معاون سازمان خصوصیسازی:
سود مخابرات اثری در قیمتگذاری این سهم ندارد
اسماعیل غلامی معتقد است: سودآوری سهام شرکتی مانند مخابرات که در آینده برنامههای توسعه وسیعی دارد، نمیتواند ملاک مهمی در تعیین قیمتگذاری باشد و باید به موارد دیگر و مسائل مهم شرکت توجه کرد. علی رحمانی در گفتوگو با «فارس» در آستانه عرضه 5درصدی و کشف قیمت سهام شرکت مخابرات که امروز با سرمایه 4هزار و 587میلیارد تومانی در بازار اول انجام خواهد شد، به تشریح وضعیت سود و زیان هفتمین شرکت مشمول اصل 44 قانون اساسی پرداخت.
سود و زیان هر سهم در سال ۸۶
وی اظهار داشت: بر اساس آخرین اطلاعات حسابرسی شده سال 86، سود هر سهم شرکت اصلی (مخابرات ایران) 39 ریال و سود تلفیقی (32 شرکت) 298 ریال است.
وی ادامه داد: به دلیل آماده نشدن گزارشهای نهایی و گزارش حسابرسی شده ۸۶، مجمع سالانه شرکت مخابرات تاکنون برگزار نشده و مضافا اینکه با توجه به منظور کردن ذخیره بازنشستگی، سود انباشته پایان ۸۶ شرکت مخابرات ۲۰۴میلیارد ریال منفی (زیان انباشته) است.
به گفته رحمانی سود سهام سال 86 شرکت مخابرات با سرمایه 3هزار و 697میلیارد تومانی محاسبه شده است.
پیشبینی سود سهام سال ۸۷ با دو سناریو
مدیرعامل شرکت بورس در رابطه با وضعیت سود و زیان شرکت مخابرات در سال 87 گفت: این شرکت در سال جاری ابتدا اقدام به کاهش و سپس افزایش سرمایه از محل اندوختهها کرده که در هفته گذشته (15مرداد ماه) سرمایه 4هزار و 587میلیارد تومانی مخابرات در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسیده و با توجه به سرمایه جدید، شرکت مخابرات سود هر سهم را با دو سناریو پیشبینی کرده است.
رحمانی در رابطه با سناریوی اول پیشبینی سود سهام شرکت مخابرات ایران اظهار داشت: سناریوی اول با فرض اجرای پروانه بهرهبرداری جدید است که بر این اساس سود هر سهم شرکت اصلی ۲۳ ریال و ۶ دهم و سود هر سهم گروه ۱۷۲ ریال برآورد شده است. وی ادامه داد: در سناریوی دوم نیز پیشبینی سود انجام شده با توجه به عملکرد ۴ ماهه و با فرض اجرای پروانه بهرهبرداری در ۸ ماه باقی مانده سال ۸۷، سود هر سهم شرکت اصلی ۲۳ و ۲ دهم و سود سهام گروه ۱۸۳ ریال و ۸ دهم منظور شده است. عدم امکان برگزاری مجمع سالانه
مدیرعامل شرکت بورس با بیان اینکه کار آمادهسازی بزرگترین شرکت دولتی قابل واگذاری از اوایل خرداد 86 با تلاشهای فراوان سازمان خصوصیسازی، شرکت مخابرات، سازمان و شرکت بورس صورت گرفته است، خاطر نشان کرد: با توجه به شرایط گذشته شرکت مخابرات که مجامع عمومی 85 را در آذرماه و 86 را در آبان ماه برگزار کرد، این مساله محرز شد که شرکت مخابرات تا پایان تیرماه سال 87 و در مهلت مقرر قانون تجارت و مقررات افشای سازمان بورس نمیتوانست مجمع سالانه مربوط به سال مالی 86 را برگزار کند. وی ادامه داد: بر این اساس توافق شده که عرضه عمومی سهام با ارائه اطلاعات حسابرسی نشده 86 و پیشبینی عملکرد حسابرسی شده 87 صورت گیرد. برگزاری مجمع سالانه در شهریور
رحمانی در برابر این پرسش که آیا زمان برگزاری مجمع عمومی سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۸۶ مشخص شده یا خیر، گفت: مسوولان شرکت مخابرات قول دادهاند که در شهریور ماه مجمع سالانه مربوطه را برگزار کنند.
سه اقدام بعد از عرضه سهام
رحمانی با اشاره به اینکه شرکت مخابرات تاکنون استدلال میکرد که به دلیل دولتی بودن امکان استخدام کارشناسان مالی، رفع نواقص سیستمهای نرمافزاری و کنترلهای داخلی را ندارد، خاطرنشان کرد: این شرکت پس از عرضه سهام و خروج از شمول مقررات دولتی نسبت به تقویت بخشهای مالی و نرمافزاری، کنترلهای داخلی اقدام و مقررات گزارشگری و افشای اطلاعات سازمان بورس را اجرا خواهد کرد و تا پایان سال ۸۷ کاستیهای سیستمی که مانع از شفافیت مطلوب و گزارشگری به موقع شده را برطرف کند.
تقسیم سودی در کار نیست
مدیرعامل شرکت بورس که تاکنون متولی پذیرش و عرضه شرکتهای فولادمبارکه، ایرالکو، فولادخوزستان، سیمان دشتستان، فولاد خراسان، مپنا، سرمایهگذاری امید، مالی و اعتباری سینا، پتروشیمی فنآوران، کشتیرانی، پالایشگاه اصفهان و سیمان کردستان بوده در پاسخ به سوالی در خصوص سیاست تقسیم سود شرکت مخابرات اظهار داشت: با وجه به زیان انباشته این شرکت در سال ۸۶، سیاست تقسیم سود معنایی ندارد و طبق مقررات رقم سود قابل تقسیم بر مبنای حداقل رقم سود انباشته شرکت مادر و سود انباشته گروه صورت میگیرد.
چگونگی واگذاریها
وی در خصوص چگونگی واگذاری سهام شرکت مخابرات گفت: ۲۰درصد از سهام مخابرات در حالی دولتی خواهد ماند که ۲۰درصد به سهام عدالت تعلق خواهد گرفت و با اختصاص ۵درصد از سهام ترجیحی برای کارکنان مخابرات، ۵درصد از سهام فردا عرضه خواهد شد. وی تصریح کرد: این در حالی است که با موافقت ضمنی رییسجمهور ۵درصد دیگر از سهام نیز بعد از عرضه اولیه به تدریج در بورس عرضه خواهد شد.
رحمانی افزود: عرضه 5درصد دوم مستلزم اخذ مصوبه هیات وزیران بوده که وزیر اقتصاد بر تسریع آن تاکید ویژه داشته و مقرر شده است که سازمان خصوصیسازی پیگیریهای لازم را انجام دهد. به گفته وی نحوه واگذاری سهام باقی مانده مخابرات در آینده توسط دولت مشخص خواهد شد.
عرضه از ۴۳۰ ایستگاه معاملاتی
رحمانی در پاسخ به سوالی در خصوص نحوه عرضه سهام گفت: علاوه بر 430 ایستگاه معاملاتی سراسر کشور، از 2میلیارد و 290میلیون سهم به 9 صندوق داخلی و 2 صندوق خارجی نیز سهام اختصاص داده خواهد شد و تخصیص سهام به هر ایستگاه بر اساس 90درصد از تعداد سهام قابل واگذاری صورت میگیرد که دلیل این نیز ایجاد رقابت است.
عرضه ۶درصد دیگر
مدیرعامل شرکت بورس در خاتمه گفت: بر اساس تعهدات سهامدار عمده، بعد از دو عرضه 5درصدی سهام مخابرات، 6درصد دیگر از سهام مخابرات نیز به تدریج در بورس عرضه خواهد شد.
از سوی دیگر اسماعیل غلامیدر گفتوگو با فارس درخصوص آخرین وضعیت عرضه سهام شرکت مخابرات اظهار داشت: پنجشنبه هفته گذشته جلسهای با حضور وزیر اقتصاد، رییس سازمانخصوصیسازی، عضو هیات مدیره سازمان بورس و مدیرعامل شرکت بورس برگزار شد و طی آن آخرین بررسیها برای عرضه تا ۵ درصد از سهام شرکت مخابرات به عمل آمد.
مبنای قیمتگذاری سهام مخابرات
وی با بیان این مطلب که امروز قطعا تا ۵ درصد از سهام شرکت مخابرات در بورس عرضه خواهد شد، در رابطه با متغیرهای موثر و مبنای قیمتگذاری سهام این شرکت خاطرنشان کرد: مبنای اصلی قیمتگذاری سهام شرکتهای دولتی از جمله شرکت مخابرات، آییننامه قیمتگذاری است که سرمایهگذاران میتوانند با بررسی این آییننامه و به کارگیری اعداد و ارقام شرکت مخابرات نسبت به قیمتگذاری سهام مبادرت ورزند. غلامیبه حضور مدرسی از کشور رومانی برای قیمتگذاری سهام شرکت مخابرات اشاره کرد و گفت: قیمت سهام شرکتهای مخابرات در دیگر کشورها بر اساس عوامل دیگری چون تعداد مشترکان تلفن ثابت و همراه محاسبه میشود که این متغیر به همراه هزینه سرمایهگذاری در هر خط تلفن ثابت و همراه نیز در قیمتگذاری سهام مخابرات ایران لحاظ شده است.
نبود اثر سود در قیمت
معاون سازمانخصوصیسازی تصریح کرد: سودآوری سهام (EPS) شرکتی مانند مخابرات که در آینده برنامههای توسعه وسیعی دارد، نمیتواند ملاک مهمی در تعیین قیمتگذاری باشد و باید به دیگر موارد و مسائل مهم شرکت توجه کرد.
مجاز بودن عرضه سهام مخابرات
غلامیدر پاسخ به این سوال که آیا اطلاعات ارائه شده شرکت مخابرات برای شفافیت و عرضه سهام مناسب است، گفت: از دیدگاه سازمان خصوصیسازی عرضه سهام مخابرات باتکیه بر اطلاعات ارائه شده مجاز بوده و مشکلی در شفافیت و تصمیمگیریهای مربوط به این سهم وجود ندارد.
به هیچ کس نمیگویم
غلامیدر برابر این نکته که آیا فردی به جز وی از تعیین قیمت سهام مخابرات اطلاع دارد یا خیر، تصریح کرد: هیچ کس حتی رییس سازمان خصوصیسازی و مسوولان بورس از محدوده قیمتی سهام مخابرات اطلاعی ندارند و قیمت بزرگترین شرکت دولتی قابل واگذاری به گونهای تعیین شده که نه مردم و نه دولت زیان نخواهند کرد.
عدم شفافیت کامل اطلاعات مخابرات رد میشود
معاون سازمانخصوصیسازی مباحث مطرح شده از سوی برخی کارشناسان و کارگزاران درخصوص عدم شفافیت کامل اطلاعات شرکت مخابرات را رد و تصریح کرد: مسائلی چون بدهی شرکت زیر ساخت و حقوق بازنشستگی فقط ۶ ریال بر روی سودآوری مخابرات اثرگذار بوده و چنان جزیی است که نمیتوان حمل بر غیر شفاف بودن اطلاعات کرد. غلامی با تکیه بر این مطلب که اصل درآمد شرکت مخابرات از محل تلفن همراه بوده و این درآمد مهم است، گفت: برخی از کارشناسان در حالی بر اطلاعات شرکتهای استانی مخابرات تاکید بیش از حد دارند که این حساسیت را در شرکتهایی مانند ایرانخودرو که دارای شرکتهای غیربورسی است، ندارند.
شفافیت مطلوب شرکتهای اصل 44
وی تاکید کرد: تمام شرکتهای مشمول اصل ۴۴ هنگام ورود به بورس نسبت به دیگر شرکتهای بورس از شفافیت اطلاعات قابلتوجهی برخوردارند چرا که عرضهکنندگان سهام این گونه شرکتها ذینفع نیستند.
غلامی ادامه داد: شفاف و درست بودن اطلاعات شرکتهای اصل 44 منجر شده که مردم به سهام این شرکتها اعتماد کرده و استقبال مناسبی به عمل آورند به طوری که بازدهی قابل توجه شرکتهای اصل 44 ناشی از همین رویه و مصداق ضرب المثل آفتاب آمد دلیل آفتاب است.
پیشبینی استقبال
معاون سازمان خصوصیسازی در آخرین بخش اظهارات خود گفت: سهام شرکت مخابرات با سرمایه بیش از 4هزار و 587 میلیارد تومان در حالی روز شنبه عرضه خواهد شد که مردم در سرمایهگذاران استقبال مطلوبی از عرضه سهام این شرکت به عمل خواهند آورد.
منتقدان به مردم خط ندهند
وی در گفتوگوی دیگری با ایسنا از قیمتگذاری سهام مخابرات توسط برخی کارشناسان انتقاد کرد و به ایسنا گفت: کسانی که معتقدند سهام مخابرات در قیمت 120 تا 140 تومان مناسب است همان افرادی هستند که به قیمتگذاری سازمان خصوصیسازی در عرصه سهام کشتیرانی ایراد گرفته و این شرکت را در قیمت250 تومان ارزیابی کردند در حالی که ظرف یکماه مشاهده شد که قیمت این سهام بیش از دو برابر رشد کرده و به همان قیمت ارائه شده از سوی سازمان رسید.
این سهم طلایی!
وی با تاکید بر اینکه قیمت سهم مخابرات قیمت یک سهم طلایی است، افزود: مخابرات مشکل تامین مواد اولیه و تحریم نداشته و با فروش سهم به سهامداران خارجی باعث ورود تکنولوژی میشود.
غلامیاز فعالان بازار خواست تا اجازه دهند افراد خودشان برای تعیین قیمت سهام مخابرات تصمیم گیری کنند و در این زمینه به مردم خط ندهند.
معاون سازمان خصوصیسازی مالیات مربوط به تجدید ارزیابی داراییهای شرکت را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: شرکت مخابرات براساس ماده 62 قانون برنامه سوم که در دو سال اول برنامه چهارم نیز تمدید شد تجدید ارزیابی را انجام داده است.
وی در ادامه گفت: با افزایش سرمایه شرکت مخابرات به ۴۵ هزار و ۸۷۳ میلیارد ریال، حدود ۱۶ میلیارد ریال از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ثابت بوده است و افزایش سرمایه شرکت که حدود هشت هزار میلیارد ریال است در مقابل ۱۶ میلیارد ریال از محل تجدید ارزیابی دارایی ثابت رقم ناچیزی است. همچنین براساس ماده ۶۲ قانون برنامه سوم که در برنامه چهارم نیز تنفیذ شده است شرکتهایی که تجدید ارزیابی میکنند از پرداخت مالیات معافند و مشمول مالیات نمیشوند زیرا تا پایان سال ۸۵ تجدید ارزیابی صورت گرفته است و در صورتی که مشمول مالیات شود رقم ناچیزی در مقابل داراییهای شرکت مخابرات است.
ارزش مخابرات به مشترکان، است
غلامی با بیان اینکه ارزشگذاری شرکت مخابرات منوط به EPS ت ۱۷تومانی و صورتهای مالی نیست، اضافه کرد: در صورتیکه بدهیهای شرکت را کم کنیم، ارزشگذاری شرکت مخابرات در عرضه اولیه براساس استانداردهای جهانی صورت میگیرد همچنین ارزش شرکت مخابرات براساس تعداد مشترکان آن است.
وی همچنین گفت: رقم عمدهای از سود شرکت مخابرات ناشی از سود تلفن همراه است که باید در تحلیل شرکت مخابرات در نظر قرار گیرد.
ارسال نظر