با رقمی بالغ بر ۳۴۴ میلیارد تومان
پنج درصد «مخابرات» در هشت دقیقه خصوصیسازی شد
دنیای اقتصاد - عرضه اولیه ۵درصدی سهام شرکت مخابرات ایران که رییس سازمان خصوصیسازی از آن با عنوان «سوپرببر» خصوصیسازی یاد کرد دیروز در حالی با قیمت ۱۵۰تومان انجام شد که تقاضای بازار برای این سهم از ۱۱۹۳ریال فراتر نرفت. «مخابرات» ۱۵۰تومان قیمت خورد
ورود ۵/۳۳۴میلیارد تومان نقدینگی طی ۸ دقیقه به بورس تهران
گروه بورس- معصومه طاهرخانی: «سوپر ببر» خصوصیسازی تنها ۸دقیقه زمان نیاز داشت تا ارزش روز بورس تهران را تا ۷۰میلیارد دلار بالا ببرد.
به گزارش خبرنگار ما، عرضه اولیه ۵درصدی سهام شرکت مخابرات ایران که رییس سازمان خصوصیسازی از آن با عنوان «سوپرببر» خصوصیسازی یاد کرد، دیروز در حالی با قیمت ۱۵۰تومان انجام شد که تقاضای بازار برای این سهم از ۱۱۹۳ریال فراتر نرفت.
سهمی با P/E ۶۵!
کشف قیمت ۱۵۰تومانی در کنار EPS ر۲۳ریالی برای هر سهم مخابرات، P/E این شرکت را ۶۵مرتبه کرد.
ارزش ۵درصد از سهام مخابرات که معادل ۲میلیارد و ۲۳۰میلیون سهم بود و از سوی ۴۷۰ایستگاه معاملاتی با سهمیه هر ایستگاه ۵میلیون و ۱۰۰هزار سهم معامله شد با احتساب ابطال ۷/۶۲ میلیون سهم برابر ۵/۳۳۴میلیارد تومان تخمین زده میشود.
از سوی دیگر با محاسبه این رقم برای ۵درصد سهام مخابرات، ارزش روز این شرکت نیز ۶هزار و ۸۸۱میلیارد تومان به دست آمد. این رقم جایگاه دوم بزرگترین شرکت بورس را از لحاظ ارزش بازار بعد از فولادمبارکه، از آن مخابرات کرد.
۴۵دقیقه وقت اضافه....
کشمکش همیشگی بازار و سازمان خصوصیسازی برای قیمت سهام شرکتهایی که برای اولین بار وارد بازار میشوند، این بار گریبان مخابرات را هم گرفت. اصرار بازار روی قیمت کمتر از۱۲۰تومان از یک سو و عدم عرضه سهم از جانب سازمان خصوصیسازی از سوی دیگر باعث شد تا زمان معاملات در مرحله اول نیمساعت تمدید شود. به این شکل آخرین درخواست برای سهام مخابرات تا قبل از ساعات پایان معاملات ۱۱۹۲ریال بود که در فاصله کمتر از ۲دقیقه به زمان پایان معاملات دستور خرید ۱۱۹۳ریالی از سوی یکی از کارگزاران وارد سامانه معاملاتی شد که ورود این دستور نیز زمینه را برای تمدید نیم ساعت زمان معاملات فراهم کرد.
در نهایت بازار تا ساعت ۱۲:۵۰ دقیقه روی این تقاضا ثابت ماند و دستور جدیدی وارد سامانه نشد که در همین ساعت، عرضه ۵درصد مخابرات با قیمت ۱۵۰تومانی و به گفته رییس سازمان خصوصی «با هماهنگی مسوولین»، انجام شد.
این هم صورتهای مالی با ۳۰درصد پوشش!
اما یکی از نکات قابل توجه عرضه مخابرات ارائه صورتهای مالی سه ماهه مخابرات در ساعت ۱۱:۳۰ دقیقه روی سایت رسمی شرکت بورس بود. مطابق صورتهای مالی سه ماهه، این شرکت توانسته طی مدت یاد شده ۷ ریال از ۲۳ ریال پیشبینی سودآوری خود را که معادل ۳۰درصد است، پوشش دهد.
مشخص نیست که هدف مسوولان این شرکت از ارائه اطلاعات در زمان عرضه برای بازارگرمی سهم است یا تنها اطلاعرسانی شفاف در روند عرضه! البته ارائه همزمان اطلاعات مالی شرکتهای مشمول خصوصیسازی در زمان عرضه سهام این شرکتها چه در عرضههای اولیه و چه در عرضههای بلوکی تبدیل به جزء لاینفک عرضههای سازمان خصوصی شده است در کنار این امر باید این نکته را هم به یاد داشت که شرکت مخابرات ایران هنوز صورتهای مالی ۱۲ماهه حسابرسی شده خود را به سازمان بورس ارائه نکرده است.
۳میلیارد تومان برای ۳درصد مثبت...
عرضه سهام مخابرات ایران حجم مبنای این شرکت را ۱۸میلیون و ۳۵۰هزار سهم رقم زد، یعنی روزانه باید ۲میلیارد و ۸۰۰میلیون تومان سهم این شرکت معامله شود تا سهام این شرکت بتواند ۳درصد مثبت یا منفی را تجربه کند.
مدیران «خصوصیسازی» خوشحالند، اما «مخابراتی»ها...
اما عکسالعمل مدیران سازمان خصوصیسازی بعد از فروش ۲/۲میلیارد سهم این شرکت حکایت از رضایت مدیران این سازمان از قیمت عرضه شده و استقبال بازار از این سهم دارد.
غلامرضا حیدری کردزنگنه در گفتوگو با «فارس» در پاسخ به این سوال که کشف قیمت ۱۵۰تومانی مخابرات با قیمت ۱۲۰تومانی کارشناسان و سهامداران اختلاف محسوسی داشت، گفت: «ارزش قیمت هر سهم مخابرات بیش از ۱۵۰تومان است، به طوری که اگر عرضه اولیه سهام این شرکت نبود، قیمت عرضه بیش از ۱۵۰تومان تعیین میشد.»
شاید منظور رییس سازمان خصوصیسازی امکان مزایده سهام مخابرات و رقم خوردن قیمتهای بیش از ۱۵۰تومان به ازای هر سهم این شرکت است که در این صورت میتوان نتیجه گرفت که این سازمان در عرضه دیروز مخابرات ارزانفروشی کرده است.
در ادامه وی همچنین با اشاره به حضور مسوولان این سازمان در کنار مسوولان شرکتهای بورس، مخابرات و معاونان سازمان بورس و کنترل لحظه به لحظه عرضه مخابرات گفت: «قیمت ۱۵۰تومانی هر سهم شرکت مخابرات با هماهنگی مسوولان انجام شد که از این کشف قیمت راضی هستیم.»
«مخابرات» اشک هم درمیآورد!
اما معاون سازمان خصوصیسازی با اشاره به قیمت ۱۵۰تومانی هم سهم مخابرات در بورس، این قیمت را برای هر سهم این شرکت ارزان خواند و به «موج» گفت: «در هنگام عرضه این سهم در بورس گریه کردم.»
اسماعیل غلامی از عرضه این سهم با قیمت ۱۵۰تومان ناخشنود بود. وی ضمن بیان ارزانفروشی این سهم گفت: سود شرکت مخابرات به صورت تلفیقی ۱۱۰۰میلیارد تومان است که از این میزان، سود سهام شرکت تلفن همراه ۹۰۰میلیارد تومان است.
وی درخصوص مساله شهرداری با مخابرات گفت: «امروزه تکنولوژی، مخالف تلفنهای ثابت است و به سمت تلفنهای بیسیم حرکت میکند، بنابراین دیگر نمیتوان نگران مساله مخابرات با شهرداریها برای خطوط انتقال سیم از زمین بود».
غلامی در مقابل این پرسش که
«با توجه به P/E مخابرات در بازار سرمایه، این سهم در قیمت ۱۵۰تومان ارزنده نبود»، تصریح کرد: «سهام مخابرات را با P/E نمیخرند.
از میان ۱۲شرکتی که وارد بورس کردیم تنها مپنا بود که دارای قیمت نامناسب بود».
یک ماه دیگه میبینیم!
وی در حالی که آینده روشنی را برای این سهم ترسیم میکرد، گفت: ظرف یک ماهه آینده مشخص میشود که آیا این قیمت برای این سهم مناسب بود یا نه؟غلامی بر حمایتهای دولتی بر این سهم تاکید کرد.
عرضههای بعدی، مشروط به اجازه هیات وزیران
کردزنگنه با اشاره به صدور چندهزار کد جدید معاملاتی برای سهامداران و کارکنان شرکت مخابرات گفت: با کشف قیمت سهام شرکت مخابرات، به طور خودکار تا ۵درصد از سهام نیز به کارکنان اختصاص داده شد.
معاون وزیر اقتصاد در پاسخ به سوالی در خصوص عرضههای دیگر سهام شرکت مخابرات به «فارس» گفت: عرضههای بعدی این شرکت بعد از کسب مجوز از هیات وزیران انجام میشود.
مدیران مخابرات نظری ندارند!
از سوی دیگر مدیران شرکت مخابرات تمام مسوولیت قیمتگذاری دیروز را متوجه سازمان عرضهکننده سهام یعنی سازمان خصوصیسازی دانستند. صابر فیضی، مدیرعامل این شرکت ساعتی قبل از عرضه سهام این شرکت در بورس در گفتوگو با «مهر» ضمن ابراز تردید در خصوص این عرضه گفت: «تعیینکننده زمان قطعی ارائه سهام شرکت مخابرات ایران، سازمان بورس است، اما نمیتوان با قاطعیت اعلام کرد که این سهام امروز عرضه میشود».
وی ادامه داد: «اطلاعات درخواستی بورس نیز توسط شرکت مخابرات ایران تهیه و به آنان ارائه شد، اما در نهایت بورس تصمیمگیرنده نهایی در خصوص زمان عرضه سهام شرکت مخابرات است و من نمیتوانم در این باره اظهارنظر قطعی داشته باشم».
واکنش مدیران این شرکت بعد از عرضه نیز جالب توجه است. «فیضی» ساعتی بعد از فروش ۵درصد سهام این شرکت در گفتوگو با «ایلنا» نظری درباره قیمت سهام مخابرات نداد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت ۱۵۰تومان برای سهام مخابرات، رقم قابلقبولی است، گفت: «در مورد قیمت سهام مخابرات در بورس نظری ندارم و سازمان خصوصیسازی در این زمینه صاحبنظر است».
وی ادامه داد: «۲۰درصد سهام مخابرات به عنوان سهام عدالت در اختیار سازمان خصوصیسازی قرار میگیرد و ۵درصد سهام به صورت ترجیحی به کارکنان داده میشود».
تصاحب ۵/۳۳۴ میلیارد تومان توسط دولت
مدیرعامل کارگزاری بانک صنعت و معدن که عرضه ۵درصد مخابرات را عهدهدار بود، در خصوص این معامله به «فارس» گفت: «با توجه به سرمایه ۴۵ میلیارد سهمی شرکت مخابرات و قیمت ۱۵۰تومانی هر سهم آن، ارزش روز هفتمین شرکت مشمول اصل ۴۴ افزون بر ۶هزار و ۸۸۱میلیارد تومان برآورد شد که با توجه به این اتفاق، ارزش روز بازار سرمایه برای اولین بار در تاریخ ۴۱ ساله بورس به بیش از ۷۰ میلیارد دلار رسید که ثبت این رقم تحقق یکی از اهداف مسوولان بورس ایران و خصوصیسازی بود».
این کارگزار بورس تصریح کرد: «از سوی دیگر رکورد دیگری نیز امروز شکسته شد که مربوط به فروش یک جا و ۸ دقیقهای بیش از ۲/۲میلیارد سهم یک شرکت برای اولین بار در تاریخ بورس بود».
مخابرات در یک قدمی «فولاد» ...
مدیرعامل کارگزاری بانک صنعت و معدن خاطر نشان کرد : «از سوی دیگر با فروش بیش از ۲/۲میلیارد سهم مخابرات، برای اولین بار بالغ بر ۵/۳۳۴ میلیارد تومان از سوی سرمایهگذاران مختلف وارد چرخه بازار سرمایه شد که دولت این میزان از نقدینگی را تصاحب کرد».
بوذرجمهر گفت: «از سوی دیگر شرکت مخابرات در حالی با ارزش روز ۸/۶هزار میلیارد تومانی عملا قدم در تالار شیشهای گذاشت که با این رویداد رتبه دوم بزرگترین شرکت بورس از شرکت ملی مس گرفته شد و به این شرکت تعلق گرفت و شرکت فولاد مبارکه در حالی با ارزش روز حدود ۹هزار میلیارد تومانی همچنان رتبه اول بزرگترین شرکت بورس را به خود اختصاص داده که ملی مس در رتبه سوم جدول بزرگترین شرکتهای بورسی ایستاد».
دو حاشیه برای «اخابر»
عرضه دیروز مخابرات دو حاشیه برجسته را تجربه کرد که اولین آن مربوط به ورود دستور خرید ۵۰۰تومانی برای سهام این شرکت در ساعت ۱۰:۴۰ دقیقه بود که به فاصله کمتر از چند دقیقه از سامانه حذف شد. تقاضای شرکت «پارس ایراتل» برای خرید سهام مخابرات ایران هم دیگر حاشیه عرضه دیروز مخابرات ایران بود.
ارسال نظر