«تاسیسات دریایی»،تایدواتر را 164 میلیارد تومان خرید

گروه بورس- علیرضا باغانی:سرانجام پس از ۷ روز رقابت فشرده بین خریداران بر سر به دست آوردن ۲۴/۴۲ از سهام بزرگ‌ترین شرکت خدمات بندری ایران، یک شرکت فعال در صنایع دریایی که تاکنون هیچ سخنی از آن به میان نیامده بود و از خریداران جدی بلوک محسوب نمی‌شد، تنها دو روز پس از حضور خود در عرصه رقابت موفق به خریداری سهام عمده «حتاید» شد. بر این اساس، شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران که از پیمانکاران صنایع نفت و گاز نیز محسوب می‌شود، برنده این ماراتن ۷ روزه شد و دو خریدار جدی این رقابت شامل مهر اقتصاد ایرانیان و ایندوجا از خرید این بلوک که دارای ارزش مدیریتی است، باز ماندند.

کناره‌گیری«ایندوجا»از ۱۷۵۰ تومان

در روز شنبه سه خریدار شامل مهر اقتصاد ایرانیان، تاسیسات دریایی ایران و«ایندوجا» رقابت خود را با قیمت پایانی رقابت در روز چهارشنبه یعنی رقم ۱۵هزار و ۴۴ریال آغاز کردند، تا جایی که خریدارهندی- اماراتی با افزایش نرخ هر سهم بلوک به سطح ۱۷هزار و ۵۰۰ریال از ادامه حضور خود در این ماراتن کناره‌گیری کرد.

«مهر» دستور خرید۱۸۰۰ تومانی داد

ادامه این رقابت تا جایی پیش رفت که مهر اقتصاد ایرانیان به طور ناگهانی دستور خرید ۱۸هزار ریالی را صادر کرد و از آن موقع به بعد رقابت بین تاسیسات دریایی ایران و «مهر» با یک ریال تفاوت قیمت ادامه یافت.

آخرین قیمت پیشنهادی «مهر»

اما در نهایت «مهر» روی دستور خرید ۱۸ هزار و ۲ ریالی ایستاد و شرکت مهندسی ساخت و تاسیسات دریایی ایران از طریق کارگزاری آگاه توانست سهام مدیریتی «حتاید» را با قیمت ۱۸هزار و ۳ریال از آن خود کند.

افزایش ۶۰درصدی ارزش بلوک

این معامله در شرایطی انجام شد که ارزش بلوک نسبت به عرضه در روز اول ۶۰درصد افزایش یافت و به ۱۶۴میلیارد تومان رسید و خریدار باید ظرف ۲۰روز کاری نسبت به پرداخت ۵۰درصد از ارزش معامله یعنی رقمی معادل ۸۲میلیارد تومان اقدام کند و در صورت عدم‌پرداخت این معامله منتفی خواهد شد و رقمی معادل ۳میلیارد تومان از ضمانتنامه بانکی شرکت نیز ضبط می‌شود.

ضمن اینکه ۵۰درصد دیگر نیز طی ۳سال و در قالب اقساط ۶ماهه با سود۱۲ درصدی باید پرداخت شود.

«ساتا» نیامد

رقابت بر سر بلوک ۴۲درصدی «حتاید» در شرایطی دیروز پایان یافت که دیروز قرار بود،سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح نیز در میدان رقابت حاضر شود، ولی به‌رغم اخبار غیررسمی قبلی مبنی‌بر حضور این سازمان بزرگ در معامله تایدواتر، خبری از آن نشد.

حضور کشتیرانی تا ۱۴۴۰تومان

کشتیرانی نیز پیش از این در رقابت تایدواتر حضور داشت، اما با افزایش نرخ معامله به قیمت هر سهم ۱۴هزار و ۴۰۰ریال این شرکت میدان رقابت را به خریداران دیگر واگذار کرد، ضمن اینکه «حکشتی» پیش از این نیز در ائتلافی با «مهر» در عرصه معامله حضور پیدا کرده بود که پس از چند روز هم از این ائتلاف کناره‌گیری کرده و خود راسا از طریق کارگزاری ابراز وارد رقابت شده بود.

رقابت کارگزاران

با انجام این معامله کارگزاری آگاه دومین معامله بزرگ بازار را انجام داد،‌ چراکه پیش از این معامله ۵/۳۰درصدی «فخوز» هم به عنوان بزرگ‌ترین معامله تاریخ بورس ازطریق همین کارگزاری انجام گرفته بود، مهر اقتصاد ایرانیان هم به وسیله کارگزاری رضوی و ایندوجا نیز از طریق کارگزاری آرمون بورس در این رقابت نفس‌گیر حضور پیدا کرده بودند.

خریدار، کنسرسیوم تشکیل می‌دهد

هم‌زمان با انجام این معامله در بورس تهران برخی منابع خبری از احتمال خرید این بلوک در قالب یک کنسرسیوم سخن می‌گویند.

بر اساس اخبار غیررسمی، برخی از اشخاص حقوقی از جمله صندوق بازنشستگی کارکنان بنادر قرار است، تاسیسات دریایی ایران را در خرید بلوک ذکر شده یاری کنند، حال آنکه هنوز این اخبار تایید نشده و اشخاص حقیقی که قرار است در این کنسرسیوم نیز حضور پیدا کنند، مشخص نشده‌اند، ضمن این‌که احتمالا در ترکیب این کنسرسیوم مدیریت با تاسیسات دریایی است و از رقبای داخلی نیز از جمله «مهر» و «حکشتی» در این ترکیب استفاده می‌شود.

مهر پیش از این ۱/۴درصد از سهام «حتاید» را به صورت مستقیم در اختیار داشت، ضمن این‌که شرکت تدبیرگران آتیه ایران وابسته به مهر هم سهامدار ۷/۳درصدی این شرکت بود.

خریدارکیست؟

شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران (IOEC)یکی از شرکت‌های بزرگ منطقه خاورمیانه و از پیمانکاران توانمند در زمینه اجرای کامل سازه‌های پیشرفته در حوزه فراساحل است. این شرکت، در اواخر سال ۱۳۷۱ با محوریت بخش دریا تاسیس و آغاز به کار کرد و با اجرای اولین پروژه موفق داخلی به نام ابوذر و اولین پروژه برون مرزی به نام RSPPM توانسته است در مجامع بین‌المللی صاحب نام شود.در‌حال‌حاضر تعداد ۴۱۰نفر نیروی متخصص در این شرکت مشغول به کارند، گفته می‌شود، گردش مالی تاسیسات دریایی ایران تا سال ۲۰۱۰ به بیش از ۵/۲میلیارد دلار بالغ می‌شود. این شرکت به طور‌جدی به دنبال افزایش سهام شرکت در بازارهای فراساحلی حوزه خلیج‌فارس، اقیانوس هند، و شمال غرب آفریقا و ورود به بازارهای دریای خزر، آسیای جنوب شرقی و آمریکای لاتین است.

کار در آب‌های عمیق و انجام عملیات حفاری چاه‌های نفت و گاز، ورود به صنایع بالادستی نفت، ساخت LNG Careerها و توسعه یاردهای ساخت به ویژه یارد امیرآباد در نکا از دیگر برنامه‌های شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران است که در نظر دارد در آینده‌ای نزدیک به آنها دست یابد.

سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کارکنان نفت، نفت سپاهان، پالایش نفت جی، ایدرو و شرکت ساختمانی و خدمات نوساز از اعضای حقوقی هیات‌مدیره شرکت مهندسی ساخت و تاسیسات دریایی ایران محسوب می‌شوند.آخرین سرمایه این شرکت ۴۵۰میلیون تومان منقسم به ۲۰۰هزار سهم ۲۲هزارو ۵۰۰ریالی است.عرضه بلوک ۲۴/۴۲درصدی تاید واتر خاورمیانه چهارشنبه دو هفته پیش برای دومین بار از سوی سازمان خصوصی‌سازی در بورس تهران و با قیمت ۱۱هزارو ۲۲۱ریال انجام گرفت، که با انجام این معامله در روز شنبه ۹۱میلیون سهم بزرگ‌ترین شرکت خدمات حمل‌ونقل بنادر ایران به ارزش ۱۶۴میلیارد به یک شرکت شبه‌دولتی واگذار شد.