دنیای اقتصاد- به‌گفته مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری «مهراقتصاد ایرانیان» استراتژی این‌ شرکت در معامله بلوک 51درصدی غدیر شراکت با «ساتا» در قالب حضور در کنسرسیوم بود، اما برخی از بازیگران بازار از این شراکت خشنود نبودند و تلاش کردند تا به نحوی این همکاری مشترک با مشکلاتی مواجه شود.

رمزگشایی مدیرعامل
چرا «مهر اقتصاد ایرانیان» سهام «غدیر» را نخرید؟
گروه بورس - علیرضا باغانی: مدیرعامل سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان وجود اختلاف‌نظر جدی با تامین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا) بر سر بلوک مدیریتی غدیر را رد کرد.
عیسی رضایی که به منظور تشریح آخرین وضعیت این شرکت و استراتژی‌های آن در بازار سرمایه در نشستی خبری شرکت کرده بود، گفت:‌ استراتژی ما در معامله بلوک 51درصدی غدیر شراکت با «ساتا» در قالب حضور در کنسرسیوم بود، اما برخی از بازیگران بازار از شراکت ما با (ساتا) خشنود نبودند و تلاش کردند تا به نحوی این همکاری مشترک با مشکلاتی مواجه شود.
«ساتا» متحد استراتژیک «مهر»
وی در پاسخ به این پرسش که آیا کناره‌گیری مهر اقتصاد ایرانیان از حضور در کنسرسیوم خریدار غدیر فقط به دلیل اختلاف‌نظر با «ساتا» بر سر مالکیت بلوک بود، گفت: همان طور که گفتم برخی در بازار قصد ایجاد اختلاف بین ما و «ساتا» را داشتند، اما آنها چه بخواهند و چه نخواهند «ساتا» یک همکار و متحد استراتژیک خوب برای ما به شمار می‌رود و ما با این شرکت مشکلی نداشته و نداریم.
وی گفت: مجموعه‌ای از مشکلات موجود که از جمله آن می‌توان به وضعیت خود غدیر،تحلیل‌های کارشناسان بازار درباره آن و مسائل مربوط به معامله اشاره کرد، موجب شد تا ما از حضور در کنسرسیوم خریدار کناره‌گیری کنیم.
خریدار اصلی بودیم
به گفته رضایی، مهر در معامله بلوک ۵۱درصدی غدیر جزو خریداران اصلی بود و قصد داشت یک‌سوم بلوک را در اختیار داشته باشد، چراکه اعتقاد ما این بود که غدیر با یک مدیریت صحیح می‌تواند به یکی از سهم‌ها‌ی ارزنده و پرطرفدار بازار تبدیل شود.
خواسته‌ما شفاف بود
وی افزود: در معامله غدیر خیلی‌ها قصد شراکت با ما را داشتند و خواسته ما در معامله غدیر شفاف بود، برخی از عوامل هم در بازار خیلی تلاش کردند که ما در این معامله دچار اختلاف شویم که البته در نهایت به اشتباه خود پی می‌برند.
مدیرعامل مهر اقتصاد ایرانیان با بیان اینکه غدیر دارای ظرفیت بالقوه بسیار مناسب و بزرگی است، گفت: استراتژی ما در خرید غدیر تقویت شرکت و بازگشت آن به جایگاه شایسته خود بود، درست مثل همان اتفاقی که در توسعه صنعتی افتاد و سهام این شرکت پس از آنکه توسط مهر خریداری شد، با افزایش قیمت مواجه شد.
وی گفت: از آن جا که «مهر» و «ساتا» هم خانواده هستند، برخی از عوامل بازار از شراکت آن دو، دچار هراس شدند و اختلاف‌افکنی آنها را می‌توان به عنوان مهمترین دلیل برای این امر دانست.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا «مهر» در خرید بلوک‌های مدیریتی در بازار به داشتن شریک اعتقاد دارد یا بیشتر نسبت به خرید انفرادی تمایل دارد، ‌گفت: اعتقاد ما این است که کار گروهی در بازار جواب می‌دهد.
«مهر» بودجه دولتی ندارد
وی درباره ماهیت این شرکت سرمایه‌گذاری نوظهور در بازار گفت: مهر اقتصاد ایرانیان کاملا وابسته به موسسه مالی و اعتباری مهر است و تمامی سرمایه آن نیز متعلق به این موسسه بوده و بودجه دولتی ندارد و حتی یک حساب دولتی در موسسه مهر افتتاح نشده که از خواب وجوه آن بهره‌مند شویم، در واقع موسسه مهر مردمی‌ترین موسسه‌ مالی-اعتباری کشور است، در ضمن بودجه موسسه هم از طریق جذب سپرده‌ها تامین می‌شود.
استراتژی «مهر» در بازار
او در پاسخ به این پرسش که مهر در خریدهای خود در بازار چه استراتژی را دنبال می‌کند، گفت: بنای ما سرمایه‌گذاری در صنایعی است که نیاز به تقویت دارند و منافع آن نصیب همه مردم می‌شود که از جمله آن می‌توان به خرید سهام تکنوتار اشاره کرد.
چرا تکنوتار را خریدیم؟
وی گفت: تامین سوخت در حال حاضر یکی از نیازهای اساسی مردم است و جایگاه‌های موجود نیز پاسخگوی این نیازها نیست. در این شرایط مهر اقتصاد ایرانیان که عقبه مردمی داشته با خرید سهام عمده شرکت تکنوتار که تولید‌کننده پمپ‌های سوخت‌رسانی است، سعی کرد تا با ورود در این حوزه و تقویت شرکت مزبور، بخشی از نیازهای موجود را برطرف کند.
وی راه‌اندازی جایگاه‌های سوخت سیار و راه‌اندازی پمپ چهار نازله را از جمله اقدامات مهم انجام شده در تکنوتار عنوان کرد و گفت: این تولیدات از ایمنی کامل برخوردارند.
مشکلات «کروی»حل می‌شود
رضایی درباره دلایل سرمایه‌گذاری در خرید سهام توسعه معادن روی ایران گفت: این اقدام هم در راستای حل مشکلات موجود و جبران کاهش ارزش سهامی بود که بیش از ۱۳۶هزار سهامدار حقیقی با آن دست به گریبان بودند.
وی گفت: «مهر» به همراه همکاران خود شامل صندوق ذخیره فرهنگیان، دانایان پارس و...، 25درصد از سهام «کروی» را خریداری کرده تا در قالب این کنسرسیوم حل مشکلات این شرکت که بزرگ‌ترین شرکت مردمی بورس محسوب می‌شود را دنبال کند.
«مهر» به دنبال بازگشت انگوران به «کروی»
او درباره معدن انگوران نیز گفت: برنامه ما این است که بتوانیم در «کروی» دوباره از معدن انگوران استفاده کنیم و بهره‌برداری این معدن به توسعه معادن روی سپرده شود.
به گفته وی، با حل مشکلات موجود در سهام «کروی» مشکلات مردم یک استان (زنجان) حل می‌شود و تحقق این هدف برای ما مهم‌تر از هر چیز دیگری است.
مدیرعامل مهر اقتصاد ایرانیان در پاسخ به این سوال که خرید سهام توسعه صنعتی ایران با توجه به کاهش ارزش سهام شرکت و وضعیت نابسامان آن چه توجیهی داشت،‌ گفت: در خرید سهام عمده «وتوصا» هم با توجه به سهامداران حقیقی زیادی که این شرکت دارد، لازم بود که تحولاتی رخ دهد، از این رو خرید سهام این شرکت در دستور کار قرار گرفت، از زمان خرید سهام توسط «مهر» هم قیمت سهام شرکت از 45تومان به 80تومان در حال حاضر رسیده که این اتفاق هم ناشی از اعتمادی است که بازار و فعالان آن به «مهر» دارند.
وام «وتوصا» به صرفه نبود
وی در پاسخ به این پرسش خبرنگار دنیای اقتصاد که پرسید، جریان دریافت وام 10میلیارد تومانی «وتوصا» از ایدرو و پرداخت بهره بیش از دو برابر از سوی این شرکت چیست، گفت: متاسفانه وام پرداخت شده از سوی «ایدرو» به «وتوصا» به دلایلی صرف خرید سهام سایپا، ایران‌خودرو و ... شده، با این شرایط که این خریدها موجب شده که قیمت
تمام‌شده وام برای شرکت ۱۹میلیارد تومان تمام شود، یعنی توسعه صنعتی بابت این وام ۱۰میلیارد تومانی، فقط ۹میلیارد تومان سود پرداخت کرده است.
به گفته رضایی، خرید سهام «وتوصا» با انگیزه حل همین مشکلات موجود بوده و پیش‌بینی می‌شود که با حضور «مهر» در ترکیب سهامداران عمده این شرکت هم مدیریت شرکت بهبود پیدا کند و هم در ارزش سهام آن تحولاتی رخ دهد.
«مهر» خریدار جدی «حتاید»
مدیرعامل سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان در پاسخ به این پرسش که در برابر شایعات موجود مبنی‌بر احتمال خرید بلوک تایدواتر و صدرا توسط «مهر» چه پاسخی دارد، گفت: ما یکی از رقیب‌های جدی خرید سهام تایدواتر خاورمیانه هستیم و در معامله قبلی «حتاید» هم با یکی از خریداران شریک شده بودیم، اما برای صدرا فعلا برنامه جدی نداریم و معتقدیم که قیمت تمام‌شده آن برای بانک ملی بالا است و بازار تمایلی به خرید ندارد؛ ما نیز مذاکره‌ای جهت خرید با بانک ملی نداشته‌ایم.
او در پاسخ به این سوال که آیا «مهر» برنامه‌ای برای خرید سهام پتروشیمی‌ها و شرکت‌های نفتی دارد، گفت: در حال حاضر مهر اقتصاد ایرانیان برنامه جدی برای سرمایه‌‌گذاری در این حوزه‌ها ندارد.
«تایرا» بیشتر از این‌ها می‌ارزد
رضایی درباره دلایل خرید سهام عمده تراکتورسازی ایران نیز گفت: به اعتقاد ما «تایرا» ۳ تا ۴برابر قیمتی که خریداری شده دارای ارزش ذاتی است و قیمت پایه‌ای که برای آن تعیین شده بود مناسب نبود؛ چراکه ۱۰ تا ۱۵درصد پایین‌تر از قیمت تابلو بود.
وی گفت: در معامله تراکتورسازی به دلیل پتانسیل و دارایی‌هایی که شرکت دارد، گروهی قصد داشتند که بلوک شرکت را خریداری کنند، ولی در رقابت پیروز نشدند.
از نظر وی، بلوک «تایرا» سودآوری لازم را خواهد داشت و ما به سهامداران جزء هم توصیه کردیم که از فروش سهام خودداری کرده و به سهم نگاه بلندمدت داشته باشند، در آلومینیوم ایران هم اعتقاد ما این است که سهام دارای ارزش بسیار بالایی است
و ما به این میزان سهام بسنده نخواهیم کرد و خریدهای بیشتری خواهیم داشت.
برنامه‌های «مهر» برای ۳ شرکت
مدیرعامل «مهر» درباره خرید سهام سرمایه‌گذاری آذربایجان و لوله و تجهیزات سدید گفت: از آن جا که سرمایه‌گذاری آذربایجان ساختمان‌های خوبی را احداث کرده، لذا نگهداری سهام آن را در دستور کار قرار دادیم، اما اگر برای لوله و تجهیزات سدید مشتری پیدا شود، آن را می‌فروشیم، ضمن این که نیم نگاهی هم به توس‌گستر داریم و معتقدیم قیمت سهام آن افزایش می‌یابد.
۲۰۰میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کردیم
مدیرعامل مهر اقتصاد ایرانیان در ادامه حجم سرمایه‌گذاری‌های این شرکت را در بازار، رقمی معادل بیش از 200میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: در 6 ماهه سال گذشته سرمایه‌گذاری ما در بازار سرمایه 55درصد بازدهی داشته است که حاصل سرمایه‌گذاری 120میلیارد تومانی (طی 6 ماهه سال گذشته) در بورس تهران بوده است، در حالی که مهر اقتصاد در سال 83 تجربه ناموفقی در بازار داشت و 10میلیارد تومان زیان داد، اما در حال حاضر با شرکت‌های بزرگ بازار رقابت می‌کند. وی درباره پرتفوی غیربورسی شرکت گفت: این شرکت در پرتفوی خود مجموعه‌های فعال در حوزه‌های بازرگانی، عمرانی، مشاوره‌ای و ... را دارد که در وضعیت مناسبی به سر می‌برند. او درباره وام‌های دریافت شده برای حضور در بازار سرمایه گفت: تسهیلات دریافت‌شده ما برای سرمایه‌گذاری در بازار سهام به اندازه سرمایه‌گذاری‌های انجام شده، از موسسه مالی و اعتباری مهر دریافت شده است.
رضایی درباره خرید ۵درصد از سهام فولاد مبارکه گفت: این خرید هم از خریدهای منطقی «مهر» محسوب می‌شد که حتی توانستیم با دریافت وکالت از دوستان خود برای حضور در هیات مدیره فولاد، ۱۳درصد رای جمع‌آوری کنیم، اما در نیمه راه افرادی که به ما قول رای ۳درصد از کارکنان را داده بودند، به قول خود وفا نکرده و این اتفاق نشان داد که دولت قصد ندارد دست از سر این سهم بردارد.
وی درباره احتمال ورود مهر اقتصاد ایرانیان به بورس گفت: در حال حاضر برنامه‌ای در رابطه با پذیرش شرکت در بورس دنبال نمی‌شود.