی را برای بورس تهران به همراه داشته باشد. از سوی دیگر تا سقوط شاخص بازده نقدی و قیمت از محدوده 40هزار واحد فقط 7/0درصد فاصله وجود دارد. عدد 40هزار واحد برای شاخص بازده نقدی و قیمت از آنجا اهمیت دارد که به لحاظ تکنیکی این شاخص با عبور از این رقم، یک روند صعودی 5/1ساله را خواهد شکست. از همین رو بازگشت روند شاخص بازده نقدی و قیمت می‌تواند به لحاظ تکنیکی، افت شاخص بورس تهران را تشدید کند. روند معاملات بورس تهران به گونه‌ای است که می‌تواند شاخص بازده نقدی و قیمت را به رقم ابتدای امسال برساند؛ با رسیدن این شاخص به 36هزار و 193واحد، بازدهی شاخص بازده نقدی و قیمت صفر خواهد شد.
سقوط قیمت‌های جهانی
مرور عملکرد بورس اوراق بهادار در دو سال گذشته به خوبی نشان می‌دهد که بازدهی بورس در این مدت مرهون ورود شرکت‌های اصل 44 بوده است. غافل از اینکه این شرکت‌ها همگی تولیدکننده مواد خام بوده و وابسته به قیمت‌های جهانی هستند. تکیه بیش از اندازه سرمایه‌گذاران به این سهام و البته ارزندگی این سهام رونق بازار را تا نیمه نخست امسال به همراه داشت و بازدهی بالایی را برای بورس تهران به ارمغان آورده بود.
اما سقوط یکباره قیمت این سهام تحت‌تاثیر بحران مالی و افت قیمت‌های جهانی، بازدهی بورس تهران را نیز منفی کرده است. حال اینکه تمام پیش‌بینی‌ها نشان از ادامه روند فعلی افت قیمت‌های جهانی دارد.
آنچه روند منفی را دامن زد
شاید مسوولان بورس می‌توانستند با یک تدبیر به موقع از ادامه روند منفی معاملات جلوگیری کنند. روند صف‌های فروشی که از چند روز قبل شکل گرفته است به خوبی پتانسیل منفی بازار را به تصویر می‌کشد. اگر مسوولان بورس فکری برای این صف‌ها می‌کردند باز هم می‌شد پتانسیل منفی این صف‌ها را از فضای این روزهای بازار سرمایه دور کرد، چراکه همین صف‌ها به تنهایی واکنش بیش از حدی را از سوی سهامداران به همراه خواهد داشت.این در حالی است که دیروز ارزش صف‌های فروشی که سهامداران بورس تهران آن را رقم زدند به ۱۰۰میلیارد تومان رسید و در مقابل تنها شاهد صف خرید سه میلیارد تومانی برای چند سهم بودیم. توازن منفی این بار هم به سمت فروشندگان سهامی است که شمارش معکوس انتظار برای افتادن سهامشان در گره معاملاتی را آغاز کرده‌اند.
شیشه عمر شاخص با 100 سهم شکست
داستان گره معاملاتی که روزگاری برای کمک به سهامداران بورس تهران طرح‌ریزی شده است، این بار به سهامدارن سنگ‌آهنگی روی خوش نشان نداد. بر این اساس اگر ۱۰روز متوالی برای یک سهم صف خرید یا فروش به میزانی بیش از دو‌برابر حجم مبنا وجود داشته باشد و مجموع معاملات آن کمتر از نصف حجم مبنا باشد، سهم در گره معاملاتی می‌افتد. به این ترتیب حجم مبنا از سهم برداشته می‌شود و با معامله یک سهم، شاهد نوسان ۳درصدی مثبت یا منفی برای آن خواهیم بود.
دیروز اما معامله 100سهم گل‌گهر به همراه تاثیر منفی 13واحدی آن روی شاخص، بورس تهران را دوباره بعد از 9ماه صاحب شاخص چهاررقمی کرد. این معامله در ساعت 12 و 22دقیقه انجام گرفت و معامله تنها 100سهم گل‌گهر با کاهش 801ریالی برای هر سهم این شرکت همراه بود که تاثیر بیشتری برای شاخص کل هم به دنبال داشت.
بازاری بدون مخابرات
مساله دیگری که از اوایل هفته آینده اتفاق خواهد افتاد، توقف نماد مخابرات برای مجمع عمومی عادی سالانه این شرکت است. بسته شدن نماد مخابرات برای بورس، زنگ خطر بزرگی است. چرا که از زمان ورود مخابرات به بورس طی چند ماه اخیر به طور میانگین بیش از نیمی از ارزش معاملات خرد بازار در اختیار مخابرات بوده است. بسته شدن این نماد به طور قطع ارزش معاملات بورس را به شدت با افت روبه‌رو می‌ کند و دیگر سهمی هم نخواهد بود تا بازار به آن امیدوار باشد. چرا که بقیه سهام وابسته به قیمت‌های جهانی هستند و مخابرات تنها سهم یکه‌تاز بازار، از این وابستگی قیمت‌های جهانی به دور بوده است. به دنبال توقف نماد «اخابر» در پایان معاملات شنبه، رخوت و رکود بازاری که فقط بر تک سهم‌های نامطمئن تکیه می‌کند، نمود بیشتری خواهد یافت. هر چند کاهش سطح معاملاتی که حتی دیروز هم بخش بزرگ آن به مخابرات اختصاص داشت، از هم اکنون شدت گرفته است. از سوی دیگر بعضی سهام فولادی مانند فولاد خوزستان و مبارکه بعد از روند طولانی کاهش قیمت، دیروز جو روانی و معاملاتی مثبتی داشتند؛ اما باید دید گره معاملاتی سنگ‌آهنی‌ها سهامداران را به چه سمتی هدایت خواهد کرد. آیا سهامداران می‌توانند تا بازگشت سهام سنگ‌آهنی، سهام دیگری را جایگزین کنند یا ترجیح می‌دهند روزهای معاملاتی گره شده این سهام را شمارش کنند؟

عکس:حمید جانی‌پور