ابهامات عرضه «مخابرات»
موج- هادی بیدختی، مدیرعامل شرکت کارگزاری عمران فارس در خصوص عرضه اولیه مخابرات در بازار سرمایه به شفافیت و اطلاعرسانی کم این شرکت در بازار سرمایه قبل از عرضه اشاره کرد. وی با اشاره به اینکه «در جلسه معارفه این سهم، اطلاعات چندانی برای تحلیل وجود نداشت»، اظهار داشت: هنوز به طور کامل این اطلاعات در بازار منتشر نشده و قرار است که بخشی از اطلاعات شرکت مخابرات همزمان با روز عرضه اولیه سهم (روز شنبه) در بازار منتشر شود.
وی اضافه کرد: حجم مبنا از ابهامات شرکت مخابرات است که تغییرات آن را بسیار کند می کند و نباید انتظار تغییرات سریع را از آن داشته باشیم. وی از میزان عرضه ۵درصدی مخابرات به عنوان یک صنعت خاص در بازار سرمایه به عنوان ابهامات این شرکت در بازار سرمایه نام برد.
ارزش بازار سرمایه
مدیرعامل شرکت کارگزاری عمران فارس با بیان اثرگذاری عرضه شرکت مخابرات بر ارزش بازار سرمایه، گفت: اولین قیمت شرکت مخابرات به عنوان سهم جدید در بازار سرمایه بسیار در ارزش بازار موثر است و منجر به افزایش ارزش بازار میشود.وی با اشاره به عدم تاثیرگذاری این سهم بر شاخص در اولین روز عرضه، ادامه داد: قیمت اولیه این سهم در روزهای بعدی مبنایی برای تغییرات شاخص از سوی این سهم خواهد بود.وی تصریح کرد: در واقع وزن و سرمایه شرکت مخابرات منجر به افزایش ارزش اسمی بازار سرمایه خواهد شد.وی با بیان اینکه «شرکت مخابرات یک سهم تاثیرگذار بر بازار خواهد بود»، اظهار داشت: این سهم مانند فولاد مبارکه از جمله سهمهایی است که کل بازار را تحت شعاع قرار خواهد داد.
عرضههای بعدی سهم
وی با اشاره به اعلام آمادگی برای عرضههای بعدی سهام شرکت مخابرات در بازار سرمایه، از سرمایهگذاران خواست تا بر اساس دیدگاههای کوتاه مدت در این سهم وارد نشوند، مگر اینکه شرایط سیاسی و شرایط بعدی معامله این سهم خوب باشد تا سرمایهگذاران قادر به دریافت سودهای کوتاهمدت از این سهم شوند.
وی با اشاره به سال مالی این شرکت اظهار داشت: بهرغم اینکه سال مالی این شرکت ۲۹ اسفندماه است، هنوز شرکت مجمع عادی سالانه خود را برگزار نکرده است و احتمالا تا یک ماه آینده نیز برگزار نخواهد شد.وی ادامه داد: عدم برگزاری مجمع و صورتهای مالی شرکت بیانگر برخورداری شرکت از زیان انباشته است که این امر مانع از پوشش سود شرکت خواهد شد.بیدختی با بیان اینکه «زمانی که برای شرکت کسری ذخایر در نظر گرفته شده است سودی برای تقسیم باقی نمیماند»، اضافه کرد: بنابراین سهامداران باید صبر کنند تا سال آینده مجمع آن برگزار شود که امیدواریم تا سود حاصله زیان انباشته را پوشش دهد.
مخابرات دولتی
وی با اشاره به دولتی و انحصاری بودن صنعت مخابرات در کشور، از دولت به عنوان تنها عرضهکننده این سهم نام برد که در حال حاضر از رقیب قدری در کشور برخوردار نیست.وی یاد آورشد: صنعت تلفن ثابت تنها صنعت موجود در کشور است و ایرانسل به عنوان رقیب همراه اول تازه وارد این بازار شده است و رقیب چندانی برای آن محسوب نمیشود.وی با اشاره به وابستگی شرکتهای دولتی به تصمیمات دولتی ادامه داد: لذا باید ارتباطات و نرخ خدمات دولتی این شرکت از جمله نرخ مکالمات و خدمات تلفن همراه و ثابت و پیام کوتاه مشخص شود.
نگرانی در صنعت مخابرات
مدیر عامل شرکت کارگزاری عمران فارس اضافه کرد: نگرانی که در حال حاضر در این صنعت وجود دارد، این است که آیا اتفاقی که برای صنعت پتروشیمی افتاد، برای این صنعت رخ خواهد داد؟
وی یادآور شد: در هنگام عرضه اولیه صنعت پتروشیمی در بورس، نرخ ماده اولیه ۳۰درصد کمتر از قیمت فوب خلیجفارس بود اما پس از خصوصیسازی، اعلام شد که شرکتهای حاضر در این صنعت باید مواد اولیه مورد نیاز خود را به قیمت جهانی تامین کنند که این امر منجر به کاهش سودآوری آنها شد.
بخش خصوصی و مخابرات
وی با اشاره به انتظار موجود از رقابت شرکت مخابرات با بخش خصوصی پس از خصوصی شدن اظهار داشت: باید دید که با توجه به تعداد پرسنل شرکت مخابرات و وجود روحیه و شرایط دولتی آیا این شرکت قادر به رقابت با بخش خصوصی خواهد بود؟
وی ادامه داد: بسیاری از فعالیتهایی که مخابرات انجام داده است صرفا بر اساس تصمیمات دولتی بوده است درحالی که در شرکت ایرانسل فعالیتها و هزینهها براساس منفعت و سودآوری انجام میشود.
بیدختی با اشاره به کاهش قیمت تلفن همراه اول طی سالهای گذشته، اضافه کرد: با توجه به این روند کاهشی، باید دید که آیا در صورت وسعت دامنه فعالیت رقیب، این شرکت قادر به رقابت خواهد بود.
وی تصریح کرد: اگر چه دولت در تصمیمات خود تلاش داشته است که آسیبی به منفعت عموم وارد نشود.
تامین وجوه برای خرید سهم مخابرات
وی با اشاره به عرضه ۲/۲میلیارد سهمی شرکت مخابرات در بورس اوراق بهادار، گفت: اگر این سهم با قیمت ۱۰۰تومان در بازار ثانویه عرضه شود، بیش از ۲۰۰میلیارد تومان و اگر با قیمت ۱۵۰تومان وارد شود بیش از ۳۰۰میلیارد تومان برای خرید آن نقدینگی لازم است.وی با بیان اینکه «غالبا منابع برای خرید عرضههای اولیه از بیرون وارد بازار سرمایه میشود»، به اقبال مردم از عرضههای اولیه اشاره کرد. وی یادآور شد: اگر چه طی هفته گذشته بازار سرمایه برای تامین نقدینگی برای خرید این سهم دچار فشار بود اما عموما منابع برای خرید این سهم از بیرون بازار سرمایه تامین میشود.وی در خصوص نقش بازار اولیه بر عرضههای اولیه گفت: در بازار اولیه منابع حاصل از پذیرهنویسی، افزایش سرمایه و یا انتشار اوراق مشارکت مستقیم به حساب شرکت وارد میشود.وی ادامه داد: اما منابع حاصل از عرضه اولیه سهام شرکت مخابرات مستقیم به حساب شرکت مخابرات به طور مستقیم به حساب شرکت وارد نمیشود، ضمن اینکه تامین سرمایه این شرکت از قبل از سوی دولت انجام شده است.بیدختی اضافه کرد: شاید اگر بازار فرابورس فعالیت خود را آغاز کرده بود شرایط برای عرضههای اولیه سهام شرکتها بهتر می شد.وی با بیان اینکه «هنوز بازار اولیه و بازار فرابورسی به شکل منسجم نداریم»، تصریح کرد: شرکتها در ابتدا باید در بازار اولیه با دقت و اعلام برنامه وارد شوند و پس از آن وارد بازار فرابورس شوند و بعد از تطبیق با مقررات بورس در بازار ثانویه وارد شوند. وی اظهار داشت: اما این شرکت تا کنون در جایی اطلاعرسانی نکرده و در بازار اولیه هم حضور نداشته است لذا این مساله از لحاظ شفافیت منجر به بروز مشکل میشود.
وی با بیان اینکه «فعال شدن بازار اولیه و فرابورس به عرضههای اولیه در بازار ثانویه کمک میکند»، تاکید کرد: این امر سبب میشود تا شرکتها به صورت مشروط در بازار ثانویه وارد نشوند.
ارسال نظر