برگزاری اولین جلسه «هیات واگذاری» با ساختار جدید
فارس- اولین جلسه هیات جدید واگذاری با تغییراتی در ترکیب و وظایف نسبت به «هیات عالی واگذاری» برگزار شد. در حالی براساس ماده ۳۹ قانون سیاستهای اجرایی اصل ۴۴، نام، اعضا و وظایف هیات واگذاری تغییر کرده که دیروز اولین جلسه این هیات برای بررسی مواردی چون قیمتگذاری بلوک ۲۵درصدی سهام پالایش نفت اصفهان و بررسی واگذاری شرکتهایی چون پالایش نفت تبریز و دیگر موارد مورد بررسی برگزار شد.
ترکیب و وظایف هیات قبلی واگذاری
تا پیش از این و طبق مفاد ماده ۱۲قانون برنامه سوم توسعه تنفیذی درقانون برنامه چهارم آن، «هیات عالی واگذاری» براساس ماده ۱۳ با ترکیب ۷ نفره شامل وزیر اقتصاد (که عنوان رییس هیات را نیز دارا بود)، رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، رییس کل بانک مرکزی، وزیر دادگستری، وزیر وزارتخانه ذیربط و نمایندگان کمیسیونهای امور اقتصادی و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی (هر کدام یک نفر) به عنوان ناظر با انتخاب مجلس تشکیل میشد. دبیرخانه «هیات عالی واگذاری» در حالی در وزارت اقتصاد مستقر بود که طبق ماده ۱۴ قانون، وظایف و اختیارات ۱۰گانه هیات عالی واگذاری به این شرح بود.
الف ـ تایید فهرست اسامی شرکتهای قابل فروش، انحلال و ادغام پس از اعلام اسامی مزبور از سوی وزارتخانه ذیربط یا وزارت امور اقتصادی و دارایی و ارائه آن به هیات وزیران جهت تصویب، متضمن برنامه زمانبندی مورد نظر و مشخص، حسب مورد و اعلام روش فروش با توجه به وضعیت بازار.
ب ـ تهیه برنامه سالانه فروش، انحلال یا ادغام شرکتها در چارچوب مصوبات هیات وزیران و تدوین و تبیین سیاستها و خطمشیهای اجرایی لازم.
ج ـ نظارت بر فرایند واگذاری و ارائه گزارشهای نظارتی شش ماهه به رییس جمهوری و مجلس شورای اسلامی، شامل تجزیه و تحلیلها، بررسی نقاط قوت و ضعف و بازخوردهای فرایند و راهکارهای پیش برنده.
د ـ سازماندهی فعالیت فرهنگی ـ تبلیغاتی برای امر واگذاری.
هـ پیشنهاد آییننامه برقراری نظام اقساطی فروش سهام در موارد ضروری به هیات وزیران.
و ـ اعمال شیوههای قیمتگذاری سهام، تخفیفها و چگونگی پرداخت قیمت توسط خریداران در چارچوب آییننامه مصوب هیات وزیران.
ز ـ تصویب دستورالعملهای مربوط به اولویتهای فروش سهام شرکتهای قابل واگذاری حسب پیشنهاد دبیرخانه.
ح ـ تصویب دستورالعمل مربوط به نحوه تنظیم قراردادهای فروش سهام و قرارداد واگذاری.
ط ـ تصویب ضوابط مربوط به اخذ مبلغ یا کالا موضوع ماده «۱۸» این قانون، بنا به پیشنهاد دبیرخانه.
ی ـ تصویب ضوابط، ظرفیت و اعتبار، تعهد و تضمین، به منظور تسهیل امر انتخاب خریداران سهام، حسب پیشنهاد دبیرخانه.
ترکیب و وظایف هیات جدید واگذاری
نام هیات عالی واگذاری در حالی به «هیات واگذاری» تغییر کرده که ترکیب و وظایف این در قانون سیاستهای اجرایی اصل ۴۴ نیز با تغییراتی مواجه بوده به طوری که بر پایه ماده۳۹ و به منظور هماهنگی در اجرای مواد این قانون، هیات واگذاری به ریاست وزیراقتصاد متشکل از وزیر اقتصاد، وزیر دادگستری، رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور بدون حق رای، وزیر وزارتخانه ذیربط بدون حق رای و دو نفر از نمایندگان مجلس بهعنوان ناظر به انتخاب مجلس شورای اسلامی است.
دبیرخانه این هیات نیز در سازمان خصوصیسازی مستقر بوده و مصوبات هیات مذکور را وزیر اقتصاد ابلاغ میکند. این در حالی است که براساس ماده ۴۰ قانون جدید وظایف و اختیارات هیات واگذاری به شرح زیر است:
الف ـ ۱ـ اجرای برنامهها و خطمشیهای کلی واگذاری و تعیین تکلیف بنگاههای مشمول واگذاری،
۲ـ تهیه آییننامه نظام اقساطی واگذاری و نحوه دریافت بهای حقوق قابل واگذاری،
۳ـ تهیه آییننامه شیوههای قیمتگذاری بنگاهها و نحوه اعمال شیوههای مذکور در همین چارچوب،
۴ـ تهیه نظام تامین مالی، حمایت و تشویق خریداران به همراه تعیین چارچوب تعهدات خریداران و فروشنده،
۵ ـ تهیه ضوابط نحوه انجام اصلاح ساختار بنگاهها در موارد ضروری متضمن چارچوب حفظ و صیانت نیروی انسانی شاغل،
۶ ـ تهیه نظامنامه فعالیتهای فرهنگی ـ تبلیغاتی برای بسترسازی، بهبود و شفافیت امر واگذاری،
۷ـ تهیه پیشنهاد واگذاری بلوکی بنگاههای مشمول واگذاری در بورسهای خارجی،
۸ ـ تهیه آییننامه نحوه واگذاری سهام ترجیحی به مدیران و کارکنان.
تبصره۱ـ موارد فوق باید به تصویب شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی برسد.
تبصره۲ـ مصوبات این شورا در اجرای اصول هشتاد و پنجم (۸۵) و یکصد و سی و هشتم (۱۳۸) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برای ریاست مجلس شورای اسلامی ارسال میشود و در صورت اعلام مغایرت از سوی رییس مجلس شورای اسلامی، شورا موظف است نسبت به اصلاح یا لغو مصوبات خود اقدام کند.
ب ـ۱ـ تصویب آییننامه نحوه بیمه مجریان و دستاندرکاران امر واگذاری،
۲ـ تصویب فهرست هر یک از موارد قابل فروش، انحلال، ادغام، تجزیه، اجاره و پیمان مدیریت و زمانبندی لازم به همراه میزان و روش واگذاری آنها در هر سال. فهرست مذکور شامل برنامه زمانبندی اقدام، روش، میزان و سایر شرایط واگذاری با توجه به وضعیت هر بازار مشترکا توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت ذیربط تهیه میشود،
۳ـ تصویب قیمت موارد واگذاری،
۴ـ تصویب دستورالعمل نحوه تنظیم قراردادهای واگذاری مشتمل بر تعیین اختیارات و تعهدات طرفین قراردادها، وثایق و تضمینها، شرایط فسخ یا اقاله، نحوه اعمال تخفیفات و جرائم در چارچوب ضوابط و مقررات قانونی،
۵ ـ تصویب دستورالعمل مربوط به ویژگیهای لازم و نحوه انتخاب مدیران و متخصصان در موارد واگذاری از طریق مذاکره با رعایت مفاد این قانون،
۶ ـ تصویب دستورالعمل اجرایی نحوه تنظیم قراردادهای تعهد پذیرهنویسی یا تعهد خرید سهام موسسات تامین سرمایه متضمن ضوابط پرداخت حقالزحمه آنها، ۷ـ تصویب دستورالعمل ماده (۳۰) این قانون.
با این اوصاف از این تاریخ به بعد باید منتظر نتایج و تصمیمات متخذه هیات واگذاری بود که با تغییراتی ساختاری مواجه شده است.
ارسال نظر