شرکت مخابرات روز گذشته پس از اظهارنظرهای ضدونقیض در خصوص صورت‌های مالی شرکت و نحوه انتشار آن از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار در بورس عرضه شد.

این عرضه باعث شد ارزش بورس تهران با ۳/۷میلیارد دلار (معادل ۶۸۸۱میلیارد تومان) افزایش بیش از ۷۰میلیارد دلار (۶۶هزار و ۲۰۰میلیارد تومان) بالغ شود.

این رشد ارزش بازار در شرایطی رقم خورده است که با وجود ابهامات فراوان در مورد گزارش حسابرس مستقل مخابرات در خصوص صورت‌های سال مالی منتهی به پایان اسفند ماه ۸۶ و در وضعیتی که پس از گذشت ۵/۴ ماه از پایان سال مالی مخابرات، تاکنون گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی شرکت منتشر نشده است، سازمان و شرکت بورس در اقدامی قابل تامل با عرضه عمومی سهام مخابرات در بورس موافقت کرده‌اند.عرضه مخابرات جدا از ابهامات موجود در خصوص شرکت بار دیگر شبهه نگرانی مسوولان بورس در رابطه با افت شاخص‌ها را به ذهن متبادر می‌کند.شبهه مزبور زمانی تقویت می‌شود که سهام دو شرکت بزرگ فولاد مبارکه و خوزستان به دلیل دارا بودن صف فروش و عدم معامله به تعداد کافی از امروز مشمول آیین‌نامه رفع گره معاملاتی می‌شوند.آیین‌نامه‌ای که براساس آن دو نماد فوق حتی در صورت معامله یک سهم با کاهش سه درصدی قیمت مواجه می‌شوند و این وضعیت می‌تواند شاخص‌های بورس را تا حد افت سه رقمی شاخص در هر روز هدایت کند.اما عرضه مخابرات در روز گذشته به دلیل عدم احتساب تاثیر قیمت اولین عرضه سهم در شاخص و محاسبه تاثیر نماد تازه وارد از دومین روز معاملاتی، دو تاثیر مهم بر شاخص و عدم افت چشمگیر آن دارد.نخست این که به دلیل حضور مخابرات، ارزش بورس تهران افزایش می‌یابد. این افزایش باعث می‌شود تاثیر شرکت‌های فعلی در شاخص‌های بورس کاهش یابد به گونه‌ای که سهم شرکت فولاد مبارکه از ارزش کل بورس از ۱۵ به ۳/۱۳درصد کاهش می‌یابد. فرآیندی که منجر به کاهش تاثیر افت ۳درصدی قیمت دو شرکت فولادی بر شاخص بورس می‌شود. دومین تاثیر مخابرات در کنترل شاخص‌های بورس به اثر این نماد در صورت افزایش قیمت مربوط می‌شود.

به بیان دیگر اگر قیمت سهام مخابرات طی امروز و روزهای آینده افزایش یابد، به دلیل سهم ۴/۱۰درصدی این شرکت از ارزش بورس تهران، نماد مزبور می‌تواند تا حد زیادی اثر کاهنده فولاد مبارکه را خنثی کند.در حقیقت افزایش ارزش بورس (کاهش سهم فولاد مبارکه از ارزش بورس) از یک سو و امید به رشد قیمت مخابرات از سوی دیگر دو فرصت برای مسوولان بورس به منظور مقابله با اثرات منفی افت قیمت فولادسازان است.در این میان باید توجه داشت اصرار مسوولان بورس به عرضه مخابرات که یکی از اهداف پس‌زمینه آن می‌تواند کنترل شاخص‌ها باشد، به قیمت افت گسترده قیمت سهام شرکت‌ها طی دو هفته گذشته تمام شده است. حال باید دید آیا مخابرات می‌تواند این نقش پیش‌بینی شده را طی روزهای آتی به نحو احسن ایفا کند؟