دنیای اقتصاد روزنامه کثیرالانتشار دومین نهاد عملیاتی بازار
گروه بورس - فعالان بازار سرمایه صبح روز پنج‌شنبه گذشته در اتاق بازرگانی ایران گردهم آمدند تا نخستین مجمع موسسان دومین نهاد عملیاتی بازار را برگزار کنند.

به گزارش خبرنگار ما، مجمع موسسان شرکت فرابورس ایران که قرار است به عنوان بزرگ‌ترین شبکه مبادلات غیربورسی سهام در بازار سرمایه ایران فعالیت کند، با حضور ۱۴۳ موسس و به ریاست عسگری مارانی، مدیرعامل سرمایه‌گذاری ملی ایران برگزار شد. نظارت بر مجمع نیز بر عهده زرگانی‌نژاد، رییس کانون کارگزاران و علی سنگینیان، دبیر کمیته اجرایی فرابورس ایران بود. ضمن این که ابوالفضل متین، دبیر کانون سهامداران نیز به عنوان دبیر مجمع موسسان فرابورس انتخاب شد و خواجه نصیر نماینده سازمان بورس هم در این جلسه حضور داشت. در مجمع موسسان فرابورس ایران، عسگری مارانی به عنوان رییس جلسه از حاضران خواست تا برای عضویت در هیات‌مدیره شرکت کاندیدا شوند که به این ترتیب ۱۲ شخص حقوقی برای حضور در هیات‌مدیره فرابورس اعلام آمادگی کردند.
با نامزدی 12 گروه برای ورود به هیات مدیره فرا بورس، رییس مجمع از این کاندیداها خواست تا به معرفی خود و فعالیت‌هایی که می‌توانند در هیات مدیره داشته باشند، بپردازند و بر این اساس اشخاص حقوقی شامل «شستا»، شرکت بورس، مرکز مالی ایران، شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، سرمایه‌گذاری فرآیند، سازمان گسترش،...
... شبکه معاملات غیر بورسی سازمان گسترش، بانک پاسارگاد، سرمایه‌گذاری استان تهران و کارگزاری بانک پارسیان به عنوان نامزد حضور در هیات مدیره فرابورس به معرفی شرکت متبوع و برنامه‌‌هایشان جهت حضور در هیات مدیره پرداختند و در میان کاندیداها نمایندگان کارگزاری‌های نهایت‌نگر و بانک کشاورزی غایب بودند.
در این حال یکی از حضار، خواستار حضور سهامداران حقیقی در هیات مدیره این شرکت جدیدالتاسیس بازار شد که عسگری مارانی، رییس جلسه در این باره گفت: بین 60 تا 70درصد از بازار سرمایه جهان متعلق به اشخاص حقوقی است و در واقع این امکان وجود ندارد.
پس از سخنرانی و معرفی کاندیداهای عضویت در هیات مدیره فرابورس، برای انتخاب این نامزدها رای‌گیری کتبی به عمل آمد و همچنین بین موسسات حسابرسی هشیار بهمند، فریوران، رایمند و تدوین و همکاران جهت حسابرسی شرکت فرابورس نیز رای‌گیری شد.
البته رای‌گیری بر سر ورود به هیات‌مدیره فرابورس دارای حاشیه‌هایی نیز بود و برخی اشخاص حقوقی برای کسب آرای بیشتر با همکاران و همفکران خویش به اصطلاح رایزنی و لابی می‌کردند.
این رایزنی‌ها تا بدان جا پیش رفت که شرکت‌های بورس، مرکز مالی ایران، سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار، سرمایه‌گذاری استان تهران، بانک پاسارگاد و کارگزاری‌های بانک پارسیان و نهایت‌نگر به عنوان ۷ عضو هیات‌مدیره فرابورس ایران انتخاب و معرفی شدند. انتخاب موسسه حسابرسی تدوین و همکاران به عنوان حسابرس قانونی از دیگر مصوبات مجمع این شرکت بود و به گفته سنگینیان، دبیر کمیته اجرایی فرابورس، بعد از معرفی نمایندگان حقیقی هیات‌مدیره و ثبت در اداره ثبت شرکت‌ها باید قوانین و آیین‌نامه‌های مربوطه تهیه شود.
در مجمع فرابورس ایران، روزنامه دنیای اقتصاد نیز به عنوان روزنامه کثیرالانتشار شرکت انتخاب و معرفی شد و افزون بر تصمیم‌گیری انجام شده، اساسنامه شرکت فرا بورس هم به تصویب مجمع عمومی شرکت رسید.
بر اساس این اساسنامه تصویب شده، تشکیل، سازماندهی و اداره بازار به منظور انجام معاملات اوراق بهادار پذیرفته شده توسط اشخاص ایرانی و غیرایرانی مطابق قانون، همکاری با بورس‌ها و بازارهای خارج از بورس در ایران و خارج از ایران به منظور تبادل اطلاعات و تجربیات، نظارت بر حسن انجام معاملات اوراق بهادار پذیرفته شده، انجام تحقیقات، آموزش و فرهنگ سازی مرتبط با اوراق بهادار برای تسهیل، بهبود و گسترش داد و ستد و سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار و پذیرش اوراق بهادار از فعالیت‌های این شرکت است.
سرمایه شرکت بالغ بر100میلیارد ریال است که به 100میلیون سهم عادی یک هزار ریالی با نام تقسیم شده و تمام آن به صورت نقدی پرداخت شده است.
تملک بیش از ۱۰درصد سهام شرکت فرابورس، توسط یک شخص حقیقی یا حقوقی پس از تاسیس باید به تایید سازمان بورس برسد و هر گونه انتقال سهام که منجر به تملک بیش از ۱۰درصد از سهام شرکت توسط یک شخص حقیقی یا حقوقی شود موکول به تایید قبلی سازمان است.
در بخشی از این اساسنامه آمده است: شرکت توسط هیات مدیره‌ای غیرموظف مرکب از هفت شخص که از سوی مجمع عمومی عادی برای دو سال انتخاب می‌شوند، اداره خواهد شد و هر یک از مدیران باید حداقل 500 سهم از سهام شرکت را در تمام مدت ماموریت خود دارا بوده و به عنوان وثیقه به صندوق شرکت بسپارند که این سهام برای تضمین خساراتی است که ممکن است از سوی مدیران بر شرکت وارد شود. این سهام با نام بوده و قابل انتقال نیست. علی سنگینیان، دبیر کمیته اجرایی فرابورس ایران طی سخنانی درباره نحوه فعالیت این شرکت 10میلیارد تومانی گفت: تعیین مدیرعامل و محل استقرار شرکت بورس به عهده هیات مدیره شرکت فرابورس است که باید مشخص شود. به گفته وی، بازار فرابورس تا پایان تابستان سال‌جاری راه‌اندازی خواهد شد.